2015-07-19 2079 瀏覽
上星期同老爸係筲箕灣食咗餐街坊酒樓飯,今星期想食返餐好嘅,就試下卜呢間,又方便老爸係港島區,星期六準時七點去到,已差不多滿座,好彩有卜位,坐低見周圍環境都算一般擠迫,呢晚點咗兩個前菜,分別係山珍雲耳和花鵰醉雞,三個主菜,包括糟溜魚片、荷香陳皮雞同百頁小棠菜,仲要咗兩個包點,就係太座喜歡的蔥油香麻餅同我想用嚟點汁吃嘅荷葉餅,再加上一飯一麵,因為無肥妹至愛嘅上海粗炒,就要咗個南國蔥油開洋拌麵跟著叫多一個上海咸肉菜炒飯比人佢補數。呢度嘅侍應比尖東嘅好好多,絕對無企係側邊猛咁叫你食翅喇、食海參喇咁,兼且反應夠快,叫佢哋跟單又態度好,招呼都十分好,廚房食品出品就有一定水準,成晚食足九大簋,飽到最終又係太座包走,五個人都只是一仟蚊鬆。山珍雲耳,紅椒只是一個盛載器皿同裝飾,小雲耳先係主菜,十分爽口,經調味處理後,入口清新鮮甜,有極微的日本介辣味,十分開胃。花鵰醉雞,酒味甚濃,試過個汁十分香濃,但又口唔會苦,雞皮唔肥,兼且十分爽口,不過可能浸得耐咗,雞肉有半點鞋口,是為美中不足。糟溜魚片,上檯時覺得個茨汁好似好濃,但食落就知稀杰啱啱好,魚片肉嫩滑,大雲耳清爽,加上一個恰到好處的茨汁,入口清淡鮮美,爽嫩

山珍雲耳
花鵰醉雞
糟溜魚片
糟溜魚片,上檯時覺得個茨汁好似好濃,但食落就知稀杰啱啱好,魚片肉嫩滑,大雲耳清爽,加上一個恰到好處的茨汁,入口清淡鮮美,爽嫩口感更令人回味。
荷香陳皮雞
荷香陳皮雞,呢個菜上檯時先知出事,原來係成隻雞,肯定食唔晒,但係呢個菜事後係全部人一致公認係全晚的意外驚喜,上檯時已聞到十分香濃嘅陳皮味,先講表面醬汁,味濃而入口只有鮮而唔咸,雞皮嫩,雞肉更嫩滑,上檯時原隻雞由侍應代勞切開,但其實隻雞已十分淋,稍為用筷子夾著拉已經可以分離,呢道菜係最遲上嘅,估計係落單先即做,火喉十足,除咗隻雞之外,下面仲有好多茶樹菇,冬菇絲同陳皮絲,成個菜嘅香味就係嚟自呢批材料,呢批材料入口味道甘香甜美,濃郁芬芳,食完之後,口中仍留有餘香。
百頁小棠菜
百頁小棠菜,原來係簡單而清淡嘅菜,但最終係廚師悉心處理下,百頁保持清香而有咬口,小棠菜幼嫩而清爽之外,配上濃郁嘅高湯,令到成個原本只係清淡嘅青菜,而家變得鮮甜美味。
蔥油香麻餅
蔥油香麻餅,表面芝麻豐富,色澤金黃,入口表皮香脆,裏邊鬆軟,味道清淡而帶微香,真係唔使餸都可以食一個。
荷葉餅
荷葉餅,清淡而綿軟,有韌度又有咬口,由於本身味道清淡,又薄又綿,夠晒吸水力,用嚟點醬汁食非常一流,尤其係送嗰味陳皮雞更加係一絕配。
南國蔥油開洋拌麵
南國蔥油開洋拌麵,蔥油十分香濃,入口不算肥膩,麵質尚算綿韌具咬口,只係上檯時有點黐,比較難撈。
上海咸肉菜炒飯
上海咸肉菜炒飯,用瓦煲上的炒飯,飯粒乾而不硬,有噬頭,味道鮮美,雖然有咸肉一齊炒,但味道也不覺咸,只有鮮甜味道。

2015-07-11
山珍雲耳