2021-11-16 186 瀏覽
經過利東街口痕想食下甜品,見到有一間喺利東街入邊地嘅日本甜品舖,經過店員推薦之下,就食咗佢嘅蘋果酥同雙層朱古力蛋糕!佢係日本製造嘅甜品,所以對原材料比較有信心,首先食嘅雙層朱古力蛋糕($25)雖然款式唔花巧,但將蛋一樣簡單嘅甜品做到好好食都唔容易㗎,呢一個朱古力蛋糕🍰係日本直送,但係都係非常之濕潤,蛋糕有彈性得來孔洞綿密,有美味嘅蛋香味,配上出邊嘅朱古力林醬真係非常之香滑,成個口感係比較輕盈,同美式嘅蛋糕好有分別,食多一個都得!另外係店員推薦嘅青森蘋果批($33)有問到店員蘋果酥同埋蘋果批有乜嘢分別,蘋果批係酥皮,入邊嘅係蘋果夾心同埋吉士,相對會比較甜滑同濃郁;而蘋果酥就係上面有菠蘿包嘅甜皮,入邊就冇吉士。兩款入邊我比較想食蘋果批,出邊嘅酥皮真係非常非常之脆,上到手微熱,亦都唔會太油,入邊蘋果餡酸酸甜甜,青森蘋果真係好juicy, 唔會有人工假甜味,食多兩啖有甜甜嘅吉士醬,好似食咗兩款蘋果嘅感覺,口感方面做得好出色,成件事唔會好肥膩,酸酸甜甜好開胃,出色!呢度可能因為店舖比較細,所以有簡單嘅一兩張枱比大家堂食,另外佢都有得外賣訂送,我都諗緊遲啲山水餅買呢一間嘅蘋果酥啊~

朱古力蛋糕🍰

蘋果批