2018-07-19 217 瀏覽
「全部都係X」呢個句式真係好好用😹唔知幾時開始大家打邊爐會將啲牛肉分得好仔細,出現咗好多奇奇怪怪、聽完都唔知咩嚟嘅牛肉部位名😹其實嚟食之前有上網搵資料做定功課,見到最獲大家好評嘅係「封門柳」。但今晚封門柳竟然冇哂😫想叫羽衣甘藍又係冇哂😭.店員有特別講佢地最近有新推出澳洲和牛系列。今次總共叫咗三款牛肉,其中兩款係澳洲和牛:1️⃣內裙肉(澳洲和牛)👉🏻「從橫隔膜的肌肉切出的」2️⃣牛胸肉(澳洲和牛)👉🏻「位於牛胸口前後腿之間的胸脯肉」3️⃣牛朴肉👉🏻「即是牛頸脊」(其實睇完點菜ipad嘅介紹,我都唔係好get到係邊個位置😂)我覺得三款入面牛胸肉係最好食的,因為我喜歡入口相對較腍滑嘅。內裙肉同牛朴肉就屬於食落有嚼勁嗰種。.其實呢餐最impress我嘅係牛滑🤩餐廳冇講牛滑係淥幾耐,而我地就淥咗好耐(其實我地係唔記得咗落咗牛滑🤣)。拎番上嚟咬開發現入面都仲pink pink的,都幾好食喎!食落味道都有啲似牛丸,但牛滑口感更佳😋.本身我就好鐘意食餃子,所以一定要叫埋牛肉餃🐮🥟牛肉餃係點隨餃子附上嘅特製青檸汁食,但我覺得點喺出面自助醬料區拎嘅牛肉汁仲夾呢。我地又係唔知牛肉餃係要淥幾耐🤣隨意淥咗一段時間,咬開入面
「全部都係X」呢個句式真係好好用😹

店員有特別講佢地最近有新推出澳洲和牛系列。
今次總共叫咗三款牛肉,其中兩款係澳洲和牛:
1️⃣內裙肉(澳洲和牛)👉🏻「從橫隔膜的肌肉切出的」
內裙肉(澳洲牛肉)
牛胸肉(澳洲和牛)
牛朴肉

內裙肉同牛朴肉就屬於食落有嚼勁嗰種。
其實呢餐最impress我嘅係牛滑🤩
手打牛滑

拎番上嚟咬開發現入面都仲pink pink的,都幾好食喎!

食落味道都有啲似牛丸,但牛滑口感更佳😋
本身我就好鐘意食餃子,所以一定要叫埋牛肉餃🐮🥟
牛肉餃

我地又係唔知牛肉餃係要淥幾耐🤣
隨意淥咗一段時間,咬開入面都仲有保留少少粉紅色咁🤣

牛肉餡食落有啲似鬆軟版嘅牛滑,但牛滑牛味會重啲。
牛肉餡有落芫茜(?),因為同行朋友特別講話佢唔鐘意個牛肉餡落咗呢啲😹但我就覺得完全冇問題😹👌🏻
仲有叫飲品(菊花桂圓露$9/支,飲落就係菊花茶咁)、烏冬(稻庭烏冬$28/兩個)同菜(娃娃菜$28),人均200蚊左右,食到好飽呢🤰🏻
菊花桂圓露

呢到火鍋配料選擇比較少,所以去到先知道點解個個都係會叫牛滑、牛肉餃之類😹
牛丸
牛胸肉(澳洲和牛)
手打牛滑
牛肉餃