2023-12-29 727 瀏覽
行過見到呢間小店都幾骨子,睇睇門口餐牌原來係食台灣嘢。時間尚早,但已經有人等位,咁不如食吓呢間啦。餐廳唔算大,木系裝修,入到去已坐滿人。聽聞老闆是來自台灣,而呢度湯用牛筒骨熬至少30小時,唔加味精。我哋叫左兩碗麵,幾款小食同兩杯飲品,最後咁多嘢食都係2百幾,真係好抵食。牛肉麵:牛骨湯味濃,清澈無油。粗麵條比較廷身,入口彈牙。牛展有咬口,唔肥,整體好食。手打牛筋丸麵:都係牛骨湯,湯濃唔鹹,牛筋丸多肉汁,彈牙。另外加左隻滷蛋,配粗麵都幾好味。滷肉燙青菜:份量都算大碟,滷肉肥瘦均勻,生菜爽口,加左滷肉汁夠香夠味。麻辣鴨血豆腐:鴨血無血腥味,口感軟軟。豆腐吸左麻辣汁,夠晒味道。涼拌麻辣牛腱頭 (半份):牛展爽脆,麻辣味唔算話好濃,辣辣地幾好食。百頁豆腐 (半份):味道清淡,醬汁甜甜地,幾特別。滷甜不辣 (半份):口感煙靭,味道可以。飲品:老公叫左檸檬冬瓜茶(熱),佢話冬瓜茶加左檸檬酸酸甜甜。我就叫左荔枝烏龍茶(凍),無冰但夠凍,甜甜地,幾好飲。

百頁豆腐 (半份):味道清淡,醬汁甜甜地,幾特別。
滷甜不辣 (半份):口感煙靭,味道可以。
2023-12-25