焼肉而今 by 富小路やま岸

Yakiniku JIKON by Tominokoji Yamagishi
2021-10-03 816 瀏覽
某日經過,比距個海膽吸引左,就入去一試。係得K11 Musea開既餐廳,環境同裝修都唔會差得去邊嘅。店內環境同裝修都唔錯,空間好大,座位夠闊落,食野都開心D😄揀咗個中間位價錢既dinner set,另外再加左一排海膽,第一次幫襯試一試先。頭盤有個煙燻和牛配魚子醬🐮食完再食埋佢啲配菜,感覺好清新,都唔錯。之後上左碟我覺得全晚最好食嘅鹽味和牛薄切👍🏼油脂分布好好一口一啖都唔會覺得油膩😋因為個人比較鍾意食啲冇醃製過嘅肉,所以呢個燒完之後會點少少鹽就咁食,原汁原味。之後有個蟹肉蕃茄沙律🦀個人覺得啲芝麻醬太多搶咗少少味。另外有碟醃製過嘅和牛,有唔同嘅部位,雖然醃製過個味有少少濃,但口感都唔差嘅。豆腐湯清清地去吓油膩唔錯👍🏼。之後有個和牛燒完之後俾你同啲飯包埋紫菜食🍙另外仲有一款係燒完之後俾你點雞蛋撈埋啲飯一齊食,呢兩款就不過不失。反而覺得臨尾嗰個冷麵🍜幾好食好煙韌,同最後上嘅雪糕完全可以中和返啲油膩感(個雪糕唔錯我竟然食晒唔知係因為油膩嘅關係定係因為佢好食😂)(小插曲,去到食完雪糕都仲未見到我排海膽出現,咁我就叫埋單,張單係有打到海膽嘅錢,我就同佢講話呢個冇黎到,之後個侍應都有問返我係咪我有叫到
某日經過,比距個海膽吸引左,就入去一試。
頭盤有個煙燻和牛配魚子醬🐮食完再食埋佢啲配菜,感覺好清新,都唔錯。之後上左碟我覺得全晚最好食嘅鹽味和牛薄切👍🏼油脂分布好好一口一啖都唔會覺得油膩😋因為個人比較鍾意食啲冇醃製過嘅肉,所以呢個燒完之後會點少少鹽就咁食,原汁原味。之後有個蟹肉蕃茄沙律🦀個人覺得啲芝麻醬太多搶咗少少味。另外有碟醃製過嘅和牛,有唔同嘅部位,雖然醃製過個味有少少濃,但口感都唔差嘅。豆腐湯清清地去吓油膩唔錯👍🏼。之後有個和牛燒完之後俾你同啲飯包埋紫菜食🍙另外仲有一款係燒完之後俾你點雞蛋撈埋啲飯一齊食,呢兩款就不過不失。反而覺得臨尾嗰個冷麵🍜幾好食好煙韌,同最後上嘅雪糕完全可以中和返啲油膩感(個雪糕唔錯我竟然食晒唔知係因為油膩嘅關係定係因為佢好食😂)(小插曲,去到食完雪糕都仲未見到我排海膽出現,咁我就叫埋單,張單係有打到海膽嘅錢,我就同佢講話呢個冇黎到,之後個侍應都有問返我係咪我有叫到但係出少咗,我話係之後佢都好有禮貌地say sorry,聽口音個侍應應該係日本人,好有禮貌,其他員工服務都唔錯嘅不停幫你加茶🍵)整體個晚餐都可以,但就未至於話食完會好想再黎食,因為一來唔覺得有邊一樣嘢係特別好出色,二來個價錢唔係話好吸引。整體來講環境服務食物質素都係可以一試😊
日式燒肉
日式燒肉