餐廳: 士林台灣麵
資訊:

2021-08-23 0 瀏覽
星期日傍晚六點三來到, 店內大約七成滿, 入到立即有位, (七點後已經滿座)環境 : 大約可以坐三十幾人, 每張枱都有卡板隔開, 一入來就有店員提醒要掃碼量體溫, 防疫工作唔錯.食物 : 普普通通, 無乜特別, 亦無乜特別好食的.牛肉麵 : 出品算正常, 有三塊煮得好淋的帶筋牛肉, 麵身偏硬, 炸雞扒麵 : 雞扒炸過籠,  雞肉干身, 滷水雞翼麵 : 雞翼偏硬, 唔知係未煮軟身, 還是食材質素唔得.炸尤魚鬚 都係有偏硬的問題 飲品 : +12蚊有杯台式奶茶, (好似係珍珠 / 仙草要加兩蚊), 珍珠奶茶 : 二十年前台灣街邊的水準, 即係茶加奶精沖出來的味道, 珍珠亦偏硬.仙草奶茶 : 唔係仙草, 係罐頭涼粉, 完全唔得價格 : 平均每人85蚊, 但唔好食, 亦唔抵食.

食物 : 普普通通, 無乜特別, 亦無乜特別好食的.
炸雞扒麵 : 雞扒炸過籠,  雞肉干身,
炸尤魚鬚 都係有偏硬的問題

仙草奶茶 : 唔係仙草, 係罐頭涼粉, 完全唔得

價格 : 平均每人85蚊, 但唔好食, 亦唔抵食.
題外話/補充資料: 最重要係味精幾重手, 係店內飲了一杯茶, 一杯奶茶, 到夜晚十一點還是會口渴.
2021-08-22
2021-06-04 617 瀏覽
今日同細佬唔知食咩好諗起呢間士林台灣麵好多人都話好食 就試吓排骨飯排骨麵味道叫做不過不失啦啲肉都幾多麵就比較少個湯底清清地都幾好排骨就乾乾地咁冇話特別好食 但都叫食得落口5x一個飯/麵 都叫OK可能天氣熱 唔係特別好胃口啦野飲加一杯20蚊左右上次加過冇咩特別冇跟餐價所以今次都冇加
今日同細佬唔知食咩好

冇跟餐價
所以今次都冇加
外賣自取
2021-05-01 457 瀏覽
I rarely go to Yuen Long coz it’s very far from where I live, only came here after a bike ride. It seems like a popular place.I was hoping to hv some authentic Taiwanese beef noodles! But disappointed...The broth doesn’t hv a distinguish taste, u know how when u try sth and u just rmb its flavor coz it tastes so good? It’s not the case here.. I can barely rmb how it tastes like. The briskets were a bit dry too..there’s just nth I really like about this place but I don’t dislike it either. It’s j

The briskets were a bit dry too..there’s just nth I really like about this place but I don’t dislike it either. It’s just average I guess.
2021-04-03 598 瀏覽
依間台灣麵食咗有成10幾年以前覺得佢好貴依家就反而覺得唔太貴物價一直上升但佢嘅價錢就冇咩點變過份量同味道都完全冇變過真係好感動🤧🤧香酥雞扒干拌麵香酥雞扒係依度嘅必食之選超級大份一個人係都唔會食得晒肉汁鮮嫩即叫即炸非常香脆唔會話有好多炸粉我自己會叫佢拎碟茄汁🤫干拌麵嘅份量都唔少醬汁同肉碎整體都好夾相比湯麵自己係會比較鍾意食干拌麵除咗雞扒另一個選擇可以揀排骨但排骨份量相對上唔會比雞扒豐富其實就唔太推介揀不過雞扒份量好多唔想嘥食物嘅可以揀兩款同朋友分享除此之外依度嘅珍珠奶茶都係必食之選茶味非常香濃珍珠好煙韌更重要嘅係佢係碎冰真係加好多分👍🏻👍🏻一杯凍珍珠奶茶唔跟餐都係$18同依家出面相比真係抵到爛呀🤡P.s. 但話說10年前佢都係買$18認真好貴😂
依間台灣麵食咗有成10幾年

一杯凍珍珠奶茶唔跟餐都係$18同依家出面相比
真係抵到爛呀🤡
P.s. 但話說10年前佢都係買$18認真好貴😂
2021-03-12 587 瀏覽
呢间店开左有10几年啦,环境一般,坐里面比较窄,店员行过经常撞到我只手,建议还是坐出边,点了招牌红烧牛肉面,汤底都比较浓郁,牛肉都好大块,不柴,层次分明,还点了香酥鸡扒面,鸡扒的皮炸得好脆,有点硬,不过挺喜欢这个口感,推荐,还有个小食排骨,就是一块猪扒,不是排骨没有骨头的猪扒而已,杯珍珠奶茶就中规中矩啦
,还有个小食排骨,就是一块猪扒
,不是排骨没有骨头的猪扒而已,
杯珍珠奶茶就中规中矩啦
2021-03-07 521 瀏覽
珍珠奶茶吾叫走甜係超甜,少甜都係好甜,一定係走甜先正常味。仲話係少鹽少糖食肆,吾得囉!同埋某個員工,未夠黃昏六點,不停叫我走。。。我覺得佢態度好有問題。一個牛肉麵+杯熱珍珠奶茶=72蚊,冇下午茶既價錢,都算貴,不過都算了,但服務態度咁,真係要注意下。講真熱辣辣碗麵又遲上菜,都要時間食既!未上菜時,已提我一次要六點前走,我係知既,但吾該吾洗講多兩次。

2021-01-17 653 瀏覽
呢間係元朗咁多年 依然都係保持住水準 地理位置又幾好 唔難搵架 係千色後面炸😂我通常去都係食台灣牛肉麵 個湯底都真係可以 有冇人話我知 個老闆係咪台灣人 另外佢地既飲品都係值得推介架💪🏼
呢間牛肉湯麵幾出名 聽聞係用新鮮牛骨牛肉明火煲十六個鐘再煲翻三日 不過我唔食牛 冇得試🥺 今次順手影朋友個牛肉湯比大家睇📸————————————————————————🐕香酥雞扒肉燥拌米線($52) 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯次次黎我都係食呢個😂最愛佢個炸雞扒大大件勁厚肉🐔次次都食唔哂😂炸皮略厚但好脆口 雞皮炸到成塊薯片咁🤣🤣🤣自己再灑上椒鹽 惹味非常😋😋不過對我黎講 肉燥拌米線先係主角😚小學個時嘅飯商有個餐係肉燥拌米線個時最鐘意就係呢個餐😋😋😋呢間肉燥拌米線有8成似😂不過要留意呢度米線偏淋身 (唔鐘意可以轉做上海麵㗎)濕肉燥牢牢掛上米線 夠入味 Jeng!!(不過今次啲肉燥比得有啲少⋯🌚🌚)————————————————————————🐰題外話:➥ 佢個椒鹽魷魚鬚都好正😋大大條 好彈牙🥰 推薦!➥ 肉燥茄子都好食😚煮得夠淋 煎得香口 但略為油膩—————————————————————————更多食評:IG: bunny_woof
————————————————————————
不過對我黎講 肉燥拌米線先係主角😚
小學個時嘅飯商有個餐係肉燥拌米線
個時最鐘意就係呢個餐😋😋😋
呢間肉燥拌米線有8成似😂
不過要留意呢度米線偏淋身 (唔鐘意可以轉做上海麵㗎)
濕肉燥牢牢掛上米線 夠入味 Jeng!!
(不過今次啲肉燥比得有啲少⋯🌚🌚)
————————————————————————
🐰題外話:
➥ 佢個椒鹽魷魚鬚都好正😋大大條 好彈牙🥰 推薦!
➥ 肉燥茄子都好食😚煮得夠淋 煎得香口 但略為油膩
  • 酥炸魷魚鬚
  • 雞扒
  • 香酥雞扒干拌麵
2020-12-05 564 瀏覽
//食物 🌕🌕🌕🌕🌑1️⃣炸排骨湯麵個湯可以揀清湯或者牛肉湯,不過我地唔記得咗同佢講要牛肉湯,就比咗清湯我地,湯底就普通味精味,無乜特別🥸炸排骨就中規中矩,D肉唔會Un,可惜個炸皮唔夠脆😞2️⃣炸雞扒乾拌麵呢個比起個排骨麵就好食好多啦,麵條非常彈牙,加上肉燥同青瓜絲,口感好豐富,而且肉燥汁好夠,唔會太乾😍個雞扒一睇就知脆過個排骨好多,就算食到最後,咬落去都依然保持住卜卜脆既口感,自己再灑少少椒鹽上去就滿分啦!😛//價錢 🌕🌕🌕🌗🌑價錢中等,大約$50碗麵,不過佢D野係好食既,所以我覺得都值得既🙈//位置 🌕🌕🌕🌑🌑位置就偏僻咗少少啦,元朗站過去都要行成15分鐘,亦唔算近輕鐵站😂-//環境 🌕🌕🌕🌑🌑座位非常逼,疫情下都需要同唔識既人搭檯,不過中間都會有塊發泡膠板既😕//總分 🌕🌕🌕🌗🌑呢間店已經喺元朗好多年,今次都唔係第一次去食,難得既係食物質素無跌到,個雞扒每一次都無令我失望,係值得encore既台灣麵👍🏻

//食物 🌕🌕🌕🌕🌑
1️⃣炸排骨湯麵

炸排骨就中規中矩,D肉唔會Un,可惜個炸皮唔夠脆😞

2️⃣炸雞扒乾拌麵

//價錢 🌕🌕🌕🌗🌑

//位置 🌕🌕🌕🌑🌑
//環境 🌕🌕🌕🌑🌑

//總分 🌕🌕🌕🌗🌑
2020-11-23 440 瀏覽
有朋自九龍來,我思前想後有乜元朗名物🏆,最後帶咗佢哋食士林台灣麵,又係我食咗好多年嘅誠意推介💁🏻‍♀️。🍜香酥雞扒麵牛肉湯 +滷水豬耳$95其實每次我都係叫香酥雞扒麵牛肉湯,佢個麵底同台灣地道嘅唔係好同,比較硬身煙韌有咬口😋,正是我喜歡的口感,甚至乎去台北食永康牛肉麵時,我會覺得點解元朗士林台灣麵個麵好似好味啲🥶🤭。喜歡炸物嘅我當然會好喜歡這塊香酥雞扒🍗,有別於一般雞扒比較大塊厚身,外層粉漿炸到偏硬兼且香脆,雞肉厚實口感很好。其實我都食過香酥豬扒,不過豬扒冇雞扒咁好食,雞扒個口感豐富啲㗎👍🏼。小提示:-記得仲可以問姐姐拎個甜甜酸酸汁點雞食-重要嘅嘢講三次,係要叫雞扒麵牛肉湯,雞扒麵牛肉湯,雞扒麵牛肉湯!如果唔係來嘅會係清湯🙃-炸魷魚鬚都好推介🙈

🍜香酥雞扒麵牛肉湯 +滷水豬耳$95

小提示:
-記得仲可以問姐姐拎個甜甜酸酸汁點雞食
-炸魷魚鬚都好推介🙈
已經食過三四次,之後同幾個大西北friend傾先知個個都幫襯過😂逐個點評下先:1️⃣香酥雞排肉燥飯 (5分滿分,雞排推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗; 肉燥飯推薦程度: 🌕🌕🌕🌗)呢間最出名應該係香酥雞排,外層真係炸得好脆,而裡面唔乾,質感一流,但我覺得唔夠鹹。不過好彩今次係配有味嘅肉燥飯,中和返就啱啱好2️⃣香酥排骨干拌麵(5分滿分,排骨推薦程度: 🌕🌕🌕🌕) 外層同樣香脆,而相比雞排,排骨有味得多,但略嫌肉質硬左啲,大家自行抉擇雞排定排骨啦😎(干拌麵推薦程度: ❤️❤️❤️❤️❤️)另外我個人超級鍾意干拌麵!! 麵同肉燥嘅乾濕度調教得好好,仲帶有丁咁多醋嘅酸味,好開胃😭3️⃣鹽酥魷魚鬚 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕)香到傻左,捧緊過嚟已經聞到陣味🤯但個人覺得炸粉厚左啲😭4️⃣珍珠奶茶(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗)5️⃣胚芽奶茶(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕)

逐個點評下先:
香酥雞排肉燥飯

2️⃣香酥排骨干拌麵(5分滿分,排骨推薦程度:
🌕🌕🌕🌕)

(干拌麵推薦程度: ❤️❤️❤️❤️❤️)
香酥排骨干拌面

3️⃣鹽酥魷魚鬚 (5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕)
香到傻左,捧緊過嚟已經聞到陣味🤯但個人覺得炸粉厚左啲😭

4️⃣珍珠奶茶(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌗)
台式珍珠奶茶

5️⃣胚芽奶茶(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕)
胚芽奶茶
香酥雞排肉燥飯
台式珍珠奶茶
2020-10-23 476 瀏覽
士林牛肉麵當然點它的招牌紅燒牛肉麵,價錢 $60。客人點任何食品,台式熱飲一律 $12。紅燒牛肉麵湯頭可以,不過過後感到口乾。三塊牛𦟌份量不少,厚厚入口有質感,炆很林及入味。一棵小唐菜開二。 麵是幼身,不夠嚼勁。 最上面撒了一把蔥花。我們沒打算久坐,用餐全程坐得混身不舒服:枱與枱之間非常狹窄,要側身才能通過。椅子跟後面椅子緊貼著,沒半點空間,身體需要坐得筆直。坐得辛苦,就算食物出色,價格便宜,也難以吸引我再光顧。

坐得辛苦,就算食物出色,價格便宜,也難以吸引我再光顧。
2020-10-23
2020-10-11 390 瀏覽
喜歡吃各種台灣館子的,所以週末來到元朗,必須試一試這家好似很火爆的小店,撈面雞翅味道還可以,很入味,魷魚鬚炸的也很酥脆,排骨滷肉飯,滷肉不太喜歡有點類似台南的肉燥,我還是喜歡滷肉,比較好吃!飲品都有點一般奶茶不好喝
2020-10-08 316 瀏覽
大概8點到,一個人唔洗等位叫咗香酥雞排超好味!! 可以配埋茄汁都好夾仲有紅燒牛肉麵牛肉很優質,麵同湯就ok不過不失會再黎幫襯,不過未必會再叫湯麵坐係到一直聽到唔少人嗌拌面同飯下次要試下
大概8點到,一個人唔洗等位
叫咗香酥雞排
超好味!! 可以配埋茄汁都好夾

香酥雞排

仲有紅燒牛肉麵
紅燒牛肉麵

牛肉很優質,麵同湯就ok不過不失

會再黎幫襯,不過未必會再叫湯麵
坐係到一直聽到唔少人嗌拌面同飯
下次要試下
2020-10-08
香酥雞排
  • 香酥雞扒
2020-09-25 512 瀏覽
今日元朗剪完頭髮💇‍♀️緊係係附近食埋野啦甘就去了士林台灣麵其實d間都食過好多次我都係覺得值得推薦店舖細小 有時都要坐出面或同其他人搭枱餐牌就係一張紙的我選既係紅燒牛肉麵佢既湯係勁濃 可能係牛肉煮所以好濃 有種回甘的味道 會想不斷飲 而且佢既牛腩係好霖 霖到筷子夾一夾就會爛甘不過真係入口溶牛味都keep住係到雖然牛腩好霖但係都有咬口 有肉質個麵都煙煙韌韌甘 好彈口一啖湯一啖麵 之後再食埋牛肉 今次個雞扒炸得好脆卜卜好金黃色加d鹽更鮮 咬落去係乾身既粉漿係簿 所以好有口感 雞肉好突出配上滷肉同飯 好味道😋😋😋我比較鍾意飲熱飲食完歎翻杯飲品係最爽不過佢既熱珍奶有d甜 珍珠係煙韌 唔係個d霖之之個種凍香芋都有香芋既味但都係甜
今日元朗剪完頭髮💇‍♀️
緊係係附近食埋野啦