‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝔽𝕝𝕒𝕧𝕠𝕦𝕣𝕤 𝕠𝕗 𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟 @ 🌟 饞。台式食堂《👽食神大媽食台灣菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:饞·牛肉刀削麵 HKD 85酸菜魚滷肉飯 HKD 90滷味拼盤 HKD 74芋香珍珠奶茶 HKD 26.👽 大媽同朋友仔一齊嚟到呢間台式餐廳食飯,見佢越開越多分店,心想質素應該有一定保證。.🍜 首先叫左餐牌上推介嘅牛肉麵,揀左「饞·牛肉刀削麵」。麵好彈牙,牛肉都算大舊同埋有好幾塊,湯底幾入味,份量十足,超飽肚。.🧆 食台灣嘢必須食滷肉飯,所以揀咗「酸菜魚滷肉飯」。酸菜魚同滷肉飯分開上,每一款都好大碗,酸菜魚切得成朵花一樣,滷肉飯切丁好好咬,調味好味,唔會太油。.🍲 另外點左「滷水拼盤」,裡面有牛筋、豆腐、雞蛋、貢丸、榨菜。鹵水好入味,同埋每一款都有好幾件,價錢幾划算呢。.🧋 叫任何主食可以優惠價加飲品,所以叫左「芋香珍珠奶茶」。珍珠好好咬口,芋頭味好香。.😌 喺尖沙咀呢個價錢食飯真係好抵食,食物份量又足,同埋環境都好企理。.📍 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓201號舖📲 +
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
饞·牛肉刀削麵
  • 滷水拼盤
半筋半肉紅燒牛肉麵, 可以揀幼麵或者較粗身嘅刀削麵✨角切牛腱心油脂含量低而且筋呈網狀分佈, 肉質紮實而有嚼勁, 我本人非常喜歡食牛筋, 燉得軟爛嘅牛筋喺嘴裡面化開, 滿滿嘅滿足感😌湯底係香醇濃郁紅燒湯頭, 牛味香濃😋鹽酥雞件即炸嘅上枱時香氣四溢而且熱辣辣! 😍外脆內滑嘅鹽酥雞, 咬落去咔咔聲但一啲乾嘅感覺都無, 雞肉Juicy得黎肉質又夠嫩滑💖加錢可升級至魯肉飯肥豬肉燉煮到輕微軟爛, 入口即化, 本來以為會好油膩, 但入口卻一D都唔覺膩, 口唇齒間嘅膠質反而超級迷人米飯煮得恰到好處, 搭配上鹹香夠味的魯肉汁, 一口接著一口好食到欲罷不能🫣台式炸蝦卷🥰食得出係自家手工製作, 香脆可口~另外點左一杯特飲, 芝芝芒芒~芒果沙冰加芝士奶蓋, 清香芒果口味透心涼, 飲落唔算好甜👍🏻

加錢可升級至魯肉飯

2023-09-20
2023-09-25 14 瀏覽
逛K11 Musea時甚少走到這一層 偶然找吃的發現這家台灣餐廳 有主食、小吃 還有手搖飲料 還發現有好幾家分店 🤠饞 半筋半肉麵 💰88
選的是麻辣味 不會到很辣 惹味 喜歡吃辣的推介!!
麵選了刀削麵 麵身偏軟身 牛筋有兩大條 口感彈牙入味 牛肉厚身 煮得好軟熟 易咬開嫩口
🌟怕辣的朋友可以點原味 🦴藥善排骨麵 💰83
味道有點像肉骨茶 想養身的朋友可選 這個湯的麵條是幼油麵 也是軟身 排骨麵分量多而且都很大塊 入味嫩口 可點上特製醬汁吃 帶腐乳咸香味 有少少像醉雞的味道 😎椒鹽甜不辣 💰28
口感煙韌 點上甜辣醬吃 酸甜開胃 蠻特別的

🤠饞 半筋半肉麵 💰88
選的是麻辣味 不會到很辣 惹味 喜歡吃辣的推介!!
🌟怕辣的朋友可以點原味

🦴藥善排骨麵 💰83

😎椒鹽甜不辣 💰28
口感煙韌 點上甜辣醬吃 酸甜開胃 蠻特別的
係K11 Musea 地鐵站一入去落一層穿過food court 轉個灣就到, 平日放工時間都唔少人, 出面有個飲品吧, 買杯癈水拎走飲都不錯。放左工個人太肚餓, 叫左一個飯同拼盤。 塔香鹽酥雞飯 $64可以選白飯或者滷肉飯份量都幾足夠, 鹽酥雞係另外碟上, 伴碟仲有椰菜絲。鹽酥雞本身炸得好脆,炸皮唔厚,裡面既肉都唔柴,食到咁上下,食啲椰菜絲可以平衡下。滷味拼盤 $74拼盤有豆腐,牛筋,貢丸,滷蛋,酸菜。牛筋好腍,滷水汁完全浸透,好味。貢丸感覺唔係香港買到既貢丸,呢度既貢丸係較有咬口,冇突出既菇菇,同滷水汁好夾。食左一半既滷水野,一定要食番啖酸菜清一清下,酸菜夠酸,微甜。芝士莓莓 $34冇諗過都幾大杯,同出面專賣癈水既舖頭質素差唔多,佢地好細心,知客人未必咁快飲得哂,用左外賣杯裝,未飲完就可以拎走慢慢飲。我就拎左出去海旁望住夜景慢慢飲~ 舖內環境乾淨,位置多,上餐快,食物價錢都唔算貴。
放左工個人太肚餓, 叫左一個飯同拼盤。

塔香鹽酥雞飯 $64
可以選白飯或者滷肉飯
份量都幾足夠, 鹽酥雞係另外碟上, 伴碟仲有椰菜絲。
鹽酥雞本身炸得好脆,炸皮唔厚,裡面既肉都唔柴,
食到咁上下,食啲椰菜絲可以平衡下。

滷味拼盤 $74
拼盤有豆腐,牛筋,貢丸,滷蛋,酸菜。
牛筋好腍,滷水汁完全浸透,好味。
食左一半既滷水野,一定要食番啖酸菜清一清下,
酸菜夠酸,微甜。

芝士莓莓 $34

我就拎左出去海旁望住夜景慢慢飲~

舖內環境乾淨,位置多,上餐快,食物價錢都唔算貴。

2023-09-24 26 瀏覽
下晝五點左右,人唔係好多,是旦揀咗個位坐低。過咗冇耐,侍應要我讓張枱畀其他客人,話呢張係4人枱,叫我轉去入面張枱,但入面嗰張都係4人枱喎,點解要我轉呢?okay無所謂啦,最後我都轉咗。order咗一個花雕麻油雞麵同白桃烏龍茶,但!碗麵竟然係用外賣盒裝住嘅!侍應話廚房以為我係外賣拎走,後尾先發現搞錯咗你哋明知搞錯,都照出餐?!張單明明寫住堂食㗎,咁我就要求佢重新整啦,都等咗好耐~咁嘅服務態度,唔會有下次囉~
你哋明知搞錯,都照出餐?!
店名/Shop Name:Chan. Taiwan Cuisine饞。台式食堂 (尖沙咀)地址/ Adresss: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓201號舖種類/Type:台式粉麵小食推介/Recommend:滷味拼盤,半筋半肉麵,蜂蜜金橘檸檬人均價錢:$100服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️都算經濟抵食,份量十足,價錢又唔貴,主要提供台式麵和飯,還有不同種類台式小食,最鍾意佢哋嘅台式特飲滷味拼盤$74滷水拼盤有五六片豆腐,三件牛筋,三粒貢丸,一隻滷蛋和大量酸菜,非常夠味,顏色看起來也非常吸引,最正嘅係酸菜,令你更開胃可以食得咁多半筋半肉麵$88有原味、四川麻辣、陽春面、刀削麵可以選擇,更和肉都問得非常入味,亦都非常大件,麵條都幾爽滑,湯底都好甘香,夠味得來又唔會太鹹蜂蜜金橘檸檬$28蜂蜜金橘檸檬好正,甜甜酸酸仲可以免費選蒟蒻或野果,令到杯飲品感覺更加豐富
種類/Type:台式粉麵小食
人均價錢:$100
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️
滷味拼盤$74
半筋半肉麵$88
蜂蜜金橘檸檬$28
2023-09-17 25 瀏覽
有一排無嚟呢個商場搵食 好似都幾多鋪頭唔同咗呢間台式食堂 算係呢個場入面價錢比較相宜嘅餐廳😆.1) 最佳指檔有鹽酥雞同台灣香腸兩樣都係好邪惡 但又好好味🥹鹽酥雞炸皮唔好太厚 不錯香腸好好味 但有點太油.2) 半筋半肉陽春麵筋同肉都好大件麵嘅份量都好豐富整體唔錯.3) 椒鹽粟米第一次試椒鹽粟米鹹鹹甜甜咁 幾得意鍾意食粟米嘅可以一試.4) 烏龍奶茶茶味好夠 飲落有啲似焙茶味但飲到最後覺得比較甜.食到飽飽 二人埋單$200🙂
有一排無嚟呢個商場搵食 好似都幾多鋪頭唔同咗

茶味好夠 飲落有啲似焙茶味
但飲到最後覺得比較甜

食到飽飽 二人埋單$200🙂
2023-09-16 24 瀏覽
以前工作關係成日嚟lunch,半年無嚟,今日再嚟lunch,見到有新嘅台灣腸腸滷肉飯🤩佢哋嘅滷肉飯係我嘅最愛,以前點鹽酥雞飯已經好飽,再加滷肉飯就食唔晒,今次見到依個唔駛諗一定係佢食台灣腸一定要有蒜,依個係必須嘅,送嚟嗰刻完美哋台灣味留哂嚟台灣腸脆身,唔會肥淋淋👍🏻👍🏻 滷肉同飯一定要撈埋一齊食,皆因味道比較濃厚,撈埋白飯先唔會太over~ 叫得滷肉當然有d肥肉,但佢哋嘅肉唔會太油太膩~ 最後係份量,絕對係抵食,每次都可以滿載而歸😂
台灣腸脆身,唔會肥淋淋👍🏻👍🏻
最後係份量,絕對係抵食,每次都可以滿載而歸😂
2023-09-16 24 瀏覽
今日在K11 Musea 行行逛逛順便看看有什麼好吃,在B2底層見到一間食店叫「饞」.. 幾得意,原來是一間台式食堂,裝修也不錯,於是就跟朋友決定今日lunch 食這一間😙「饞。台式食堂」,門外是外賣台式奶茶🧋,店內裝修簡約,座位寛躺,坐得舒服😙半筋半肉麵(麻辣湯底)湯底非常非常熱,很少有👍面底有2款選擇,我選咗刀削麵口感煙韌不錯!黃金脆皮雞卷,鮮嫩美味多汁 👍府城蝦卷,金黃薄皮內餡飽滿囗感Q嫩!

黃金脆皮雞卷,鮮嫩美味多汁 👍

府城蝦卷,金黃薄皮內餡飽滿囗感Q嫩!
  • 黃金脆皮雞卷
  • 半筋半肉刀削麵
2023-09-13 30 瀏覽
估吾到k11 musea都可以有親民價既台式餐廳👍🏻放工一個人即跑去試下🥹果然吾錯😋酒香花雕麻油雞面材料豐富,尤其主角(雞),完全吸左湯既花雕味,好香😄面線幼但實,份量好多🍜一個人真係食吾哂🤣府城蝦卷少了澱粉的硬度,多了魚漿的彈性,搭配新鮮蝦仁,以黃豆皮緊緊裹住豐富的內餡,值得推介👏🏻椒鹽花枝丸一口咬下去,好吃的🤪當然最後吾少得珍珠奶茶 ,怕胖都要喝🤣餐廳仲有個可以專買飲品既櫃台👍🏻

酒香花雕麻油雞面

府城蝦卷

椒鹽花枝丸

一口咬下去,好吃的🤪

當然最後吾少得珍珠奶茶 ,怕胖都要喝🤣

餐廳仲有個可以專買飲品既櫃台👍🏻
2023-09-12 1140 瀏覽
全餐最驚艷嘅一定係牛肉麵❗️沒有之一❗️🌖最佳拍檔 $69台式小食梗係唔少得鹽酥雞,識食一定係配埋九層塔一齊食,作為台式食肆梗係知啦,所以都有配上,而且稱呼餐點為「最佳拍檔」~雞件嘅炸粉唔會太多太厚,食落香脆多汁,不過九層塔份量較少,唔夠過癮。「最佳拍檔」係雙拼黎,所以鹽酥雞仲有台灣腸,配蒜片係指定動作。台灣腸柔潤中帶甜味,不過肥肉切得唔夠細膩,口感唔夠好。🌖酒香花雕麻油雞麵 $73湯底有滿滿酒香,藥材味唔會太重,感覺清爽;陽春面滑身爽口,食到最後都唔會太稔;雞肉份量頗多但未夠嫩滑,主要靠湯底搶分。🌕三寶麵Menu有牛肉麵、牛丸麵、半筋半肉麵,所以諗住三寶麵就係牛肉、牛筋同牛丸,問吓店員先知原來係牛肚唔係牛丸。麵底可選陽春麵或刀削麵,牛肉麵比較濃味,所以揀咗配刀削麵~三寶超足料❗️牛筋有成四大條,每件都炆得夠軟,而且仲有滿滿膠質;牛肉都非常軟淋,用筷子就可以夾開,大推!牛肚爽口得黎都容易咬斷唔會韌。🌖芝芝蜜桃 $34 、🌖芝芝芒芒 $34凡惠顧飯類及麵類,所有飲品一律減$8。天氣熱,所以揀咗沙冰系列,蜜桃🍑沙冰同芒果🥭沙冰都非常香甜,而且食到細細粒嘅果肉;芝士奶蓋由日本明治牛奶所制,非常綿密
全餐最驚艷嘅一定係牛肉麵❗️沒有之一❗️

🌖最佳拍檔 $69

🌖酒香花雕麻油雞麵 $73

🌕三寶麵

🌖芝芝蜜桃 $34 、🌖芝芝芒芒 $34
凡惠顧飯類及麵類,所有飲品一律減$8。天氣熱,所以揀咗沙冰系列,蜜桃🍑沙冰同芒果🥭沙冰都非常香甜,而且食到細細粒嘅果肉;芝士奶蓋由日本明治牛奶所制,非常綿密香滑,帶淡淡芝士味。

2023-08-20
2023-09-08 21 瀏覽
好耐冇去過台灣旅行啦, 食住台灣嘢食頂下癮先🤪餐廳位於K11 Musea,喺B2 food court果層行到最入~餐廳主打台式飯麵、小食,仲可以外賣特色台式飲品🍹,我同朋友想試多個小食,於是叫左一個麵、一個拼盤同甜不辣大家share食👭🔸酒香花雕麻油雞麵🍗 $73一上菜已經聞到好香花雕酒味,雞塊嫩滑,酒味唔會太濃,用麻油烹調更加有補血氣、護肝等功效,岩晒女仔食👧! 🔸滷味拼盤$74滷水調味得夠晒入味,有滷水豆腐、滷貢九、滷牛筋、台灣酸菜等,好豐富。最鍾意滷牛筋,又腍又滑,口感超正;滷水豆腐都好香😋。🔸椒鹽甜不辣$28最驚喜係呢個小食!甜不辣皮脆, 入面煙韌, 好有咬口🤤

🔸酒香花雕麻油雞麵🍗 $73

🔸滷味拼盤$74

🔸椒鹽甜不辣$28
最驚喜係呢個小食!甜不辣皮脆, 入面煙韌, 好有咬口🤤

2023-09-06
  • 酒香花雕麻油雞麵
💪🏻 香酥雞扒手工滷肉飯 ($62 + $15)手工滷肉飯好食,滷肉量充足,滷肉肥瘦均勻,唔會全部都肥膏,食到肉嘅口感!而且滷肉煮得好入味,好香濃,送飯一流🤤 鹽酥雞排都炸得好脆身,同時內裏都保留到水份油份,幾Juicy,有椒鹽香味😝💪🏻 蒜片台灣香腸 ($32)台灣腸外皮整得好脆身,內裏肥豬肉都好Juicy,油香出!配蒜片一齊食好夾😋💪🏻 肉燥青菜 ($25)本身滷肉都好濃味,青菜都煮得好爽口!💪🏻 烏龍奶茶 (跟餐$24)烏龍茶香突出,份量充足!味道:7.5/10性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻/5

💪🏻 香酥雞扒手工滷肉飯 ($62 + $15)

💪🏻 蒜片台灣香腸 ($32)

💪🏻 肉燥青菜 ($25)
本身滷肉都好濃味,青菜都煮得好爽口!

💪🏻 烏龍奶茶 (跟餐$24)
烏龍茶香突出,份量充足!

味道:7.5/10
性價比:7/10
食住瘦指數:💪🏻/5
  • 手工滷肉飯
返左新工一段時間,終於可以享受吓一個人的晚餐,廈門街超多食店,就慢慢揀。📍饞 。台式食堂門口光猛就係吸引我入去嘅原因,台灣嘢我不常吃,這裡面積不大,好啱一個人獨食也不尷尬。點餐後6-7 分鐘左右食物已經上枱,快速!🥢紅燒半筋牛肉麵目測好多料、份量足,先夾起牛跟,嘩🤩好有質感,非碎濕濕貨色,入口又稔又滑,我感覺到好多膠原蛋白補充中。再試紅燒牛肉完全唔靭,紅燒汁相當入味,刀削麵加埋酸菜令人勁開胃,麵質好好好滑,濃湯底如其色咸左少少。🌽椒鹽粟米依個小食本身怕食唔曬,但唸左幾分鐘最後決定要點啲熱氣野撐吓😂😂燒粟米入口卜卜脆,原來加椒盬可以變得咁惹味,我一個人可以慢慢啪曬。是日必食推介!濃味食物後的最佳選擇,我揀左甜度比酸度高🥤蜂蜜金橘檸檬加蒟蒻球加埋粒粒蒟蒻球,有口感又解喝。

📍饞 。台式食堂

好啱一個人獨食也不尷尬。
點餐後6-7 分鐘左右食物已經上枱,快速!

🥢紅燒半筋牛肉麵

🌽椒鹽粟米

是日必食推介!

加埋粒粒蒟蒻球,有口感又解喝。
2023-09-05
  • 椒鹽粟米
2023-09-01 764 瀏覽
去k11 musea 拎野順便食飯;去返之前喺灣仔食過嘅 饞·台式食堂;地方整潔亮麗,坐位濶落,同灣仔店一樣嘅餐牌,主打招牌台式飯麵、炸物、同埋特色台式飲品等,價錢十分親民!🍢滷味拼盤 $74 今次點左滷味拼盤,有豆腐、牛筋、肉丸、滷蛋同酸菜;滷水汁選用台灣醬油,味道甘甜順喉,帶點咸香,好有台式夜市嘅味道!🍗🍚搭香鹽酥雞滷肉飯 $79 滿滿滷肉嘅飯香濃多肉汁,滷肉選用豬腩肉,香而不膩!滷水味咸淡適中,大大件鹽酥雞炸得酥脆,嫩滑得黎仲有肉汁!伴碟有生菜沙律🥗味道清新!飯嘅份量都好足!超值!🥩🍜饞半筋半肉麵 $88我揀左紅燒配陽春麵,牛肉忟得勁淋勁入味,入口即化;牛筋煙韌口感滿滿骨膠原!湯頭香濃醬油味,入口帶點甘醇!!麵底偏軟身,連埋湯一齊食掛湯又惹味!🧋飲品點了蒟蒻球白桃烏龍及三寶珍珠奶茶,白桃烏龍茶味好香!珍珠奶茶台味十足!必試!饞·台式食堂地址📍:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓201號舖

🍢滷味拼盤 $74

🍗🍚搭香鹽酥雞滷肉飯 $79

伴碟有生菜沙律🥗味道清新!飯嘅份量都好足!超值!
🥩🍜饞半筋半肉麵 $88
我揀左紅燒配陽春麵,牛肉忟得勁淋勁入味,入口即化;

饞·台式食堂