2024-03-29 605 瀏覽
#MC帶你去尖沙咀.K11 Musea除咗過江龍美食、米芝蓮褻餐廳、日韓精緻料理,其實都仲有間位置比較隱世嘅台式餐廳,主打親民價錢台式輕餐、台式茶飲等。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 饞。台式食堂.餐點主打簡約及價錢親民嘅台式輕餐,更會盡量挑選來自台灣原裝嘅食材及醬料,還原熟悉嘅台灣味道!餐廳裝修簡約,以木系文青嘅小清新風為主。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 饞三寶–台灣炸滷排骨飯 $59.飯粒用上台灣本地生產嘅蓬萊米,就係為咗貼近台灣原味道!薄薄炸粉嘅滷排骨外層香脆,口感軟嫩,唔會太乾身,而且滷汁甜甜地,味道不錯。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 半筋半肉麵(四川麻辣)$90.黑色湯底味道極為濃郁帶少少中藥嘅甘醇味,湯底用上台灣高雄岡山辣豆瓣,香濃微辣有後勁,搭配彈牙滑順嘅陽春麵,口感紮實有咀嚼感。牛腩經過6小時配以9種辛香料慢火熬煮,肉質厚身厚切,口感軟腍入味;牛筋超軟稔彈牙,口感一流。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 最佳拍檔 $68.即係鹽酥雞拼台灣香腸。鹽酥雞用咗無骨雞腿肉加上五香粉等作餣料,肉質嫩滑,口感酥脆,外脆內軟,仲有肉汁流出嚟,十分Juicy💦;台灣香腸

#MC帶你去尖沙咀

✨ 饞。台式食堂

🥢 饞三寶–台灣炸滷排骨飯 $59
飯粒用上台灣本地生產嘅蓬萊米,就係為咗貼近台灣原味道!

🥢 半筋半肉麵(四川麻辣)$90

🥢 最佳拍檔 $68
即係鹽酥雞拼台灣香腸。鹽酥雞用咗無骨雞腿肉加上五香粉等作餣料,肉質嫩滑,口感酥脆,外脆內軟,仲有肉汁流出嚟,十分Juicy💦;台灣香腸採用台灣CAS認證之溫體黑毛豬製作而成,香氣十足!蒜片嘅辛辣配上香腸嘅酥脆外皮和肉汁,經典組合還原正宗嘅台灣味!
芝芝芒芒

🥢 芝芝芒芒 $45(跟餐 $35)
芒果奶蓋沙冰呈淡黃色,飲落仲有少少芒果肉粒🥭同沙冰,口感細膩,夏天消暑係一流。
芝芝蜜桃

🥢 芝芝蜜桃 $45(跟餐 $35)
蜜桃奶蓋冰沙呈現出浅橘粉,搭配綿密濃厚嘅奶蓋,飲落好順滑帶淡淡桃味,咸甜度適中。
2024-03-28
  • 半筋半肉麵
  • 台灣炸滷排骨飯
餐廳:饞。台式食堂地點:尖沙咀K11 Musea菜式:台灣野餐牌:幾款麵,飯,小食,原盅燉湯,茶飲,沙冰,咖啡。用QR code落單。牛肉麵 $78牛肉麵湯底我揀左原味,仲可以加$2揀四川麻辣。原味湯味道唔錯,完全唔油,感覺好正宗。有牛肉三舊幾,算腍而啖啖肉,仲帶少少肥膏。個麵係陽春麵,幼身又有咬口,都唔錯。配有生菜,入味紅白蘿蔔各一舊,同好多甜甜地既鹹菜,另外灑上蔥花。碗麵熱辣辣,食完暖笠笠。炸物拼盤 $71炸物拼盤好豐富,有椒鹽花枝丸3粒,好彈牙;府城蝦卷6條,外脆而內彈牙;甜不辣份量好多,味道甜甜哋,口感煙煙韌韌;雙色地瓜QQ球6粒,地瓜味唔錯,甜甜哋。炸物熱辣辣炸起,伴有甜酸醬可降溫。芝芝芒芒同芝芝蜜桃大大杯,面頭係滿滿一層芝士奶蓋。芝芝芒芒 跟餐加$35芝芝芒芒呈淺黃色,味道天然帶芒果香甜味,伴少少鹹香芝士奶蓋正呀!芝芝蜜桃 跟餐加$35芝芝蜜桃呈淺粉紅色,蜜桃味都好好飲,味道唔錯!今餐食物質素唔錯。餐廳裝修光猛新凈,座位及格。平日午市都好多食客。
餐廳:饞。台式食堂
地點:尖沙咀K11 Musea
菜式:台灣野
牛肉麵 $78
炸物拼盤 $71
炸物拼盤
芝芝芒芒同芝芝蜜桃大大杯,面頭係滿滿一層芝士奶蓋。

芝芝芒芒 跟餐加$35

芝芝蜜桃 跟餐加$35

芝芝蜜桃呈淺粉紅色,蜜桃味都好好飲,味道唔錯!
2024-03-06
芝芝蜜桃
喺尖沙咀k11 museum行街去到food court好多人呀😅肚餓都要醫肚㗎😁而喺food court有條路轉咗再直行原來仲有一個好隱蔽嘅food court,而且冇人架Yeah! 估唔到嘅係啲人圍住曬喺電梯樓下個food court真係傻呀😂,原來呢度先至係寶藏呀💯💯💯呢度有台灣嘢食台灣嘢食出面,有韓國嘢食冇人坐㗎真係奇怪喇😅可能係因為啲人實在太專注喺出面嗰個大food court啦🤔台灣炸滷排骨飯, 嘩個豬扒好正脆卜卜軟淋淋好juicy 仲有嗰啲滷肉撈埋落啲飯度真係好好味成碗都可以食曬呀💯💯牛肉麵超彈牙牛肉汁好正牛肉一樣係juicy咬落去軟淋淋好好味嘅👍👍炸物拼盤 ,好多嘢食架, 椒鹽甜不辣好惹味最鍾意佢煙煙靭靭嘅感覺 ,椒鹽花枝丸彈仲有啲花枝喺裏面“正”呀😋雙色地瓜QQ球 ,有紫色同埋黃色😊紫色當然係紫薯啦好好味架而黃色當然係番薯都一樣弹牙好味,而府城蝦卷“正”呀脆卜卜又惹味抵食呀!🎊💯三寶奶茶,呢三寶係仙草椰果同埋珍珠呀,超好飲👍👍蜂蜜柑桔檸檬 好香柑桔味好正好清甜💗💗饞。台式食堂(尖沙咀店)尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖

台灣炸滷排骨飯

炸物拼盤

三寶奶茶,呢三寶係仙草椰果同埋珍珠呀,超好飲👍👍
蜂蜜柑桔檸檬 好香柑桔味好正好清甜💗💗

饞。台式食堂(尖沙咀店)

台灣炸滷排骨飯
2024-02-04 505 瀏覽
早幾日諗住去海港城影Hello Kitty🐱,所以喺海旁附近嘅K11 Musea 搵吓有咩好食。去Food Court嗌個Lunch都去到7-80蚊😵‍💫,咁不如行入少少去食呢間饞。台式食堂🧡。呢度主打正宗台灣味道,飯類都係$58起,坐得闊落又靜啲,味道都唔錯,仲可以慢慢嘆返杯台式飲品㖭🧋!🍜饞三寶 - 台灣牛肉麵 $78之前食過都知佢哋啲牛肉係整得好稔、好入味,今次依舊保持水準👍🏻!我自己係偏向鍾意食稔麵,呢度個麵質我好滿意,好入味好好味✨!另外要一讚佢個湯底有少少藥材味,食落有種好補身、好暖嘅感覺😼。🍚饞三寶 - 鹽酥雞滷肉飯 $58呢個係成個Menu最實惠嘅主食,但一啲都唔差💁🏻‍♀️。除咗鹽酥雞同滷肉,粟米同柞菜都落足料畀你,好完整,都幾大杯,CP值好高⭐️!🧡炸物拼盤 $71呢個啱晒同朋友一齊share,入面有齊各式各樣出名嘅台灣小食。我最鍾意就係雙色地瓜QQ波,黃色同紫色兩款都好味,又唔會好甜喎😋另外個蝦卷都好香口,唔錯👌🏻🥭芝芝芒芒 跟餐+$35 🧋茉香珍珠奶茶 跟餐+$24呢度Drink Menu選擇好多,奶茶都有8款揀✨,跟餐就抵飲好多。而芝士系列係推介要嗌🩷!啲芝士Bl

🍜饞三寶 - 台灣牛肉麵 $78

🍚饞三寶 - 鹽酥雞滷肉飯 $58

🧡炸物拼盤 $71

🥭芝芝芒芒 跟餐+$35
🧋茉香珍珠奶茶 跟餐+$24

而芝士系列係推介要嗌🩷!啲芝士Blend得好Smooth,唔會飲到顆粒感。我冇特別嗌小甜味道都啱啱好👌🏻,好似Milkshake咁,好輕鬆就飲晒成杯!
2024-02-03
  • 炸物拼盤
  • 芝芝芒芒
因為在附近工作所以經常來吃,食物是很美味的,地道的台灣菜,就是食客體驗講真的不太好,這篇希望老闆看見。樓面通常只有一個女生負責歡迎客人,收銀,還要幫外賣店單,還得上菜端過來。有時候坐下五六分鐘都沒人理會,人員設置不夠,餐廳管理需要改進。如果不想招那麼多員工就可以直接在桌子上貼QR Code下單。再不行你可以提前打印出來QR code放在檯面上,搞不懂為什麼貼了兩個youtube和其他毫無關係的代購廣告的二維碼… 要不是因為這家滷肉飯很好吃,根本也不會浪費時間坐在這家了。還有雖然他上菜很慢,但是收盤子還挺快的。我還沒吃完就被盯上,看我吃差不多了,碗立刻被收走,雖然這也沒錯,但是作為食客體驗感真的很差。更何況客人都還有一大杯奶茶沒喝完,在享受午餐的過程突然被拿走碗很奇怪… 食物是好吃的,由於大部分食客都是附近的職員,希望有所改善。

很奇怪…

食物是好吃的,由於大部分食客都是附近的職員,希望有所改善。

2024-04-27 13 瀏覽
點了招牌牛肉麵,麵條不好吃,牛肉還可以,湯汁比較有味道。麵條78HKD,不值得這個價錢。味道不如大陸的李先生牛肉麵,跟台灣本土的牛肉麵就更難有辦法比了。鹽酥雞還可以比較嫩。Ordered the signature beef noodle soup, the noodles are not tasty, but the beef is okay, and the broth is flavorful. The noodles cost 78HKD, not worth the price. The taste is not as good as Mr. Li's beef noodle soup in mainland China, let alone compare it to Taiwan's local beef noodle soup. The salt and pepper chicken is relatively tender.

呢日又好想食台灣野即刻搵下附近有邊間好食😆搵到呢間係k11 musea入面價錢竟然唔貴🤭就試試佢!.餐廳係B2 food court層穿過food court就會見到~呢晚6點幾都到 都仲有幾多位淨🤣主食方面飯類麵類都有😛價錢由$5x-8x不等以商場定位黎講算係好合理👍🏻仲有小食 燉湯 茶飲🧋🐔鹽酥雞滷肉飯 $58(加辣 $2)加辣其實就係係側邊放小小辣椒油😂個人覺得唔加都ok 配菜方面有蛋 粟米 酸菜 豆腐等等都幾足料👍🏻鹽酥雞🐔份量5舊左右係新鮮炸起 食落口熱辣辣🤣🍠雙色地瓜球 $25份量係10粒左右大小適中🤣都係新鮮炸起 外脆內軟好好味😍做飯後甜品一流🧋珍珠奶茶 $24$24係跟主食嘅優惠價原價係$34都算大杯甜度方面叫左少甜啱啱好👍🏻不過如果珍珠份量可以再多啲就好啦😆整體黎講算係尖沙咀區好抵食嘅台灣野推介比大家🤣會再encore!!!
呢日又好想食台灣野
即刻搵下附近有邊間好食😆
搵到呢間係k11 musea入面
價錢竟然唔貴🤭
就試試佢!
餐廳係B2 food court層
穿過food court就會見到~
呢晚6點幾都到 都仲有幾多位淨🤣

不過如果珍珠份量可以再多啲就好啦😆
珍珠奶茶

整體黎講
算係尖沙咀區好抵食嘅台灣野
推介比大家🤣會再encore!!!

2024-04-08 28 瀏覽
饞三寶- 台灣炸滷豬排飯+ 炭燒烏龍奶茶 $83不過不失的飯,奶茶有茶味,不錯。 簡簡單單陽春麵 – 鹽酥雞  加配 黑松露花膠土雞湯  $98湯底係蘿蔔胡椒湯,有濃濃胡椒味,蘿蔔十分軟爛入味,不過都幾重味精味麵軟硬適中,鹽酥雞都好香口。  黑松露花膠土雞湯佢係自熱湯,一扭就會自動加熱,有外賣套裝清清地,啲雞肉十分柴口 炸物拼盤 $71雙色夾心地瓜球十分出色!夠熱夠煙韌,個心係軟心蕃薯!  蒜片台灣香腸 $34  係尖沙咀黎講算抵食,又味道唔錯既台式食堂。
饞三寶- 台灣炸滷豬排飯+ 炭燒烏龍奶茶 $83
不過不失的飯,奶茶有茶味,不錯。
台灣炸滷豬排飯+ 炭燒烏龍奶茶

麵軟硬適中,鹽酥雞都好香口。

簡簡單單陽春麵 – 鹽酥雞

黑松露花膠土雞湯
佢係自熱湯,一扭就會自動加熱,有外賣套裝
清清地,啲雞肉十分柴口

炸物拼盤 $71
雙色夾心地瓜球十分出色!
夠熱夠煙韌,個心係軟心蕃薯!

蒜片台灣香腸 $34

蒜片台灣香腸

係尖沙咀黎講算抵食,又味道唔錯既台式食堂。

2024-03-18
台灣炸滷豬排飯+ 炭燒烏龍奶茶
簡簡單單陽春麵 – 鹽酥雞
蒜片台灣香腸
2024-03-29 32 瀏覽
尖沙咀k11 museum行街買嘢,行到攰又肚餓搵啲嘢食,落咗food court唔知食啲乜嘢好,“纔。台式食堂”有好多食物選擇,半筋半肉麵:牛肉牛筋炆得非常之冧,台灣麵煙韌彈牙,追加四川麻辣非常惹味.三寶奶茶:有仙草椰果珍珠,配上濃滑嘅奶茶非常好味.
尖沙咀k11 museum行街買嘢,
行到攰又肚餓搵啲嘢食,
落咗food court唔知食啲乜嘢好,
“纔。台式食堂”有好多食物選擇,
半筋半肉麵:
牛肉牛筋炆得非常之冧,
台灣麵煙韌彈牙,
追加四川麻辣非常惹味.
三寶奶茶:
有仙草椰果珍珠,
配上濃滑嘅奶茶非常好味.
2024-03-27 27 瀏覽
尖沙咀地帶美食居多,旺區食物價錢自然頗高,今次小編發現K11 Musea 有一間價錢頗能接受的台式餐廳,而且位置不在food court裡面,可以唔使搵位。呢間店舖比較入,係最盡頭,即係以前賣avocado burger的那一間。鹽酥雞滷肉飯份量大碗且配料有好多,基本每碗飯都配滷肉,所以非常適合愛吃滷肉但又想吃其他肉類的人,鹽酥雞大概有5-6塊,外層都幾酥脆,食到炸粒,入面雞肉嫰滑袋juicy,調味都適中;滷肉半肥瘦,不會太鹹,撈飯剛好。滷豆腐微硬但滑身,豆味淡淡,如果可以多一件就好;酸菜酸甜度調配得剛好,而且帶點爽脆,送返好適合。白桃烏龍配蒟蒻球可選蒟蒻或椰果。小編選擇了少甜,白桃味比烏龍突出,茶底不算好澀,整杯偏向香甜清新。蒟蒻球爆多,口感非常充實,不過如果有匙羹就好,可以撈住食,用飲管吸比較難,有點大粒。雙色地瓜球10粒迷你地瓜球,有2種口味,有外層地瓜,內裡紫薯;有外層紫薯,內裡地瓜。小編覺得後者比較好食,地瓜味比較突出。外層都算香脆,不過有點厚,還好都煙韌。饞。台式食堂尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖#尖沙咀美食 #尖沙咀 #k11muse

白桃烏龍配蒟蒻球

雙色地瓜球

饞。台式食堂
#尖沙咀美食 #尖沙咀 #k11musea #k11 #台式美食 #饞台式食堂 #鹽酥雞 #滷肉 #蒟蒻 #地瓜球 #foodie #foodiehk #hkfoodie
2024-03-25 31 瀏覽
📍 饞。台式食堂 Chan.Taiwan Cuisine🌍尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖 Shop 201, B2/F, K11 Musea, Victoria Dockside, 18 Salisbury Road, Tsim Sha Tsui📝整體評分:9/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝K11 food court 行到最入最盡有更好選擇。香港食台灣菜真係好講運氣,好多選擇但好食嘅唔多。▸原味牛肉麵 ◂$78✿ 湯頭好飲到要清哂,肉香濃厚,不重不淡香料味。✿ 勁鍾意佢個麵質,幼麵做到刀削麵拉麵咁有咬口。✿ 第一次食到酸菜不但唔會破壞牛肉湯,仲增添濃厚風味,不酸不甜👍🏿▸台灣炸滷排骨飯 ◂ $61✿ 加辣$2超值,將花椒辣椒打成粉粒去爆香咁,勁惹味,想買返去撈飯撈麵✿ 呢到炸滷排骨合我胃口,唔會甘澀,酥香~ ▸炸物拼盤 ◂$71✿ 炸地瓜球、甜不辣、花椒丸、府城蝦卷✿ 炸地瓜球一定要食有蕃薯糯綿同甜香,口感QQ✿ 仲有府城蝦卷,春卷皮薄脆,粒粒蝦肉,仲要有汁。▸芝士水蜜桃 ◂ $35 ▸仙草烏龍奶茶 ◂$24✿
📍 饞。台式食堂 Chan.Taiwan Cuisine

📝整體評分:9/10

▸原味牛肉麵 ◂$78
✿ 湯頭好飲到要清哂,肉香濃厚,不重不淡香料味。
✿ 勁鍾意佢個麵質,幼麵做到刀削麵拉麵咁有咬口。

▸台灣炸滷排骨飯 ◂ $61

✿ 呢到炸滷排骨合我胃口,唔會甘澀,酥香~

▸炸物拼盤 ◂$71
✿ 炸地瓜球、甜不辣、花椒丸、府城蝦卷

✿ 炸地瓜球一定要食有蕃薯糯綿同甜香,口感QQ
✿ 仲有府城蝦卷,春卷皮薄脆,粒粒蝦肉,仲要有汁。

▸芝士水蜜桃 ◂ $35 ▸仙草烏龍奶茶 ◂$24
✿ 飲品水準都唔錯,特別係沙冰。
2024-03-23 25 瀏覽
今日去尖沙咀k11 Museum行街,行到攰又肚餓搵啲嘢食,發現food court有好多嘢食,“饞。台式食堂” 選擇多,鹽酥雞香腸滷肉飯:香脆鹽酥雞,台式香腸惹味,滷肉香腍,仲有好多配料,半隻鹵水蛋,粟米粒香甜,飯一粒粒有口感。
今日去尖沙咀k11 Museum行街,
行到攰又肚餓搵啲嘢食,
發現food court有好多嘢食,
“饞。台式食堂” 選擇多,
鹽酥雞香腸滷肉飯:
香脆鹽酥雞,
台式香腸惹味,
滷肉香腍,
仲有好多配料,
半隻鹵水蛋,
粟米粒香甜,
飯一粒粒有口感。
2024-03-20 36 瀏覽
呢間餐廳有好多唔同種類既台灣菜,呢度環境光猛,好多木質既檯同椅,我地叫左一碗牛肉麵,牛肉好多好厚身,而且湯底好濃郁,而且牛肉好軟淋,入面仲有蘿蔔厚切,生菜同埋台灣酸菜,麵條係好幼身既彈牙易咬,另外我地仲叫左一碗鹽酥豬扒飯,入面勁大塊豬扒,豬扒醃到好入味同埋炸到外層好香脆可口,而且入面仲有滷蛋同埋滷水豆腐口感好似蜂巢豆腐咁入面好有滷水味,飲品推介香芋珍珠鮮奶,香芋味好濃,珍珠口感QQ而且份量好多,小食拼盤食品種類多炸花枝丸大大粒好有墨魚味。
2024-03-18 16 瀏覽
饞。台式食堂尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖經開尖沙咀 K11,地庫好多嘢食,行到最入 ,萬寧隔離有間台式料理,環境舒適,價錢親民,入去嘆吓先。😸鹽酥雞滷肉飯鹽酥雞肉即叫即炸,皮薄餡靚,雞肉香滑,炸油新鮮,好味道。配料有滷肉、酸菜、香甜粟米、滷水豆腐、滷水蛋。飯底香,口感煙韌,滷水蛋醃製得恰到好處,蛋味濃郁,滷肉新鮮,肉汁豐富,送飯一流。😋台灣牛肉麵台灣麵煙韌彈牙,湯底沒有味精,可以直接飲用,加了香蔥和酸菜提升層次,酸菜小辣惹味又夠爽。牛肉夠新鮮,入口即溶,醃得好入味,必食!🤤府城蝦卷炸油新鮮,香氣四溢,煙韌彈牙,好味道!😻蜂蜜柑桔檸檬+蒟蒻球酸酸甜甜好開胃,蒟蒻球有嚼勁,甜度適中,好爽!😚仙草奶茶仙草夠滑,奶茶夠香,少甜少冰啱啱好。😉饞。台式食堂 環境舒適,食材新鮮,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
饞。台式食堂

尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯
K11 Musea B2樓201號舖

台灣牛肉麵

府城蝦卷

炸油新鮮,香氣四溢,煙韌彈牙,好味道!😻

蜂蜜柑桔檸檬+蒟蒻球

酸酸甜甜好開胃,蒟蒻球有嚼勁,甜度適中,好爽!😚

仙草奶茶

仙草夠滑,奶茶夠香,少甜少冰啱啱好。😉

2024-03-13
2024-03-16 21 瀏覽
今日嚟到k11,地牢B2搵到呢間台式餐廳!餐廳主打滷肉飯、牛肉麵 同 台式飲品~-主食方面,我哋嗌咗鹽酥雞滷肉飯、牛肉麵、炸物拼盤,鹽酥雞好食,幾脆,滷肉飯亦都好入味😋牛肉麵啲牛肉幾腍,面質亦都幾好食~炸物拼盤有好多款小食,包括炸芋丸、炸腐皮春卷、甜不辣、花枝丸等,我個人比較鍾意炸芋丸,外脆內軟👍🏻😳飲品方面,嗌咗芝士芒果同三寶奶茶,芝士芒果係沙冰,上面有一層奶蓋,有啲邪惡 超正😋沙冰裏面有芒果蓉,奶蓋沙冰芒果蓉,三重享受!奶茶亦都唔錯👍🏻有幾種配料🫶🏻
今日嚟到k11,
地牢B2搵到呢間台式餐廳!
餐廳主打滷肉飯、牛肉麵 同 台式飲品~
主食方面,
我哋嗌咗鹽酥雞滷肉飯、牛肉麵、炸物拼盤,
鹽酥雞好食,幾脆,滷肉飯亦都好入味😋
牛肉麵啲牛肉幾腍,面質亦都幾好食~
炸物拼盤有好多款小食,

飲品方面,
嗌咗芝士芒果同三寶奶茶,
芝士芒果係沙冰,上面有一層奶蓋,
有啲邪惡 超正😋
沙冰裏面有芒果蓉,
奶蓋沙冰芒果蓉,三重享受!
奶茶亦都唔錯👍🏻
有幾種配料🫶🏻