2018-11-21 717 瀏覽
今日約咗班小學同學黎到灣仔"天府人家"食四川菜, 提到四川菜又點少得食辣, 原先諗住食麻辣邊爐, 但因為有小朋友, 又有唔舒服既大朋友所以我地轉食小菜。我地呢班同學都算好鐘意食辣, 雖然冇咗麻辣煱, 但我地並無放棄食辣, 7個大人2個小朋友, 三大道辣菜,水煮桂花魚,水煮田雞同口水雞, 仲有酸菜桂花魚, 鹽水雞, 芙蓉三鮮, 竹笙翡翠苗, 粗糧西洋菜同其他包餃。先講水煮桂花魚同水煮田雞, 望落個樣同味道辣都無分別, 辣中帶有很重麻香味。桂花魚好滑無骨啖啖肉, 易入口。平時我唔食田雞, 但得三個食唯有試下, 留番D唔辣既比其他人, 又比我想像中OK, 有D似雞肉, 我又接受到。其實除咗主食魚同田雞外, 窩裡面既薯粉係會令食不停, 每條薯炒都包有麻辣味, 。雖然枱上有其他食物, 但原來我全程只係食咗水煮同酸菜桂花魚, 由於個口水雞辣味無水煮咁重, 所以我只食咗一嚿。今次每人承惠$290, 食咗咁多, 服務又唔錯, 環境仲幾企理, 都值呢個價。

水煮田雞
水煮桂花魚