你有沒有覺得日本來的甜點特別好吃?Cocolo Tokyo Cake Factory 灣仔這間分店除了可以吃到招牌青森蘋果批,還有新推出的各種酥餅和特色小蛋糕,配埋日本直送飲品一套最開心。Cocolo Tokyo Cake Factory 在灣仔利東街地庫商場,搭地鐵去灣仔站 D 出口一出就到,非常方便就腳。店內招牌當然係青森蘋果批,不過最近發現多左好多新款酥餅,全部都好吸引喎!真係叫人眼花瞭亂!除了青森蘋果餡,還有杏仁朱古力、甜薯和栗蓉等,優惠價HK$120/4件。除了酥餅也可以找到一系列日本小蛋糕,口味和賣相都好迷人喎,細細件無咁罪疚感。慕絲蛋糕杯是新到產品,隔離的芝士蛋糕和朱古力蛋糕都係招牌之一。雪櫃有各種日本直送飲品,以各種口味的波子汽水為主。無酒精兒童啤酒和無酒精威士忌味飲品都幾有趣。檸檬忌廉芝士批 HK$35驚太甜的話選這個酸酸甜甜一定合胃口,酥皮又厚又鬆又脆,入口即化係幾有水準。餡料唔會塞到滿滿,味道適中,口感綿密,整個非常有驚喜值得推薦。特濃雙層朱古力蛋糕 (4.5cm) HK$35本來想食下一層那些切件蛋糕,但見到這個雙重朱古力好似真係幾濃厚又忍唔住想試下。蛋糕口感軟

雪櫃有各種日本直送飲品,以各種口味的波子汽水為主。

無酒精兒童啤酒和無酒精威士忌味飲品都幾有趣。

檸檬忌廉芝士批 HK$35

特濃雙層朱古力蛋糕 (4.5cm) HK$35

本來想食下一層那些切件蛋糕,但見到這個雙重朱古力好似真係幾濃厚又忍唔住想試下。蛋糕口感軟滑,淡淡濃郁朱古力,而且好有層次,細細件食完剛好滿足朱古力癮又唔會太膩,朱古力腔記得試試看。

無得去日本又想回味東京味道,唯有去Cocolo Tokyo Cake Factory食個甜品止咳先啦。
4天前
2021-01-24 262 瀏覽
食完拉麵仍有點意猶未盡,很想吃些甜品滿足一下甜胃。記得利東街地庫 1 樓有間專賣蘋果批同芝士蛋糕嘅店舖,提議過去買些甜點回家做下午茶。據知品牌來自日本,有超過三十年歷史,店內所有蛋糕和蘋果批都是日本製作,再空運到港,加上用料講究,所有食材都百分百用日本本地貨,令人食得放心。店舖地方不大,以外賣為主,不過店內亦設有兩張高腳檯櫈,反正有位坐,一於轉軚改堂食。蛋糕櫃入面放咗好多精美嘅蛋糕,剩係賣相都夠晒呃 Like,另外批類嘅款式亦唔少,除了咗主打嘅青森蘋果批之外,還有新推出的朱古力批、栗蓉批和甜薯批。選購咗青森蘋果批 Apple Pie 同 榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake 各一件。個蘋果批 Apple Pie ($33)  果然非常美味,外層的批皮夠晒香口鬆化,酥脆得嚟又唔散,咬下有牛油感,但入口又不會油淋淋。內餡有青森蘋果方粒和吉士醬,餡料滿溢。蘋果粒不會太酸,亦不會過甜;吉士順滑不黏稠,吃完也不怕膩。另外件榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake ($25)  亦好有驚喜,蛋糕香甜迷人,質感好似海綿咁鬆軟,口感輕盈。榛子奶油的香氣與可口的摩
另外件榛子摩卡蛋糕 Hazelnuts & Mocha Cake ($25)  亦好有驚喜,蛋糕香甜迷人,質感好似海綿咁鬆軟,口感輕盈。榛子奶油的香氣與可口的摩卡咖啡非常吻合,入口甜而不膩。下次再嚟要試下其他批款。
2021-01-08 546 瀏覽
位於灣仔的Cocolo Tokyo Cake Factory,是一間來自日本的蘋果批專門店。品牌主打百分百日本貨,店內所有的蛋糕和蘋果批都由日本當地製作,然後空運到港,保證正宗、保證原汁原味哦。 小店設於人來人往的利東街商場,不少路過的行人都被新鮮焗起的蘋果批香吸引,不自覺地走入店裡看看呢。小店地方不大,裝潢簡單。店內有一個蛋糕櫃,有一個飲料櫃,有一張小餐桌,同時也看到店員在後勤位置焗蘋果批。 當天光顧,約有數十款蛋糕出售,價格為$20-35不等,以日本直送的價錢來說,相當合理呢。而新鮮焗的熱批,則有蘋果批和甜薯批可以選擇,賣相同樣不俗。 青森蘋果批 $33 熱氣騰騰的青森蘋果批,非常吸引呢。隔離包裝紙仍然感到十分燙手,在寒冷的冬天吃一個倍感幸福。蓬鬆的酥皮,色澤金黃,烤焗時間和温度完美,咬下香脆鬆化,質素很好。內裡的吉士達奶油濃稠甜蜜,蘋果餡有顆粒有果蓉,又甜又甜。不過由於價格不太便宜,感覺上蘋果略小,多一點點會更滿足啦~ 蕃薯黑砂糖蒙布朗蛋糕 $28 冬天是最適合吃蕃薯的季節,蕃薯蓉綿密幼軟,香甜可口,內裡的蛋糕很鬆軟,味道不錯呀。
,是一間來自日本的蘋果批專門店。

,然後空運到港,保證正宗、保證原汁原味哦。

當天光顧,約有數十款蛋糕出售,價格為$20-35不等
,以日本直送的價錢來說,相當合理呢。

而新鮮焗的熱批,則有蘋果批和甜薯批可以選擇,賣相同樣不俗。

青森蘋果批 $33

蕃薯黑砂糖蒙布朗蛋糕 $28

2020-12-31
2021-01-03 456 瀏覽
聖誕節收到朋友親手畫。。。 以甜品作素材的聖誕卡, 和有心思的message,格外開心!很喜歡朋友在咭上寫的一句說話: 「面對大環境,只有樂觀面對,方法總比困難多。亅既然甜品畫得栩栩如生。。。 望著這張卡,就挑起了我吃甜品的慾望。。。go go go 。。。就到屋企附近的利東街吃青森蘋果批吧!!。。。🦉青森最出名就是蘋果。。。它是一個我已放在 wish list 良久,很希望去一睹的日本美景之一! 現在疫情關係不能去,唯有來這裡朝聖。。。 吃個青森直送蘋果做的蘋果批止止癮。蘋果批的外皮做得非常酥脆, 雖然我要的是外賣, 而且還在家放了幾個小時才吃, 但是它的外皮依然鬆脆, 咬下去口感依然非常好。咬開外皮後,便吃到大大粒的青森蘋果肉, 酸酸甜甜略帶果香的青森蘋果粒。蘋果粒沒有像坊間一般的磨到很爛, 保持咬口 , 咬下去有很清新的果香味,沒有過濃的(假)甜味;果然有水準, 我好喜歡哦!!另一樣要讚的地方,就是它沒有加很多吉士醬到蘋果批裏面, 或把味道調得很濃很假 ,去搶走蘋果肉的香味,而是保持偏淡身的調味, 以突出青森蘋果蓉 香味。我覺得此店最聰明的地方, 就是懂得自己究竟在賣什麼。。。

。。。🦉

我覺得此店最聰明的地方, 就是懂得自己究竟在賣什麼。。。 及青森蘋果批的賣點在哪裏! 值得一讚!!

同場加映: 番薯黑砂糖 mont blanc 蛋糕

蕃薯味都幾濃郁, 不過對我來說稍甜 ,ok choice!

希望疫情快點過去吧!讓大家生活回到正常 。。。而我,也可以再次「向世界出發亅,認識不同的地方。。。及品嚐更多地道美食,並為大家一一介紹。謝謝!!

+ ==============================
有興趣可以按左上角的「貓頭鷹頭像」或到 openrice 的 「福福郎食評家專頁」訂閱我的餐廳介紹blog!

Relax,and just subscribe!

。。。🦉
2021-01-03
紀念日
  • 青森蘋果批
曾經喺西貢食過呢個蘋果批,都幾念念不忘,最近發現原來佢喺灣仔利東街下面嘅商場開咗分店,今日去到灣仔食飯,都不忘要買返一件過吓口癮。青森蘋果批係由日本直送,運到香港店內再新鮮焗製,所以咁高質!日本直送嘅清心蘋果批$33/個,買四個仲有優惠添!店內仲有一個好貼心嘅服務,就係有一個位置比客人免費充電,客人可以一邊飲杯咖啡、食個蘋果批,幫自己叉叉電之餘亦都幫自己嘅手機充充電。其實呢度唔止有蘋果批一種選擇,仲有好多唔同嘅蛋糕甜品。除咗甜品以外,仲有一系列嘅咖啡出售。咖啡機都好專業,而且仲有好多唔同嘅用具比客人自由取用。雖然$33/個蘋果批聽落有少少貴,但係佢嘅size都好大,而且包裝亦好精美,當然食完之後你就會覺得真係物超所值。攞到返屋企已經唔係最新鮮嘅狀態,但酥皮仍然十分鬆脆,層次分明,蘋果蓉非常清甜,仲有粒粒嘅蘋果肉,配合吉士醬,真係無得彈!另外仲買咗個日式蒙布朗,有北海道南瓜、三重芝士、同埋日本甜王士多啤梨可供選擇,而我就揀咗南瓜味。呢個蒙布朗面層係南瓜蓉,中間一層係忌廉,底部就係海綿蛋糕,入口有唔同層次,味道亦不錯。呢個青森蘋果批真係好好味,下次我要買夠兩打請埋同事食先得!
日本直送嘅清心蘋果批$33/個,買四個仲有優惠添!
其實呢度唔止有蘋果批一種選擇,仲有好多唔同嘅蛋糕甜品
除咗甜品以外,仲有一系列嘅咖啡出售。
咖啡機都好專業,而且仲有好多唔同嘅用具比客人自由取用。
青森蘋果批
日式蒙布朗
呢個青森蘋果批真係好好味,下次我要買夠兩打請埋同事食先得!
青森蘋果批
日式蒙布朗
位於利東街地庫既Cocolo Tokyo Cake Factory專門售出來自日本既蘋果批 重有好多吾同類型既蛋糕🍰味去得日本旅行🧳🇯🇵都吾緊要!嚟呢度食個蛋糕思鄉先啦~🍋🧀檸檬芝士忌廉批 $35🍵🍰抺茶蒙布朗蛋糕 $28檸檬芝士忌廉批入面有好多層夾住檸檬芝士忌廉 我自己就覺得檸檬味可以再出啲再酸啲balance番出番吾同既口感 因為主要既餡係忌廉比較甜 個批好鬆化 好味😋抺茶蒙布朗蛋糕成個都好軟!入口即溶勁中意😍一啲都吾覺得太膩 抺茶味都吾會得甜味咁假 保留到小小苦澀味 讚👍🏻

🍋🧀檸檬芝士忌廉批 $35
🍵🍰抺茶蒙布朗蛋糕 $28

6天前 1 瀏覽
星期六去灣仔行街,回家時見到一間東京蛋糕店,好耐冇得「番鄉下」既我地,即刻比佢吸引住,諗住買番一兩件蛋糕,以解下思鄉之愁.依間野主打蘋果批,真係見到都流晒口水,除左蘋果批之後,仲有其他唔同既蛋糕比客人選擇. 亦都可以揀堂食定外賣,依個時候,當然就係選擇打包攞番屋企慢慢嘆啦.我地今次就揀左兩款蛋糕,一款係蘋果批,另一款係草莓蒙布朗蛋糕. 真係急不及待想即衝番屋企試食.蘋果批果然冇令人失望,有一種清新既感覺,而且唔會太甜,岩晒我依啲平時唔係好食甜野既人. 食一個真係完全唔夠喉.而另一款草莓蒙布朗蛋糕亦都唔輸蝕,多層次既蛋糕架構令到每一啖食落去都覺得口感豐富. 個人最中意一面食蛋糕一面送一杯香滑既奶茶,真係好正!今次依間日式蛋糕店真係值得推薦!!!

今次依間日式蛋糕店真係值得推薦!!!
利東街下便個商場,就開左呢間裝修清新簡單既小店。嗰日喺灣仔食完飯,就俾佢嘅櫥櫃深深吸引。日本甜番薯批 ($35)店員推介左呢個日本甜番薯批,喺日本空運直送過嚟,再喺香港返焗。長條型嘅外表,外型吸引。咬落去酥皮鬆脆,又唔會太散,微熱係品嘗既最好時候。中間嘅甜番薯茸份量適中,比較硬身,不過味道同酥皮十分配搭。紅茶奶油蛋糕 ($20)外型小巧吸引,充滿清新嘅感覺。一啖咬落去,清新嘅茶味濃郁,雖然有少少奶油忌廉,但係唔會覺得太肥。性價比高,喜歡茶味蛋糕朋友可以一試。抹茶蒙布朗蛋糕 ($28)蛋糕上邊嘅抹茶茸,口感似栗子蓉,飽肚感十足。抹茶茸下面係奶油忌廉,配埋鬆軟嘅海綿蛋糕,層次豐富。Conclusion: 外型精致小巧得體,作為散水餅適合之選。

日本甜番薯批 ($35)

紅茶奶油蛋糕 ($20)

抹茶蒙布朗蛋糕 ($28)

2021-02-16 9 瀏覽
遠處都聞到新鮮出爐嘅烘焙味道。原本期望都唔大,因為都係食麥當勞嘅蘋果批長大🤣🤷🏻‍♂️ 不過其實就算係外貌主義協會,都會睇到呢度嘅蘋果批唔係老麥果d cancer skin😏 而係靚嘅酥皮🙂 可能我食呢個唔係最新鮮出爐,又唔會辣親個咀,溫度啱啱好,暖粒粒。不過,咬開之後酥皮黐住咗喉嚨,有啲濁親😂🤣 可能因為酥皮整得真係太薄👍🏻 有一種千層酥係感覺。蘋果蓉整得幾有果肉粒,又可以係輕鬆咬開,唔會過分甜。反而係外面嘅酥皮嘅牛油味強啲。所以都可以話係內外夾擊🙌🏻 分量來講,一個男人拳頭大少少,當下午茶就啱啱好。不過,綠茶Brownie 嘅味道就一般😅 味道有啲偏甜,未必食到綠茶嘅味道。同埋brownie嘅部份,未必係香港人食開口味😂餐廳其實另外都仲有好多嘢食最正嘅係有得充電🔋 both physically and mobile-ly speaking 😂
蘋果批外表

蘋果批肉
排得整整齊齊的蘋果批
原本想食的甜薯批
2021-02-13 20 瀏覽
位於利東街嘅一間甜品店,主打日本青森蘋果批🍏由日本直送,人手製造,粒粒果肉無添加🈚️不過蘋果批通常都會配上肉桂,所以就唔係我杯茶🧐今次就試下佢嘅甜薯批同榛子摩卡蛋糕🍰·<甜薯批> ʜᴋᴅ 35批皮非香酥脆鬆化,肉眼可見嘅分層,入口即化🥐中間嘅餡料唔係單純嘅番薯蓉,似係加入糖煮製而成,甜薯味道分明🍠唔知大家有冇食過甜薯味嘅百力滋呢?我就覺得好似嗰隻味🤪·<榛子摩卡蛋糕> ʜᴋᴅ 25細細件蛋糕完全無負擔感😎見到蛋糕色水咁深色都知佢咖啡味幾濃☕️夾層嘅cream都係有調味嘅榛子cream🌰蛋糕甜而不膩,配上cream令佢更濕潤🍰·店面比較細,主要做外賣生意🥡不過都有兩張枱你供食客即場食用,可以食到暖暖哋嘅批,唔怕拎到返屋企會凍晒啦😙
<甜薯批> ʜᴋᴅ 35

<榛子摩卡蛋糕> ʜᴋᴅ 25

2021-02-12 18 瀏覽
早排屋企人生日,但全家都唔好食甜嘅,媽媽又好鍾意食蘋果喎😂諗咗諗,不如就買件蛋糕仔加批啦~利東街翻新咗都好耐,逢近新年聖誕其實都幾靚架,附近環境又乾淨,好似係異國小鎮咁。而出利東街個出口呢,就次次都會路過呢間香噴噴蘋果批鋪,聞到都覺吸引💕💕今次就試試蘋果批同埋紅茶奶油蛋糕~蘋果批係好香蘋果甜味同埋好脆,個都香幻油味,呢個價位幾抵買,剛好一人份量媽媽表示好好食呀😂😂💕一向都好喜歡茶味蛋糕,最怕就係啲忌廉cover晒茶味呢款我都幾欣賞,絕對冇過甜又食得出茶香,簡簡單單咁,如果有長輩同場,都唔怕長輩食一啖就話唔要呀🤣下次路過會想試埋咖啡加個蛋糕,應該會好chill😂飲品選擇好多呢~計落地理位置又方便,又抵買,推介推介
早排屋企人生日,但全家都唔好食甜嘅,媽媽又好鍾意食蘋果喎😂
諗咗諗,不如就買件蛋糕仔加批啦~

今次就試試蘋果批同埋紅茶奶油蛋糕~

媽媽表示好好食呀😂😂💕

一向都好喜歡茶味蛋糕,最怕就係啲忌廉cover晒茶味
計落地理位置又方便,又抵買,推介推介
  • 青森蘋果批
網上睇見cocolo tokyo cake factory除左蘋果批之外,仲推出左幾款新口味既批🤣分別有檸檬忌廉芝士批、日本甜薯批、杏仁朱古力批同埋栗蓉批,個個份量同蘋果批差不多,價錢$35一個,仲有快閃價$120任選4個批☺️除左熱辣辣既批之外,仲有多款蛋糕,淨係蒙布朗都有近5款選擇👍🏻新春限定$100可以揀4款蒙布朗,款款都幾吸引------1. 日本甜薯批 $35長形狀甜薯批,攞上手微熱,外型不錯,咬落去非常酥化,鬆身但不會太散,表面搽左少少糖漿,不過有點痴牙,同埋有部分位置比較硬🙈中間甜薯蓉唔算好多,香氣同味道都唔太突出2. 朱古力蒙布朗 $28外層濃濃朱古力,味道偏甜,入面就係幼滑既忌廉😋仲有朱古力蛋糕做底,感覺都比較膩,下次會試其他味道

新春限定$100可以揀4款蒙布朗,款款都幾吸引

朱古力蒙布朗
2021-01-12
日本甜薯批
2021-02-09 18 瀏覽
今日難得去灣仔利東街附近食飯,喺利東街地庫行街時見到呢間日式甜品店,甜品款式多價錢又實惠,就買咗一個批同一件蛋糕返屋企試下😋-朱古力杏仁批 $35朱古力批外皮非常酥脆可口,裡面朱古力餡料好足料,有少少脆脆口感,食到停唔到口呀😆 連朋友試完都大讚好食😋-榛子摩卡蛋糕 $25作為榛子愛好者當然要試下呢款蛋糕,蛋糕體濕潤有彈性,食落好輕盈,味道唔會太甜,好易入口😋 另外,呢個價錢真係非常抵食,下次買返office同同事分享下都唔錯👍🏻
朱古力杏仁批 $35
榛子摩卡蛋糕 $25