星期三,去完吉之島特價日掃貨後便過去美麗華商場四樓吃午飯,見百樂小館有個兩人套餐,338元包點心,湯及小菜,十分豐富.點心可選兩款,每款兩件,點了燒賣及芋絲春卷,不過不失。(因顧住吃便忘了拍照)湯就選擇了一個紫菜漁蛋湯,湯清甜,夠熱👍加左幾條中芹,及放入幾片炸香的大地魚,好香,只係稍嫌魚蛋未熱透。潮汕小食點了乳香骨,有四、五件左右,好似炸朱扒咁上下,唔算出色,勝在唔油。這個鹵水小食樣樣都有小小,鹵水好香,(佢D鹵水可以話拍得住九龍城澄海老四D鹵汁)絕對冇得輸,鵝片入味,鹵蛋亦好好食,係腩肉肥左小小,鹵豆腐香滑,仲加幾片懷舊紅腸,好正👍這味咸雞,上枱時凍凍的,應該是煮好後風乾,味道鮮,雞味濃,份量唔小,可以話係抵食😚這味方魚炒芥蘭(方魚即大地魚),看似簡單,實則幾考師傅功力,要菜唔淋,又要爽口,加上唔可以太油,呢處做得好到位,加上方漁炸得香香一片一片的,添加幾片鮮菇點綴,上枱時還帶有陣陣紹興酒的餘香,無論材料同炒功都恰到好處,讚👍!這個杏汁桂花榚跟餐送的,不太甜,賣相吸引,唔差的。但我個人則徧向椰汁桂花,覺得味道比較配合些結賬茶芥每位15元,咸茶15元,我哋另加一碗白粥,15元,全單$4

乳香骨

鹵水小食

咸雞

方魚炒芥蘭

杏汁桂花榚

結賬茶芥每位15元,咸茶15元,我哋另加一碗白粥,15元,全單$438元,好飽,食物食唔哂,仲打包左兩盒剩下的回家做晚餐,可以講係又正又抵食
2020-06-04
鹵水小食
咸雞
方魚炒芥蘭
2020-05-16 1110 瀏覽
年多前首次光顧餐廳後, 一直對其食物念念不忘, 趁着母親節就同屋企人慶祝食飯。餐廳設有很多卡位闊落可坐六至八人, 而且每枱間的空間都足夠, 適合家庭聚會。食物方面, 餐廳大部份食品調味適中唔咸, 絕對老少咸宜, 而且每樣都熱辣辣, 質素好高。沙茶牛肉炒河牛肉好嫩, 河粉加入蛋炒, 啖啖都沾有少辣嘅沙茶醬, 好惹味。碧綠川椒雞整碟小菜香口唔肥膩, 雞肉質嫩滑, 調味方面香而不辣。手打魚蛋煮津菜煲魚蛋同魚片都彈牙爽口, 津白清甜, 餐廳特意加入少少魚乾, 令湯底昇華, 絕對可以中和其他濃味菜式。

沙茶牛肉炒河

碧綠川椒雞
整碟小菜香口唔肥膩, 雞肉質嫩滑, 調味方面香而不辣。

2020-05-08
2020-05-02 1100 瀏覽
讚1.點心幾有特色,韭菜粿、腸粉芋絲春卷都做得出色,外皮做得出色,滑溜唔黏牙,又唔會勁厚,餡料處理得好,切得均勻2.環境好闊落,坐得好舒服3.價錢幾平噃,成檯都係野食都只係百六彈1.叉燒包好麻麻,皮好硬2.餐前花生有啲油膉味

2.環境好闊落,坐得好舒服
3.價錢幾平噃,成檯都係野食都只係百六

1.叉燒包好麻麻,皮好硬
2.餐前花生有啲油膉味
2020-01-18 1238 瀏覽
麻醬手撕雞 (半隻)雞肉肉質唔柴、偏淋,冇雞味🐥同麻醬都幾夾🥰 滷水鵝肝好淋,入口即化👌🏻但感覺有啲生🙊 潮洲蠔烙好出色💯蠔仔新鮮肥美❗️煎既時間啱啱好,唔會令蠔仔過熟~味道鮮甜、冇腥味👏🏻蠔烙入面蠔仔數量頗多,好味😋 椒鹽九肚魚冇食到🐒 老香櫞炆一字骨有六大條肥膏較瘦肉多😥醬汁老醋味道較搶,唔太推薦🙅🏻‍♀️ 欖菜肉碎四季豆正常發揮,唔會過油👌🏻 杏汁白肺湯杏汁味好濃🤤湯有沙沙既口感豬肺處理得好乾淨,口感鮮嫩👍🏻臘味飯好足料🙀有臘腸、潤腸、臘肉、臘鴨等,臘腸選用肥肉較少既高汁瘦臘腸,潤腸獨特既香氣超濃郁,唔係個個都受到哩種味,臘肉隔肥隔瘦,唔會好鹹,臘鴨肉質硬實,但味道超鹹全部臘味都幾高質! 仲配左一碟油菜🥬油菜保持到翠綠食落鮮甜爽脆🍴 飯🍚偏油,食唔曬🙈 杏汁蛋白芋泥好好食!杏汁味道濃郁;蛋白份量唔少,質地嫩滑;芋泥綿密濃稠,味道天然,好食😇整體甜度唔高,會飽肚但我自己ko左一碗🤪 綠豆清心丸味道清新,甜度唔會過高綠豆粉糯,清心丸略嫌唔夠煙韌🧐 白果芋泥芋泥質感綿密👏🏻味道係鹹既,怪怪地鹹味令芋頭香氣變得唔太突出😖

麻醬手撕雞 (半隻)
雞肉肉質唔柴、偏淋,
冇雞味🐥
同麻醬都幾夾🥰

滷水鵝肝
好淋,入口即化👌🏻
但感覺有啲生🙊

潮洲蠔烙
好出色💯
蠔仔新鮮肥美❗️
煎既時間啱啱好,唔會令蠔仔過熟~
味道鮮甜、冇腥味👏🏻
蠔烙入面蠔仔數量頗多,
好味😋

冇食到🐒

老香櫞炆一字骨
有六大條
肥膏較瘦肉多😥
醬汁老醋味道較搶,
唔太推薦🙅🏻‍♀️

欖菜肉碎四季豆
正常發揮,唔會過油👌🏻

杏汁白肺湯
杏汁味好濃🤤
湯有沙沙既口感
豬肺處理得好乾淨,
口感鮮嫩👍🏻

臘味飯
好足料🙀
有臘腸、潤腸、臘肉、臘鴨等,
臘腸選用肥肉較少既高汁瘦臘腸,
潤腸獨特既香氣超濃郁,
唔係個個都受到哩種味,
臘肉隔肥隔瘦,唔會好鹹,
臘鴨肉質硬實,但味道超鹹
全部臘味都幾高質!

仲配左一碟油菜🥬
油菜保持到翠綠
食落鮮甜爽脆🍴

飯🍚偏油,食唔曬🙈

好好食!
杏汁味道濃郁;
蛋白份量唔少,質地嫩滑;
芋泥綿密濃稠,味道天然,好食😇
整體甜度唔高,
會飽肚但我自己ko左一碗🤪

綠豆清心丸
味道清新,甜度唔會過高
綠豆粉糯,
清心丸略嫌唔夠煙韌🧐

白果芋泥
芋泥質感綿密👏🏻
味道係鹹既,怪怪地
鹹味令芋頭香氣變得唔太突出😖
2019-12-28 847 瀏覽
喜歡清清爽的潮州菜可是本地極少再有这样的潮州菜館~百樂小馆名气不少我也風聞已久今天吃滷水双拼我选了鹅肉片和墨鱼148$相当多~下面就是鹅件~豆腐片货品無論色香味均可~令我喜歡最中意的是话梅猪手猪皮軟酥味甘而少咸非常完美!优惠价100$一個罐头湯鲍中間水平4人分一个侍候的oppa 耐心切割成4等份服务一等一!好整以暇的切割鲍鱼滷水鹅薑葱捞面黑松露海皇炒饭128$一个多黑松露4小杯傳統的潮式功夫茶精緻!
喜歡清清爽的潮州菜
可是本地極少再有这样的潮州菜館~

百樂小馆名气不少
我也風聞已久

今天吃滷水双拼
我选了
鹅肉片和墨鱼
148$
相当多~
下面就是鹅件~豆腐片
货品無論色香味均可~
令我喜歡

聖誕節
  • 话梅豬手
  • 滷水鵝肉拼盤
2019-12-25 421 瀏覽
朋友約咗食晚飯,佢哋想食潮洲菜,就揀咗之前我食過呢間,商場裡面,新派佈置。開餐前先飲杯功夫茶醒胃。海螺瘦肉雞猴頭菇湯好似屋企煲,料多夠味,唔肥膩,無味精。五香炸芋絲卷唔使點醬汁都已經覺好味,裡面嘅五香粉味同芋頭幾夾,有少少鹹,唔油膩。手打魚蛋津菜煲魚蛋幾彈牙,魚片只係口感唔同,鮮甜又唔腥;津白煮到吸咗 魚蛋嘅甜味,還有炸脆嘅小魚片!滷水鵝肉併盤墨魚彈牙;鵝片略為大件,切薄d 應該會更好;豆腐滑,五花腩夠腍,小肥。家鄉乳香骨即豬扒肉,帶南乳味,唔會炸得過硬,腍軟。豉油皇煎鯧魚塊用咗豉油煎嘅魚塊,要襯熱食,外皮煎到少少脆,魚肉夠大塊,嫩滑,唔會散開。杏汁蛋白芋泥上次已經食過,今晚第二次出擊,唔太甜,杏仁香,蛋白滑,芋泥綿。

開餐前先飲杯功夫茶醒胃。

海螺瘦肉雞猴頭菇湯
好似屋企煲,料多夠味,唔肥膩,無味精。

手打魚蛋津菜煲

滷水鵝肉併盤

家鄉乳香骨

即豬扒肉,帶南乳味,唔會炸得過硬,腍軟。

豉油皇煎鯧魚塊
用咗豉油煎嘅魚塊,要襯熱食
,外皮煎到少少脆,魚肉夠大塊,嫩滑,唔會散開。

2019-12-11
  • 五香炸芋絲卷
  • 手打魚蛋煮津菜煲
  • 杏汁蛋白芋泥
2019-12-22 388 瀏覽
一行數人在這裏晚膳,首先有潮州酸菜,味道可以,功夫茶得出略嫌味道少了甘香和淡淡的。點了滷水雜錦拼盤(例牌),鵝肉只有數件,略嫌失望,賣相也一般,墨魚爽滑,豆腐也可以,五花腩則較肥,滷蛋則不過不失。首先渴了杏汁白肺湯,杏汁味濃濃,湯也是濃郁口味的,豬肺很林和滑,一鍋足夠四至五人份量,喜歡滋潤湯水可以嘗試。川椒雞:份量算多,味道剛好,不會太鹹,可以一試。椒鹽九肚魚:看見賣相是不錯的,炸魚是軟身的,雖然每舊也是魚肉,不過同行一起的人表示喜歡吃脆脆的椒鹽魚,而我比較喜歡吃軟身的,所以口味見仁見智。手打魚蛋津菜煲:魚片較魚蛋好吃,津菜味道也不錯,我喜歡吃少油的菜,故此這個已上湯烹調的手法,符合我嘅口味。話梅豬手煲:味道有少少酸味,開胃,不過豬手不略嫌未炆至入味糖醋麵:這個菜式我10分欣賞,麵面是脆脆的,麵底是軟林林的,再加上糖和醋,非常好味總括來說,這餐晚膳算是不過不失。

潮州茶
酸菜
滷水雜錦鵝肉拼盤

杏汁白肺湯
川椒雞:份量算多,味道剛好,不會太鹹,可以一試。
川椒雞

魚蛋津白煲
話梅豬手煲:味道有少少酸味,開胃,不過豬手不略嫌未炆至入味
話梅豬手煲
糖醋麵

總括來說,這餐晚膳算是不過不失。
酸菜
川椒雞
魚蛋津白煲
糖醋麵
2019-12-14 525 瀏覽
另一半多在銅鑼灣總店吃,今晚與朋友再過來尖沙咀店吃。新穎裝修,坐位闊落,樓底高,侍應招呼也不錯。餐前先喝杯功夫茶,兩碟小吃也好味。螺頭瘦肉猴頭菇敦湯足料敦湯,湯渣舀起有一整碟;湯甜,海螺鮮腍,瘦肉還可以吃,不油膩,喜歡飲湯的,自然知道他是有質素的。滷水鵝肉併盤鵝片肉厚,墨魚Q彈,五花腩不肥膩,豆腐軟滑,滷味汁不會過鹹,入味。五香炸芋絲卷很大件的芋餅,帶五香粉香味,外皮脆與粉粉的芋頭粒。豉油皇煎鯧魚片魚塊肉頗厚,煎得微香,肉質軟實,沒有魚腥味和碎骨,可用沙律醬再提味,但個人感原味吃是最自然。家鄉乳香骨肉腍,質感與南乳味略輕,少鹹。這晚所吃的煎炸物,一點不感油膩,做得不錯。杏汁蛋白芋泥綿綿的甜芋泥,好像甜了些,但加在淡味的蛋白杏仁中,混合後,味道剛好,養顏滋潤。芝麻糖糠湯丸暖熱皮軟煙韌,芝麻餡雖沒有流沙,但兩者味道是匹配的。
另一半多在銅鑼灣總店吃,今晚與朋友再過來尖沙咀店吃。
新穎裝修,坐位闊落,樓底高,侍應招呼也不錯。

餐前先喝杯功夫茶,兩碟小吃也好味。

螺頭瘦肉猴頭菇敦湯

足料敦湯,湯渣舀起有一整碟;湯甜

滷水鵝肉併盤

五香炸芋絲卷

很大件的芋餅,帶五香粉香味,外皮脆與粉粉的芋頭粒

家鄉乳香骨

肉腍,質感與南乳味略輕,少鹹。
這晚所吃的煎炸物,一點不感油膩,做得不錯。

芝麻糖糠湯丸

暖熱皮軟煙韌,芝麻餡雖沒有流沙,但兩者味道是匹配的。

2019-12-10
  • 豉油皇煎鯧魚片
  • 杏汁蛋白芋泥
  • 五香炸芋絲卷
  • 明火煲靚湯
2019-12-12 362 瀏覽
尖沙咀美麗華商場食肆種類多,中西日韓花多眼亂,與朋友經過一輪篩選後,決定選擇位於商場4樓嘅百樂小館,一間評價相當高嘅潮式美食餐館。餐館內部裝潢簡潔光亮,集合日式與時代感的綜合設計,座位間隔寬敞舒適,成為今次選擇幫襯嘅原因之一。至於食物方面,更令人回味無窮,性價比絕對處於一個值得推薦嘅高位。首先上桌嘅係潮州菜中,地位舉足輕重嘅滷水系列之“滷水鵝肉拼盤”,拼盤包括有軟腍得來有嚼口嘅鵝肉片、肥瘦比例均衡嘅五花腩肉、爽彈嘅墨魚片、滷得入味而又唔乾身嘅滷水蛋以及口感香滑嘅豆腐,每款都滷得非常之入味,香濃非常。“五香炸芋絲卷”,一道未上枱已聞到陣陣芋香味,聞說五香香料與芋頭從來都係絕配,被香料醃過後再炸嘅芋絲卷外脆口內綿香,令人食慾倍增。以肉質結實、魚肉濃香嘅鷹鯧烹調嘅“豉油王煎鯧魚片”,每一口魚肉都鮮香肥美,叫人如何能不愛它呢!不得不提嘅係呢款“家鄉乳香骨”,與市面嘅乳香骨比較,百樂嘅乳香骨肉質嫩滑之餘肉汁亦豐富,軟腍口感的確令人喜出望外。天氣寒冷,最啱食呢款熱辣辣又暖胃嘅“手打魚蛋煮津菜煲”,軟綿津菜軟而不爛,帶有方魚清甜香味嘅湯汁特別醒胃,手打魚蛋更是彈牙香滑,食完之後個胃暖笠笠,正。最後,

手打魚蛋煮津菜煲

最後,以一客清熱又滋潤的“清心丸綠豆爽”作為結尾就最適合不過啦,乾燥天氣適時滋潤吓,對自己好啲,一點都不為過。
清心丸綠豆爽
2019-12-10
清心丸綠豆爽
2019-12-11 300 瀏覽
尖沙咀的中菜館有很多間,而真正好食的不算多,而這間伯樂小館便是朋友推介的其中一間必要食的。今晚趁有空便訂了位來一起食。餐廳位於美麗華商場,人來人往,很熱鬧,環境裝修十分冕皇高雅,座位寬闊而較多,坐得舒適。時令燉靚湯-猴頭菇雞腳豬肉湯整碗湯端上時是滿滿的材料,用了猴頭菇,花膠,雞腳和豬肉燉,火候很足,令材料熬得了了味,融入湯底當中,鮮甜可口。潮式蘿蔔灌漿 即叫即炸,熱騰騰,外脆內軟,查粉博新,香脆可口,裏面的蘿蔔清甜多汁,與男子滑身。百樂一品煲 用了昂貴的食材,有鮑魚仔,大塊的花膠扒,黃耳,冬菇等,醬汁香濃滑溜,炆得軟稔入味,入口滑而不膩。梅子明爐烏魚用上明爐可以保持魚的溫度,烏魚大條厚身,魚肉結實滑溜,有香濃的魚香味,加上有湯汁滲入魚肉當中,令魚味突出。豆醬清炒白菜仔白菜仔新鮮爽脆,炒得剛好熟,香甜多汁,豆醬的味道鹹度適中,與白菜仔的味道很搭配。我們還點了一個點心,桂花糕,顏色鮮艷,層次分明,富有桂花味,入口香甜奶滑。最後還有免費的功夫茶送上,香醇滑溜。

時令燉靚湯-猴頭菇雞腳豬肉湯

潮式蘿蔔灌漿

百樂一品煲

梅子明爐烏魚

豆醬清炒白菜仔

最後還有免費的功夫茶送上,香醇滑溜。
2019-12-09 218 瀏覽
在美食雲集的尖沙咀,朋友忽然話想食潮洲菜,大家也想坐得舒服一點,便找到座落於美麗華商場的百樂小館。店外店內的裝修也氣派十足。桌上小吃炸花生粒香脆惹味,配上茶香味濃的功夫茶真是絕配。滷水鵝肉拼盤 肥美的鵝肉片油脂分佈平均,皮脆肉香,是上乘佳品,滷蛋也醃得入味。時令燉靚湯今晚的時令燉湯便是這款猴頭菇響螺燉雞湯,湯料極為豐富,性價比極高,不用加味精已經鮮甜無比。潮式蘿蔔灌漿將新鮮蘿蔔炸至吸睛的金黃色,炸粉不會太厚,外脆內軟,蘿蔔汁很濃厚。梅子明爐烏魚這款明爐魚做法跟泰式的有點相似,盤底有一點火將整條魚暖著,不會放涼,魚肉本身已是鮮甜,加入這款秘製醬汁,鮮味更昇華。百樂一品煲這個煲實在不得了,有多款海味,海參很軟稔,魷魚很爽甜,花膠亦很滑嫩。擂沙湯圓湯圓外面沾滿香脆花生碎,湯圓很軟熟,裡面的流心黑芝麻餡香濃惹味。紅棗糕這款紅棗糕用了很多紅棗精製而成,因為紅棗味很濃厚。
店外店內的裝修也氣派十足。
桌上小吃炸花生粒香脆惹味,配上茶香味濃的功夫茶真是絕配。
時令燉靚湯
潮式蘿蔔灌漿
梅子明爐烏魚
百樂一品煲
擂沙湯圓
紅棗糕
這款紅棗糕用了很多紅棗精製而成,因為紅棗味很濃厚。
2019-12-08 220 瀏覽
好久没有見友人, 今晚跟友人吃晚飯。選址於尖沙咀的百樂小館。我們一坐下, 先來杯功夫茶, 作潮州菜的開端。雜菌炒牛仔粒$98雜菌炒牛仔粒賣相吸引,加入雜菌,三色椒,為這碟牛仔粒增加了色彩。牛仔粒炒得有鑊氣, 牛仔粒好有牛味,又軟腍。鹹菜豬肚湯$168/4位用鹹菜豬肚湯味道剛剛好, 加了胡椒, 暖胃又滋補。漁香茄子煲$98這個漁香茄子煲十分惹味, 鹹香, 送飯一流。潮州糯米飯炒肉蟹$498潮州糯米飯炒肉蟹是百樂小館的特色小菜之。上枱時, 大大隻肉蟹,十分吸睛。蟹肉味道鮮甜, 一食就知是靚料。糯米飯則有黏黏的口感, 很不錯。杏汁蛋白芋泥$48最後選了甜品杏汁蛋白芋泥, 這個真的要推介, 好好吃。杏汁蛋白香滑。芋泥的甜度又剛剛好。食完這個甜品, 這一餐真的很滿足。

我們一坐下, 先來杯功夫茶, 作潮州菜的開端。

雜菌炒牛仔粒$98

鹹菜豬肚湯$168/4位用

鹹菜豬肚湯味道剛剛好, 加了胡椒, 暖胃又滋補。

漁香茄子煲$98

這個漁香茄子煲十分惹味, 鹹香, 送飯一流。

潮州糯米飯炒肉蟹$498

杏汁蛋白芋泥$48

美麗華有不少高質素餐館 其中主打潮洲菜的百樂小館更甚! . 食潮洲菜,潮洲功夫茶唔少得! 功夫茶茶濃帶甘,醒胃 . 鹵水鵝肉拼盤 $168 鵝片,墨魚片,鹵水蛋,豆腐,腩肉 鵝片肉質結實,滷蛋入味,墨魚片爽口彈牙。 . 潮州蘿蔔灌漿 $60 將粉漿加上香滑清甜蘿蔔粒去炸,外層炸得薄脆,入面蘿蔔粒爽脆清甜。 . 明火煲靚湯 (4位用)$148 菜乾豬肺湯,湯料足料,湯水清淡健康。 . 潮州炸蝦餅 $68 蝦餅薄脆,內面蝦膠鬆軟綿密,口感豐富。 . 潮州蠔烙 $98 香酥不油膩,用潮州魚露蘸著吃,蠔仔鮮味更出色。 . 紅燒豆腐煲 $98 豆腐大塊,豆味香,醬汁相當惹味。 . 蔥蒜牛肉崧燴飯 $138 用和牛粒,蛋白,葱花,蒜粒炒成,非常香口,和牛肉質嫩不老。 . 花生糖糠湯圓 $60 飯後來個甜點,湯圓入面有香濃黑芝麻,滋味。 . 杏汁蛋白芋泥$48 杏汁蛋白香甜,芋蓉香滑,好配搭! . 一行6人吃得非常滿足。 . . . . 百樂小館 📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方4樓405 號舖

美麗華有不少高質素餐館
其中主打潮洲菜的百樂小館更甚!

食潮洲菜,潮洲功夫茶唔少得!
功夫茶茶濃帶甘,醒胃

鹵水鵝肉拼盤 $168
鵝片,墨魚片,鹵水蛋,豆腐,腩肉
鵝片肉質結實,滷蛋入味,墨魚片爽口彈牙。

潮州蘿蔔灌漿 $60

明火煲靚湯 (4位用)$148
菜乾豬肺湯,湯料足料,湯水清淡健康。

潮州炸蝦餅 $68
蝦餅薄脆,內面蝦膠鬆軟綿密,口感豐富。

潮州蠔烙 $98
香酥不油膩,用潮州魚露蘸著吃,蠔仔鮮味更出色。

紅燒豆腐煲 $98
豆腐大塊,豆味香,醬汁相當惹味。

蔥蒜牛肉崧燴飯 $138
用和牛粒,蛋白,葱花,蒜粒炒成,非常香口,和牛肉質嫩不老。

花生糖糠湯圓 $60
飯後來個甜點,湯圓入面有香濃黑芝麻,滋味。

杏汁蛋白芋泥$48
杏汁蛋白香甜,芋蓉香滑,好配搭!
一行6人吃得非常滿足。
百樂小館
📍尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期食四方4樓405 號舖
2019-12-05 929 瀏覽
標榜用上摩登手法呈獻潮州特色美饌的百樂小館,以保存傳統風味的菜饌,無論是味道或是廚藝功架,都能用上摩登手法,吃出潮洲傳統味道,確實不會讓人失望。******************************百樂小館在尖沙咀美麗華商場高層樓層,從電梯而出,發現都有不少食店,來到百樂小館門前便看到很特別的裝潢了。看著百樂小館的裝潢,部份座位自成一個空間,又不用要一間房,都有少少私人空間感,確實不錯。每枱都有小食,花生香脆,甜酸菜甜甜酸酸確實好味。來到潮洲菜館,總是會有功夫茶品嚐,飯前飯後都來一小杯,茶味甘香,可以解油膩。鮮菠蘿煙燻鴨胸 HKD78,煙煄鴨胸有點咸香味,配上鮮菠蘿的酸甜味,把味道變得更豐厚,鴨胸肉質又諗,伴著一起吃,確實絶配。鹹菜豬肚湯 HKD168/4位,湯中食材甚多,鹹菜不鹹又不酸,還多了清甜味道,豬肚湯加入了黑胡椒更加惹味又好飲,喝完一碗完全很暖胃。雜菌炒牛仔粒 HKD98,除了有雜菌,還加入了雜椒、山渣片,味道略帶開胃,牛仔粒炒得夠火喉香口,肉質諗而不韌,送飯吃一流。欖菜肉碎四季豆 HKD98,欖菜咸香味十足,過多會太咸,太少又不夠入味,這碟欖菜配上四季豆的清淡剛好,肉

每枱都有小食,花生香脆,甜酸菜甜甜酸酸確實好味。