2019-08-07 1460 瀏覽
粥粉麵飯,堪稱中國飲食界的四大發明,源遠流長歷史悠久,亦發展出不少不同的形態,而當中的粥品看似簡單,但其實易煮難精。前陣子筆者由朋友引路來到灣仔大王東街的一間粥品店,裝潢平實地道,單看外表還以為是普通的粥麵店,卻原來大有來頭,由七十年代街邊檔深受街坊愛戴,到入舖後曾獲得米芝蓮和日本電視台推介,其中的實力可窺一二;原來更是朋友心目中頭三位的好味粥店,受到如此的青睞,筆者當然不會錯過一試的機會。店內地方不大但坐得尚算舒適,餐牌上多是粥品麵食或一些佐餸小食如豬手、牛筋腩和豬雜。既然朋友熟路,當然由其發辦。先點來柱候筋腩拼南乳豬手,兩者皆炆得夠身入味,牛筋腩鬆軟滑腍,味濃而不膩,細嚼間還帶著淡淡的陳皮甘香;南乳豬手煮得皮肉分離但不會軟爛,豬毛清得乾淨亦沒有多餘的肥膏,入口軟腍黏口帶南乳香,濃厚而骨膠原滿滿。之後到主角登場,粥灼鮮豬雜跟粥底,朋友說這樣點能試齊這店的珍寶亦較大份足料。先品嚐豬雜,有齊豬膶、豬心、豬肚、粉腸、豬肉片和豬肉丸,全都選用新鮮材料入饌,亦處理得很到位,只需以米漿輕灼,添上了滑溜,不用太多調味已十分出色。筆者雖然愛吃內臟但豬膶向來不是那杯茶,但在朋友推崇下都想試一下,意想不

柱候筋腩拼南乳豬手

粥灼鮮豬雜

筆者雖然愛吃內臟但豬膶向來不是那杯茶,但在朋友推崇下都想試一下,意想不到的很有驚喜,大塊厚身得來鮮嫩爽脆無渣,甘香鬆化,血管殘筋起得徹底,咬落亦無異味,跟印象中的完全是兩回事,不期然一試愛上!豬心爽口豬肚軟韌,粉腸亦清得剛好沒有苦澀,粉彈中帶嚼勁。豬肉片滑嫩鬆軟,肉丸結實軟彈中帶肉香回甘,完全沒有肉燥味,味美而口感實在,應該是經過手打的工序,製作用心。
綿滑白粥

而馳名的粥底果然亦沒有令筆者失望,簡潔雪亮的白粥,入口鮮甜綿滑,米粒充分的綿化,米香十足,是心機之作。和大廚細談間原來每日都用上兩小時以上煲製粥底,期間還要不斷攪拌以免黐底,而且沒有加入任何提鮮材料如腐竹、味精等以免色澤變黃,完全是憑藉經驗和技藝取勝,不愧為擁有近50年歷史的良心靚粥。
豬肉丸拼鯪魚球

吃完平實中見驚艷的白粥後大家還意猶未盡,點來了放湯的豬肉丸拼鯪魚球,豬肉丸的美味就不多介紹了,原來鯪魚球亦不相伯仲,入口綿密嫩彈,魚香而不腥,還有陣陣陳皮香,十分不錯,加上佐湯也一點不馬虎,用上大地魚和大豆芽熬湯,湯色清澈入口清甜,起了提鮮的作用。

灣仔果然是一個臥虎藏龍之地,身處其中這麼多年,原來仍有一些隱世食店是還沒有試過的,實在慚愧。據老闆推介原來這店晚上還有供應粥底火鍋,實行讓客人盡試其珍味;而筆者更有興趣的是只在星期五、六供應的爽脆鯇魚皮,單單聽老闆介紹其繁複的工序已令人躍躍欲試,難怪這小店的回頭率極高,相信筆者亦已會短期內回來再試其他傳統鳳城美食,大家也不妨來到尋回昔日的美味。
2019-08-05
柱候筋腩拼南乳豬手
粥灼鮮豬雜
綿滑白粥
豬肉丸拼鯪魚球
2019-09-14 0 瀏覽
老字號新九記粥麵好似食番童年時粥麵既味道!食材新鮮,雲吞麵湯底好正無鹼水味,d蝦好新鮮。我一向唔係好食豬潤,但係佢地既豬潤無個陣怪「壓」味。鯪魚球麵大大粒新鮮彈牙。Well done!!
老字號新九記粥麵好似食番童年時粥麵既味道!
2019-09-13
  • 皮蛋瘦肉粥
  • 及第粥
  • 炸醬麵
2019-05-23 1015 瀏覽
粥有粥味,🐟有🐟味,粥底夠足料,啖啖口感綿滑,落米夠,粒粒分明爆開,食得出係生米煮成熟粥。無落味精的調味,味道方面仍然顯得足夠,習慣食得清淡的不用再點豉油就足夠享受食材與粥底融合的化學作用。我最喜歡魚腩的爽脆加粥底的綿滑,如果可以再切厚一點口感更滿足。另外推薦豬膶+粥底的配搭,豬膶夠大塊,好似食豬扒一樣今次唯一不足是豬膶煲得耐咗少少,沒有了上次來食豬膶粥時的鮮嫩口感與味道,始終時間控制都好緊要,下次再嚟食時一定要問吓專業人士大廚,豬膶應該要煲幾耐先可以好似佢咁煮得咁鮮咁嫩?另外仲有豬肉丸都值得一讚,不是平時急凍的豬肉丸,而是新鮮豬肉打造的,Size啱啱好,唔係太大粒,但又有咬口,食完仲有回甘味,不過掛住食,無好好研究落咗咩料同D豬肉度一齊攪,先有咁的回甘味。另外,我地仲嗌咗個南乳豬手嚟補充骨膠原,唔食尤自可,一食不得了!嘩!又係另一推薦小菜,豬手夠”林”無肥膏,有少少黏牙為上乘,咬兩口就輕易皮骨分離,味道剛剛好不會太鹹但又夠入味讚讚讚服務方面,我地一邊食,店員時不時仲會走埋嚟係咁幫我地加粥和湯,成煲粥真材實料,成晚Keep住夠米氣,真係食到好飽整體來說很不錯,值得回頭再吃及推薦的食店。
。另外推薦豬膶+粥底的配搭,豬膶夠大塊,好似食豬扒一樣
讚讚讚

,真係食到好飽
整體來說很不錯,值得回頭再吃及推薦的食店。下次會再嚟試埋佢地的麵食再上嚟報告食評
粥底打邊爐
脘魚
肉丸
豬膶
2019-04-11 961 瀏覽
前天午餐時想清清腸胃,便到了灣仔這間老字號吃碗粥。店舖是非常傳統的粥舖模樣,午飯時間人山人海。說真的這裡的價錢有點貴,我單叫了個東菇滑雞粥就要52元,單併粥好像要40多,但雞滑粥甜熱騰騰,料多,還算值得一試。
2019-03-26 738 瀏覽
老店舖相信應該有口碑,雖然佢馳名係粥,聽到啲人不斷叫豬腸吖、牛腩吖~但今日好熱,實在食唔落口,所以叫左碗水餃麵就算,點知黎到放底係碗我相信係雲吞麵唔緊要,照食都得,見佢地人客不斷,總有少少錯漏~本人只係覺得,好食就得~其實份量都比較少同細碗,雲吞有五粒,每粒都包有一隻蝦,爽口彈牙,皮滑,唯獨麵有啲硬,老闆娘問我夠唔夠因為我太餓食得太快,但淺嚐就可以了,留待下次,再黎試試佢地最出名嘅粥底吧埋單$36,港島區黎講差不多了~
老店舖相信應該有口碑,
雖然佢馳名係粥,
聽到啲人不斷叫豬腸吖、牛腩吖~
但今日好熱,實在食唔落口,
所以叫左碗水餃麵就算,
點知黎到放底係碗我相信係雲吞麵

唔緊要,照食都得,
見佢地人客不斷,總有少少錯漏~
本人只係覺得,好食就得~

其實份量都比較少同細碗,
雲吞有五粒,每粒都包有一隻蝦,
爽口彈牙,皮滑,唯獨麵有啲硬,
老闆娘問我夠唔夠

因為我太餓食得太快,
但淺嚐就可以了,留待下次,
再黎試試佢地最出名嘅粥底吧

埋單$36,港島區黎講差不多了~
2019-02-27 818 瀏覽
前排想食熱辣辣雞粥上網見呢間粥品係頭三名加上朋友介紹 試吓新九記!5點幾嚟到唔算多人最後無試到出名嘅粥 嗌咗撈麵🤪餸就揀咗豬雜 乜都有得試吓🤓豬雜有豬膶 豬肉片 豬肚 豬肉丸 同豬心豬膶幾爽口 豬肉片好淋 豬肉丸唔算好彈牙 不過味都ok😌豬肚同豬心就正常 唔會太韌麵用咗幼麵 無乜梘水味 都幾淋薑蔥放咗喺面自己撈感覺有無都唔大分別🤔本身唔太鍾意薑 撈完試咗啖都係揀返晒出嚟無食如果喺撈好咗上 再有埋蔥油就正了🤩食幾啖再飲啖湯 感覺就無咁乾了試咗啖朋友嘅炸醬麵 反而有驚喜本身唔食辣 炸醬少少辣得嚟又甜甜地 好開胃仲有一條條嘅肉絲比較推薦炸醬麵下次再嚟都係試吓佢啲粥🤤
前排想食熱辣辣雞粥
上網見呢間粥品係頭三名
加上朋友介紹 試吓新九記!
5點幾嚟到唔算多人

比較推薦炸醬麵
下次再嚟都係試吓佢啲粥🤤
2019-02-15
2019-01-24 708 瀏覽
天氣轉凍來碗熱粥暖暖胃,正好見到新九記,點了碗皮蛋瘦肉粥!熱騰騰一碗$36,外賣加$1。 皮蛋和瘦肉的份量不少,雖然是粥但味道未不寡口,甚至比我想像的更濃味更咸,味道來自於瘦肉,單吃肉的話會稍嫌太咸,不過拌著粥吃就剛好。皮蛋新鮮,不會有怪味,份量頗多,難得!粥不是屬於那綿密的口感,始終這是生滾粥,overall I’m satisfied! 滿意的一碗粥,會encore! ✨👉🏻地點就腳,價錢合理,份量滿足,試得過!
天氣轉凍來碗熱粥暖暖胃,正好見到新九記,點了碗皮蛋瘦肉粥!

熱騰騰一碗$36,外賣加$1。

滿意的一碗粥,會encore! ✨

👉🏻地點就腳,價錢合理,份量滿足,試得過!

皮蛋瘦肉粥
外賣自取
皮蛋瘦肉粥
2019-01-24 498 瀏覽
我是個“粥痴”之前講過灣仔某家粥店“越做越衰”今次就行遠少少來到大王東街的新九記一試新九記是老字號粥品店日本電視台;法國米芝蓮指南大力推介由街坊粥店演變成星級餐廳詳情可以在網上搜尋一番門店只有十餘廿個座位地方雖然不大但坐得舒服不迫餐牌一個;一前一後;過膠那一種這間店最奇怪的就是沒有油器供應油條煎堆牛脷酥完全沒有只有粥品粉麵供應豬潤豬心粥新鮮滾熱辣生滾的豬潤厚身;爽口無渣,夠熟唔會出血水血管殘筋起得乾淨,咬落無異味豬心也夠爽口乾淨,食落也無異味(吃任何內臟最怕洗得不夠乾淨)粥底像是無米粥那種入口綿滑有米香吃不出味精;不會太霸味不過雙併粥$46貴左少少不過一分錢一分貨呢整體可以,會回頭的粥品店
我是個“粥痴”
之前講過灣仔某家粥店“越做越衰”
今次就行遠少少來到大王東街的新九記一試

這間店最奇怪的就是沒有油器供應
油條煎堆牛脷酥完全沒有
只有粥品粉麵供應

新鮮滾熱辣生滾的
豬潤厚身;爽口無渣,夠熟唔會出血水
血管殘筋起得乾淨,咬落無異味
豬心也夠爽口乾淨,食落也無異味
(吃任何內臟最怕洗得不夠乾淨)

粥底像是無米粥那種
入口綿滑有米香
吃不出味精;不會太霸味
不過雙併粥$46貴左少少
不過一分錢一分貨呢
整體可以,會回頭的粥品店

2019-01-24
豬潤豬心粥
今日得嗰17度,凍凍地最啱食粥。諗起灣仔有間叫 “新九記” 食粥麵的,一於去醫肚兼暖身。位於大王東街,好易搵。店面光猛,店內乾淨。坐得都舒服。服務員姐姐招呼唔錯,粥品配料可自由配撘,我揀左皮蛋滑牛粥、灼鯇魚皮、牛筋腩併豬手。粥品係生滾,天寒地凍食一啖滾熱辣粥,暖到入心。粥品質素高,就一個 “綿” 字,牛肉就一個 ”滑” 字,皮蛋都是 “糖心” 的;超好味!灼鯇魚皮配以薑䓤加麻油辣椒絲上,我叫姐姐再私人醒碗辣椒豉油,爽脆、微辣、麻油香共冶一爐;一個人可食晒一整碟。唔夠飽再配多碗牛筋腩併豬手,兩者皆炆得好夠時間,筋腩腍滑柔軟,好入味。間中仲喺 d 汁入面搵到陳皮碎,我最鍾意陳皮嘅甘香,炆牛筋腩真係一流。無意中見到餐牌上介紹粥底打邊爐,下次一定要試下。

位於大王東街,好易搵。店面光猛,店內乾淨。坐得都舒服。

無意中見到餐牌上介紹粥底打邊爐,下次一定要試下。
2019-01-18
  • 灼鯇魚皮
  • 灼鮮魚腩
  • 牛筋腩淨食
  • 炆豬手淨食
  • 皮蛋滑牛粥
2019-01-03 500 瀏覽
天氣轉凍最岩食暖笠笠的食物,今日想食粥,想起呢間未試過的新九記,試試看!一見餐牌選擇非常多,花多眼亂。粥品麵食也有,今日點了粥品,下次試試麵食。餐廳外有短短的人龍,看來頗受歡迎的一間店。🌈肉丸粥 $40 一打開熱辣辣,溫度夠。隨意數一數好像有五六粒肉丸。肉丸大大粒頗濃味味,唔錯!粥夠綿不過味道過濃,好像加得太多調味料,食完頗口乾。建議清淡一點會更好,因為肉丸已夠味道,粥清一點也可以。外賣要多加$1。

餐廳外有短短的人龍,看來頗受歡迎的一間店。

🌈肉丸粥 $40
一打開熱辣辣,溫度夠。
隨意數一數好像有五六粒肉丸。肉丸大大粒頗濃味味,唔錯!

外賣要多加$1。

外賣自取
2018-12-26 458 瀏覽
和朋準備由灣仔出發去行山,一於食飽先行啦!朋友介紹記得以前食過粥底火煱,一於清清腸胃,配合健康的行山活動。粥鋪位於唔太顯眼的位置,真係要望清楚先搵到,而且周邊多是五金鋪。一入粥鋪感覺環境都乾淨,枱的排列十分整齊,伙記十分殷勤。我自己都喜歡食豬潤,但完全唔可以相信,豬潤有手掌般大,仲有一碗有4,5片,份量十足,好似食豬扒咁雖然大塊,但十分爽口。粥十分綿綿,很鮮甜。而且每碗粥也生滾煮,所以上枱仍沸騰的。

2018-12-17
  • 豬潤粥
2018-11-12 654 瀏覽
通常想食清啲都會嚟,特別係想食碟清清哋嘅菜嘅時候。粥同麵麵係好高質嘅,除咗師父成日遺忘咗要打撈返我碟菜芯上嚟...又一碟廿蚊但係淥到溶嘅菜芯,有啲夾起會發現連條「框」都爛到開叉,入口感覺嘔心。希望餐廳見字會有所改善。
通常想食清啲都會嚟,特別係想食碟清清哋嘅菜嘅時候。

菜芯加腩汁

希望餐廳見字會有所改善。
2018-11-12
2018-11-09 591 瀏覽
本身幾喜歡食粥,不過自己煲硬係唔好食~終於比我搵到間粥底又綿又香嘅粥店"新九記粥麵" . 呢日叫咗碗豬潤粥,意外驚喜地豬潤又大塊又鬼死咁滑,好啱我呢個豬潤控. 順手試埋佢地王牌豬手同筋腩,二樣都入味口感煙韌.無影到相嘅炸醬麵都超好味丫,個醬好惹味,我覺得配飯食都唔錯(亂來啦) .其實好多都想試,下次要來食粥底火鍋!!BTW,呢度嘅伙計有禮貌,殷勤但唔干擾.真係好好
. 順手試埋佢地王牌豬手同筋腩,二樣都入味口感煙韌
) .其實好多都想試,下次要來食粥底火鍋!!
BTW,呢度嘅伙計有禮貌,殷勤但唔干擾.真係好好
南乳豬手 柱侯筋腩
2018-10-09
南乳豬手 柱侯筋腩
  • 炸醬麵
  • 南乳豬手
  • 柱侯筋腩
2018-10-03 1031 瀏覽
簡簡單單的裝修,簡簡單單的粥粉面飯+粥底火鍋。平時成日黎食豬雜/魚腩/滑雞粥,魚皮,雲呑面(大底魚個仲),鮮牛栢葉,豬手………那天終於食左粥底火鍋。老人家都話豬肚粉腸正。招呼無得頂,生客熟客全部招呼周到,剛好仲有一枱加拿大的移民一家三口特登返黎食!睇相啦!
2018-08-30 913 瀏覽
When I crave for congee, Sun9 kee always have the best option. That day I was trying to order deliveroo, but the pricetag is really high. It was 100+ for a two congee set and frankly I don'tthink that should be the price scheme deliveroo be charging people when congee is so basic and such a part of the Cantonese life. Anyways, with the pricetag and the craving in mind, I brave the rain and picked up the delivery myself. It costs about 40 for a bowl in person. The congee is smooth and what I love most is the pork liver. Marinated in Chinese wine, it rids the fishy taste and makes the piece more chewy. Wish it's opened in the morning too!