餐廳: 士林台灣麵
資訊:

2013-09-06 149 瀏覽
經過漫長的一天工作, 放工後只想到附近的食肆吃晚餐, 然後早一點回家休息, 所以我同老公試下附近呢間士林台灣麵.  地點位於西菁街, 在千色廣場附近, 而且附近有停車場可方便泊車.  呢間店鋪特色係設有露天座位, 秋涼坐室外都頗為特色, 不會覺得太熱.  佢地最出名係牛肉湯底, 所以我老公order左香酥排骨麵配牛肉湯底, 而我order左台灣豬手麵配普通湯底, 細味品嚐一下兩款湯底的分別. 香酥排骨麵配牛肉湯底~ 只是喝了一小啖牛肉湯底, 那份超濃郁的牛肉味由嘴裡漫延到喉嚨, 牛肉湯底帶有些少輕微辣味, 名符其實的香辣牛肉湯.  排骨炸到香脆, 椒鹽撒滿了排骨上, 配搭柔軟的麵條再配上香辣牛肉湯, 味道十分好味!!台灣豬手麵~ 豬手好彈牙又夠柔軟, 湯底order普通湯底.  這湯底比牛肉湯底較清清甜甜, 都非常好味, 兩款湯底各具特式.  過橋餃子~ 一碟有10隻餃子, 外皮薄內裡是豬肉.  一啖咬開餃子, 裡面有豬肉的鮮肉汁流出來, 非常鮮甜好味.   過橋餃子旁邊的醬油帶有輕微的唶味, 可以沾試下另一種風味, 非常好好味!!

牛肉湯底
台灣豬手麵