2021-04-18 314 瀏覽
 一生懸麵我bookmark左好耐la,見到啲人成日話要排隊先食到,所以一路都冇去試🙈見到佢係荃灣開左新分店,諗住應該會少人知啲,所以即刻去左!呢度既沾麵同拉麵都好多人推薦,所以諗揀咩食既時候都掙扎左好耐😂  同埋呢度好好既係,佢每枱都會有個電爐!可以用黎加熱翻個沾麵既湯汁♨️好貼心好好🤤  不過唔知係咪我對佢太大期望,我覺得冇我想像中咁好味,覺得之前食過其他鋪頭既沾麵更加好食🙈定係可能旺角間分店會好食啲?有冇食過既人可以話我知😛 1⃣️海老沾麵($83)沾麵汁上面有好多好多櫻花蝦,個湯汁冇未去到好濃味,我會覺得再濃味啲會好啲🤔入面除左櫻花蝦之外仲有啲蔥,同埋兩舊煮淋左既豬腩肉,肥肉比較多,入口即溶。  麵方面揀左冷麵標準硬度,麵唔算好凍偏向接近室溫,有少少失望,而且麵質偏淋,覺得應該嗌偏硬先啱😕同埋覺得隻麵好唔掛汁...  覺得個沾麵食落係幾好味既,有幾香既蝦既鮮味,但係我覺得唔夠濃,未去到人地講得咁好食。另外配料方面有筍、糖心蛋同埋兩片叉燒。叉燒炙燒過之後油脂感既豐富🤩而且肉質唔會好乾好柴👍  另外最欣賞呢度既係個電爐!個沾麵汁凍左啲既時候加翻熱佢再沾過啲麵黎食,正啊😋  2⃣️特濃豚骨沾麵

1⃣️海老沾麵($83)
海老沾麵

2⃣️特濃豚骨沾麵($78)
特濃豚骨沾麵
覺得呢個比起櫻花蝦果款好食。呢款濃好多,但係個人覺得有啲太鹹,鹹味有啲蓋過左湯底本身既豚骨香。  呢款揀左熱麵,但係都係覺得麵質唔係我鍾意既,唔夠煙韌有彈性,冇乜咬口同埋好易散。  不過呢款食完之後加清湯飲幾好飲🤤

3⃣️野菜山拉麵($73)
野菜山拉麵
呢款反而係我最鍾意既🤩面頭鋪滿芽菜、椰菜、蒜蓉,一樣有兩片叉燒。飲落味道冇咁濃咁重口味,但係因為加左蒜蓉,本身清少少既豚骨香加埋蒜蓉既香更加上左一個層次!而且呢款拉麵好似係其他拉麵店比較少見,建議可以試下!

4⃣️章魚燒($28)
章魚燒
比我想像中好😳有六大粒章魚燒,淋少左滿滿既醬汁、紫菜同埋木魚絲,每粒章魚燒入面都食到章魚🐙而且章魚燒既質感係偏軟但係唔係淋癟癟咁。

5⃣️唐揚炸雞($32)
唐揚炸雞
炸雞有四大件!每件都好juicy 外皮炸得好脆😌啖啖肉,點埋啲沙律醬食一流!
特濃豚骨沾麵
野菜山拉麵