2023-12-14 643 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近又凍番,又係時候食番個羊腩煲。平時食羊腩煲都係去啲小炒店,環境經常比較擠迫,未必適合同屋企人一齊去。今次到去到旺角希爾頓酒店嘅中菜廳《鷹巢》。滋補蛇羹羊腩煲套餐 $1688 (四位)鷹巢三小碟包括有金牌叉燒皇、冰燒三層肉和香蔥海蜇頭。叉燒肥瘦適中,而燒肉非常香脆,而海蜇勁爽口。花膠五蛇羹裡面真係用左幾款蛇肉,一絲一絲容易入口。另外配搭花膠一齊好滋補。荷香雲腿蒸龍躉球新鮮龍躉球用左火腿同埋荷葉一齊蒸煮,火腿鹹香令到龍躉更加鮮甜,魚肉火候啱啱好,厚實得嚟又嫩滑。古法羊腩煲羊腩起晒骨,配搭濃湯、枝竹、冬菇同埋馬蹄。羊腩用左濃湯炆到入晒味,口感極之軟腍又唔會有羊羶味。上湯蒜子浸芥菜蒜蓉爆香配搭芥菜,芥菜炒到剛好唔會過老。生炒臘味糯米飯糯米飯炒到粒粒分明,又有煙煙韌韌嘅口感,臘味嘅油脂慘哂入糯米飯入面,極之香口。桂圓蓮子燉桃膠拼手製客家欖仁豆沙茶粿最後當然唔少得滋補養顏嘅桃膠同埋夠晒口感嘅豆沙茶粿,屋企人都食得好開心。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

滋補蛇羹羊腩煲套餐 $1688 (四位)

鷹巢三小碟

花膠五蛇羹

荷香雲腿蒸龍躉球

古法羊腩煲

上湯蒜子浸芥菜
蒜蓉爆香配搭芥菜,芥菜炒到剛好唔會過老。

生炒臘味糯米飯

桂圓蓮子燉桃膠拼手製客家欖仁豆沙茶粿