百樂小館,一直都是我哋吃點心及小菜首選嘅地方,價錢公道,廚房認真製作,絕對值得一去再去👍原來是和戲曲中心滿樂是同一集團,但這兒食物製作比較優質中午二人套餐好抵食,但太大份,今次只叫二個小菜加個點心,不用過飽這個糯米卷,糯米夠𨍥,D皮蒸得乾身,內有花生等,好吃,這裹點心大部份都做得唔錯,值得試試沙爹牛肉炒芥蘭,份量不少,芥蘭好吃,但牛肉用了過多鬆肉粉醃,變得太淋及冇左冇牛肉味😞呢個紅燒豆腐,可以叫細份量,有肉碎冬菇等炇,豆腐入咪,獻汁埋等恰到,是必吃的一道小菜食完好飽,食物份量十足,真係好抵吃,又好味😋下次試下唔要咸菜,始終醃製食物,多吃冇益

原來是和戲曲中心滿樂是同一集團,但這兒食物製作比較優質
糯米卷
沙爹牛肉炒芥蘭
紅燒豆腐

2020-10-14
糯米卷
紅燒豆腐
2020-09-13 1052 瀏覽
◭滷水鵝肉拼盤 $118有滷味濃嘅鵝片、薄切墨魚、滷蛋,可以叫呢個做餐前小食,份量唔多,每人試少少,就啱啱好😆◭金不換炒薄殼如果你係潮州人,一定會食薄殼薄殼口感好似好細粒嘅蜆肉味道同豉椒炒蜆差唔多好惹味😆◭碧綠川椒雞球 $98雞球一般般,有少少咸得滯跟住又唔夠熱,食第一舊雞球已經凍左川椒雞球有啲失望◭椒鹽麥穗鮮魷魚 $98好脆口既鮮魷魚,好香椒鹽味,又夠熱辣辣👍🏻◭百樂特色冬瓜盅 $268我地3個人食1個冬瓜盅,每人都有兩碗+🤣冬瓜好清甜,入面材料有草菇、肉粒、瑤柱等如果想食潮洲菜,又想坐得舒服啲,百樂小館會係一個唔錯既選擇!
◭滷水鵝肉拼盤 $118

◭金不換炒薄殼
如果你係潮州人,一定會食薄殼
薄殼口感好似好細粒嘅蜆肉
味道同豉椒炒蜆差唔多
好惹味😆

◭碧綠川椒雞球 $98
雞球一般般,有少少咸得滯
跟住又唔夠熱,食第一舊雞球已經凍左
川椒雞球有啲失望

◭椒鹽麥穗鮮魷魚 $98
好脆口既鮮魷魚,好香椒鹽味,又夠熱辣辣👍🏻

◭百樂特色冬瓜盅 $268
我地3個人食1個冬瓜盅,每人都有兩碗+🤣
冬瓜好清甜,入面材料有草菇、肉粒、瑤柱等

2020-08-12 1086 瀏覽
我選擇了以下菜式骨香鵝肉片 : 味道不錯,鵝肉入味, 不過略嫌有部份肉質韌了一點, 扣了點分數碧綠川椒雞 : 雞肉嫩而入味, 色香味俱全椒鹽九肚魚 : 外脆內軟, 味道恰當竹笙三絲翅 : 味道是可以, 不過翅就少了一點, 同期望有點落差鴛鴦水晶包 : 皮薄餡料足, 甜度適中, 算是不錯的甜品
我選擇了以下菜式

碧綠川椒雞 : 雞肉嫩而入味, 色香味俱全

椒鹽九肚魚 : 外脆內軟, 味道恰當

鴛鴦水晶包 : 皮薄餡料足, 甜度適中, 算是不錯的甜品
2020-08-08
信用卡優惠
2020-07-17 906 瀏覽
突然想食潮州菜,選擇咗美麗華商場,泊車方便,又有泊車優惠,一坐低飲杯功夫茶先,必食食糖醋麵,入味滷水鵝片,鮑汁雞腳正,芋頭卷香脆,九肚魚南瓜煎蛋手工好,方魚肉碎粥個人特別喜愛,環境好舒服,最識合一大班人嚟食
  • 糖醋伊麵
  • 鮑汁扣鳳爪
  • 金瓜九肚魚烙
首先,我地清楚我地係未齊人未叫野食而且你地係10點就收鋪,但唔需要係8:00左右過嚟同我地講last order催促我地落單(p.s 9:00 last order)仲要係8:30就過嚟又問一句「你d朋友仲黎唔黎」我地係9點叫齊正餐9:10分落order叫甜品(知道你地9點last order仲俾我地9:10左右先order甜品已經好好,所以我地都唔介意你地一次過上曬正餐同甜品)中途我一位朋友9:26要入餐廳仲要俾你嘅同事阻攔話探熱嘅同事已經收咗工,難道得一位同事識用探熱器?定係個探熱器同探熱同事一齊收工?🤷🏻‍♀️ok都唔緊要,我地知道你10點收鋪,我地已經好快咁食,希望可以盡快交枱俾反你地,但係可唔可以唔好係我地食緊野嘅時候一直收碟收碗,我朋友左邊右邊會不斷咁有隻手伸出黎收野,而且又要整跌筷子匙羹,係咪唔諗住俾我地食嘢?🤦🏻‍♀️提反一句,我地交台時間係9:56有機會係再早多2分鐘🤷🏻‍♀️(因為我睇時間嘅時候已經行到出餐廳門口等緊𨋢)我相信4-5分鐘嘅時間係足夠你哋兩個人去收曬d碗碟。希望你地可以有所改善🙏🏻
希望你地可以有所改善🙏🏻
星期三,去完吉之島特價日掃貨後便過去美麗華商場四樓吃午飯,見百樂小館有個兩人套餐,338元包點心,湯及小菜,十分豐富.點心可選兩款,每款兩件,點了燒賣及芋絲春卷,不過不失。(因顧住吃便忘了拍照)湯就選擇了一個紫菜漁蛋湯,湯清甜,夠熱👍加左幾條中芹,及放入幾片炸香的大地魚,好香,只係稍嫌魚蛋未熱透。潮汕小食點了乳香骨,有四、五件左右,好似炸朱扒咁上下,唔算出色,勝在唔油。這個鹵水小食樣樣都有小小,鹵水好香,(佢D鹵水可以話拍得住九龍城澄海老四D鹵汁)絕對冇得輸,鵝片入味,鹵蛋亦好好食,係腩肉肥左小小,鹵豆腐香滑,仲加幾片懷舊紅腸,好正👍這味咸雞,上枱時凍凍的,應該是煮好後風乾,味道鮮,雞味濃,份量唔小,可以話係抵食😚這味方魚炒芥蘭(方魚即大地魚),看似簡單,實則幾考師傅功力,要菜唔淋,又要爽口,加上唔可以太油,呢處做得好到位,加上方漁炸得香香一片一片的,添加幾片鮮菇點綴,上枱時還帶有陣陣紹興酒的餘香,無論材料同炒功都恰到好處,讚👍!這個杏汁桂花榚跟餐送的,不太甜,賣相吸引,唔差的。但我個人則徧向椰汁桂花,覺得味道比較配合些結賬茶芥每位15元,咸茶15元,我哋另加一碗白粥,15元,全單$4

乳香骨

鹵水小食

咸雞

方魚炒芥蘭

杏汁桂花榚

結賬茶芥每位15元,咸茶15元,我哋另加一碗白粥,15元,全單$438元,好飽,食物食唔哂,仲打包左兩盒剩下的回家做晚餐,可以講係又正又抵食
2020-06-04
鹵水小食
咸雞
方魚炒芥蘭
2020-05-16 1578 瀏覽
年多前首次光顧餐廳後, 一直對其食物念念不忘, 趁着母親節就同屋企人慶祝食飯。餐廳設有很多卡位闊落可坐六至八人, 而且每枱間的空間都足夠, 適合家庭聚會。食物方面, 餐廳大部份食品調味適中唔咸, 絕對老少咸宜, 而且每樣都熱辣辣, 質素好高。沙茶牛肉炒河牛肉好嫩, 河粉加入蛋炒, 啖啖都沾有少辣嘅沙茶醬, 好惹味。碧綠川椒雞整碟小菜香口唔肥膩, 雞肉質嫩滑, 調味方面香而不辣。手打魚蛋煮津菜煲魚蛋同魚片都彈牙爽口, 津白清甜, 餐廳特意加入少少魚乾, 令湯底昇華, 絕對可以中和其他濃味菜式。

沙茶牛肉炒河

碧綠川椒雞
整碟小菜香口唔肥膩, 雞肉質嫩滑, 調味方面香而不辣。

2020-05-08
2020-05-02 1480 瀏覽
讚1.點心幾有特色,韭菜粿、腸粉芋絲春卷都做得出色,外皮做得出色,滑溜唔黏牙,又唔會勁厚,餡料處理得好,切得均勻2.環境好闊落,坐得好舒服3.價錢幾平噃,成檯都係野食都只係百六彈1.叉燒包好麻麻,皮好硬2.餐前花生有啲油膉味

2.環境好闊落,坐得好舒服
3.價錢幾平噃,成檯都係野食都只係百六

1.叉燒包好麻麻,皮好硬
2.餐前花生有啲油膉味
2020-01-18 1404 瀏覽
麻醬手撕雞 (半隻)雞肉肉質唔柴、偏淋,冇雞味🐥同麻醬都幾夾🥰 滷水鵝肝好淋,入口即化👌🏻但感覺有啲生🙊 潮洲蠔烙好出色💯蠔仔新鮮肥美❗️煎既時間啱啱好,唔會令蠔仔過熟~味道鮮甜、冇腥味👏🏻蠔烙入面蠔仔數量頗多,好味😋 椒鹽九肚魚冇食到🐒 老香櫞炆一字骨有六大條肥膏較瘦肉多😥醬汁老醋味道較搶,唔太推薦🙅🏻‍♀️ 欖菜肉碎四季豆正常發揮,唔會過油👌🏻 杏汁白肺湯杏汁味好濃🤤湯有沙沙既口感豬肺處理得好乾淨,口感鮮嫩👍🏻臘味飯好足料🙀有臘腸、潤腸、臘肉、臘鴨等,臘腸選用肥肉較少既高汁瘦臘腸,潤腸獨特既香氣超濃郁,唔係個個都受到哩種味,臘肉隔肥隔瘦,唔會好鹹,臘鴨肉質硬實,但味道超鹹全部臘味都幾高質! 仲配左一碟油菜🥬油菜保持到翠綠食落鮮甜爽脆🍴 飯🍚偏油,食唔曬🙈 杏汁蛋白芋泥好好食!杏汁味道濃郁;蛋白份量唔少,質地嫩滑;芋泥綿密濃稠,味道天然,好食😇整體甜度唔高,會飽肚但我自己ko左一碗🤪 綠豆清心丸味道清新,甜度唔會過高綠豆粉糯,清心丸略嫌唔夠煙韌🧐 白果芋泥芋泥質感綿密👏🏻味道係鹹既,怪怪地鹹味令芋頭香氣變得唔太突出😖

麻醬手撕雞 (半隻)
雞肉肉質唔柴、偏淋,
冇雞味🐥
同麻醬都幾夾🥰

滷水鵝肝
好淋,入口即化👌🏻
但感覺有啲生🙊

潮洲蠔烙
好出色💯
蠔仔新鮮肥美❗️
煎既時間啱啱好,唔會令蠔仔過熟~
味道鮮甜、冇腥味👏🏻
蠔烙入面蠔仔數量頗多,
好味😋

冇食到🐒

老香櫞炆一字骨
有六大條
肥膏較瘦肉多😥
醬汁老醋味道較搶,
唔太推薦🙅🏻‍♀️

欖菜肉碎四季豆
正常發揮,唔會過油👌🏻

杏汁白肺湯
杏汁味好濃🤤
湯有沙沙既口感
豬肺處理得好乾淨,
口感鮮嫩👍🏻

臘味飯
好足料🙀
有臘腸、潤腸、臘肉、臘鴨等,
臘腸選用肥肉較少既高汁瘦臘腸,
潤腸獨特既香氣超濃郁,
唔係個個都受到哩種味,
臘肉隔肥隔瘦,唔會好鹹,
臘鴨肉質硬實,但味道超鹹
全部臘味都幾高質!

仲配左一碟油菜🥬
油菜保持到翠綠
食落鮮甜爽脆🍴

飯🍚偏油,食唔曬🙈

好好食!
杏汁味道濃郁;
蛋白份量唔少,質地嫩滑;
芋泥綿密濃稠,味道天然,好食😇
整體甜度唔高,
會飽肚但我自己ko左一碗🤪

綠豆清心丸
味道清新,甜度唔會過高
綠豆粉糯,
清心丸略嫌唔夠煙韌🧐

白果芋泥
芋泥質感綿密👏🏻
味道係鹹既,怪怪地
鹹味令芋頭香氣變得唔太突出😖
2019-12-28 1033 瀏覽
喜歡清清爽的潮州菜可是本地極少再有这样的潮州菜館~百樂小馆名气不少我也風聞已久今天吃滷水双拼我选了鹅肉片和墨鱼148$相当多~下面就是鹅件~豆腐片货品無論色香味均可~令我喜歡最中意的是话梅猪手猪皮軟酥味甘而少咸非常完美!优惠价100$一個罐头湯鲍中間水平4人分一个侍候的oppa 耐心切割成4等份服务一等一!好整以暇的切割鲍鱼滷水鹅薑葱捞面黑松露海皇炒饭128$一个多黑松露4小杯傳統的潮式功夫茶精緻!
喜歡清清爽的潮州菜
可是本地極少再有这样的潮州菜館~

百樂小馆名气不少
我也風聞已久

今天吃滷水双拼
我选了
鹅肉片和墨鱼
148$
相当多~
下面就是鹅件~豆腐片
货品無論色香味均可~
令我喜歡

聖誕節
  • 话梅豬手
  • 滷水鵝肉拼盤
2019-12-25 501 瀏覽
朋友約咗食晚飯,佢哋想食潮洲菜,就揀咗之前我食過呢間,商場裡面,新派佈置。開餐前先飲杯功夫茶醒胃。海螺瘦肉雞猴頭菇湯好似屋企煲,料多夠味,唔肥膩,無味精。五香炸芋絲卷唔使點醬汁都已經覺好味,裡面嘅五香粉味同芋頭幾夾,有少少鹹,唔油膩。手打魚蛋津菜煲魚蛋幾彈牙,魚片只係口感唔同,鮮甜又唔腥;津白煮到吸咗 魚蛋嘅甜味,還有炸脆嘅小魚片!滷水鵝肉併盤墨魚彈牙;鵝片略為大件,切薄d 應該會更好;豆腐滑,五花腩夠腍,小肥。家鄉乳香骨即豬扒肉,帶南乳味,唔會炸得過硬,腍軟。豉油皇煎鯧魚塊用咗豉油煎嘅魚塊,要襯熱食,外皮煎到少少脆,魚肉夠大塊,嫩滑,唔會散開。杏汁蛋白芋泥上次已經食過,今晚第二次出擊,唔太甜,杏仁香,蛋白滑,芋泥綿。

開餐前先飲杯功夫茶醒胃。

海螺瘦肉雞猴頭菇湯
好似屋企煲,料多夠味,唔肥膩,無味精。

手打魚蛋津菜煲

滷水鵝肉併盤

家鄉乳香骨

即豬扒肉,帶南乳味,唔會炸得過硬,腍軟。

豉油皇煎鯧魚塊
用咗豉油煎嘅魚塊,要襯熱食
,外皮煎到少少脆,魚肉夠大塊,嫩滑,唔會散開。

2019-12-11
  • 五香炸芋絲卷
  • 手打魚蛋煮津菜煲
  • 杏汁蛋白芋泥
2019-12-22 471 瀏覽
一行數人在這裏晚膳,首先有潮州酸菜,味道可以,功夫茶得出略嫌味道少了甘香和淡淡的。點了滷水雜錦拼盤(例牌),鵝肉只有數件,略嫌失望,賣相也一般,墨魚爽滑,豆腐也可以,五花腩則較肥,滷蛋則不過不失。首先渴了杏汁白肺湯,杏汁味濃濃,湯也是濃郁口味的,豬肺很林和滑,一鍋足夠四至五人份量,喜歡滋潤湯水可以嘗試。川椒雞:份量算多,味道剛好,不會太鹹,可以一試。椒鹽九肚魚:看見賣相是不錯的,炸魚是軟身的,雖然每舊也是魚肉,不過同行一起的人表示喜歡吃脆脆的椒鹽魚,而我比較喜歡吃軟身的,所以口味見仁見智。手打魚蛋津菜煲:魚片較魚蛋好吃,津菜味道也不錯,我喜歡吃少油的菜,故此這個已上湯烹調的手法,符合我嘅口味。話梅豬手煲:味道有少少酸味,開胃,不過豬手不略嫌未炆至入味糖醋麵:這個菜式我10分欣賞,麵面是脆脆的,麵底是軟林林的,再加上糖和醋,非常好味總括來說,這餐晚膳算是不過不失。

潮州茶
酸菜
滷水雜錦鵝肉拼盤

杏汁白肺湯
川椒雞:份量算多,味道剛好,不會太鹹,可以一試。
川椒雞

魚蛋津白煲
話梅豬手煲:味道有少少酸味,開胃,不過豬手不略嫌未炆至入味
話梅豬手煲
糖醋麵

總括來說,這餐晚膳算是不過不失。
酸菜
川椒雞
魚蛋津白煲
糖醋麵
2019-12-14 589 瀏覽
另一半多在銅鑼灣總店吃,今晚與朋友再過來尖沙咀店吃。新穎裝修,坐位闊落,樓底高,侍應招呼也不錯。餐前先喝杯功夫茶,兩碟小吃也好味。螺頭瘦肉猴頭菇敦湯足料敦湯,湯渣舀起有一整碟;湯甜,海螺鮮腍,瘦肉還可以吃,不油膩,喜歡飲湯的,自然知道他是有質素的。滷水鵝肉併盤鵝片肉厚,墨魚Q彈,五花腩不肥膩,豆腐軟滑,滷味汁不會過鹹,入味。五香炸芋絲卷很大件的芋餅,帶五香粉香味,外皮脆與粉粉的芋頭粒。豉油皇煎鯧魚片魚塊肉頗厚,煎得微香,肉質軟實,沒有魚腥味和碎骨,可用沙律醬再提味,但個人感原味吃是最自然。家鄉乳香骨肉腍,質感與南乳味略輕,少鹹。這晚所吃的煎炸物,一點不感油膩,做得不錯。杏汁蛋白芋泥綿綿的甜芋泥,好像甜了些,但加在淡味的蛋白杏仁中,混合後,味道剛好,養顏滋潤。芝麻糖糠湯丸暖熱皮軟煙韌,芝麻餡雖沒有流沙,但兩者味道是匹配的。
另一半多在銅鑼灣總店吃,今晚與朋友再過來尖沙咀店吃。
新穎裝修,坐位闊落,樓底高,侍應招呼也不錯。

餐前先喝杯功夫茶,兩碟小吃也好味。

螺頭瘦肉猴頭菇敦湯

足料敦湯,湯渣舀起有一整碟;湯甜

滷水鵝肉併盤

五香炸芋絲卷

很大件的芋餅,帶五香粉香味,外皮脆與粉粉的芋頭粒

家鄉乳香骨

肉腍,質感與南乳味略輕,少鹹。
這晚所吃的煎炸物,一點不感油膩,做得不錯。

芝麻糖糠湯丸

暖熱皮軟煙韌,芝麻餡雖沒有流沙,但兩者味道是匹配的。

2019-12-10
  • 豉油皇煎鯧魚片
  • 杏汁蛋白芋泥
  • 五香炸芋絲卷
  • 明火煲靚湯
2019-12-12 465 瀏覽
尖沙咀美麗華商場食肆種類多,中西日韓花多眼亂,與朋友經過一輪篩選後,決定選擇位於商場4樓嘅百樂小館,一間評價相當高嘅潮式美食餐館。餐館內部裝潢簡潔光亮,集合日式與時代感的綜合設計,座位間隔寬敞舒適,成為今次選擇幫襯嘅原因之一。至於食物方面,更令人回味無窮,性價比絕對處於一個值得推薦嘅高位。首先上桌嘅係潮州菜中,地位舉足輕重嘅滷水系列之“滷水鵝肉拼盤”,拼盤包括有軟腍得來有嚼口嘅鵝肉片、肥瘦比例均衡嘅五花腩肉、爽彈嘅墨魚片、滷得入味而又唔乾身嘅滷水蛋以及口感香滑嘅豆腐,每款都滷得非常之入味,香濃非常。“五香炸芋絲卷”,一道未上枱已聞到陣陣芋香味,聞說五香香料與芋頭從來都係絕配,被香料醃過後再炸嘅芋絲卷外脆口內綿香,令人食慾倍增。以肉質結實、魚肉濃香嘅鷹鯧烹調嘅“豉油王煎鯧魚片”,每一口魚肉都鮮香肥美,叫人如何能不愛它呢!不得不提嘅係呢款“家鄉乳香骨”,與市面嘅乳香骨比較,百樂嘅乳香骨肉質嫩滑之餘肉汁亦豐富,軟腍口感的確令人喜出望外。天氣寒冷,最啱食呢款熱辣辣又暖胃嘅“手打魚蛋煮津菜煲”,軟綿津菜軟而不爛,帶有方魚清甜香味嘅湯汁特別醒胃,手打魚蛋更是彈牙香滑,食完之後個胃暖笠笠,正。最後,

滷水鵝肉拼盤

手打魚蛋煮津菜煲

最後,以一客清熱又滋潤的“清心丸綠豆爽”作為結尾就最適合不過啦,乾燥天氣適時滋潤吓,對自己好啲,一點都不為過。
清心丸綠豆爽
2019-12-10
滷水鵝肉拼盤
清心丸綠豆爽
2019-12-11 353 瀏覽
尖沙咀的中菜館有很多間,而真正好食的不算多,而這間伯樂小館便是朋友推介的其中一間必要食的。今晚趁有空便訂了位來一起食。餐廳位於美麗華商場,人來人往,很熱鬧,環境裝修十分冕皇高雅,座位寬闊而較多,坐得舒適。時令燉靚湯-猴頭菇雞腳豬肉湯整碗湯端上時是滿滿的材料,用了猴頭菇,花膠,雞腳和豬肉燉,火候很足,令材料熬得了了味,融入湯底當中,鮮甜可口。潮式蘿蔔灌漿 即叫即炸,熱騰騰,外脆內軟,查粉博新,香脆可口,裏面的蘿蔔清甜多汁,與男子滑身。百樂一品煲 用了昂貴的食材,有鮑魚仔,大塊的花膠扒,黃耳,冬菇等,醬汁香濃滑溜,炆得軟稔入味,入口滑而不膩。梅子明爐烏魚用上明爐可以保持魚的溫度,烏魚大條厚身,魚肉結實滑溜,有香濃的魚香味,加上有湯汁滲入魚肉當中,令魚味突出。豆醬清炒白菜仔白菜仔新鮮爽脆,炒得剛好熟,香甜多汁,豆醬的味道鹹度適中,與白菜仔的味道很搭配。我們還點了一個點心,桂花糕,顏色鮮艷,層次分明,富有桂花味,入口香甜奶滑。最後還有免費的功夫茶送上,香醇滑溜。

時令燉靚湯-猴頭菇雞腳豬肉湯

潮式蘿蔔灌漿

百樂一品煲

梅子明爐烏魚

豆醬清炒白菜仔

最後還有免費的功夫茶送上,香醇滑溜。