母親大人愛吃粵菜,問了本地朋友才知道旺角希爾頓有家開了很多年的粵菜館,口碑一直在線提前做了預約,吃完媽媽超滿意不得不說這家鷹巢粵菜餐廳真的太驚艷了!!工作日午餐人滿為患,要記得提前預約哦,除了傳統的港式點心,這兩款經典菜式一定要點😍🏅️金牌叉燒皇就沒見過切這麼厚的叉燒,還能這麼入味!好愛這又濃又香的叉燒汁,蘸滿蜜汁醬一口下去,肥瘦相間的細膩口感,吃完毫無油膩感,蜜汁香甜好開胃🌟花膠菜膽杏汁白肺湯用料太足了!!!滿滿一盤的料煮出來只有幾碗湯而已,濃縮的精華,用心滿滿。每根花膠都比我手指還長,奶白奶白的湯汁,濃郁的肉香撲面而來,豬肺、雞爪燉到酥爛,蘸醬油吃都好鮮美,母親大人超愛的一道菜,相當滋補的養顏靚湯🥧各式點心顏值和食材都很走心,脆腸粉油炸過後毫無油膩感,蘿蔔清甜可口。蟹餃裡面的餡竟是帶子和螃蟹混合做的,難怪這一口下去如此鮮美!黑天鵝叉燒酥誰能想到竟是咖喱味的,吃了清淡的來點重口味很開胃。甜點點了木瓜椰汁糕,冰冰涼涼好清爽🌟愛吃粵菜的一定要來試試,要是住店還有8⃣️折,性價比相當可以~
提前做了預約,吃完媽媽超滿意
不得不說這家鷹巢粵菜餐廳真的太驚艷了!!

🏅️金牌叉燒皇
🌟花膠菜膽杏汁白肺湯

🥧各式點心

我一直夢寐以求找到既美味又精緻的點心,終於我發現了它的存在。原來位於旺角希爾頓酒店的中菜廳完美地滿足了我對食物的期待。他們的點心精心製作,品嚐起來口感絕佳,可以說是令人驚喜的美味。每一口都帶來意想不到的滿足感,讓我陶醉其中。這個發現讓我心滿意足,我終於找到了我一直追尋的完美點心享受。我本人是極力推薦的,希望大家能與我有同樣的感受。
我本人是極力推薦的,希望大家能與我有同樣的感受。
2024-05-04
藏在旺角希尔顿花园酒店2楼的鹰巢中菜厅绝对是中菜爱好者的首选!第二次光顾,味道依旧惊艳!! 餐厅每2个月就会更换一次套餐/厨师推荐菜单所以每次去真的都有惊喜! 环境优雅舒适,位置宽敞,服务也很周到~ ✨金牌叉烧皇配秘制蜜饯豆YYDS招牌菜,叉烧厚切,外脆内软,软糯入味,咸甜适中一口咬下去爆汁,搭配秘制蜜饯豆甜甜的,口感很丰富~几乎每台必选! ✨花胶菜胆龙皇杏汁白肺汤口感清淡,味道清甜,而且一整根花胶真的诚意满满!还有两块猪肺、鸡爪、菜胆,美味又营养,喝完整个人很舒服~ ✨八宝牛油果焗蟹盖牛油果的香滑与蟹盖的鲜美相互融合,口感丰富,味道独特,值得一试~ ✨方鱼炒芥兰粤式家常菜之一,芥兰清脆爽口,方鱼咸香酥脆两者搭配,味道十分鲜美~ ✨木瓜椰汁糕作为餐后的甜品真的好好吃软糯的木瓜,清凉Q弹的椰汁布丁,香香甜甜~ 📍 鹰巢中菜厅地址:旺角豉油街2号旺角希尔顿花园酒店2楼(港铁旺角站 E1 出口, 步行约7分钟)
藏在旺角希尔顿花园酒店2楼的鹰巢中菜厅
绝对是中菜爱好者的首选!
第二次光顾,味道依旧惊艳!!

餐厅每2个月就会更换一次套餐/厨师推荐菜单
所以每次去真的都有惊喜!

环境优雅舒适,位置宽敞,服务也很周到~

✨金牌叉烧皇配秘制蜜饯豆
YYDS招牌菜,叉烧厚切,外脆内软,软糯入味,咸甜适中

✨花胶菜胆龙皇杏汁白肺汤
口感清淡,味道清甜,而且一整根花胶真的诚意满满!
还有两块猪肺、鸡爪、菜胆,美味又营养,喝完整个人很舒服~

✨八宝牛油果焗蟹盖

✨方鱼炒芥兰
粤式家常菜之一,芥兰清脆爽口,方鱼咸香酥脆
两者搭配,味道十分鲜美~

✨木瓜椰汁糕
作为餐后的甜品真的好好吃
软糯的木瓜,清凉Q弹的椰汁布丁,香香甜甜~

📍 鹰巢中菜厅
地址:旺角豉油街2号旺角希尔顿花园酒店2楼
(港铁旺角站 E1 出口, 步行约7分钟)

这家叫【鹰巢】的中餐厅!🗺️位于旺角希尔顿花园酒店🏨二楼!进来就被窗外的景色吸引了,始于颜值,陷于才华。没想到最后沦陷于这里的美食-「金牌叉烧皇」色香味俱全,肉质饱满外焦里嫩,一口咬下去爆汁了。搭配秘制蜜饯豆~带点甜,口感很丰富。「花胶菜胆杏汁白肺汤」奶白色的汤浓浓的杏仁花胶味,而且一大块花胶真的诚意满满。喝完整个人很舒服~「虾子腐皮卷」这个真的好好吃,朋友赞不绝口!外面的腐皮炸得好脆呀,里面虾肉Q弹爽口!「黑天鹅烧鹅酥」酥到掉渣的黑天鹅,里面的烧鹅肉鲜嫩多汁,一口一个很满足!「什菌香菇包」喜欢香菇菌子类食物的不要错过!里面的菌子和香菇真是原汁原味很香,鲜嫩多汁。「木瓜椰汁糕」这个甜品真的好好吃!下面是新鲜的木瓜很甜,白色是是椰汁糕,入口很嫩滑,两者搭配甜而不腻。
这家叫【鹰巢】的中餐厅!
🗺️位于旺角希尔顿花园酒店🏨二楼!
进来就被窗外的景色吸引了,
始于颜值,陷于才华。
没想到最后沦陷于这里的美食

「金牌叉烧皇」
「花胶菜胆杏汁白肺汤」

「虾子腐皮卷」

「黑天鹅烧鹅酥」
酥到掉渣的黑天鹅,里面的烧鹅肉鲜嫩多汁,一口一个很满足!

「什菌香菇包」

「木瓜椰汁糕」
替朋友訂了此餐廳慶生,我們剛好4人,上網訂這餐廳聚會,因為生日的朋友喜歡吃中菜,看到食評他們的食物不錯,所以選擇這間餐廳。到達時發覺餐單食物選擇不多,分別有二人及六人餐,而四人餐只有一款,當中是羊腩跟蛇羹,幸好我們4人也接受,否則便沒有太多其他菜式了,因為不是大部份客人喜吃羊跟蛇!總體食物質素不錯,叉燒,羊腩都不錯,只是蛇羮味道,感覺不到是否蛇肉,整體可以接受,只是套餐略嫌普通,份量也不像足夠4人,幸好我們都不是吃太多的人,額外再加脆鱔,沒有驚喜,僅僅合格,整體環境舒服,食物不多,而且雖然是酒店餐廳,但這個價錢感覺不值!
2024-01-17
生日
  • 金牌叉燒皇
2023-12-14 610 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近又凍番,又係時候食番個羊腩煲。平時食羊腩煲都係去啲小炒店,環境經常比較擠迫,未必適合同屋企人一齊去。今次到去到旺角希爾頓酒店嘅中菜廳《鷹巢》。滋補蛇羹羊腩煲套餐 $1688 (四位)鷹巢三小碟包括有金牌叉燒皇、冰燒三層肉和香蔥海蜇頭。叉燒肥瘦適中,而燒肉非常香脆,而海蜇勁爽口。花膠五蛇羹裡面真係用左幾款蛇肉,一絲一絲容易入口。另外配搭花膠一齊好滋補。荷香雲腿蒸龍躉球新鮮龍躉球用左火腿同埋荷葉一齊蒸煮,火腿鹹香令到龍躉更加鮮甜,魚肉火候啱啱好,厚實得嚟又嫩滑。古法羊腩煲羊腩起晒骨,配搭濃湯、枝竹、冬菇同埋馬蹄。羊腩用左濃湯炆到入晒味,口感極之軟腍又唔會有羊羶味。上湯蒜子浸芥菜蒜蓉爆香配搭芥菜,芥菜炒到剛好唔會過老。生炒臘味糯米飯糯米飯炒到粒粒分明,又有煙煙韌韌嘅口感,臘味嘅油脂慘哂入糯米飯入面,極之香口。桂圓蓮子燉桃膠拼手製客家欖仁豆沙茶粿最後當然唔少得滋補養顏嘅桃膠同埋夠晒口感嘅豆沙茶粿,屋企人都食得好開心。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

滋補蛇羹羊腩煲套餐 $1688 (四位)

鷹巢三小碟

花膠五蛇羹

荷香雲腿蒸龍躉球

古法羊腩煲

上湯蒜子浸芥菜
蒜蓉爆香配搭芥菜,芥菜炒到剛好唔會過老。

生炒臘味糯米飯

桂圓蓮子燉桃膠拼手製客家欖仁豆沙茶粿

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

鷹巢 (旺角)
旺角豉油街2號香港旺角希爾頓花園酒店2樓

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
大閘蟹季又到喇,你哋食咗蟹未呀🙆🏻‍♀?我都知我之前嘅分享引到大家都流晒口水㗎喇😉 今次就同個朋友嚟到旺角希爾頓花園酒店中菜廳《鷹巢》,今次有埋蟹粉小籠包、燕窩、鮑魚,一次過漢足晒我哋嘅願望🤤!🥒🐷 鷹巢二小碟呢個二小碟包括有金牌叉燒皇、蒜泥拍小黃瓜,個叉燒好厚切得嚟又好juicy,充滿肉汁,一啲都唔韌,超好食😍🥯 蟹粉小籠包之後每位我會有兩件嘅小籠包,係我期待已久嘅蟹粉小籠包呀🥹🫶🏻💕 小籠包嘅底墊住一片薄薄嘅蘿蔔花片, 可以連埋一齊食, 咁就唔會整爛小籠包個皮而漏晒啲汁喇! 我鍾意一啖食晒成件小籠包, 成個口腔充滿住湯汁, 仲有滿滿嘅蟹味, 好幸福呀🥰🥰🥳🦀 清蒸大閘蟹(每位一隻,約四両半)之前都有講過, 清蒸嘅大閘蟹先係最保留到佢嘅鮮味, 將肉汁、蟹黃嘅香氣全部鎖住喺蟹殼之內, 一打開就聞到超級香😚!! 呢隻係大閘蟹公, 蟹膏豐富, 顏色都好靚~ 除咗超香超肥美嘅蟹膏, 蟹肉都好多! 唔好懶得拆呀, 裏面有好多蟹肉值得大家用心慢慢食😍🫶🏻!🍲 蟹肉燕窩羹估唔到仲有燕窩食🤩! 呢個蟹肉燕窩羹非常足料, 唔會溝稀, 除咗燕窩羹份量十足, 蟹肉份量都好多, 今次唔洗自己拆好爽! 女人至

🥒🐷 鷹巢二小碟

🥯 蟹粉小籠包

🦀 清蒸大閘蟹(每位一隻,約四両半)

🍲 蟹肉燕窩羹
估唔到仲有燕窩食🤩! 呢個蟹肉燕窩羹非常足料, 唔會溝稀, 除咗燕窩羹份量十足, 蟹肉份量都好多, 今次唔洗自己拆好爽! 女人至愛💖!

🦪 蠔皇原隻鮑魚扣北菇鵝掌
跟住又係另一重頭戲 - 鮑魚!! 呢隻鮑魚勁大隻, 仲煮得好入味又好淋身, 一啲都唔難咬, 好正嗚嗚🥹🫶🏻💋! 我已經想再返嚟食喇~ 同碟仲有好好食嘅大菇, 又係又入味又軟淋! 仲有鵝掌, 長輩最愛!🥳

🥬 蟹粉扒豆苗
之後仲有個健康嘅菜, 加上蟹粉好滋味💖

🍚 生炒臘味糯米飯
食到呢度其實大家都飽咗8成, 但個生炒糯米飯都好出色, 香噴噴又粒粒分明, 我又唔小心食晒全碗喇🤭🤭...

🍡 薑茶湯圓 拼 🪷雙色荷花酥
最後仲有甜品, 薑汁湯圓可以比我哋驅寒, balance返啲蟹, 好貼心❤️, 仲有乾隆皇帝最愛嘅甜品: 雙色荷花酥, 佢用酥脆嘅皮包住香甜嘅蓮蓉, 又靚又好味, 成舊食又唔會太甜😍!
2023-10-19 1478 瀏覽
又到食大閘蟹嘅季節喇🦀 不過自問自己比較懶惰, 唔係好願意剝蟹殼, 所以我都淨係會主力食哂啲膏😂 今次特登嚟呢間「鷹巢」中菜廳, 朋友話佢哋新推出嘅蟹粉菜式幾唔錯😋 呃, 喺呢度食飯, 仲可以免費泊車四個小時㗎🚘🥢蟹粉小籠包(三件)Steamed Hairy Crab Roe and pork Dumplings (3 pcs) 擺盤精緻, 成個攞起唔驚夾起嘅時候會弄穿小籠包~ 小籠包裏面有滿滿嘅湯汁, 蟹粉幾香甜~ 哈哈🤭 如果有四個小籠包就更加好啦, 因為如果兩個人食, 會爭住食第三個呀😂🥢蟹粉滑豆腐Braised Tofu with Hairy Crab Roe 呢個望落去偏清淡, 但食落去就淡淡蟹肉蟹膏 🤤 濃郁嘅蟹膏味道配上滑豆腐, perfect match‼️🥢酸湯沙巴龍躉Mandarin Sabah Grouper with Pickled Cabbage in Spicy Sour Soup一向喜歡食辣嘅我見到餐廳新推出呢款菜式, 二話不說就叫嚟試下😏 店員話用上原條新鮮 沙巴龍躉拆骨起肉, 酸辣湯底用料超足, 見到有好多酸菜同埋大辣椒🌶 湯頭嘅味道比起出面一般嘅餐廳

🥢蟹粉小籠包(三件)

🥢蟹粉滑豆腐

🥢酸湯沙巴龍躉
一向喜歡食辣嘅我見到餐廳新推出呢款菜式, 二話不說就叫嚟試下😏 店員話用上原條新鮮 沙巴龍躉拆骨起肉, 酸辣湯底用料超足, 見到有好多酸菜同埋大辣椒🌶 湯頭嘅味道比起出面一般嘅餐廳更為複雜, 魚肉鮮嫩爽滑, 讚‼️

🥢薑米蝦仁蛋白炒飯
Fried Rice with Shrimp, Egg White and Ginger
飽肚之選, 份量比想像中大, 如果每人食少少4個分享都得👍🏻蝦蝦好大隻🦐

🥢手製客家欖仁豆沙茶粿
Steamed Dumplings with Red Bean Paste Wrapped in Lotus Leaf
傳統客家茶粿🍃 煙煙靭靭好似糯米糍嘅外皮, 裏面包住唔太甜嘅豆沙欖仁餡料, 幾特別喔😋

🥢桂圓蓮子燉桃膠
Double Boiled Peach Gum with Lotus Seed and Dried Longan
步入秋冬季節, 又食咗大閘蟹, 糖水方面最適宜就係叫啲滋補糖水喇😌
2023-10-11
生日
2023-10-13 938 瀏覽
朋友大力推介,大家孤且一試!旺角站的朗豪坊出口,向海皮方向直行,行到盡頭便是希爾頓花園酒店,不難搵!酒店內惟一的中菜館 - 雀巢,地方不很大,雅致整齊,枱與枱的距離有足夠空間,感覺良好!原本,大家預備散叫小炒,後來,見套餐吸引,改變決定…. 套餐2位起帶來驚喜,每道菜是每位用的,水準平均,portion 頗大,味道方面不錯👆爵士湯,真材實料,花膠大大片,滋潤順喉叉燒,正梅頭,半肥瘦,甘香味美懷舊錦鹵雲吞,皮脆,料足,酸甜味適中梅菜蒸魚,魚肉香滑,魚皮充滿骨膠原👍👍方魚菜心,清甜荷葉飯,成隻鮑魚甜品,茶菓,椰汁糕,桂圓紅棗糖水,食完有滿足感每人$470 (包括加一),抵食,值得才來!
朋友大力推介,大家孤且一試!

👆爵士湯,真材實料,花膠大大片,滋潤順喉
叉燒,正梅頭,半肥瘦,甘香味美
懷舊錦鹵雲吞,皮脆,料足,酸甜味適中
梅菜蒸魚,魚肉香滑,魚皮充滿骨膠原👍👍

方魚菜心,清甜

荷葉飯,成隻鮑魚

甜品,茶菓,椰汁糕,桂圓紅棗糖水,食完有滿足感

每人$470 (包括加一),抵食,值得才來!
2023-10-09 554 瀏覽
最近好多朋友仔嚟香港玩或者出差😝一場嚟到梗係約飯小聚,因為第二天要一早起身就直接係住嘅酒店樓下吃,完全冇霖到呢餐飯驚喜到我🤩🥥原個椰皇花膠燉雞湯真係成個椰子上嚟,打開椰香撲鼻,介紹嘅時候話系採用香港本地雞👍🏻主打就一個新鮮,飲到下面仲有好多雞肉喺裡面,軟糯鮮滑😋厚足嘅花膠吸滿湯汁,見到雞油浮喺表面,入口清甜健康😍話說我飲完之後用🥄刮咗下椰肉,吸滿湯汁超好食👻🌊八寶芝士焗釀日本元貝元貝肉超大一粒,爽口清甜,已經起好方便食用😋上面燒過嘅芝士,搭配八寶料豐富咗口感,十分獨特🤩🥬大澳蝦乾啫啫唐生菜膽原鐵板鑊上,唔單止菜面,中間都夾住超多蝦乾,每粒蝦乾都豐滿帶有鮮味,菜清脆入味之余,我朋友仲話帶有鑊氣🤣橫掂我就覺得每條菜都沾滿嗮醬汁超級好食😋🦀花雕雞油蒸肉蟹配陳村粉到咗秋天點可以唔嚟一隻蟹啵😋肉蟹嘅鮮甜同花雕酒嘅香味相得益彰👍🏻蟹鉗之類嘅位置已經敲碎同分好,十分方便👍🏻底部鋪有荷葉蒸,令到底下嘅陳村粉帶有少許嘅荷葉香味,不過我仲系鍾意重口d🤣蟹+陳村粉+醬汁會更加特別,咁睇個人喜好,一齊或者分開吃都得😝🍯紅豆沙食完之後上嘅甜品😆絕對意外驚喜!😋口感細膩柔滑,甜中帶有紅豆嘅香氣,作為夏日消暑解渴一

🥥原個椰皇花膠燉雞湯

🌊八寶芝士焗釀日本元貝

🥬大澳蝦乾啫啫唐生菜膽

🦀花雕雞油蒸肉蟹配陳村粉

🍯紅豆沙
食完之後上嘅甜品😆絕對意外驚喜!😋口感細膩柔滑,甜中帶有紅豆嘅香氣,作為夏日消暑解渴一流👍🏻

因為朋友系住客,埋單仲有8折,簡直超級抵玩🤩餐牌上有d系季節限定,問咗話大概2個月就會換一下菜品🤩好期待仲有冇朋友會過嚟住順便打個折,哈哈哈🤤

原本驚套餐太多單點,但系冇霖到都係超飽😝睇睇到時候中秋屋企人要唔要都一齊嚟食一餐,畢竟全程體驗都舒服🥰好啱家庭聚餐,位置都唔會好迫,菜品出品亦都唔錯🤗雖然算傳統中菜,但系喺細節上會有些許嘅創新調整🤤

出嚟睇到有月餅,寫住自家手制,立體嗰個包裝超級好睇!🤩如果唔系朋友拉著我,話仲要趕下個地方唔方便摞,一定買盒俾佢回去🤣畢竟好睇嘅嘢邊個可以拒絕呢😌
2023-10-08 341 瀏覽
我们点了个4人欢聚套餐🥢鹰巢三小碟(金牌叉烧皇、花雕醉香雞、蒜泥拍小黃瓜)叉烧真的有点东西,很大一块肥瘦相间但一点也不腻,瘦肉部分完全不会柴,口感软烂入味🥢北京填鸭可以看到一整只鸭经过师傅片皮后上桌,搭配面皮、黄瓜、蒜和甜面酱,鸭皮薄脆,皮上的油脂都去除了好好吃,鸭子不是特别肥,吃了好多个都不觉得腻👍🏻🥢花胶菜胆龙皇杏汁白肺汤深受我妈的喜爱,里面放了一整根花胶筒还有两块猪肺、鸡爪、菜胆,一盅汤里材料很是丰富,煮出来的汤也是鲜香浓郁🥢龙井炒虾仁获得全家一致好评!龙井炒的焦香酥脆,搭配新鲜的虾仁肉简直不要太好吃!!🥢生菜包鸭崧鸭崧应该是用之前填鸭剩下的鸭肉炒制,鸭肉炒的很香很独特,配上新鲜脆嫩的生菜包着一起吃也太香了🥢日本南瓜赛螃蟹赛螃蟹也有真蟹肉呀,用蛋白做的赛螃蟹和蟹肉一起炒制,用南瓜当碗盛菜也是挺有意思,关键是南瓜也能吃!非常清甜🥢姜葱叉烧捞面也很惊艳,是用的碱水面,口感非常筋道,感觉还能在舌尖上回弹,配上葱姜和叉烧吃起来很香🥢百合莲子陈皮红豆沙配水晶桂花糕甜品也是中式特色甜品,胜在不会过于甜腻,饭后吃一点甜品很舒服~
我们点了个4人欢聚套餐
🥢鹰巢三小碟(金牌叉烧皇、花雕醉香雞、蒜泥拍小黃瓜)

🥢北京填鸭

🥢花胶菜胆龙皇杏汁白肺汤

🥢龙井炒虾仁

🥢生菜包鸭崧

🥢日本南瓜赛螃蟹

🥢姜葱叉烧捞面

🥢百合莲子陈皮红豆沙配水晶桂花糕
同屋企人去左鷹巢慶祝生日,嗌左既小菜差唔多全部都好好味最印象深刻係燒鱔,甜甜地,表面好脆口兩食片皮鴨都好好味職員服務都好好,見到茶壺冇茶即刻會加熱水,想加多個茶包濃啲,職員手腳好快搞掂。最後食蛋糕想影相,職員都好好態度同耐性幫手影相。係一次好唔錯既中菜體驗會員點小菜更加有85折添!
同屋企人去左鷹巢慶祝生日,嗌左既小菜差唔多全部都好好味
最印象深刻係燒鱔,甜甜地,表面好脆口
兩食片皮鴨都好好味

會員點小菜更加有85折添!
2023-09-02 315 瀏覽
餐廳位於旺角希爾頓花園酒店內,裝潢華貴優雅,有落地玻璃窗,空間感十足,環境舒適。各式經典粵菜由經驗豐富的大廚炮製,今晚就叫左兩份「鷹巢懷舊嚐味二人晚市套餐」同屋企人一齊品嚐。🌟鷹巢懷舊嚐味二人晚市套餐🌟頭盤:♡ 燒雞肝拼蝦多士好少食到的懷舊菜式,蝦多士炸到金黃色,鮮蝦彈牙,麵包入口香脆。燒雞肝烤得外酥內軟,質地細膩好入味。 湯:♡ 日本蜜瓜花膠爵士湯這個由已故鄧肇堅爵士於上世紀五十年代所創的「爵士湯」,用上蜜瓜、淮山、杞子、沙參、玉竹、螺頭、花膠、海參、雞腳、老雞、瘦肉和金華火腿等材料精製而馳名。餐廳特意用上日本蜜瓜,加上超級大塊的花膠,花膠軟滑、瓜肉清甜,是滿滿骨膠源既滋補靚湯!主菜:♡ 懷舊錦鹵雲吞又一經典懷舊菜式,童年回憶返晒黎! 雲吞外皮炸得酥脆,有鮮蝦做餡料,加上錦鹵醬汁的甜酸度好適中。配料好豐富,有大大隻鮮蝦、魷魚、三色椒和叉燒,味道甜酸開胃,讓人回味無窮。♡ 福祿瑤柱富貴包將菇和豬肉切成粒,用腐皮包住,加上瑤柱醬汁,入口清新!♡ 古法蒸龍躉班球龍躉班球厚切,鮮甜嫩滑啖啖肉,彈牙有口感。用上古法炮製,突顯龍躉既鮮味!♡ 方魚炒芥蘭芥蘭鮮嫩翠綠,用上俗稱天然味精的左口魚乾一齊

🌟鷹巢懷舊嚐味二人晚市套餐🌟

頭盤:
♡ 燒雞肝拼蝦多士

湯:
♡ 日本蜜瓜花膠爵士湯

主菜:
♡ 懷舊錦鹵雲吞

又一經典懷舊菜式,童年回憶返晒黎!

♡ 福祿瑤柱富貴包

將菇和豬肉切成粒,用腐皮包住,加上瑤柱醬汁,入口清新!

♡ 古法蒸龍躉班球

♡ 方魚炒芥蘭

芥蘭鮮嫩翠綠,用上俗稱天然味精的左口魚乾一齊炒,令味道更濃郁,更加惹味。

米飯:
♡ 原隻九頭鮑魚荷葉飯

荷葉飯有九頭鮑魚,果然好尊貴! 鮑魚好大隻,入口爽口彈牙。荷葉淡淡的清香包著惹味多料的炒飯,用蒸的方式令荷葉香味滲透入飯內,真係好好味,幾飽都清晒!

甜品
甜品三重奏

三款懷舊甜品,分別有手製客家欖仁豆沙茶粿、椰汁紅豆糕和桂圓蓮子燉桃膠。一次過食到三種經典懷舊甜品,其中桂圓蓮子燉桃膠係我嘅至愛,又養顏又滋潤,女生必食。茶粿入口軟糯,紅豆糕清爽,食晒真係大滿足!
跟家人聚餐,想吃得有保證、更自在、環境舒適一點,酒店的中菜廳會是一個不錯的選擇。位於旺角希爾頓酒店「鷹巢」中菜廳,地點稍稍偏離旺角鬧市的中心,但不算難找,靜中帶旺。「鷹巢」於以前曾是中環年代是名人飯堂,於旺角重開,酒店中菜來說取價算是公道合理,因為值得到訪。.✿ 金牌叉燒皇 配 秘製蜜餞豆燒味叉燒是餐廳招牌中的招牌,幾乎每檯必選。以小火爐暖著,選用最上乘的梅頭豬肉,經師傅秘制醬汁醃製,再自家烤焗,特別軟腍。叉燒份量滿大,以特厚方式,一客足八大件,多人分享也很滿足。配菜的蜜餞豆,甜而不膩,可說是畫龍點睛之作。.✿ 八寶瑤柱冬瓜盎冬瓜盎是消暑良品,家人也很熱愛。原盎送上份量滿多,最少能分上八大碗。用料滿矜貴,除了瑤柱外,還有帶子、蝦仁、野菌等等,清爽滋補。.✿ 欖角陳皮骨甜欖角加入陳皮、蜜糖等略煮做成醬汁,充滿了陳皮的香氣。嫩滑的排骨上加此惹味醬汁,肉質細嫩爽甜,味道濃郁,惹味香口。.✿ 榆耳蹄香石榴球石榴球是一款素菜,將馬蹄、雜菌等切成細粒,以黃金腐皮包著,做成福袋形狀。面加上特級榆耳點綴。口味清新,賣相吸睛。.✿ 龍井炒蝦仁龍井茶葉炒蝦仁,蝦仁炒得相當爽脆,吃出啖啖茶香。.✿ 龍蝦脆米
✿ 金牌叉燒皇 配 秘製蜜餞豆
金牌叉燒皇 配 秘製蜜餞豆
✿ 八寶瑤柱冬瓜盎
✿ 欖角陳皮骨
欖角陳皮骨
✿ 榆耳蹄香石榴球
榆耳蹄香石榴球
✿ 龍井炒蝦仁
龍井茶葉炒蝦仁,蝦仁炒得相當爽脆,吃出啖啖茶香。
龍井炒蝦仁
✿ 龍蝦脆米乾隆泡飯
這款乾隆泡飯是清朝時的宮廷矜貴美食,用新鮮的龍蝦熬製湯底做成泡飯。湯內放滿啖啖龍蝦肉,味道香濃。享用前再加上酥脆的脆米,增添了不少層次。
龍蝦脆米乾隆泡飯
✿ 楊枝甘露布甸
香芒布甸面加上楊枝甘露,為一餐完美作結。
楊枝甘露布甸
經過餐廳櫃台時,被其色彩繽紛的月餅禮盒所吸引。以油彩畫設計的月兔月餅禮盒,賣相很精緻。特別是還有很少見的立體禮盒版本,有點像兒童的彩繪送禮得體。當中還有健康的低糖版本月餅,適合一眾關注健康的食客。
2023-07-29 329 瀏覽
 Fried Carrot Cake with XO SauceThe carrot cake cubes were perfectly pan-fried to golden-brown perfection, boasting a delightful crispy outer layer that gave way to a soft, flavorful center. The XO sauce added a burst of umami and spiciness, elevating the dish to new heights. It was the perfect balance of textures and flavors, leaving me craving for more. Eagle's Nest Rich Chicken The chicken itself was seasoned to perfection, with a tantalizing combination of savory and aromatic flavors. The cr
 Eagle's Nest Rich Chicken
The chicken itself was seasoned to perfection, with a tantalizing combination of savory and aromatic flavors. The crunchy potato nest provided a delightful contrast, making each mouthful a heavenly experience.
 Golden Medal Char Siu with Secret Candied Beans
The secret candied beans were a delightful surprise, adding a sweet and savory element that enhanced the overall taste. Each bite was an explosion of flavors, making this dish a true golden gem.
2023-07-19