2021-12-13 208 瀏覽
其實大約4年前都曾經到過橋底辣蟹,辣蟹固然係遠近馳名,但其實小菜,真係大份、抵食、好食、美味。又夠穫氣今日我兩人叫了5個小菜..加埋一都只係$550,但真係好飽。平日茶記一份晚飯套餐都70,80起跳。中菜店黎講真係好抵。 豉汁炒蜆色、香、味全部都有。炒蜆份量係超多,比平日小炒店仲要多,粒粒蜆肉又大粒,加上豉汁,中式穫氣味道都出曬黎啦。 鐵板黑椒茄子牛柳粒平日蒜片牛柳粒食得比較多,茄子比較少,用鐵板方式上,香口又keep住熱,但比較多汁,與平日乾蒜片牛柳粒有少少唔同,但味道好香口惹味,絆飯係一流。令人會keep住食。 麻辣雞煲跟菜一碟半隻超抵食$128,仲跟菜。辣度可以揀的,揀了少辣,都真係幾辣,而且麻。但配菜真係好強勁,菜吸曬麻辣味,惹味都不得了。 沙嗲粉絲肥牛煲沙嗲味,汁用黎絆飯真係一流,加上肥牛、粉絲及金菇等等,味道真係唔錯,平日我自己食小菜飯經常會叫,今日既份量真係好大份,而且抵食。 啫啫唐生菜煲香口,穫氣。配有蝦米、肉碎。其實食煲,真係好享受一打開「渣」一聲既感覺。然後一陣香口散發過黎。 最後,仲送了兩碗綠豆沙,唔太甜,十分好。好怕平日糖水太甜。兩個人真係好好飽,佢每一樣既份量
其實大約4年前都曾經到過橋底辣蟹,
辣蟹固然係遠近馳名,
但其實小菜,真係大份、抵食、好食、美味。又夠穫氣

豉汁炒蜆
色、香、味全部都有。
炒蜆份量係超多,比平日小炒店仲要多,
粒粒蜆肉又大粒,加上豉汁,中式穫氣味道都出曬黎啦。

鐵板黑椒茄子牛柳粒
平日蒜片牛柳粒食得比較多,
茄子比較少,用鐵板方式上,香口又keep住熱,
但比較多汁,與平日乾蒜片牛柳粒有少少唔同,
但味道好香口惹味,絆飯係一流。令人會keep住食。

麻辣雞煲跟菜一碟半隻
超抵食$128,仲跟菜。辣度可以揀的,

沙嗲粉絲肥牛煲
沙嗲味,汁用黎絆飯真係一流,
加上肥牛、粉絲及金菇等等,味道真係唔錯,

啫啫唐生菜煲
然後一陣香口散發過黎。
啫啫唐生菜煲

最後,仲送了兩碗綠豆沙,唔太甜,十分好。好怕平日糖水太甜。
兩個人真係好好飽,佢每一樣既份量都好大。
2021-11-17 482 瀏覽
個個都食大閘蟹,唔通個個都鐘意食大閘蟹咩??!同事C由蘇州過黎香港工作差不多半年,成日都叫我同佢去食橋底辣蟹…講左幾個月終於成行!望住menu 10分鐘都唔知叫咩好,最後我地用最懶懶既方式: 套餐!! 套餐唔算多野食, 不過想食既野都有!淨係呢盅 金湯佛跳牆 都$88好鬼足料好鬼好味, 岩晒美顏滋補既女士!呢度上菜好鬼快…大大隻招牌橋底辣蟹就上枱!份量配合埋搶眼既顏色真係好吸引,我地揀左小辣, 但唔係好辣, 其實唔係好食到個辣味, 反而真食到蟹既鮮味!而且蟹肉飽滿, 啖啖肉真是very的good!因為掛住食蟹, 搞到其他野食唔切…豉汁炒蜆粒粒都脹卜卜, 又夠味;如果唔係掛住食蟹攤到凍晒既話, 個炒蜆真係無得頂哩!清炒時蔬敬送精美甜品: 紅豆沙起初仲覺得唔夠食, 因為得幾款野食…食到尾原來又飽飽架喎!如果就咁叫隻蟹食, 係會按時價計算;而家叫套餐, 計落每人只係3舊幾,仲要有佛跳牆, 炒蜆… 滿足!!

個個都食大閘蟹,
唔通個個都鐘意食大閘蟹咩??!

同事C由蘇州過黎香港工作差不多半年,
成日都叫我同佢去食橋底辣蟹…
講左幾個月終於成行!

望住menu 10分鐘都唔知叫咩好,
最後我地用最懶懶既方式: 套餐!!

套餐唔算多野食, 不過想食既野都有!
淨係呢盅 金湯佛跳牆 都$88
好鬼足料好鬼好味, 岩晒美顏滋補既女士!

呢度上菜好鬼快…
大大隻招牌橋底辣蟹就上枱!
份量配合埋搶眼既顏色真係好吸引,
我地揀左小辣, 但唔係好辣,
其實唔係好食到個辣味,
反而真食到蟹既鮮味!
而且蟹肉飽滿, 啖啖肉真是very的good!

因為掛住食蟹, 搞到其他野食唔切…
豉汁炒蜆粒粒都脹卜卜, 又夠味;
如果唔係掛住食蟹攤到凍晒既話,
個炒蜆真係無得頂哩!

清炒時蔬

敬送精美甜品: 紅豆沙

起初仲覺得唔夠食, 因為得幾款野食…
食到尾原來又飽飽架喎!
如果就咁叫隻蟹食, 係會按時價計算;
而家叫套餐, 計落每人只係3舊幾,
仲要有佛跳牆, 炒蜆… 滿足!!
2021-11-14 206 瀏覽
今日放假,同朋友去左 Sogo 感謝祭,逛了接近兩個鐘,又攰又肚餓,提議一齊食晚飯。由友人帶路,去左「橋底辣蟹」。原來餐廳早幾個月搬左新舖,由謝斐道搬左嚟駱克道金禧大廈,至於其他分店,已暫時休業。聽朋友講,餐廳除了主打招牌辣蟹外,其他海鮮同小菜都做得唔錯,既然這樣,今餐就一於交由友人發辦。先嚟一客豉汁蒸鱔 ($138)  蒸鱔未上桌,蔥花豉椒香已撲鼻而來。挾起一件入口,肉質豐腴肥美,爽彈之餘又完全沒有泥味,豉汁亦調校得恰到好處,惹味非常。另外呢碟西蘭花炒帶子 ($138)  味道亦唔錯,好睇又好食。帶子鮮甜肉厚,爽滑彈牙。西蘭花煮得啱啱好,唔會過腍,軟硬度適中,保留到應有嘅爽脆。南乳齋煲 ($75)  齋煲用料好豐富,大大煲,內有西蘭花、白菜仔、多款菇菌、腐竹、粉絲和雲耳等,南乳鮮香不死鹹,齋菜吸盡南乳嘅香味,令人吃不停口。揚州炒飯 ($68),熱辣辣、香噴噴,份量十足,材料有蝦仁、叉燒粒、火腿粒、蛋絲和蔥花等。米飯粒粒金黃,加上炒得鬆身乾爽,入口清香又唔油膩,絕對係飽肚之選。

2021-11-01 515 瀏覽
一行4人去咗「橋底辣蟹」駱克道新址醫肚 (其他分店暫時休業),費時諗食乜就直接點咗個晚飯優惠套餐 ($1180/ 4位),整體唔錯,而且幾抵食👍🏻另啤酒仲做緊買一送一優惠👍🏻🦀招牌炒辣蟹(1隻)炒辣蟹可揀辣度,但即使揀咗微辣,辣度都不容小覷;隻蟹鮮甜幾好肉,蟹蓋都算多膏,加埋香脆炸蒜香口又惹味😋🦀蒜蓉粉絲蒸蟶子皇蟶子皇大隻鮮味,配埋大量蒜蓉、粉絲及金菇一齊清蒸,再簡單配甜豉油已經好好味😋🦀柚子脆香骨脆香骨有啲似咕嚕肉,但入口係柚子味,味道酸甜且炸得幾香脆😋🦀花膠杞子燉雞湯燉雞湯加入咗花膠、雞肉及豬肉等,有濃濃嘅雞味之餘仲好香甜,另花膠大大舊夠晒養顏🥰🦀霸王雞(半隻)雞肉嫩滑又入味,配埋甜豉油及大量嘅蔥更顯惹味😋🦀清蒸海沙巴斑仔(1條)斑仔新鮮唔腥,魚肉嫩滑唔會蒸得過老,清蒸後加入蔥絲及豉油已好好食😋🦀蒜蓉炒雜菜菜心及白菜以蒜蓉清炒,味道屬正常發揮😃🦀蟹油銀芽炒麵炒麵加入芽菜、洋蔥及蔥一齊炒,味道ok,而且仲有芝麻香😌🦀精美甜品最後附送糖水,糖水以幾款豆及芋頭煲成,味道都唔錯😋

🦀招牌炒辣蟹(1隻)

🦀蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

🦀柚子脆香骨
脆香骨有啲似咕嚕肉,但入口係柚子味,味道酸甜且炸得幾香脆😋

🦀花膠杞子燉雞湯

🦀霸王雞(半隻)
雞肉嫩滑又入味,配埋甜豉油及大量嘅蔥更顯惹味😋

🦀清蒸海沙巴斑仔(1條)

🦀蒜蓉炒雜菜
菜心及白菜以蒜蓉清炒,味道屬正常發揮😃

🦀蟹油銀芽炒麵
炒麵加入芽菜、洋蔥及蔥一齊炒,味道ok,而且仲有芝麻香😌

🦀精美甜品
最後附送糖水糖水以幾款豆及芋頭煲成,味道都唔錯😋

2021-10-11 639 瀏覽
聽說橋底辣蟹已經有20多年歷史,在港島區超級有名,但至今我仍沒有吃過,所以適逢中秋節,我們一家人便來吃晚飯,順便做節啦。 橋底辣蟹是間香港避風塘海鮮餐廳,所以一定要吃辣蟹試吓。除了辣蟹,我們還叫了好多款小菜,全部價錢都不貴,非常實惠。 招牌炒辣蟹 招牌菜真心好食啊!大大隻辣蟹,蟹肉好鮮美好鮮甜,加上香脆又惹味的避風港碎,好惹味。即刻叫枝啤酒,一齊啤啤佢! 秘製沙薑雞 我哋叫了孖寶套餐,辣蟹配了一隻沙薑雞。沙薑雞雖然只有半隻,但份量並不小,肉嫩又入味,比想像中好吃! 魚香茄子煲 $68 超級掋食的魚香茄子煲,非常濃味,好惹味啊。茄子全部煮得好腍,又軟又香,我們即時叫了一碗白飯吃。 海味粉絲雜菜煲 $68 最後想健康一點,我們要了海味粉絲雜菜煲。煲入面有西蘭花、小唐菜、粉絲、唐生菜等,好豐富。

橋底辣蟹是間香港避風塘海鮮餐廳,所以一定要吃辣蟹試吓。

除了辣蟹,我們還叫了好多款小菜,全部價錢都不貴,非常實惠。

招牌炒辣蟹 招牌菜真心好食啊!

即刻叫枝啤酒,一齊啤啤佢!

秘製沙薑雞

魚香茄子煲 $68

海味粉絲雜菜煲 $68

2021-09-16
2022-01-08 1 瀏覽
《老字號菜館🏡》———————————————-#橋底辣蟹 🦀-早排同屋企人一齊食飯,雖然呢間位於銅鑼灣嘅餐廳主打辣蟹,但其他小菜都炒得非常之好,水準一流,鑊氣十足🤤-重慶雞煲非常之香,夠哂刺激!辣度恰到好處,啱哂口味~麻辣鮮香,充分入味😍雞肉亦相當嫩滑,吸哂啲精華,大件夾抵食,最後仲可以淥埋啲菜,惹味嘅雞煲汁味道上癮😋-另外豉汁炒蜆亦都好出色,大大碟,份量十足,惹味濃郁,食到舔舔脷👅 蠔餅都煎得香脆,蛋汁味香濃😊艇家醬時蔬煲原煲上,熱辣辣,我哋叫咗油麥菜夠哂夾,食整唔停口~-⭐價錢參考:(另收加一茶芥)半隻麻辣雞煲:$128豉汁炒蜆:$88潮式煎蠔餅:$78艇家醬時蔬煲:$68🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$240
《老字號菜館🏡》
———————————————-
#橋底辣蟹 🦀
⭐價錢參考:(另收加一茶芥)
半隻麻辣雞煲:$128
豉汁炒蜆:$88
潮式煎蠔餅:$78
艇家醬時蔬煲:$68
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$240
2022-01-05
2022-01-06 5 瀏覽
We had their signature under the bridge crab but non-spicy and their E-fu noodles with shrimps and cheese. Their under the bridge crab is served with sautéed Chinese leeks and fried garlic bits. The fresh taste of the meat paired well with the crispy and rich taste of the fried garlic bits. The E-fu cheese noodles was topped by plenty of prawns for its portion. The sauce was more creamy and less cheesy than I thought but it was still delicious! We had mixed beans sweet soup for dessert and usually I don’t like beans dessert but they made the beans soft yet not too lumpy which is just the texture I like. Next time I would definitely come here with more people so that we can order more dishes to try 😂
最近好想食海鮮🦐喺銅鑼灣見到呢間——🌟橋底辣蟹🌟好吸引,所以入去試吓💃🏻入到去感覺好似酒樓格局,好適合同幾個朋友聚餐,唔怕坐得迫夾👍🏻·🦐|黃金海中蝦|🦐蝦嘅數量都算多,每隻蝦都炸到厚厚金黃色嘅鹹蛋黃脆皮,香脆可口,每啖都食到鹹蛋黃嘅香味,海中蝦大隻,食到好滋味👍🏻·🦑|椒鹽鮮魷球|🦑呢度嘅炸物香脆可口,味道濃味而且好入味,好鍾意食椒鹽鮮魷嘅我,一定會點呢道菜式試吓,金黃色嘅脆皮,卜卜脆又香濃入味😋·💛|油泡田雞|💛食完濃味嘅炸物,再食呢道田雞菜式,味道相對淡口,田雞數量都算多,又大隻,想濃味啲可以試吓佢其他炒法💃🏻·🦀|蟹肉湯伊麵|🦀呢度菜式相對比較清淡,食完炸物食會比較好啲,上面鋪咗啲蟹肉同配菜,伊麵麵底比較多,一定會食得飽🤰🏻·📍橋底辣蟹 (銅鑼灣)📍銅鑼灣駱克道391號金禧大廈地下及一樓
🦐|黃金海中蝦|🦐
🦑|椒鹽鮮魷球|🦑
💛|油泡田雞|💛
🦀|蟹肉湯伊麵|🦀
📍橋底辣蟹 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣駱克道391號金禧大廈地下及一樓
2022-01-03 5 瀏覽
收工唔知道邊度聚餐其實中菜都好食,又好吸引!椒鹽九肚魚表皮酥脆,魚肉夠滑又大份,一定要配上醬,更加開胃又滋味!同埋熱辣辣上,超級推薦!,軟嫩的魚魚香茄子煲,配上飯簡直就係白飯小偷茄子入味,加上魚的鮮香味道,更加落飯又開胃,每次都好鐘意食!招牌橎底炒飯大米的軟硬程度恰到好處調料比例恰當,油唔會太多,又有海鮮,帶子、蝦等等,好豐富招牌真係招牌,飯炒得粒粒分明乾燒伊麵都夠惹味,而且唔會真係太乾,反而適中,夠香噴噴!之前試過其他干燒伊麵唔係太咸就太濕一係太油,無水準南乳炆粗齋,南乳令整道菜特別好味,不會油膩而且覺得枝竹、香菇超級入味,又有口感,滿滿的蔬菜吸盡南乳香,配飯都一流啊!
收工唔知道邊度聚餐
其實中菜都好食,又好吸引!

椒鹽九肚魚
魚香茄子煲,配上飯簡直就係白飯小偷
招牌橎底炒飯
大米的軟硬程度恰到好處
調料比例恰當,油唔會太多,又有海鮮,帶子、蝦等等,好豐富

招牌真係招牌,飯炒得粒粒分明

2022-01-03 6 瀏覽
同同事收左工去食飯 就揀左呢間餐廳食下小菜 嗒返兩杯 吹下水 其實好耐之前我地食過舊鋪 但搬左新就未試過 所以就特登黎試下裝修方面感覺比起以前更加闊落 而且仲好乾淨 我地就隨意叫左幾個小菜 幾支啤酒 沙拉骨: 沙律醬極多 而且排骨亦炸得非常鬆脆咬落口都有肉汁 唔會乾爭爭 魚香茄子煲: 醬汁的咸香味十足 肉碎的份量亦很多 搭配上鮮嫩多汁的茄子 送飯一流椒鹽鮮魷: 呢個必叫的小菜 完全無令我失望 炸衣非常薄 唔會食落成口炸槳 魷魚非常爽口 配上 炸到金黃色的炸蒜 真係食到停唔到口蒜子火腩大蒜煲: 兩個主角都煮得好好食 醬汁較為濃烈 火腩和鱔的份量亦非常多 兩者吸收了醬汁的香味 非常惹味最後侍應姐姐仲請左我地食碗綠豆沙 為我地既晚餐添上一個完美句號

沙拉骨

魚香茄子煲
椒鹽鮮魷
蒜子火腩大鱔煲
綠豆沙
除夕果晚一早已經約咗朋友上屋企倒數,所以就12月30日同老婆出街食晚飯,一齊回顧今年發生嘅事。我哋喺銅鑼灣,突然好想食啲地道風味嘅食品,就諗到不如去食橋底辣蟹幾年前去過一次,諗住行返過去,點知個舖位轉左,上網一睇原來橋底辣蟹轉左去金禧大廈,其他分店都暫時休業。嗰晚好多人,不過我哋好好彩walk-in都仲有位既然嚟到橋底辣蟹,咁就梗係要食橋底辣蟹啦但係我哋發現單叫一隻橋底辣蟹都唔平,反而套餐好似仲抵,所以我哋叫咗個2人套餐,睇一睇個餐單即刻抵晒:<橋底辣蟹> 蟹嘅尺寸頗大,特別係隻蟹鉗好有肉;隻蟹拖過油,加上用熟蒜、蔥、辣椒炒過,食起上嚟好香脆,肉質保持嫩滑,非常非常非常之好味<金湯佛跳牆> 勁足料,花膠鮑魚花菇等等都有晒,而且飲落口嘅時候啲湯好多膠質,應該煲咗好耐,好入味,好鬼正<豉汁炒蜆> 炒得好有鑊氣,而且份量好多,好惹味<清炒時蔬> 食咗咁多海鮮,食返個炒白菜,不錯不錯<綠豆沙> 最後送咗碗綠豆沙,食埋個甜品呢餐就非常圓滿了回想起今年,很多事值得去感恩,亦很多事令人灰心、失望和無奈。盼望新的一年會有一

既然嚟到橋底辣蟹,咁就梗係要食橋底辣蟹啦

<豉汁炒蜆> 炒得好有鑊氣,而且份量好多,好惹味

<清炒時蔬> 食咗咁多海鮮,食返個炒白菜,不錯不錯

<綠豆沙> 最後送咗碗綠豆沙,食埋個甜品呢餐就非常圓滿了

回想起今年,很多事值得去感恩,亦很多事令人灰心、失望和無奈。盼望新的一年會有一番新景象,大家都能好好生活。

2021-12-30
2021-12-31 2 瀏覽
今日收工同3個同事去橋底辣蟹食飯🍚叫左6個餸🥘去到橋底辣蟹,當然必食佢既招牌菜橋底辣蟹,蟹超大隻,啖啖既蟹肉同埋配料一齊食,好惹味,蟹肉仲好鮮甜🤤🤤好好食😋另外羊腩煲都一定食,我最怕有so味,佢嘅羊腩一d都唔so, 仲好淋身,好好食👍🏻佢既腐乳是師傅特別調製,比較重酒味, 不過唔洗點都夠晒味😋另外仲叫左幾樣小菜豉椒炒蜆,豆豉鯪魚油炒麥菜,椒鹽九肚魚,北菇紅燒豆腐😍😍整體所有小菜既味道都唔錯! 👍🏻👍🏻椒鹽九肚魚即叫即炸,好好味😋最後仲有個陳皮紅豆沙作為飯後甜品,好食到忍唔住同個侍應哥哥講,你地紅豆沙好好味😋佢即刻再送多碗俾我地😆😆超好人

另外仲叫左幾樣小菜

椒鹽九肚魚即叫即炸,好好味😋

2021-12-30 2 瀏覽
自從上次係呢度吃過避風塘炒蟹後,一直念念不忘~今次再encore😋 橋底辣蟹已搬到這個地址, 其他分舖已暫時休業夜晚7點到,客人開始陸續多,每枱必點辣蟹!叫咗一個set, 有炒辣蟹同鮑魚雞煲,是餐廳招牌!炒辣蟹蟹大隻,肉質飽滿,加上避風塘的經典做法,香辣可口特別送飯,炸蒜好香! 蒜蓉的濃郁香味充分融合,浸透到蟹肉里,滿滿一口咬下, 鮮咸香辣的濃香好正。鮑魚雞煲這個是朋友極力推薦的鮑魚雞煲,湯汁濃郁香辣,肉質肥美鮮香,份量夠2-3人,雖然鮑魚個頭不大,但是肉質新鮮肥美!乾炒牛河經典大排檔菜式, 上檯時夠熱辣辣有鑊氣, 色澤分平均, 牛肉份量比想像中多且肉質軟腍!同河粉一樣食落甜甜地,整體而言, 味道很好~食完飯後,仲送糖水,今晚係綠豆沙💚清甜不膩,飯後甜品好合適!感到滿足總體吃得開心!還會想再嚟!