2024-01-28 976 瀏覽
走進金灣漁港,先俾濃濃香茶氣息迎面撲嚟,心情即刻愉快咗好多🍵。點咗幾款必試小食:脆皮炸魚皮,啖啖肉感加上一啲又脆又鮮明嘅口感,真係啱哂愛下酒嘅我。牛頸脊嘅彈牙同深郁牛味,真係撩撥到味蕾,一試難忘。再講下嗰清雞湯底,細火慢煲出嘅湯圓滑得嚟鮮甜,加半隻雞入面,啲湯簡直好飲到冇朋友!呢度嘅魚乾炒飯絕對係隱藏版勁食🍚,粒粒分明嘅飯加上香脆魚乾爆出嘅香味,每一啖都似喺度小小地爆炸咁,飽滿滿足感!而且隨單來嘅芝麻菜同豉油雞,又鮮又滑,話晒都係茶樓嚟嘅咖啡🥚,一壺好茶配埋啲勁香嘅食物,咪就係香港人回味無窮嘅風味喇!坐得近近地,嗰份熱鬧嘅氣氛加埋嚟緊唞嘅每一啁熱氣騰騰嘅美味,係我哋口袋唔深嘅普羅大眾都享受得起嘅呀。撇開環境唔算豪華,但係嚟呢度食飯,唔單止飽肚,連心情都飽滿咗😋。灣仔秘密基地,金灣漁港,我會再嚟㗎!👍