2020-07-16 1263 瀏覽
好友購買了一箱抗疫物品,說要拿一些給我,相約來銅鑼灣「凡高廚房」吃午餐。其實初頭聽到話訂咗「凡高廚房」都有點心驚,因為之前睇新聞得悉有確診者曾到訪。不過朋友話佢早幾日先嚟過,知道餐廳最近做咗次超強離子消毒,整間店舖由內至外,殺滅所有細菌,及加裝咗空氣消毒機,叫我大可放心。朋友話餐廳早前加咗份新菜單,午市有健康餐供應,每個主菜的卡路里含量只是介乎 230 至 280 之間,啱曬一眾想 keep fit 嘅人士。我揀咗烤加州鱸魚柳,而友人就點咗無皮雞肉串。每個 Lunch Set 都已經包咗沙律、餐包、甜品及飲品,加  $10 更可以同時享用餐湯。蘋果田園沙律及餐包率先送上,沙律分量不大,選材種類亦不多,只有切片蘋果、雜菜和番茄粒, 不過就勝在全部都新鮮爽口,配橄欖油吃,好醒胃。餐包拿上手時仍然熱辣辣,烘得很香口,外脆內軟,塗上牛油吃,十分美味。是日餐湯為椰菜花忌廉湯 (+$10),以忌廉畫花, 再灑上香草,賣相不俗。喝一口,湯身熱燙燙,帶椰菜花獨有的氣味,加上稀稠度適中,口感很不錯!兩客主菜接著上桌,先試下朋友點的無皮雞肉串伴意式傳統炒雜菜 ($98),雞肉串以木托盤盛上,一客有兩串,雞
兩客主菜接著上桌,先試下朋友點的無皮雞肉串伴意式傳統炒雜菜 ($98),雞肉串以木托盤盛上,一客有兩串,雞肉非常嫩滑,多汁又入味,配埋墊底色的意式炒雜菜、露筍和三色椒等吃,健康又有營。
至於烤加州鱸魚柳伴意式雜菜 ($158)  味道亦很不錯,魚皮烤至色澤金黃,入口很香脆,魚肉非常嫩滑,雪白鮮甜,吃起來鮮味無比,引得朋友也不斷過來搶食,說要分一杯羹。
甜品係法式焦糖燉蛋,燉蛋做得頗有水準,入口蛋味香濃,甜度亦恰到好處,可吃到面層淡淡的焦糖香。
飲品有洋甘菊三高茶、玫瑰三高茶、 即磨咖啡或茶可供選擇。我揀咗三高茶,而友人就點咗凍咖啡。食完飯飲番杯洋甘菊花茶,真係唔錯,超解膩,味道甘甜,充滿菊花嘅清香。
臨走時店員派咗份單張俾我,話如果唔得閒嚟堂食,亦歡迎我嚟買外賣。原來店舖而家做緊外賣自取,最高可享四七折優惠, 又真係幾抵喎,搵日一於過嚟買返屋企慢慢歎。