2020-01-02 334 瀏覽
正宗四川菜非常吸引, 但又怕太辣挑戰唔到, 今晚朋友提議去灣仔 《天府人家》, 天寒地凍食啲辣嘢諗起都流口水。 餐廳裝修古色古香, 枱同枱之間夠闊落, 揀咗一邊有大玻璃嘅卡位座。開咗壺茶,先試佢嘅餐前小食。 涼拌豆腐豆角, 唔會好辣, 調味適中。 另一款 脆炸花生, 甜甜地好香口!好有誠意的一款餐前小食。揀咗頗受歡迎嘅二人餐。囗水雞辣度比預期中刺激, 用料正宗, 川辣嘅風味非常強烈, 雞肉嫩滑入味。 並唔係坊間 簡單做法 一碟切雞雪凍淋啲川椒醬上去。 口水雞嘅麻辣來自花椒油和醬料, 辣得有層次,辣到頭皮發麻~~ 醒目嘅店員看到我哋辣到面都紅, 立刻拿來一碗熱水, 可以把較辣嘅汁醬游走, 雞肉依然美味, 非常感謝幫忙 解困~雙椒皮蛋豆腐淋上醬汁好野味, 青椒紅椒嘅辣味道很鮮, 豆腐好滑清清哋配合皮蛋好夾, 好美味的涼拌小食!👍👍酸菜桂花魚 ( 小辣)四川酸菜魚,水煮魚個盤愈大食慾愈增。滿滿的一盤, 湯底濃郁酸辣, 麻香令桂花魚肉更鮮。 湯底有許多薯粉, 煙韌滑溜, 超大滿足!桂花魚肉鮮嫩, 肉很厚, 配合醒神嘅辣度!👍👍紫貝天葵深紫色涼茶, 味道清新冇草藥味道, 近期最時興 受歡迎嘅涼茶

開咗壺茶,先試佢嘅餐前小食

好有誠意的一款餐前小食。

揀咗頗受歡迎嘅二人餐。

酸菜桂花魚 ( 小辣)
四川酸菜魚,水煮魚個盤愈大食慾愈增。

桂花魚肉鮮嫩, 肉很厚, 配合醒神嘅辣度!👍👍

紫貝天葵
深紫色涼茶, 味道清新冇草藥味道, 近期最時興 受歡迎嘅涼茶。

野菌雜菜煲
唔需要用蝦醬xo醬都調教到惹味濃郁👍 用咗油麥菜,生菜,仲有竟然係西洋菜😋, 確實少有而且味道唔錯。

小籠包
好吃好吃,勁多湯汁, 皮薄肉餡香, 吃飽辣嘢來一客包点夠滿足。

晚市仲送糖水 - 紅豆沙, 難得唔係要顧客自己再點選~ 非常貼心!

宵夜時段九點後,還有許多抵食孖寶😋👍
睇嚟好快會再來!

小籠包
  • 酸菜桂花魚(小辣)
2019-10-21 1389 瀏覽
每天番工放工,面對住龐大的工作量和壓力,去到收工時,都得番半條人命,完全無精神!今次,男友話帶我去食中菜,食完包保我醒!原來是去食川菜,務求用辣味刺激大腦,醒醒神!晚市二人套餐$598包左兩款涼菜、兩款熱菜和一款點心或甜品侍應推薦我們食這個套餐,佢話套餐的份量跟散叫的一樣,所以好抵食!套餐的食物都啱食,所以就試下!前菜一叫完食物就送上,上面是甜甜的,類似炸果仁。好豐富!侍應有問要咩程度既辣,我地叫了小辣A蒜泥白肉中間的是蒜泥,好香,底下有青瓜,幫助舒緩辣味!白肉連蒜泥同辣汁一齊食,味道好濃,絕對適合重口味人士食!B 夫妻肺片以為涼菜份量好少,點知咁大碟,但係好足料!辣味好出,條脷食到好刺激!C 水煮桂花魚這個一上菜,我們嚇一大跳!!!好大盤!我要用”盤”形容,碟完全表達不到它的大!這個水煮桂花魚,一望已經見到好多桂花魚,魚肉切得夠厚,不怕一夾就散!魚的份量好多,有厚切魚肉,又有魚尾,魚腩位,我諗可能是成條魚的份量!如果是真,真的好抵食,大家都知現在的魚好貴,又細條!同埋條魚無腥味,肉質夠新鮮!當好努力食緊辣辣桂花魚的時候,突然被我發現原來下面有好多配料!!有䈑筍、芽菜、菇菌、蓮藕等!仲
原來是去食川菜,務求用辣味刺激大腦,醒醒神!

晚市二人套餐$598
包左兩款涼菜、兩款熱菜和一款點心或甜品

前菜
一叫完食物就送上,上面是甜甜的,類似炸果仁。
好豐富!
侍應有問要咩程度既辣,我地叫了小辣

A蒜泥白肉

B 夫妻肺片

C 水煮桂花魚
如果是真,真的好抵食,大家都知現在的魚好貴,又細條!
同埋條魚無腥味,肉質夠新鮮!

有䈑筍、芽菜、菇菌、蓮藕等!
仲有紅薯粉!平時食麻辣鍋,一定會加紅薯粉,貪它夠QQ同吸辣,食辣野必叫!
估唔到這個水煮魚已經包了!通常都要加錢,每樣配菜、薯粉都要逐樣計!
真心覺得這個套餐好抵

霸王辣子雞
好多辣椒🌶️,雞炸到好脆身,食一兩件未覺辣,之後越食越辣,後勁強勁!
配飯一流

仲有個E小籠包,不過好快俾我地食左,唔記得影相😅

竹蔗茅根水$58
雖然已經是小辣,不過都好刺激!!叫了竹蔗茅根水舒緩下辣味同熱氣。

這個套餐真係抵,佢既份量兩個人是食不完,我地最後打包了!四個人食其實都可以,如果唔夠,加碗飯或者一個餸!鐘意食辣既人要試下,食完好刺激,成個人醒曬😂
  • 水煮桂花魚
  • 夫妻肺片
  • 蒜泥白肉
2019-09-25 1268 瀏覽
本身都喜歡吃辣,突然想食辣,刺激一下,就約了好友去吃川菜。朋友推介天府人家很不錯,我當然要一試如何啦!餐廳環境整齊寬敞,我們被安排坐於卡位,傾偈一流。我們選了經典嚐味二人套餐。前菜有麻辣炸花生和豆腐豆角。黎到必食之選。凍盤,真材實料,有桂花蚌,鮑魚片,鮮蝦,款款新鮮彈牙有大量蔥粒,芫茜同生蒜,增添味道層次。還有爽滑麵條,配上酸辣汁,真的非常醒胃。水煮魚很大盤呢,份量十足,桂花魚肉雪白嫩滑,和麻辣湯很夾。麻辣味十足,齋睇已經夠刺激,食落辣中帶麻,嘴唇有少少麻痺感,這就食麻辣過隱的地方以豆豉紅油炒,熱騰騰端上,超惹味,有大量爽脆香葱,切片鮑魚,紅椒,綠椒,喜歡辣的就吃綠椒啦主角當然是回鍋肉,回鍋肉薄切,帶半肥瘦,肥肉帶點煙韌,食落又不覺很油膩,非常滋味吃過三款都係辣的,這個是不辣的。菜苗竹笙爽口,竹笙吸收了上湯的味道,份外好味呀。冰凍桂花糕味道很清甜,陣陣桂花味,好refreshing,去膩好幫手。還有一碗綠豆沙,食得咁辣,最啱下一下火。我們吃到捧住個肚走,非常滿足
本身都喜歡吃辣,
突然想食辣,刺激一下,
就約了好友去吃川菜。
朋友推介天府人家很不錯,
我當然要一試如何啦!

餐廳環境整齊寬敞,
我們被安排坐於卡位,傾偈一流。

我們選了經典嚐味二人套餐。

前菜有麻辣炸花生和豆腐豆角。

黎到必食之選。
凍盤,真材實料,有桂花蚌,鮑魚片,鮮蝦,
款款新鮮彈牙

有大量蔥粒,芫茜同生蒜,增添味道層次。
還有爽滑麵條,配上酸辣汁,真的非常醒胃。
酸辣三鮮

水煮魚很大盤呢,份量十足,
桂花魚肉雪白嫩滑,和麻辣湯很夾。
麻辣味十足,齋睇已經夠刺激,
食落辣中帶麻,嘴唇有少少麻痺感,
這就食麻辣過隱的地方

以豆豉紅油炒,
熱騰騰端上,超惹味,
有大量爽脆香葱,切片鮑魚,紅椒,綠椒,
喜歡辣的就吃綠椒啦

主角當然是回鍋肉,
回鍋肉薄切,帶半肥瘦,肥肉帶點煙韌,
食落又不覺很油膩,
非常滋味

回鍋肉炒鮮鮑片

吃過三款都係辣的,這個是不辣的。
菜苗竹笙爽口,
竹笙吸收了上湯的味道,份外好味呀。
竹笙翡翠苗

百合桂花糕

還有一碗綠豆沙,食得咁辣,最啱下一下火。
綠豆沙

我們吃到捧住個肚走,非常滿足
酸辣三鮮
回鍋肉炒鮮鮑片
竹笙翡翠苗
百合桂花糕
綠豆沙
近期各人的情緒少不免被社會活動,難得周末約到幾個好友聚一聚,當然要食好東西休息一下~朋友推薦了這家天府人家,裝潢以中國風為主調,配上黃色牆身多了一份清新的格調。我們一行四人,餐廳奉上兩款前菜,花生香脆而帶微甜,豆角香辣惹味,非常開胃。【夫妻肺片】在下單時經理已經提醒過夫妻肺片非常辣,果然是真的!不過香濃的辣味卻不禁吃得一口接一口,令人上癮!嗜辣之人必點~【蔥油海蜇】海蜇頭非常爽口,蔥油味超級香,味道像蔥油拌麵一樣,甚有特色!【燒椒雞】燒椒雞算得上是天府人家的其中一道特色農家菜,在其他川菜餐廳也甚少見。燒椒煳香味濃,只帶微辣,剁成細末配上嫩滑雞件,口感味道豐富。【宮保蝦球】有別於其他菜式,宮保蝦球以酸甜味和豆瓣香為主,蝦球非常彈牙,而沾滿醬汁的腰果仍然香脆。【水煮黑豚肉】黑豚肉片偽份量十足,肉質鮮嫩多汁,配上豆芽和萵筍,吸盡了辣湯的精華。【酸菜桂花魚】 酸菜魚湯底鮮味,桂花魚片肉厚無骨,非常嫩滑鮮味。配菜還有幼薯粉,薯粉口感煙靭,吸收了湯頭的鮮甜味,非常出色。【霸王辣子雞】雞丁炸得十分酥脆,再加上花椒和辣椒的雙重刺激,佐酒一流!【九香薄脆】九香薄脆以韭菜為餡料,再夾上春卷皮,即點即做,炸

【夫妻肺片】

【蔥油海蜇】

【燒椒雞】

【宮保蝦球】

【水煮黑豚肉】

【酸菜桂花魚】
酸菜魚湯底鮮味,桂花魚片肉厚無骨,非常嫩滑鮮味。

【霸王辣子雞】
雞丁炸得十分酥脆,再加上花椒和辣椒的雙重刺激,佐酒一流!

【九香薄脆】
九香薄脆以韭菜為餡料,再夾上春卷皮,即點即做,炸得非常香脆。

最後經理還奉上綠豆沙甜品,為晚餐畫上完美句號!
2019-09-06 1016 瀏覽
舊同事又約飯聚了,而且我們都是食得辣之人,當然要找一間夠正宗的川菜餐廳來過一過辣癮。餐廳位於港鐵附近,交通非常方便。環境乾淨又舒服,提供舒適的梳化,以及古色古香的裝潢及傢俱,令人對食物的期待值更高了。入座職員就送上茶及前菜,脆花生帶甜,微辣的豆腐豆角好開胃令人食過不停。蔥油海蜇第一次食這種食法,蔥油味極香濃,海蜇爽口彈牙,出奇地配。夫妻肺片口感爽口彈牙,而且好辣! 但辣得好過癮!完全食到停不下口。酸菜桂花魚份量非常多,而且湯頭鮮甜美味,微酸不會搶去桂花魚的鮮味,而魚肉更是嫩滑無比,裡面更加有我最愛的幼薯粉!水煮黑豚肉份量同樣好多,而且黑豚肉的肉質滑嫩,還有蓮藕、芽菜等等配菜,薯粉更是用了不一樣的寬薯粉,口感黏韌彈牙。九香薄脆新鮮炸好,口感香脆,極濃韭菜香。霸王辣子雞這道辣子雞辣度較低,比較易接受,而且雞粒炸得外脆內脆,好惹味。宮保蝦球宮保醬酸酸甜甜帶點辣的,開胃之餘大大中和了整餐飯的辣味,而蝦球大隻又爽口。燒椒雞口水雞就食過很多次,燒椒雞第一次食,燒過的椒粒有種特別的煳辣,而且雞件相當嫩滑,非常有驚喜。最後更有綠豆沙作甜品贈送,足料且清甜美味。除此之外不得不讚餐廳的服務質素非常好,時常
蔥油海蜇
第一次食這種食法,蔥油味極香濃,海蜇爽口彈牙,出奇地配。
夫妻肺片
口感爽口彈牙,而且好辣! 但辣得好過癮!完全食到停不下口。

酸菜桂花魚
水煮黑豚肉
九香薄脆
新鮮炸好,口感香脆,極濃韭菜香。
霸王辣子雞
宮保蝦球
燒椒雞
最後更有綠豆沙作甜品贈送,足料且清甜美味。
除此之外不得不讚餐廳的服務質素非常好,時常留心客人的需要,主動換茶。實在是非常高質的餐廳,令我們很滿足。
2019-08-24
6天前 0 瀏覽
今日老公突然話好想食川菜!話可以暖下胃!其實佢自己想食辣野姐⋯⋯😬不過其實我都好鍾意食辣野無辣🌶️不歡⋯⋯跟住兩公婆行吓行吓街順便辦年貨!位於灣仔海德中心3樓🎈🎈天府人家🌶️🌶️這間餐廳服務非常細心!店員仲會介紹新菜式!而且仲有唔辣跟住到辣一碟一碟餸慢慢起!🙆‍♀️😍而且經常換碟!👍花椒檸檬魚呢個菜式原來係廚師喺第二度攞靈感!介紹我哋試吓!這個菜式帶出檸檬🍋嘅清香!味道清新!魚肉非常滑溜!又有花椒嘅香氣!帶出魚肉嘅鮮味!完全另類嘅新食法🤤⋯⋯好味道😋口水雞係常見冷盤嘅食品!雞件鮮嫩多汁!麻辣鮮香集於一身!加上香脆嘅花生🥜⋯⋯👍👍水煮黑豚肉水煮可以煮出黑豚肉嘅鮮味!緊緊熟非常鮮嫩!麻辣味非常香濃!材料豐富有大豆芽丶粉皮😋非常爽口的萵筍丶蓮藕片!分量仲超大添⋯⋯蓮白炒粉絲這個粉絲味道剛剛好!之前的菜式係會比較香濃同麻辣!加上有椰菜和雞蛋同炒非常清新!甜甜丶鹹鹹都幾好味😋最後仲有糖水添⋯⋯紅豆沙!經典糖水😘下次食嘢仲有$100禮券添
位於灣仔海德中心3樓

• 口水雞
  • 水煮黑豚肉
  • 蓮白炒粉絲
2020-01-13 0 瀏覽
我覺得定價偏高少少,還好小食款式OK夠多款,味道係合格之上。((姐叫的是外送。))感覺上辣嘅/濃味嘅小吃🌶 比蒸點🥟做得出色,姐喜歡重口味、蒜泥白肉很惹味其實是偏咸味呢😂,海蜇很爽很麻,春卷仲係好脆口,蒸點則一般水平。唔知現場食的話質素如何,不過倒汗水令到包類淋左,美中不足哦,但整體還會再叫外賣的。

外賣送餐
2020-01-07 4 瀏覽
一向愛吃川菜,但正宗又好吃的川菜卻不是經常碰到,而這間位於灣仔的川菜卻總能令我再三光顧。晚市二人套餐十分超值,有多款不同選擇隨你配搭。蒜泥白肉驚嘆他的蒜泥竟然可以打得那麼幼滑,白肉下面鋪了爽脆青瓜,白肉點醬包住青瓜一同進食,風味一流。水煮桂花魚水煮產品一直都是川菜必吃推介,上桌時看到滿滿的辣椒便覺得刺激,魚肉很嫩滑,窩中的其他配菜例如蓮藕、香菇、寬條粉等吸收了辣汁後十分惹味。成都醬香鴨鴨肉鮮味,配上特製醬汁進食別有一番風味,亦可以旁邊的包點包裹鴨肉及醬汁一同進食,有點像北京填鴨的吃法。紅糖糍粑外型有點像煎熟的年糕,但口感較年糕硬身,上面佈滿香口芝麻,再配上紅糖漿,超好吃的!

晚市二人套餐十分超值,有多款不同選擇隨你配搭。

紅糖糍粑
2020-01-04
  • 蒜泥白肉
  • 水煮桂花魚
「不知饑饉,時無荒年,天下謂之天府也。」四川,沃野千里,美食自然少不了。辣妹子辣,開胃的前菜是必須的,來份酸辣三鮮,醒醒胃。三鮮包括鮮魷、鮮蝦和鮮蚌。海鮮新鮮爽口不在話下,還有薯粉,錦上添花。創新的口味,有點像泰式風味,吮着麵條,如果可以再冰涼一點,作為前菜,絕對不能錯過。干煸四季豆是四川的家常菜,幾乎每次都會點上。如果想知道一家餐廳是有誠意,這道便能窺探一二。不少餐廳為方便都會先把四季豆焯熟,仲這樣的風味就大減了。這裡的四季豆爽甜脆,加上點點辣,絕對偷飯賊!最後以豆沙香蕉春卷作結,一點甜!
「不知饑饉,時無荒年,天下謂之天府也。」
四川,沃野千里,美食自然少不了。

辣妹子辣,開胃的前菜是必須的,來份酸辣三鮮,醒醒胃。

三鮮包括鮮魷、鮮蝦和鮮蚌。

海鮮新鮮爽口不在話下,還有薯粉,錦上添花。

最後以豆沙香蕉春卷作結,一點甜!
2019-12-24 13 瀏覽
整天在灣仔一帶徘迴😄 想起一年前有位內地同事升職,特意請我們到這正宗四川菜餐廳慶祝,那夜的情景又浮在回憶中。。。不論人與食物,都是難忘的🤗今夜冬風起,立馬去幫味蕾找找刺激😜甫打開餐牌,看上了這兩句: "辣中自顯英雄氣,味裡蘊含温柔風" 呵呵,剛柔並重啊😚挑了自選晚市2人套餐,只因抵食划算,散叫2至3個菜已是這價錢,計落著數就叫它吧😝涼菜有分 A 及 B,5類中選擇1項,我選擇了兩款經典菜式😜蒜泥白肉 🐽很特別,一般吃到的蒜是粒狀的,但這裡打成蓉,符合"泥"的名字,貼題 😋 口感很特別, 配上半肥瘦五花肉及青瓜,開胃!夫婦肺片💏 絲絲牛肚,辣得均匀細緻,夫婦感情也是細水長流啊💞熱菜同樣在 C及D 各挑選1類🙆🏻‍♀️桂花魚 。。。服務員建議 ~ 水煮較為带出麻辣香味🐟果然上碟芬香撲鼻, 慨括了麻辣、糊辣及香辣,魚塊很滑溜,魚質爽口,只因碟中盛滿的麻辣油,把温度得以保存,慢慢吃也仍能感覺微温 😋我絕不會忽略周邊配角,例如大豆芽,萵筍, 粗麵條,蓮藕片等等,吸收了麻辣精華,更合我心意,吃得酣暢淋漓😆😆😆成都醬香鴨🦆🦆🦆脆香鴨皮,啖啖肉,配上滋味醬料,咀巴停不了! 不要笑我, 碟邊的小小饅頭

蒜泥白肉 🐽

夫婦肺片💏
夫婦肺片

絲絲牛肚,辣得均匀細緻,夫婦感情也是細水長流啊💞

熱菜同樣在 C及D 各挑選1類🙆🏻‍♀️

桂花魚 。。。服務員建議 ~ 水煮較為带出麻辣香味🐟
桂花魚

成都醬香鴨🦆🦆🦆
成都醬香鴨

脆香鴨皮,啖啖肉,配上滋味醬料,咀巴停不了! 不要笑我, 碟邊的小小饅頭,也夠粉香絶代,不容錯過👍😊
夫婦肺片
桂花魚
2019-11-09 77 瀏覽
很久沒吃四川菜,聽說這間餐廳頗算出名,於是便來一試。餐廳格局非常中式,非常有古典味,難怪這麼多外國人前來一事。口水雞前菜叫了口水雞,雞肉非常鮮嫩,而且辣得過癮,喜歡吃辣的朋友一定會喜歡。豆素卷素卷比想像中好味,初頭以為味道很淡,但吃落皮脆內香,不吃辣的朋友一定喜歡。水煮桂花魚桂花魚非常嫩滑,而且肉質很厚身,啖啖肉,吃落非常滿足,伴隨陣陣的麻香,頂級野味,女友最愛。成都醬香鴨這碟我最愛,鴨很香,皮很脆,加上醬汁,男女老少也愛吃。小籠包小籠包非常多汁,而且包皮太易穿,包著肉汁,難怪這麼多人叫這道菜。最後餐廳還免費送上糖水,真是飽上心頭。

口水雞

豆素卷

成都醬香鴨
這碟我最愛,鴨很香,皮很脆,加上醬汁,男女老少也愛吃。

小籠包

最後餐廳還免費送上糖水,真是飽上心頭。

2019-11-02 81 瀏覽
由於最近的天氣寒冷了不少,經朋友介紹之下來到了這川菜食店試一試正宗的川菜.食店的座位十分之舒適闊落,此外離地鐵大約2分鐘的路程十分之方便適合朋友的聚會.食店的二人套餐十分之吸引,包括了小食兩個主菜及甜品等,之外份量也十分之足夠.手拍青瓜十分之青新令人十分之開胃.夫妻肺片十分之好味,有少少辣水準十分之高.十分推介的酸菜魚,使用了桂花魚魚肉,十分之香,還有少少爽口,此外啖啖也是肉並不擔心魚骨.水煮牛肉的辣度是可以自由地選擇,雖然有小小辣但是也是正宗川菜的味道了.小籠包的水準也十分之高有盪千秋的情況出現了.

手拍青瓜十分之青新令人十分之開胃.

夫妻肺片十分之好味,有少少辣水準十分之高.

小籠包的水準也十分之高有盪千秋的情況出現了.
2019-10-31 69 瀏覽
同朋友兩個人都唔係話好食得大辣,但偏偏對川菜情有獨鍾,因為酸而麻既感覺相當頂隱。太多野都想食,所以就叫左二人餐,份量十足,並冇因為係套餐而減少份量,可以話係捧住個肚走!涼拌小木耳非常清新既前菜,醋酸味好開胃。雙椒皮蛋豆腐同平時既食法有啲不同,中間既係幫你撈左既皮蛋豆腐,啲醬料相當惹味。酸菜桂花魚桂花魚切片,肉質相當嫩滑,湯味濃又唔會過酸,小小辣調味,入面仲有紅薯粉。野菌雜菜煲有菌類,生菜同西洋菜。特別一提西洋菜好出色,一啲都唔老,而且係炒得最入味既菜,好食!紅糖糍粑最後係甜品,似麻薯糯米糍既質感,出面幾香口,入面仲有紅豆,點埋紅糖醬一齊食,唔會過甜,味道好夾。

涼拌小木耳
非常清新既前菜,醋酸味好開胃。

酸菜桂花魚

紅糖糍粑
2019-10-15 69 瀏覽
約了好友 於灣仔地鐵站等6:00 吃飯啦 ...有冇搞錯,不吃辣,竟然嚟 川菜館 「 天府人家 」,這裡環境舒適卡位坐下後,職員問: 喝什麼茶呢我哋選擇了菊花送上前菜,有 甜甜嘅花生晚市二人套餐,於A B C D E各選一款,特別要求,走辣 ! 哈哈份量頗多,浪費了一點點兩款涼菜:-涼拌小木耳,略為清淡涼拌三絲 有青瓜、紅蘿蔔和木耳,絲絲幼細,清新爽脆,可惜 沒感覺有麻油酸菜桂花魚 :無骨處理,魚肉鮮甜嫩滑,酸菜開胃那粗粗條狀 原來係粉絲好吃,湯濃湛鮮味成都醬香鴨賣相不錯,瘦瘦的,我鐘意香噴噴、咸咸,已夠味,不用點醬也是好吃等了很久,4 粒 小籠包,啊!一般啦最後,免費送糖水,綠豆沙,不太甜,幾好總結: 好