2022-04-26 375 瀏覽
相信合成糖水喺九龍城已經係街知巷聞歷史悠久,今日就等我介紹吓佢最出名嘅蓮子同埋清心丸啦,佢哋差唔多每款嘅糖水都有蓮子喺入面,每日都係人手洗乾淨同埋去皮,仲要熬六至七個鐘,先令到佢嘅口感鬆化綿密,至於清心丸係用左潮州特有既「城鵝粉」製作而成,同水搓團後切成細粒,色澤透明、口感好似果凍咁彈牙,超受歡迎,佢仲有清熱消暑嘅作用添,所以我特別鍾意佢哋嘅清心丸💚💚所以我哋今次就叫咗個冰花蓮子雪耳清心丸同埋腐竹薏米清心丸,佢會有凍食同暖食,味道都唔會差好遠,但如果唔鍾意食薏米嘅你就唔好嚟呢度食啦,因為佢全部預先就已經有薏米喺度,唔可以走薏米😌😌兩款糖水嘅味道都係正,甜度適中,餡料又多,佢每一碗都係滿滿嘅薏米,平時我都唔係好好薏米,但係呢一間嘅薏米我係完全冇得抗拒,清心丸又夠大粒,絕對唔孤寒,未試過嘅一定要試是啦👍🏻👍🏻👍🏻

外賣自取