除夕果晚一早已經約咗朋友上屋企倒數,所以就12月30日同老婆出街食晚飯,一齊回顧今年發生嘅事。我哋喺銅鑼灣,突然好想食啲地道風味嘅食品,就諗到不如去食橋底辣蟹幾年前去過一次,諗住行返過去,點知個舖位轉左,上網一睇原來橋底辣蟹轉左去金禧大廈,其他分店都暫時休業。嗰晚好多人,不過我哋好好彩walk-in都仲有位既然嚟到橋底辣蟹,咁就梗係要食橋底辣蟹啦但係我哋發現單叫一隻橋底辣蟹都唔平,反而套餐好似仲抵,所以我哋叫咗個2人套餐,睇一睇個餐單即刻抵晒:<橋底辣蟹> 蟹嘅尺寸頗大,特別係隻蟹鉗好有肉;隻蟹拖過油,加上用熟蒜、蔥、辣椒炒過,食起上嚟好香脆,肉質保持嫩滑,非常非常非常之好味<金湯佛跳牆> 勁足料,花膠鮑魚花菇等等都有晒,而且飲落口嘅時候啲湯好多膠質,應該煲咗好耐,好入味,好鬼正<豉汁炒蜆> 炒得好有鑊氣,而且份量好多,好惹味<清炒時蔬> 食咗咁多海鮮,食返個炒白菜,不錯不錯<綠豆沙> 最後送咗碗綠豆沙,食埋個甜品呢餐就非常圓滿了回想起今年,很多事值得去感恩,亦很多事令人灰心、失望和無奈。盼望新的一年會有一

既然嚟到橋底辣蟹,咁就梗係要食橋底辣蟹啦

<豉汁炒蜆> 炒得好有鑊氣,而且份量好多,好惹味

<清炒時蔬> 食咗咁多海鮮,食返個炒白菜,不錯不錯

<綠豆沙> 最後送咗碗綠豆沙,食埋個甜品呢餐就非常圓滿了

回想起今年,很多事值得去感恩,亦很多事令人灰心、失望和無奈。盼望新的一年會有一番新景象,大家都能好好生活。

2021-12-30