小南國

小南國 (已結業)

Shanghai Min
此店已改名為 上海小南國1987
小南國 (已結業)
Wing772
不過不失
Wing772
2017-05-16
關注
睇戲前有啲時間就見到呢間上海餐廳,坐低侍應都尚算有禮貌 有招呼 會有幾隻茶俾客人簡 當然茶介就吾會好似平時甘5 6蚊一位 今次試左個荔枝紅茶 味道吾金 可惜茶包只會愈浸愈濃 蓋晒荔枝味 呢個餐廳可以改善下兩個人食嗌左個螞蟻上樹 粗炒 小籠包螞蟻上樹鐘意食辣既可以一試 不過味道我吾清楚 因為我吾好辣 至於粗炒 太油 太多汁 太咸 完全係油膩 小籠包 52蚊4隻 冇乜特別 正正常常既小籠包味道 湯汁都有啲油 埋單2位 333 連小菜加一同茶介 總括黎講 只可一 不可再。查看更多
Lazycouple
物非所值
Lazycouple
2017-05-15
關注
試過一次冇咩必要都唔會再食 餐廳裝修很好靚 但價錢同食物質素不成正比 如果係要招呼親朋戚友或者見客 環境絕對一流 但平時唔會再食醉雞都一般冇咩分別 酒味都重排骨唔夠味 同埋份量少黑松露炒飯 用中式炒飯加黑松露 意外地又幾好食 都蝦得兩三隻 有啲寡 查看更多
snowgirl17
生日晚餐
snowgirl17
2017-05-09
關注
裝修後第一次來吃晚餐,小菜價錢偏貴,份量偏細,普通茶都收18元一位,前菜25元一碟,6人剩茶介都158元再另收加一,唯一好處是可以坐一晚都無人騷擾趕你埋單,高消費場所,無下次啦!查看更多
CeliaHing
初一開年午餐
CeliaHing
2017-02-04
關注
大年初一例行公事--飲茶。成日就係酒樓,酒樓同酒樓,其實都真係幾悶下,唯有自己為自己改變下。但要改變之餘又唔可以離經叛道,如果唔係就會比班大佬炸型。。唔通大年初一就想比人開年咩。。。醒目小小,訂左間有茶飲,有點心食嘅上海菜館。記得係要訂位,新年分左11點同1點半兩個時段,我地就飲一點半,全場都爆唒,一枱接一枱都幾滿下,又覺得唔多寬闊。前菜有兩款,以川式的微辣味為主,味道一般。點心以上海式為主,有傳統的生煎包,小籠包,鍋貼。三樣我地都有叫,除左小籠包真係皮薄,有湯汁,味道不錯之外,另外兩款都係不太好食。拒能夠煎出個皮係脆的,但是肉餡一d都唔好食,太細舊,而且無肉味。皮蛋豆腐--又貴又唔好食,百福豆腐加皮蛋再加醋一齊雪凍就係甘普通。皮蛋連溏心都無,點搞丫。招牌菜黑松露蝦仁--都係一般,蝦仁雖係爽脆,但甘嘅價錢就細份左d。而且黑松露的味道唔夠香,唔太值。為一挽回分數嘅就係呢個外婆紅燒肉。當真舊紅燒肉有五層,層次肥瘦分明,炆嘅火喉又夠,好入味。完全食得出拒嘅油香同肉香。再配埋個軟熟的蒸包,中和一下過於油膩的感覺,實在不錯。瑤柱蛋白炒飯--味道可以,除了瑤柱同菜同蛋白之外無其他材料,要98元,但可幸的係拒嘅瑤柱都有番甘上下大,合理。仲有呢個芝麻煎堆係好食嘅,外皮夠煙韌,上面有芝麻香,內裡的芝麻餡都好香,而且夠甜。亮點係上面個桂花糖漿,令甜得嚟會有一種清新的感覺,值得讚。整體來說覺得呢到的價錢偏貴,5大一小要1300蚊埋單,而且份量偏細。味道有d得有d唔得,如果講緊呢d有品牌嘅食肆就唔太及格了。查看更多
dinenfood
銅鑼灣-著名上海食府
dinenfood
2016-10-24
關注
幾個朋友因爲有人生日,咁就梗係要去間好坐啲又得體既餐廳「小南國」啦,整間餐廳都以中式茶樓佈局,同埋呢間係上海著名食府,專門經典同創新既菜式,但冷氣就唔太足夠。提提大家,如果係唔要前菜,係可以預先同侍應提出取消前菜,咁就每碟慳返幾十蚊啦。我地今次點選了「小籠包$48」、「生煎包$36」、「糖醋小排骨$75」、「紹興花雕醉雞$68」、「擔擔麵$45」、「上海炒年糕(雪菜)$78」、「火茸津白$98」。「小籠包」一籠有5件,小籠包蒸完出黎都好夠熱,好多湯汁,皮唔算好厚,好味。「生煎包」一碟有3件,煎完出黎都好夠熱,包內好多湯汁,外脆內軟好正,味道好好。「糖醋小排骨」份量唔算太多,但糖醋味好香,醃得味道適中,酸酸甜甜咁好開胃。「紹興花雕醉雞」份量普通,酒味好香好醇,食落雞肉肉質好易分離,好入味。「擔擔麵」份量都足夠兩人進食,未食都已經聞到好香,但辣道都幾勁。「上海炒年糕(雪菜)」份量唔少,年糕唔會太靭好creamy,加左雪菜令到口感更佳,但食少少都幾易飽肚。「火茸津白」用左啲金華火腿粒,跟津白以上湯煮過,津白唔會太老,味道剛剛好,不會太鹹。p.s.最後,要提提大家想食完飯賺埋亞洲萬里通里數,咁就要結賬時出示會員卡(消費每2港元可賺取1里數),咁就賺到盡啦。查看更多
+ 4
小籠包
生煎包
糖醋小排骨
紹興花雕醉雞
上海炒年糕(雪菜)
花生mama
假日午餐
花生mama
2016-10-14
關注
星期日中午又到午餐時間, 大家即興決定吃中餐.   在銅鑼灣較容易泊車是時代廣場, 而中式菜館可以即時訂位的便是 "小南國" 了.   菜館主打北方上海菜, 環境優雅,  燈光較暗, 比廣東酒家畧靜.侍應招呼一般,  開茶之後, 送來一個小食, 及餐牌, 推介上海直送食材, 及純正上海風味我們点了:  上海直送的  四喜烤麩, 一般食材, 沒驚喜.及:  招牌菜餚,  灌湯生煎包,一客三件, 肉碎分量充足, 內含熱熱的灌湯, 非常惹味, 生煎包吃來香口, 包皮很滑, 不錯推介.鮮肉小籠包熱辣辣,  裏面有豐富湯汁,  新鮮蒸煮, 皮薄, 豬肉餡又夠軟嫩.叉子餅 , (配餅二件)伴隨 二件叉子餅, 肉末的份量頗多, 兩份叉子餅不可能平分, 須追加.把榨菜肉末放入叉子餅裡, 叉子餅烤得十分鬆脆, 外皮芝麻也很香口,  爽雜脆皮叉子餅加微辣的炸菜及肉末一起吃,  肉末較鹹  !!上海粗炒.麵條炒得一般, 份量不多, 配菜也少. 整体食物一般, 味道畧濃.查看更多
loveeateverywhere
中秋節快樂
loveeateverywhere
2016-09-15
關注
今日難得放假..做個乖乖女....同媽媽食個晏啦...由於今曰中秋佳節⋯⋯祝大家中秋節快樂先⋯⋯環境:中式酒樓,冇咩特別咁啦⋯⋯食物:個蟹粉獅子頭真係好正丫⋯⋯仲有小黃魚皮脆肉鮮⋯⋯一定要試丫⋯價格:講真⋯又唔算好平⋯⋯中價野⋯⋯但大時大節值得一試丫查看更多
Hunter115
Casual Shanghainese Starters
Hunter115
2016-06-23
關注
Wheat glutenIt is one of the most underrated healthy dish to enjoy at any Shanghai restaurant. The flavoured wheat gluten absorbed all the savoury dark seasonings which was savoury and sweet at the same time. The sponge like texture complimented nicely with the sharp crunchy black fungus and firm edamame beans. Drunken chickenThe chicken has been marinated in Shaoxing wine for a long time. Each bite was filled with the aromatic unique flavour from this strong Chinese wine. The skin was thin which I liked, while the meat itself was moist and soft. To me, it could be even better if the chicken could be even softer to absorb more flavour from the wine. Shredded chicken rice noodle sheet with sesame sauceThe clear rice noodle was covered with some shredded chicken and shredded cucumber, then dressed with some light sesame seed sauce and soya sauce. This cold dish was nutty and refreshing, a great dish to enjoy during this summer time. It was not spicy at all but I personally would prefer those spicy numbing sauce to be poured on top.Shanghai Min is a family friendly restaurant therefore their dishes can only embraces flavours that can be widely accepted.查看更多
+ 1
four_month
變法
four_month
2015-10-05
關注
這是第三次幫襯小南國,之前嚐過的葵芳、沙田店,感覺都是普普通通,砂鍋雲吞雞算是比較印象深刻。今日在時代廣場看完電影已經19:30,晚餐便打算就地解決。當樓上金滿庭排滿等位的人龍,小南國的客人才開始陸續進來,未知是否「人氣」太少,我們被安排坐在偏廳時,那超低溫的感覺就像雪房一樣。對上一次嚐小南國的招牌小籠包已經差不多是兩年前,小龍包的味道沒有太大改變,依舊皮厚,不過內裡的熱湯比以前多,不會再乾。價錢倒是悄悄的加了很多,以前是$25/3粒,現在改為5粒裝,不過已經加至$48了。螞蟻上樹這個菜式名稱挺有意境,不過看不看見螞蟻可能就視乎店方下了多少肉碎了。眼前這窩令人失望的是,一味只有辣,沒有醬油或酒香,粉絲乾巴巴,口感不太好。比較震驚的是,店方停售了砂窩雲呑雞,雖然二人餐牌上仍然有這道菜式,但店員說已經不會再有,然後推介我們另一道特色走地雞湯,可選$268/窩、$158例牌或是$52/位,嫌單調可以加錢追加雲吞或魚翅。店員說每份雲吞有10粒,會跟雞湯分開上,我們便選了兩位份量,不過來到只見湯碗塞滿了雲吞,湯的水位其實很低,此舉未知是有心還是無意,似乎不太好。縐紗雲吞皮摺疊得很厚,肉餡很少,湯面一層厚厚的油花,瓢走後比較好喝。喜歡砂窩雲呑雞是因為它的清新,以前半份都不過是$128,雲吞早已包括在內,不用另外花錢去加,雞肉甚至不會鞋口。今餐的一切,似乎都只是租金迫出來的營商新把戲吧?查看更多
+ 8
螞蟻上樹睇落炒得好啡(落得多老抽?
2015-10-06
有色無味:)
2015-10-06
joannchoi
小南國好地方
joannchoi
2015-08-13
關注
係銅鑼灣行街,冇意期發現一個好地方,而且個價錢又合理的,所以入去試下,今天我食嘅係time square 11樓,小南國。呢個係teatime時份。所以吾多人,吾洗等位,價錢又可以平d,入面係茶樓嘅裝修,整齊乾淨。嗌左個豬腳,都好入味,因為需要長時間煲製,所以吾多地方有得買,豬腳好林身入味,煲到骨都軟咁,甜味較重,冇乜辣。仲嗌左奶黃包好好食,入面流心咁嘅奶黄,吾會太甜,好味道,包又軟又熱,幾好!燒賣皇入面有蝦,好彈牙爽口,好新鮮,最怕太咸又吾會,岩岩好,都幾大粒,吾錯!最後嗌左個芒果cheesecake,呢個吾好食,因為吾覺得係芒果味,吾滑身,食落較厚,較硬,我本人喜歡滑同軟嘅,同埋講係芒果冇芒果味都已經差了。整體服務環境吾錯,但價錢有d貴,又吾係真係咁好食!試左就算!查看更多
回覆
2多口一句,小南國不是什麼好*。我在各地都避免去光顧小南國去過一回印象很差pretentious椅子背2米高而且食物水平很差完全不是滋味。。。當然這是我個人觀感而已這樣的*,在*,竟還搞1.5小時限制?!早該倒閉!
樹熊神
同是一餐晚飯
樹熊神
2015-07-19
關注
上星期同老爸係筲箕灣食咗餐街坊酒樓飯,今星期想食返餐好嘅,就試下卜呢間,又方便老爸係港島區,星期六準時七點去到,已差不多滿座,好彩有卜位,坐低見周圍環境都算一般擠迫,呢晚點咗兩個前菜,分別係山珍雲耳和花鵰醉雞,三個主菜,包括糟溜魚片、荷香陳皮雞同百頁小棠菜,仲要咗兩個包點,就係太座喜歡的蔥油香麻餅同我想用嚟點汁吃嘅荷葉餅,再加上一飯一麵,因為無肥妹至愛嘅上海粗炒,就要咗個南國蔥油開洋拌麵跟著叫多一個上海咸肉菜炒飯比人佢補數。呢度嘅侍應比尖東嘅好好多,絕對無企係側邊猛咁叫你食翅喇、食海參喇咁,兼且反應夠快,叫佢哋跟單又態度好,招呼都十分好,廚房食品出品就有一定水準,成晚食足九大簋,飽到最終又係太座包走,五個人都只是一仟蚊鬆。山珍雲耳,紅椒只是一個盛載器皿同裝飾,小雲耳先係主菜,十分爽口,經調味處理後,入口清新鮮甜,有極微的日本介辣味,十分開胃。花鵰醉雞,酒味甚濃,試過個汁十分香濃,但又口唔會苦,雞皮唔肥,兼且十分爽口,不過可能浸得耐咗,雞肉有半點鞋口,是為美中不足。糟溜魚片,上檯時覺得個茨汁好似好濃,但食落就知稀杰啱啱好,魚片肉嫩滑,大雲耳清爽,加上一個恰到好處的茨汁,入口清淡鮮美,爽嫩口感更令人回味。荷香陳皮雞,呢個菜上檯時先知出事,原來係成隻雞,肯定食唔晒,但係呢個菜事後係全部人一致公認係全晚的意外驚喜,上檯時已聞到十分香濃嘅陳皮味,先講表面醬汁,味濃而入口只有鮮而唔咸,雞皮嫩,雞肉更嫩滑,上檯時原隻雞由侍應代勞切開,但其實隻雞已十分淋,稍為用筷子夾著拉已經可以分離,呢道菜係最遲上嘅,估計係落單先即做,火喉十足,除咗隻雞之外,下面仲有好多茶樹菇,冬菇絲同陳皮絲,成個菜嘅香味就係嚟自呢批材料,呢批材料入口味道甘香甜美,濃郁芬芳,食完之後,口中仍留有餘香。百頁小棠菜,原來係簡單而清淡嘅菜,但最終係廚師悉心處理下,百頁保持清香而有咬口,小棠菜幼嫩而清爽之外,配上濃郁嘅高湯,令到成個原本只係清淡嘅青菜,而家變得鮮甜美味。蔥油香麻餅,表面芝麻豐富,色澤金黃,入口表皮香脆,裏邊鬆軟,味道清淡而帶微香,真係唔使餸都可以食一個。荷葉餅,清淡而綿軟,有韌度又有咬口,由於本身味道清淡,又薄又綿,夠晒吸水力,用嚟點醬汁食非常一流,尤其係送嗰味陳皮雞更加係一絕配。南國蔥油開洋拌麵,蔥油十分香濃,入口不算肥膩,麵質尚算綿韌具咬口,只係上檯時有點黐,比較難撈。上海咸肉菜炒飯,用瓦煲上的炒飯,飯粒乾而不硬,有噬頭,味道鮮美,雖然有咸肉一齊炒,但味道也不覺咸,只有鮮甜味道。查看更多
+ 7
昂貴但物非所值的午餐
食飽飽 笑咪咪
2015-05-02
關注
少有的跟家人來小南國吃午餐,還不是因為媽媽說想吃上海菜又不要去附近的地踎,感覺地方偌大, 空間感足,光線亦很充足,其實...就是一般酒樓的樣子啦小鍋豆腐粉嫰幼滑,不過蟹粉味道不足,可能是用了過夜蟹粉呢,而且鍋並沒有溫熱,失去了用鍋上的意義...擔擔麵微微辛辣,用了一些酸菜和花生,不過花生味太淺, 份量亦相當少...吃下去只是像在吃辣麵...鴨鴨好多骨而且好咸...那麼半隻鴨2個人吃完竟然完全不飽,偷工減料也不是這樣吧...金絲南瓜餅算是全場最佳,酥皮厚度適中, 爽脆油香,瓜饀南瓜香甜細緻查看更多
Christina澄
家常便飯
Christina澄
2014-11-26
關注
生拆蟹粉小籠包 $70/5個菜飯擔擔麵$45川湘雞煲 $98菜飯 :加左火腿香口,抄得有獲氣。好食! 80分小龍包:香蟹味,食落蟹肉味多過蟹粉。ok好食!70分雞煲:味香濃,食物本身鮮味就唔見左!雞肉太林身。重囗味推介!65分擔擔麵:缺少了平日的花生醬味,辣椒味為主。麵質還好,川味野!65分查看更多
+ 1
cheChee
試過就算||小南國太湖大閘蟹宴
cheChee
2014-10-17
關注
又到一年一度食大閘蟹季節 ٩(。•◡•。)۶ 年年唔係去鴻星就係去東海, 今年轉試 上海小南國!!事源係因為有匯豐信用卡 (專享85折), 見個價錢差唔多, 試下上海小南國都好呀~套餐有兩款, 各包兩隻 4.5両至5両 大閘蟹! 初試就試 $338 餐啦 (*´∇`)ノ 兩個餐既野食唔差得太遠, 貴少少就有花膠湯同煎封爐魚!先黎冷盤小碟! 鎮江肴肉; 四喜烤麩 及 糖醋小排骨! 原本係四款中任擇兩款 (另一款為山珍雲耳), 阿哥仔比我地揀多款 ₍₍ ◝(ˊ•◡•ˋ)◞ ₎₎ 但明明我地叫山珍雲耳, 黎左四喜烤麩.... 精緻但食落口一般, 四喜烤麩偏甜; 而糖醋小排骨食左一粒無想食第二粒既感覺!跟住就係好好味既江蘇烏醋香肉!鐘意食梅菜扣肉/五花腩既話, 呢個一定都鐘意⁽⁽ ◝(´દ `◍)◟ ₎₎ 味道調教得好好, 食落去唔會覺得肥膩, 連皮都吞到 (平時我食唔到肥豬肉~), 煙韌又好趙, 如果有碗白飯就更好了~椒鹽小黃魚。emmmm 賣想就無乜架啦, 不過幾好味, 咩味? 魚有魚味囉, kaka, 啖啖肉, 魚骨又大條, 好易食~終於有蟹既產品出場啦 - 生拆蟹粉蟹肉羹!上呢個蟹肉羹有小蠟燭 heat 住架, 不過熱得幾多呀, 哈~ 淨食無乜味道, 可加醋或者糊椒粉, 美味感瞬間提升 ⁽⁽ ◟(∗ ˊદ` ∗)◞ ⁾⁾主角出場 - 清蒸太湖大閘蟹。蟹比想象中細左少少 (唔記得做對比添...); 身軀完整, 大部都齊晒八隻腳, 只係笑得無咁開心 (好似東海既蟹開心D ☻蟹蓋現笑容☻)而且一次上晒咁多隻蟹, 我食蟹好慢架嘛, 半個鐘先KO一隻, 一次上晒唔攤凍就奇啦! 同左侍應哥仔講食完一隻先拎另一隻出黎, 佢話無架喎, 不過會用熱毛巾蓋住! 點都係會涼左囉...原來小南國有拆蟹服務, 不過自己拆過癮D~一開都幾多膏, 不過就唔夠甘甜! 第二隻同樣多膏, 肉質OK, 而且算飽滿!食完蟹會食唔出蟹味??? 呢個生拆蟹粉小籠包, 一睇就知厚皮啦!! 蟹肉唔多見, 如果佢係普通既一籠小籠包, 我會覺得好味, 但佢係生拆蟹粉小籠包喎, 要減分!! ٩(•̀ω•́٩)≡:蟹宴點都會有碟清炒時蔬, 但呢個清炒莧菜賣相就 very bad 啦!! 加兩粒杞子有D顏色咪好囉(๑•ૅ_•๑)՞༘最後奉上薑茶糯米黑芝麻湯丸為蟹宴畫上句號。薑茶唔夠薑 應該係我個人可以飲再薑D, 同埋唔夠喉, 比一Jar薑茶我就好了 (๑>◡<๑) 哇哈哈哈~總結: 小南國大閘蟹宴食過就算lu, 蟹唔夠大隻, 膏唔夠甘甜; 而其他食物只是一般! 不過服務好好, 可以黎食晚飯~是次用餐地點為 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓1103號舖分享到此為止, 拜拜~查看更多
+ 9
江蘇烏醋香肉
crystalkrs
食中菜的幸福
crystalkrs
2014-08-24
關注
有男朋友接放工一齊食飯已經好幸福,食埋中菜更有住家feel!好少可我地揀食甚麼會唔係諗三文魚就係帶子刺身今晚諗都無諗就入咗去小南國!其實我向來都很喜歡滬菜小籠包, 年糕,煨麵,窩貼,銀絲卷都係我好喜歡的今日就少少地叫住3個先,要好好看管住我地個bellyyyy 小籠包呢個真係好掂,入面的肉湯又多又熱,成個小籠包食落十分juicy和濃郁一啖食晒佢好滿足窩貼網底煎出來望落去幾特別但幾實食落就唔係太特出不過呢個應改係我咁耐以來第一次食有蝦做餡料的窩貼上海雪菜炒年糕到主菜啦呢個年糕雪菜味好香,好多年糕又炒得剛剛好但係就多油咗少少無咁油膩會好味好多!查看更多
上海雪菜炒年糕