近排見到美麗華都好大變化,見到吾同新餐廳進駐左,難得朋友遠方來,當然諗食咩好啦,見到有間食潮洲菜裝潢都不錯,而且見到門口的餐牌價錢又合理,所以今日同朋友過黎試下先。入到去以淺啡裝潢為主,而且每枱都有好大空間又吾嘈,今日可以慢慢同朋友一齊傾下計食潮洲菜。今次我地因為3個人就叫了一個湯水和二個小菜加飯和甜品。大約食了2個多小時,待應好快手執野和倒水而且份量剛好又吾咸,我都有問返朋友好吾好食,佢都話不錯好滿足又飽肚,最後大家一齊傾傾計喝口茶來結束!~功夫茶:餐牌來了不久已來了功夫茶,其實我都十分喜歡飲這茶,杯身暖暖的,加上飲落有少少濃但又甘,小小一杯飲完剛好可以令到口腔沖一沖食之後的菜式。而且還有小食,花生魚香口又吾油,味道香口!~梅子肉碎粒豆腐湯:因為朋友叫這個我也不知道是什麼,只見到好多豆腐和一些碎肉,飲落去有少少酸酸地味道不錯,但又吾知道係什麼味道,最後問左原來味道是梅子,飲落好清新又少少香甜。豆腐好滑身又吾爛,份量十足,最後大家都飲到一碗多添。手打魚蛋煮津菜煲:黎到見到魚蛋和魚片白雪雪在鍋內,食落去沒想到好彈口而好有魚香味,絕對只可以手打才做出這效果,而且湯底都吾係只是味精湯,飲落都
手打魚蛋煮津菜煲:黎到見到魚蛋和魚片白雪雪在鍋內,食落去沒想到好彈口而好有魚香味,絕對只可以手打才做出這效果,而且湯底都吾係只是味精湯,飲落都清甜而吾會口乾。
薑蔥爆花膠海參煲:香呼呼地來到桌面,待應都話小心熱,原來咁香原因係即做而且好有鑊氣。薑蔥爆得十分好,蔥切得好幼絲而且薑絲十分幼細又僻到海鮮味,一再讚師父手功好,當然蔥絲我們最後我地掃清光。花膠處理得好好,十分淋身又仲有花膠香,而滲入了海參和其他配料香,味道很好。海參厚身又吾硬身,滑嘟嘟咁食味道不錯。
瑤柱蛋白炒飯:黎到勁多瑤柱已十分吸引,吃落沒想到可以炒得咁乾身而且蛋香,因為好多炒飯都係濕而吾會可以炒到飯係一粒粒,而且加上一些潮洲辣椒醬一起吃更加香,最後每人都食了2碗多,份量好足。
金獅脆麻花:最後朋友因為話未食過這甜品,當然都叫一個比大家試下先,黎到好大舊又淺黃色加上芝麻都很漂亮,食落去好軟而脆,一點都不硬好鬆,而且糖漿吾甜加上芝麻香,大家都推介好味道。
2016-05-09