曾經我被朋友話,打邊爐唔食肥牛,同冇打過邊爐有乜分別呀?不過嚟到616 打邊爐,又點只食肥牛咁簡單,全港食牛食得最刁鑽都係呢度,入到去就見到張枱墊列明牛嘅不同部位應該要淥幾耐食得,包括金花趾、匙皮、封門柳、腩頭、吊龍伴...... 真係聞所未聞,616 稱為「牛肉專家」真係非常專業。  不過刁鑽冇用,最緊要好食,我同老公面對住咁多唔同款式嘅牛肉,都有少少選擇困難,最後揀咗幾款唔同嘅部位,諗住試完好食再encore。 叫咗金花趾、匙皮、腩頭、牛柳、牛朴肉,想知即係咩部位請自行睇張紙,而我同老公一致嘅心水推介係金花趾同匙皮,真係從來未食過咁特別嘅牛肉,超濃郁。  “金花趾“非常彈牙、爽口,有啲似牛𦟌但好食10倍!超香濃嘅牛味,配合自助調味吧我最愛嘅蒜香,好食到我同老公要搶咁滯,哈哈!  而“匙皮“就好有嚼勁,但唔會靱,一樣極濃極濃牛味,連我加埋金銀蒜辣椒芫茜調味都蓋唔住,我地食到停唔到口,連可樂都唔記得飲。  至於其他如腩頭、牛柳、牛朴肉,一樣係好好食,最重要係鮮味,因為616 堅持每日新鮮運回來,保持良好品質。  我地未食完呢餐,已經打緊電話約朋友遲啲一齊嚟再食。 冇辦法,食過呢度嘅牛,

金花趾

匙皮

至於其他如腩頭、牛柳、牛朴肉,一樣係好好食,最重要係鮮味,因為616 堅持每日新鮮運回來,保持良好品質。  我地未食完呢餐,已經打緊電話約朋友遲啲一齊嚟再食。 冇辦法,食過呢度嘅牛,真係返唔到轉頭,成個香港,我諗除咗其他616分店,都冇可能食得返呢個水準喇。

門口有game玩,不過今次趕時間冇玩到,下次去食一定預多d時間去玩番陣!
2018-05-04
金花趾