2019-08-06 1762 瀏覽
牛肉,絶對是食火鍋愛好者,最愛的食物之一。我和我女朋友,當然都是牛肉愛好者。616牛肉火鍋專門店,故名思義以牛為主題,有數間分店,今晚我就選了元朗店。預先在網上預訂,準時到達,當晚的食客不多,被安排坐在一張四人桌,很舒適。店環境簡潔,同時不停播放香港的經典金曲,周圍亦放置了一些舊式玩具,別有一番風味。利用平板電腦下單,材料當然以牛為主,包括不同刁鑽部位,牛內臟,牛舌,以及澳洲產的和牛。牛肉每一個部位,都有不同的名稱,餐桌面有一幅圖,簡單介紹,不用擔心食錯部位。醬料亦相當齊全,亦有牛肉專用的醬油,用牛蘸來食,真的不錯。下完單,被店員吿知,只要透過網絡回答問卷,即送邊炙牛,味道相當不錯,牛味很香。湯底先上,是鴛鴦酸菜牛骨鍋,一邊是牛骨湯,另一邊是酸菜湯。材料亦很快上齊,有四種牛,其中一種是冰麻牛,可即食,麻香十足,但不死辣。另三種牛,分別是澳洲產的和牛-內裙肉、本地黃牛的吊龍拌及挽手腩。吊龍拌根比較多,其餘兩者則比較嫩,三者牛肉味都勁重。牛肉餃,有辣有唔辣,不過不失。飲品則品嚐了自家製造的手工啤,充滿花香,入口帶蜜香,值得推介。綜合而言,價錢不平,但真的有很多不同刁鑽部位的牛肉,牛肉愛好者

醬料亦相當齊全,亦有牛肉專用的醬油,用牛蘸來食,真的不錯。

湯底先上,是鴛鴦酸菜牛骨鍋,一邊是牛骨湯,另一邊是酸菜湯。

綜合而言,價錢不平,但真的有很多不同刁鑽部位的牛肉,牛肉愛好者必到。

616牛肉火鍋專門店 (元朗)
抵玩指數2/3
元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
人均消費215元

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

2019-08-02
2019-10-12 389 瀏覽
當日同先生兩位預約左2115,去到既時候侍應溫馨提示我地2130後入座有88折🤩問我地會唔會等多15分鐘後先入座,咁我哋當然唔反對啦😆等候既時候發覺門口設有小遊戲俾等候既客人消磨一下時間,我地玩左一鋪懷舊過3關之後就入座,坐底後侍應細心講解餐牌,介紹我地必試既食物!餐廳係用ipad落單,價錢唔算太貴,我地點左沙嗲湯底,湯底略嫌太濃,濃到有點杰,但沙嗲味係重既,叫左4款牛肉,一個牛滑,一碟魚皮,一份生菜,之後再加左一份烏冬,兩枝汽水白色個碟叫胸口膀,食落爽口,個人推介👍其餘3款紅肉都比較一般,無特別驚喜埋單折埋$422,以牛肉火鍋黍講,抵食👍
白色個碟叫胸口膀,食落爽口,個人推介👍
其餘3款紅肉都比較一般,無特別驚喜
埋單折埋$422,以牛肉火鍋黍講,抵食👍
2019-10-10
2019-10-06 293 瀏覽
火鍋同埋牛肉都係我最愛了,所以就係網上睇到咗呢間專門食牛肉的店,店鋪裝修風格就係老香港懷舊風格了,很有感覺。好多牛的部位可以選擇,每一個部位熟的時間都唔一樣,加上自己調的醬料,真係太好吃了。
2019-08-23 634 瀏覽
今日男朋友生日,所以就前幾日喺呢度book咗位!帶男朋友嚟食呢個嘅牛肉火鍋!因為呢一間嘅牛肉火鍋實在太搞笑啦啲部位,所以呢我哋一開始就唔知叫咩好嘅。由於係睇YouTube見到有人介紹先嚟呢間食,所以就跟返嗰個人介紹啲乜去食啲乜嘢啦!湯底我哋就叫咗個鴛鴦嘅一邊就係牛雜湯底一邊就係沙嗲湯底。而牛雜湯底就清清地食到牛肉嘅鮮味,而沙嗲湯底就不得了喇!極度濃郁嘅沙嗲味,喺出面唔會食得到!食落就勁似用緊醬直接打邊爐!如果你哋叫呢個沙嗲湯底嘅話。記得叫個烏冬嚟食!勁襯勁好食勁入味!沙嗲湯底極度推薦!肉方面我哋好似叫咗封門柳、安格斯、吊龍伴、橫隔膜、牛肉餃同唔記得仲有咩啦⋯⋯但係全部肉都好好食嘅,而印象最深刻嘅就係安格斯,因為係我最鍾意!牛味極濃!入口溶溶地!另外牛肉餃都好好食,內餡勁Juice多汁重牛味!肉質同口感都非常之舒服,同埋獨特!呢個極度推薦啊!

2019-08-20 450 瀏覽
經常經過,都沒有進去,因為門口太小,實在不太吸引。於是上網看了很多好評後,決定去試試。老闆很熱情,詳細地介紹每款牛肉的質感。最後我們挑了5款試試,全都沒有失望。橫膈肌最好食,我地前後叫左2碟。還有他們的酸菜湯底,小辣,很特別,最適合我這種喜歡有一點辣又不太能吃辣的。說實話,香港很少能在火鍋店吃到這麼多款牛肉的,這家⋯⋯很推薦
老闆很熱情,詳細地介紹每款牛肉的質感。
最後我們挑了5款試試,全都沒有失望。
橫膈肌最好食,我地前後叫左2碟。

2019-08-20
2019-08-14 343 瀏覽
平時聽人講得多返大陸食八合里牛肉火鍋。其實香港都有好多高質牛肉火鍋可以選擇 ,呢間已經食過四五次啦。佢主打有好多牛嘅部位選擇 例如係 牛朴肉 牛駝峰 吊龍伴等等。我地嗌左牛骨清湯加沙嗲湯底,佢個沙嗲湯底真係好出色 。本身冇乜期望以為佢係普通大排檔淡味個啲沙嗲湯底🤢但超級有驚喜 🤪湯底好濃郁之餘仲有幾香嘅花生味 👍🏻👍🏻牛肉選擇左三款美國天然 肩胛翼板$68 牛胸肉$68 同牛駝峰$48 推薦 !牛駝峰 一入口已經好濃郁牛味 牛胸肉既就油脂分佈比較多 一食已經滿口牛油而其他配料方面我就揀咗 麻辣牛肉餃$48 響鈴 $27 手打蝦滑$48鍾意食辣嘅你可以試吓麻辣牛肉餃 係牛肉混合左辣椒去餣 好入味 手打蝦滑就有少少失色 冇乜蝦味 有少少雪藏味道另外飲品叫咗洛神花茶 $12 好健康而且味道清新好飲佢9:30後會有八八折 都幾抵食
平時聽人講得多返大陸食八合里牛肉火鍋
其實香港都有好多高質牛肉火鍋可以選擇 ,

我地嗌左牛骨清湯加沙嗲湯底,佢個沙嗲湯底真係好出色 。

牛肉選擇左三款

• 麻辣牛肉餃
  • 牛駝峰
  • 牛肉餃
2019-06-21 1060 瀏覽
在Open Rice上訂位,成功完成的話會有Asia Miles賺。如約期時間到達,人不多,所以感覺服務幾好。 店員會預先給你講解每個部份的特點, 讓你知道怎樣點菜。每枱有一部ipad ,用來點菜用, 每個項目都附上照片,所以你會很清楚選擇自己想要的。這是一間愛牛之人的選擇,一次過有齊不同部位的牛肉及牛內臟給你揀,每碟份量不會太大,所以可以點多幾款試下,有些部位平日會比較少見的。牛之外的選擇,花甲鍋不錯, 不過顧著吃 ,可能忘記了拍照😅整體來說,是可以encore的小店。湯底有很多選擇 ,今次選了鴛鴦鍋蘿蔔牛腩及麻辣, 意想不到牛腩都不錯!叫了好幾份牛,分不太清楚是那個部位了🤣牛筋丸,超水準!蝦滑牛的結構圖油麥菜,賣相美觀,但份量少了點。炸魚皮黄喉,之前從未吃過,爽爽的口感。牛肉餃子,juicy手繪畫,展現元朗新舊外貌門口有些懷舊機玩,食客免費的,可以試試😆

牛之外的選擇,花甲鍋不錯, 不過顧著吃 ,可能忘記了拍照😅

整體來說,是可以encore的小店。

湯底有很多選擇 ,今次選了鴛鴦鍋
蘿蔔牛腩及麻辣, 意想不到牛腩都不錯!
叫了好幾份牛,分不太清楚是那個部位了🤣

牛筋丸,超水準!
蝦滑
牛的結構圖
油麥菜,賣相美觀,但份量少了點。
炸魚皮
黄喉,之前從未吃過,爽爽的口感。
牛肉餃子,juicy

手繪畫,展現元朗新舊外貌

門口有些懷舊機玩,食客免費的,可以試試😆
2019-05-23 1139 瀏覽
對於香港來講616牛肉火鍋算好正宗,性價比都好,好多家分店,新鮮現切,啖啖肉想有牛肉味濃D最好就清湯616火鍋🍲店裝修都幾特色,睇落好有情懷,好文藝。推薦🐂:吊龍伴、封門柳、金花趾、雙成肉牛肉超級嫩,牛丸都好爽彈口,真喺滾一滾,神仙企唔穩啊。一至四時間任食,其他時間用餐100分鐘,所以來之前最好提前預訂。

想有牛肉味濃D最好就清湯

616火鍋🍲店裝修都幾特色,睇落好有情懷,好文藝。
推薦🐂:吊龍伴、封門柳、金花趾、雙成肉
牛肉超級嫩,牛丸都好爽彈口,真喺滾一滾,神仙企唔穩啊。
2019-05-23
信用卡優惠
  • 封門柳
  • 牛朴肉
  • 吊龍伴
  • 金花趾
  • 匙柄
今晚去咗616牛肉火鍋專門店(元朗分店),湯底叫咗牛骨清湯,另外仲叫咗六款肉🐮🐮、牛丸、唐生菜🥬🥬、白飯🍚🍚、飲品🍺🍺......呢到簡直係鐘意食牛朋友嘅天堂,有廿幾三十款牛嘅唔同部位揀,啲肉嘅價錢都係都係$48至$68左右,一碟唔多大概有10塊,份量少而價錢唔貴,可以試多款肉😛!!每款肉都有唔同嘅口感,基本上亂叫都唔會中伏🤩 推薦!無記錯吊龍伴比較肉味重,口感偏腍,而且肥瘦適中,唔會話煮得耐變韌😛😛

2019-04-29 1192 瀏覽
作為一個牛迷,得知元朗有一個食全牛既火鍋店,一於襯住復活節四日長期,同埋男朋友入黎試一試佢。😋😋😋.黎到616牛肉專門店,已經係夜晚既十點,估唔到入面重有唔少客人,睇黎食物既水準應該相當唔錯。.一坐底,我地已經急不及點餐。餐廳係用ipad 點餐,非常方便快捷。而且侍應見我地第一次黎,重好貼心咁為我地講解咗ipad既用法同埋推介咗唔同部位既牛肉俾我地。.係店員既推介之下,我地簡咗鴛鴦酸菜牛骨湯底。酸菜湯底非常夠味,加上少少辣,令人好開胃;至於另一邊既牛骨湯底亦都唔輸蝕,湯底非常清甜,牛腩又入味又淋.係牛肉方面,我地方便揀咗匙柄、美國天然牛胛肩翼、三花腱同牛舌。值得一讚既係牛胛肩翼肉質結實,無筋夾雜,入口整片十分柔嫩重有一個驚喜就係牛舌,入口爽脆彈牙,肉質軟滑。另外,我地重叫咗黑豚梅花肉、響鈴、娃娃菜、雙拼牛肉餃、烏冬雙拼牛肉餃包括咗原味同麻辣,一咬落去,無論係原味定麻辣,新鮮既肉汁都係口入面爆發出黎,濃郁既牛肉味久久揮之不去,係口腔入面迴盪。👍🏻👍🏻👍🏻唯一既小失望就係黑豚梅花肉,肉質比較粗糙。但對於一間專食牛肉既專門店黎講,絕對係情有可原。$28兩個稻庭烏冬,價錢合理,烏冬爽口彈牙。自
係店員既推介之下,我地簡咗鴛鴦酸菜牛骨湯底。

值得一讚既係牛胛肩翼肉質結實,無筋夾雜,入口整片十分柔嫩

重有一個驚喜就係牛舌,入口爽脆彈牙,肉質軟滑。

另外,我地重叫咗黑豚梅花肉、響鈴、娃娃菜、雙拼牛肉餃、烏冬

$28兩個稻庭烏冬,價錢合理,烏冬爽口彈牙。

自家製玫瑰洛神花茶,酸酸甜甜,非常適合打邊爐時候飲,可以消滯解膩。
最後埋單,食到肚都漲哂,計埋折扣每位都係200蚊,簡直係物超所值!推薦大家都可以試下616。

• 匙柄
  • 牛舌
  • 自家製牛肉餃
2019-03-09 1540 瀏覽
多數趁佢半價嘅時間先會去食,有種上咗去深圳打邊爐嘅感覺,特別抵。每次入到去坐低,佢都會問你「黎過食未」,之後就會介紹嗰日主打嘅嘢食,感覺好窩心,佢啲嘢食都唔貴,牛肉方便40至六十幾不等,蔬菜亦有比較矜貴嘅羽衣甘藍,上菜嘅速度都唔慢, 10分鐘以來一定上到菜,分量同深圳嘅餐廳差唔多,兩個人食多數係六樣嘢左右先夠飽, 三花趾,五花趾必食,埋單二百零蚊,唔算貴而且佢又新鮮,環境亦都比較闊落,仲有差電位,食完仲可以喺附近行吓街,距離千色店好近
2019-03-01 1000 瀏覽
It was great if u like beef its not cheep tho There are lots of different fancy never hear of beef you can chose It's shop of the hot pot was amazing for sure got lots of salt and smg thoNeed to drink lots and lots of water after eating Stuff are not that helpful their Cantonese is so bad they can't really speak English but the iPad was really helpful

2018-12-22 1385 瀏覽
諗住冬至同家人食吓呢間全牛,第一次嚟食,叫咗個花雕醉蜆鍋,食到最後有十幾隻係冇開口,所以冇食到,連埋已食咗冇肉嘅殼俾職員幫我拎走,隨口講話有好多隻蜆冇開,點知之後有職員過嚟講話換過第2鍋俾我哋,我哋話唔駛佢都再俾咗碗花甲我哋,真係好好!黑豚濃湯餃好味好多汁,黑豚霜降肉好爽好好味 ,其他牛嘅就點咗職員推介嘅比較淋嘅肉,因為我哋有老人家食。最後仲送咗2支聖誕老人筆!職員好有禮貌又好細心咁講解我哋點嘅食材煮嘅時間!會有下次的😋
2018-12-22
2018-12-04 1515 瀏覽
走入元朗,一班牛痴走去呢間牛肉火鍋專門店。牛盛宴正正等緊我哋,我哋就用店提供給我哋嘅 iPad 點餐。餐桌紙有教你淥幾多秒 。寫到明:首柯打信心保證二十分鐘送齊。沙漏流完,有咩漏,免費請你食!真係唔駛廿分鐘,所有嘢都嚟齊,真係又感動又滾動。個鴛鴦鍋湯底味道濃醇,一邊溶岩沙嗲湯底,另一邊牛骨清湯湯底,內有香甜票米。也叫了兩樣海鮮,蝦滑,扇貝,都幾好味。牛肉新鮮牛舌爽滑估唔到係手打牛滑,聽講係人手打造,真係特別嫩滑,美味。值得推介!唯一唔好係洗手間,要走到大廈之間嘅公廁。兩舊水食到飽,真係好滾動嘅一晚。
走入元朗,一班牛痴走去呢間牛肉火鍋專門店。

餐桌紙有教你淥幾多秒 。

真係唔駛廿分鐘,所有嘢都嚟齊,真係又感動又滾動。

牛肉新鮮

牛舌爽滑

估唔到係手打牛滑
,聽講係人手打造,真係特別嫩滑,美味。值得推介!

唯一唔好係洗手間,要走到大廈之間嘅公廁。

兩舊水食到飽,真係好滾動嘅一晚。

2018-12-01
  • 手打牛滑
  • 牛舌
  • 牛骨湯
2018-11-25 1048 瀏覽
天氣轉涼,最好就是食火鍋啦!平日經過這間616牛肉火鍋專門店已想來試試,今日正是好時機!踏入店門,幾位店員已熱情地招待,並詢問我們是否第一次光臨,正好奇為何這樣問時,店員已把我們帶到座位上,並詳細地介紹用餐時間,點餐方法及推介菜式。616牛肉火鍋專門店,故名思義就是專門賣牛肉的,所有有很多特別的牛肉部位。用ipad點菜,按圖入去有詳細介紹每個部位的味道,口感等特點。餐紙上亦印有不同部位的最佳煮食時間,非常用心。點菜前先送上餐前小食,西瓜清甜爽口,最適合吃火鍋前先下下火。在ipad點了第一輪食物後,店員會送上沙漏,表示如果食物在點餐後20分鐘內未能送上,送漏的食物就免費請你食。這樣確保食物能準時送上,減少漏單,值得一讚!湯底選了牛雜鍋,非常足料。沙漏流到一半,所有食物已全部到齊。牛肉切成薄片,放入鍋內幾秒不沾醬汁已很有牛肉味,再吃一片沾上牛肉汁,又是另一層次。很少地方可以吃到的黑柏葉,放入湯內幾秒沾特製醬汁吃,夾口惹味。蝦滑爽口彈牙,皇帝菜新鮮,油豆腐放入鍋內,盡吸湯底精華,再吃鍋底的已煮得入味的牛雜,身為愛牛之人實在非常滿足 !最後加了一份菊花冰粉,帶著淡淡菊花味的冰粉一口一口地滑進口
天氣轉涼,最好就是食火鍋啦!
餐紙上亦印有不同部位的最佳煮食時間,非常用心。

湯底選了牛雜鍋,非常足料。
沙漏流到一半,所有食物已全部到齊。

最後加了一份菊花冰粉,帶著淡淡菊花味的冰粉一口一口地滑進口裡,為這一餐劃上完美的句號。
2018-11-23
  • 金花趾