2020-10-22 155 瀏覽
陪老公去灣仔探朋友,朋友知我喜歡食豬潤粥,就請我們去佢屋企附近的新九記粥麵食晚餐,佢話粥店的豬膶粥非常爽口好好味!包我試過返尋味!新鮮豬潤粥:豬潤都幾大塊,又滑又爽,成碗粥有好香嘅豬潤味,粥底都好綿。新鮮及弟粥:粥底綿滑,白米粥熬到米粒全化。加肉丸、肉片、豬心、豬潤和豬粉腸生滾,有爽口、彈牙口感,用料新鮮,豬內臟清洗乾淨冇異味。蠔油雲吞撈麵:雲吞皮薄餡鮮,每粒雲吞都有原隻鮮蝦,十分爽口,撈麵主要的調味是蠔油,爽口中帶點蠔的鮮味。附送的上湯也很鮮甜!上湯淨水餃:每隻水餃都是皮薄多汁,除了鮮蝦還加入有黑木耳絲,非常爽口。南乳豬手:南乳味道濃郁,用優質豬手以慢火炆至軟淋入味,口感極佳,風味一流。

2020-10-10