2021-02-04 1252 瀏覽
這次在旺角想吃拉麵🍜,看到這家終於不用等太久了,所以我們決定去吃東西😋。這家店舖的拉麵價錢不貴,還有小吃供應😎。餐廳環境雖然不太大,但環境是挻舒適的。💥濃厚豚骨沾麵 HKD$78,這家的沾麵可選擇凍/熱食,另外加了叉燒和半熟蛋,看到這個滿滿的感覺很棒💕。湯底味道濃郁而不咸,裡面還有豚肉令到口感更豐富,掛汁能力雖然一般,但吃起上來很惹味😋。叉燒肉質十分腍身,還要是半肥瘦的🙈。💥辛辣拉麵 HKD$78,這個也是另外加了叉燒,所以也是滿滿的賣相😊。湯底味帶少少辣,若果能選擇不同辣度就更棒😆。這個湯底味道濃郁但不油膩,麵質有小麥粒所以更有咬感。💥唐揚炸雞 HKD$32 / 煎餃子 HKD$28,這兩款小食是即叫即做,所以口感豐富味道也不錯,外皮脆脆的挻惹味😋。兩款小食加上配送的醬汁更加惹味,很快就被我們吃清光了🙈。食物質素不錯,而且份量挻多的,我們也吃到很飽😋。在排隊期間職員會預先給菜單,以便入座後可即時下單,節省很多時間😆。而麵質就冇三款不同硬度選擇,以迎合不同客人的口味🙈。

2021-02-03
2021-01-17 1286 瀏覽
不同的拉麵店都有自己獨特的湯底 ,所以有時要根據自己的口味來選擇另外有些店不止有湯拉麵,也有沾麵,像這間位於旺角的一生懸麵就是囉 星期六在開店時間12點後半小時來到已經有客人在排隊,最後等了大約25分鐘排隊期間會先給點單紙,可以先劃好單,待入座時給店員。除了可選湯/沾麵外。麵的軟硬度也有三種程度可以選擇另外可加配菜,也有數款小食和飲品。桌面則有凍檸檬水可自己倒。魚介豚骨沾麵 ($78/熱) 有需要可選不要蔥、荀上菜都幾快~可能因為繁忙時間只有45分鐘用餐時間,所以很快手。沾麵湯底比我想像中的稀了些,沾麵時基本上掛不到湯。只能在吃麵時連湯一起喝,但這樣子吃 ...湯又不能太多,不然惹味的湯會變成太鹹。所以最後湯還剩下1/3碗適量的湯沾起來能嚐到魚介的甜,不會受霸道的豚骨味道影響麵條我是選標準,軟硬度剛剛好~滿有咬口的。叉燒有兩片,算是厚身且肥瘦均勻,還有燒過喔!媽媽點的是 白湯豚骨拉麵 ($68)湯底味道濃郁,但相對較清新~那麵條也是幼身一點的。覺得拉麵比沾麵好吃些,可能我吃開的沾麵湯都是十分濃稠那種。
排隊期間會先給點單紙,可以先劃好單,待入座時給店員。

除了可選湯/沾麵外。麵的軟硬度也有三種程度可以選擇

魚介豚骨沾麵 ($78/熱) 有需要可選不要蔥、荀
魚介豚骨沾麵 (熱)

沾麵湯底比我想像中的稀了些,沾麵時基本上掛不到湯。
適量的湯沾起來能嚐到魚介的甜,不會受霸道的豚骨味道影響

麵條我是選標準,軟硬度剛剛好~滿有咬口的。
叉燒有兩片,算是厚身且肥瘦均勻,還有燒過喔!

媽媽點的是 白湯豚骨拉麵 ($68)
湯底味道濃郁,但相對較清新~那麵條也是幼身一點的。
覺得拉麵比沾麵好吃些,可能我吃開的沾麵湯都是十分濃稠那種。
白湯豚骨拉麵
2021-01-16
2020-11-06 3921 瀏覽
一直都好想嚟呢度食拉麵,因為見到好多人都話佢正!可是我不是常去開牛頭角,所以其總店真係未找到機會去。當我發現原來旺角也有分店,就二話不說即刻走嚟食!好彩我週末6點嚟到,時間常早,沒有人龍,可以直入✌🏻濃香櫻蝦油拉麵 (HK$83).櫻花蝦:鋪滿整碗真係超級吸睛😻,脆口有咬口,𣎴會腍晒.叉燒:肥瘦均勻,入口即溶似的口感.拉麵:可以揀硬度👍🏻,一定揀較硬,喜歡佢有些咬口嘅感覺.豚骨湯底:因有海量嘅樱花蝦,湯底不只是豚骨味,更多一種蝦嘅鮮甜味,好有層次嘅味道😋。建議加一些醋汁入湯底一齊食有另一番味道㗎!.半熟蛋:最正更係留係最後先食,不過可能湯太熱嘅關係,到我食嘅時候,蛋已經7-8成熟,少咗流心啫喱狀嘅效果,口感差一啲,不過味道不錯👌🏻呢碗CP值咁高嘅拉麵,我一定全部食晒,一隻蝦都冇啦😹😹題外話,嗰日食緊麵時,有人入店,正常店員都會講「いらっしゃいませ」,但有位廚師突然講咗句「一生一世」😹😹

濃香櫻蝦油拉麵 (HK$83)
.櫻花蝦:鋪滿整碗真係超級吸睛😻,脆口有咬口,𣎴會腍晒
.叉燒:肥瘦均勻,入口即溶似的口感
.拉麵:可以揀硬度👍🏻,一定揀較硬,喜歡佢有些咬口嘅感覺

半熟蛋

呢碗CP值咁高嘅拉麵,我一定全部食晒,一隻蝦都冇啦😹😹

2020-09-13
半熟蛋
5天前 0 瀏覽
經過這店,發覺店的名字很特別,想必有一番故事,決定進去發掘一下。店裏提供幾款沾麵,也有拉麵供食客選擇。這家店的老闆接觸沾麵之始,源於一次學師。而我也因為一次沖繩之旅迷上了沾麵,自始總希望找回那次那碗令人驚豔的味道。蝦湯沾汁是每次沾麵店有的話必點的,而這家店不定時也會設計限定口味,今次就是柚子檸檬豚骨。櫻花蝦沾麵一上菜立即衝擊視覺,山般高的櫻花蝦顯示了用料足,擺盤一點都不馬虎,看上去很有食慾。夾起麵條,可以看到粗身麵不一般,有一顆顆麥似的,沾上濃汁,一口下去不但口感特別,配上這濃郁的蝦湯,不得了!柚子檸檬口味也很清新,配上煎餃子和炸雞,很是滋味!吃罷,喝上一口冰水,看到店家秉承努力不懈、將事情做到極致的精神,心中默默為其加油。

店裏提供幾款沾麵,也有拉麵供食客選擇。

柚子檸檬口味也很清新,配上煎餃子和炸雞,很是滋味!

今日午餐就係旺角女人街入面嘅呢間拉麵店 叫一生懸麵 !除普通湯拉麵,沾麵同樣幾款湯底選擇,而且均可選冷熱湯底非常貼心,價錢定位都算親民!另讚一讚上菜速度好快而且仲熱辣辣!4款沾麵選擇。二郎系拉麵$73 海量蔥花、芽菜、蒜頭配兩塊大叉燒嘅濃郁豬骨湯拉麵。柚子檸檬沾麵 $88呢款沾麵係期間限定款,亦可選冷或熱湯底。麵條軟硬度都有3款選擇。湯底的確有驚喜!湯底嘅柚子香氣既清新又濃郁,配合爽彈麵條,仲配埋溏心蛋添,值得推介!唐揚雞 $324大件,炸皮唔厚咬落噴汁!雞軟骨棒 $28/2每次係日式放題都必點,配上大蔥及甜甜醬汁更惹味!
今日午餐就係旺角女人街入面嘅呢間拉麵店 叫一生懸麵 !

另讚一讚上菜速度好快而且仲熱辣辣!

4款沾麵選擇。

二郎系拉麵
海量蔥花、芽菜、蒜頭配兩塊大叉燒嘅濃郁豬骨湯拉麵。
柚子檸檬沾麵 $88

湯底的確有驚喜!湯底嘅柚子香氣既清新又濃郁,
配合爽彈麵條,仲配埋溏心蛋添,值得推介!

唐揚雞
4大件,炸皮唔厚咬落噴汁!

雞軟骨棒
$28/2
每次係日式放題都必點,配上大蔥及甜甜醬汁更惹味!
2021-02-22
  • 柚子檸檬沾麵
2021-02-23 0 瀏覽
旺角的黃店拉麵主打的濃湯櫻花蝦沾麵,望上去好濃,聞落去都好香,唔油膩好重蝦的咸香味,只係入口不算特別濃,可以再濃少少,大量的櫻花蝦也為拉麵添加了不少口感。叉燒是半肥瘦肉,嫩滑,肥瘦比例剛好,一層肥一層瘦的。麵質夠粗有口感,份量也很多,食完一碗竟然夠飽。溏心蛋也好入味,另外個青檸唔係好知應該點食,拎左黎做青檸汁放入水飲😂(錯誤示範)另外加了章魚小丸子小食,其實淨食拉麵都飽,丸子的皮可以再脆d,醬可以再多d
旺角的黃店拉麵

2021-02-22 0 瀏覽
終於可以出街食晚飯啦,今晚喺旺角行完街,朋友心血來潮想食拉麵,於是佢就帶咗我去女人街嘅一間拉麵店。我哋去到嘅時候已經八點幾,但係舖頭出面都仲有好多人排緊隊,我哋大概等咗半個鐘,先入到去。呢度嘅拉麵款式都幾多,鍾意食辣嘅我點左辛辣拉麵,而朋友就點左白湯豚骨拉麵。拉麵好大碗,上面有好多配料,有兩塊好厚嘅叉燒,仲有半隻糖心蛋同大量蔬菜。辛辣拉麵湯底好濃郁,辣度正常,一般人都會接受到。個種隻係香辣,拉麵吸收晒湯嘅精華,食到停唔到口。另外我哋仲嗌左兩份小食,分別係雞軟骨棒同埋唐揚炸雞。份量好大份,而且係即點即做,炸雞外脆內嫰,配上沙律醬,超級好食。整體來講,呢間拉麵店性價比好高,下次會再返嚟🥰🥰🥰🥰🥰

整體來講,呢間拉麵店性價比好高,下次會再返嚟🥰🥰🥰🥰🥰
2021-02-17 0 瀏覽
我咁鍾意食日本菜冇得飛去食當地美食留晌香港都要搵美味嘅和食呀!實在太耐冇食拉麵心癮到(手震👋🏻兼流鼻水👃🏻💧)早前陪阿媽去辦年貨嚟到食店臨立嘅旺角女人街搵到哩間人氣拉麵店試吓味道同服務都好😊🔸白湯豚骨拉麵($68)先飲一啖湯,濃濃嘅豬骨湯,質地濃而不涸喉,溫和順口,又不會過咸,湯面沒有厚厚的油脂,飲落冇負擔。麵質彈牙,份量頗多,還有燒過嘅厚身叉燒,荀同糖心蛋。🔸濃香櫻蝦油拉麵($83)(*推)一上枱就香氣撲鼻,陣陣櫻花蝦嘅香,而麵多的確加了十足嘅櫻蝦,湯頭非常鮮、香、濃,口味比剛剛嘅白湯濃味一點,但亦更惹味,我比較鍾意哩款。🔸唐揚炸雞($32)炸雞幾大件,而且係即炸,熱辣辣又香脆,雞肉依然嫩身唔乾,唔錯。。🔸煎餃子($28)(*推)皮薄餡多,煎完脆身香口,食落蒜香味幾出,同埋內餡啲肉幾滑,好食!

我咁鍾意食日本菜
冇得飛去食當地美食
留晌香港都要搵美味嘅和食呀!
實在太耐冇食拉麵
心癮到(手震👋🏻兼流鼻水👃🏻💧)
早前陪阿媽去辦年貨
嚟到食店臨立嘅旺角女人街
搵到哩間人氣拉麵店試吓
味道同服務都好😊

🔸白湯豚骨拉麵($68)

🔸濃香櫻蝦油拉麵($83)(*推)

🔸唐揚炸雞($32)

🔸煎餃子($28)(*推)
嚟過幾次,幾次都要排,但真係值!櫻花蝦沾麵啲蝦多到滿瀉,啖啖都係鮮味而且麵條好掛湯,好惹味!麵嘅硬度亦可以自己揀😋叉燒燒到好香,入口接近即溶嘅程度,但又唔會太肥膩,好岀色!溏心蛋無過熟,無黃同白分離,合格!如果你係芽菜控,記住點名古屋二朗系拉麵,都好好味!至於小食,我哋點咗雞軟骨棒同八爪魚小丸子,表現中上,價錢亦抵!
嚟過幾次,幾次都要排,但真係值!
櫻花蝦沾麵啲蝦多到滿瀉,啖啖都係鮮味
而且麵條好掛湯,好惹味!麵嘅硬度亦可以自己揀😋

叉燒燒到好香,入口接近即溶嘅程度,但又唔會太肥膩,好岀色!
溏心蛋無過熟,無黃同白分離,合格!
如果你係芽菜控,記住點名古屋二朗系拉麵,都好好味!

2021-02-16 49 瀏覽
今天和朋友去辦年貨,本想大約三點才去一生懸面吃個午飯,因為平時這間食店比較多人排隊,所以遲一點過去希望不用等,但最後還是要等5分鐘才可以入座。坐下來看看餐牌,一看便知道櫻花蝦就是這裏的招牌菜,看見餐牌上的圖片就已經很吸引,我們點了一個櫻花蝦湯麵和櫻花蝦沾麵,非常其待。我比較鍾意濃湯,所以點的是沾麵。食物送上枱的一刻,真的很有驚喜,浸在湯內的櫻花蝦是比圖片的更多,好真材實料。那片燒豚肉也是特厚的,肉脂分明,脂肪的部份好香滑,沾麵彈牙。把沾面浸在濃湯內,再吃一口,滿口都是櫻花蝦,每一口的咀嚼都帶着櫻花蝦的香甜,口感獨特,加上香濃的湯底,實在太好味了。燒豚肉層次分明,脂肪位香滑,肉質沒渣,有水準👍🏻我們還點了一些小吃,這些都是吃日本麵的時候不能缺少的,章魚小丸子和煎餃子。這間食店的櫻花蝦麵的確很值得回味,難怪平日要排長龍才可以得到。

燒豚肉層次分明,脂肪位香滑,肉質沒渣,有水準👍🏻

2021-02-03
  • 濃香櫻蝦沾麵
2021-02-16 35 瀏覽
今日食乜好🤫去左一間吾好睇門面,但係你入到去食嘅嘢真係超乎想像中,同平時食拉麵🍜唔同😛我叫在碗~魚介豚骨沾麵(特別之處係凍/熱食)再配碗清湯🥣(湯🥣亦可以自由選~濃、清、辣🌶️)麵都好彈牙、好有咬咁😚👍🏻👍🏻👍🏻朋友叫在碗白湯豚骨拉麵🍜,佢呢排食嘢真係好鬼得意😎、話似回鍋肉🤣🤣🤣猛咁讚碗麵好好味😋再嗌多兩個小食~我最鍾意食嘅雞軟骨、章魚🐙燒👍🏻👍🏻👍🏻😘由於疫情關係😷我哋食飽就即刻走🏃🏾🏃🏻‍♀️因為睇舖頭細細但係好多人排隊食、環境又乾淨👏唔怪得知咁多人黎食啦👏
今日食乜好🤫
再嗌多兩個小食~我最鍾意食嘅雞軟骨、章魚🐙燒👍🏻👍🏻👍🏻😘
2021-02-07 86 瀏覽
六點前要食飯其實胃口唔算好好所以而家多數係下午茶時間輕食今日嚟到旺角朋友想食麵我見一生懸麵好多人 就帶朋友嚟試下叫左辛辣沾麵濃厚豚骨沾麵 章魚燒 唐揚雞塊我之前食過拉麵覺得好好食今次是沾麵都冇令我失望其實沾面最緊要其中一樣嘢就係嗰個湯底因為同麵分開裝可以自己控制用幾多麵去沾湯 浸幾耐 軟硬度 欣賞佢嗰個湯底做得夠濃郁夠辛辣又唔會過鹹而且溫度可以食到尾段都可以保持得好熱 麵嘅份量非常足夠 而且好彈牙質素非常唔錯朋友直情連個湯都飲埋 之後再食小食都一樣好高質素即叫即整新鮮熱辣炸雞炸得好香脆真係外脆內軟一啲都唔油膩 連畀你唧檸檬汁嘅檸檬都係好新鮮章魚燒賣相都好靚調味調得非常好

六點前要食飯

真係外脆內軟一啲都唔油膩
連畀你唧檸檬汁嘅檸檬都係好新鮮章魚燒賣相都好靚
調味調得非常好

2021-02-05 76 瀏覽
一生懸面日日經過都好多人排隊今日難得經過竟然見到可以直入即係坐返個好位食一個好拉面依度除左都有唔同款式嘅拉麵之外呢度仲有沾麵不同嘅小食我就叫咗個櫻花沾麵加埋左小丸子啦講明係沾麵醬汁就梗係同面分開想啦一上黎見到真好開心因為入面櫻花蝦係沾醬鋪到成個山咁高醬入面仲有蔥同埋叉燒粒成個味好香龍濃拉面質地軟硬適中而叉燒竟然仲有一種炭爐嘅味道沾上沾醬蝦就好似係拉麵上游仲有就係我口腔裏面蘊合而一仲有我最鍾意嘅半熟蛋愈食愈幸福小丸子細細地一粒啱啱兩啖一粒一碟有5.6粒分量好大難怪平時咁多人去下次可以嘗試其他口味既拉面同沾面
一生懸面日日經過都好多人排隊

分量好大

難怪平時咁多人去
下次可以嘗試其他口味既拉面同沾面
2021-01-30 124 瀏覽
旺角呢間拉麵日日都排長龍,今日見到人龍比較少,即刻試下先小店以木式裝修為主,大約有20個座位白湯豚骨拉麵湯底味道濃郁,麵條軟硬適中,厚厚嘅叉燒充滿炭燒味,燒到表面微焦,糖心蛋都好好味濃香櫻蝦油拉麵碗麵鋪滿晒櫻花蝦,非常足料,真係忍唔住「嘩」左一聲蝦湯質感濃厚,勁香蝦味兩款湯底好好味,而且唔會特別鹹,食完都唔會覺得口渴,份量一啲都唔小唐楊炸雞剛剛炸起熱辣辣,肉質嫩滑又Juicy煎餃子個皮煎到脆脆地,裏面仲有肉汁㗎下次再嚟一定要是鰹魚沾麵
旺角呢間拉麵日日都排長龍,今日見到人龍比較少,即刻試下先

小店以木式裝修為主,大約有20個座位

白湯豚骨拉麵

唐楊炸雞

剛剛炸起熱辣辣,肉質嫩滑又Juicy
煎餃子

個皮煎到脆脆地,裏面仲有肉汁㗎
下次再嚟一定要是鰹魚沾麵
  • 白湯豚骨拉麵
  • 濃香櫻蝦油拉麵
  • 煎餃子
  • 半熟蛋
  • 唐揚炸雞
2021-01-21 163 瀏覽
#double👧🏽👧🏻吃在旺角【#double_沾麵 系列💛• 旺角】-#🥭👧🏻..🔸濃香櫻蝦沾麵🦐($83)🔸魚介豚骨沾麵🐟($78) *<加麵底+$15>兩款沾汁唔算好濃同好咸 (通常喺日本食嗰啲係唔可以就咁飲👀) 櫻花蝦份量都幾多🤤 半肥瘦叉燒真係幾平均😋脂肪位食落有入口即溶嘅感覺 溏心蛋整得幾入味👍🏼麵條掛湯能力中等🥢有咬口唔會太淋 不過因為👧🏻揀咗冷麵 (再叫埋加底)所以最後就越食越凍😖 沾汁溫度不足呢個位扣咗少少分..---------
#double👧🏽👧🏻吃在旺角

【#double_沾麵 系列💛• 旺角】
#🥭👧🏻
🔸濃香櫻蝦沾麵🦐($83)
🔸魚介豚骨沾麵🐟($78) *<加麵底+$15>

---------