2024-03-29 2294 瀏覽
#MC帶你去尖沙咀.K11 Musea除咗過江龍美食、米芝蓮褻餐廳、日韓精緻料理,其實都仲有間位置比較隱世嘅台式餐廳,主打親民價錢台式輕餐、台式茶飲等。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖✨ 饞。台式食堂.餐點主打簡約及價錢親民嘅台式輕餐,更會盡量挑選來自台灣原裝嘅食材及醬料,還原熟悉嘅台灣味道!餐廳裝修簡約,以木系文青嘅小清新風為主。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 饞三寶–台灣炸滷排骨飯 $59.飯粒用上台灣本地生產嘅蓬萊米,就係為咗貼近台灣原味道!薄薄炸粉嘅滷排骨外層香脆,口感軟嫩,唔會太乾身,而且滷汁甜甜地,味道不錯。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 半筋半肉麵(四川麻辣)$90.黑色湯底味道極為濃郁帶少少中藥嘅甘醇味,湯底用上台灣高雄岡山辣豆瓣,香濃微辣有後勁,搭配彈牙滑順嘅陽春麵,口感紮實有咀嚼感。牛腩經過6小時配以9種辛香料慢火熬煮,肉質厚身厚切,口感軟腍入味;牛筋超軟稔彈牙,口感一流。➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🥢 最佳拍檔 $68.即係鹽酥雞拼台灣香腸。鹽酥雞用咗無骨雞腿肉加上五香粉等作餣料,肉質嫩滑,口感酥脆,外脆內軟,仲有肉汁流出嚟,十分Juicy💦;台灣香腸

#MC帶你去尖沙咀

✨ 饞。台式食堂

🥢 饞三寶–台灣炸滷排骨飯 $59
飯粒用上台灣本地生產嘅蓬萊米,就係為咗貼近台灣原味道!

🥢 半筋半肉麵(四川麻辣)$90

🥢 最佳拍檔 $68
即係鹽酥雞拼台灣香腸。鹽酥雞用咗無骨雞腿肉加上五香粉等作餣料,肉質嫩滑,口感酥脆,外脆內軟,仲有肉汁流出嚟,十分Juicy💦;台灣香腸採用台灣CAS認證之溫體黑毛豬製作而成,香氣十足!蒜片嘅辛辣配上香腸嘅酥脆外皮和肉汁,經典組合還原正宗嘅台灣味!
芝芝芒芒

🥢 芝芝芒芒 $45(跟餐 $35)
芒果奶蓋沙冰呈淡黃色,飲落仲有少少芒果肉粒🥭同沙冰,口感細膩,夏天消暑係一流。
芝芝蜜桃

🥢 芝芝蜜桃 $45(跟餐 $35)
蜜桃奶蓋冰沙呈現出浅橘粉,搭配綿密濃厚嘅奶蓋,飲落好順滑帶淡淡桃味,咸甜度適中。
2024-03-28
芝芝芒芒
芝芝蜜桃
  • 半筋半肉麵
  • 台灣炸滷排骨飯
2024-09-03 178 瀏覽
在高的K11 MUSEA商場中,居然發現了一間性價比極高的餐廳—饞•台式食堂,這裡的環境寬敞舒適,非常適合和朋友聚會聊天。人均消費約$100,讓人感受到在這樣的貴價商場中仍然能享受美味的台灣料理。我點了「好麻吉滷肉飯」,價格為$73,這道菜的配料相當豐富,包含了鹽酥雞、老豆腐和台灣腸,口感咸咸甜甜,非常開胃,讓我一口接一口停不下來。滷肉的醬汁味道濃郁,搭配米飯簡直是一絕,實在令人滿意。至於飲品,我選擇了芋香奶茶,價格為$28,走甜走冰的選擇,無論是冰的還是凍飲都相當好喝,香氣撲鼻,是小時候的回憶!整體來看,饞·台式食堂不僅提供了美味的台灣料理,還有舒適的就餐環境,讓我期待下次再來光顧。這裡的價位和味道都相當吸引,對於想在商場享用美食的朋友來說,是一個不錯的選擇。總結:我會再來的!
總結:我會再來的!
2024-09-03
2024-07-31 304 瀏覽
饞. 台式食堂位於K11 Musea B2層,位置比較隱蔽,裝修簡潔。喺華麗商場內,餐廳定位屬於親民價錢。🍜藥膳排骨湯麵🍜藥膳湯頭呈深褐色,但湯底味道甘甜,隱約嚐到湯底由多種中藥材熬煮而成,但不會過分濃郁。排骨煮得入味,肉質不柴。麵條屬幼身,仍Q彈有口感,足份吸收藥材湯嘅精華。🧋凍仙草奶茶🧋凍仙草奶茶,茶味偏淡。仙草超大件,並不是切成小粒,所以較難用飲管吮仙草,味道不過不失。

🍜藥膳排骨湯麵🍜

🧋凍仙草奶茶🧋
食物質素一般,冇咩驚喜,冇咩特別。兩個人諗住飲杯野,食少少野,叫咗兩杯飲品,加一個小食,埋單嘅時候,自己冇睇清楚到張單,就咁俾左錢餐廳阿姐,返到屋企先發現張單收多咗一份食物嘅錢。
食物質素一般,冇咩驚喜,冇咩特別。
去K11 MUSEA如果唔想食咁貴,除咗food court之外,仲可以光顧這間小店。只需要穿過人山人海嘅food court,靠左一直行,便能夠到達比較隱蔽位置的台灣小店。先炸再滷超香排骨滷肉飯$69排骨份量不少,覆蓋了整個飯😍排骨表面佈滿芝麻🤤🤤🤤,比起一般台式小店炸排骨更加香。炸粉唔算厚👍🏻。因為炸完再滷,所以偏濕脆(非乾脆),我估都會冇乾脆的咁熱氣(?)😂 夠咸、香,好食👍🏻😍排骨底下則是半隻滷蛋(似是即食包裝而非新鮮,因為蛋白表面有即食包裝的折痕😐)、肉燥、酸菜、粟米、一條大白菜。多款小菜令口感味道都好豐富。當歸牛肉麵$80小編覺得牛肉麵則冇排骨飯咁出色。當歸藥材味都重🥰,牛肉算淋👍🏻白蘿蔔冇苦味,但有少許渣🥲而台灣麵則偏淋🥲整個菜式,小編最愛的是當歸湯底。結論小編推薦排骨飯👍🏻😍如果去K11 MUSEA想食平啲,又唔想喺food court派長龍同搵位可以嚟附近試吓!

先炸再滷超香排骨滷肉飯$69
先炸再滷超香排骨滷肉飯

排骨份量不少,覆蓋了整個飯😍

當歸牛肉麵$80
當歸牛肉麵

小編覺得牛肉麵則冇排骨飯咁出色。
當歸藥材味都重🥰,牛肉算淋👍🏻
白蘿蔔冇苦味,但有少許渣🥲
而台灣麵則偏淋🥲
整個菜式,小編最愛的是當歸湯底。

結論
小編推薦排骨飯👍🏻😍
2024-07-07
先炸再滷超香排骨滷肉飯
2024-06-15 316 瀏覽
今日嚟到 尖沙咀k11 Museum行街, 晚飯時間係時候搵嘢食😂, 之後上網 搵下有咩好食,見好多人都介紹呢間台灣嘢 好食, 就係商場搵下搵咗好耐先揾到,間食店 都好隱世 😅, 冇咩人等位 就一於試下呢間 ,地方都大算舒服, 枱與枱之間唔會好逼有一定嘅空間, 喺餐牌見啲價錢都好親民, 以呢個商場嘅食肆嚟講呢個價錢算抵食。我叫咗個炸物拼盤、 鹽酥雞 滷肉飯、 牛肉麵。鹽酥雞滷肉飯 有啲配菜加埋 幾好食, 炸物拼盤包含五款不同嘅炸物, 有啲其實我都唔知係咩,不過整體幾好食炸得香口😂, 牛肉麵 炆得腍身👍 不過湯底 鹹咗少少, 但係另外有少少唔滿意嘅就係隻碗崩咗, 崩咗嘅會唔應該出畀客人 呢樣嘢 有待改善🤣
我叫咗個炸物拼盤、 鹽酥雞 滷肉飯、 牛肉麵。
因為在附近工作所以經常來吃,食物是很美味的,地道的台灣菜,就是食客體驗講真的不太好,這篇希望老闆看見。樓面通常只有一個女生負責歡迎客人,收銀,還要幫外賣店單,還得上菜端過來。有時候坐下五六分鐘都沒人理會,人員設置不夠,餐廳管理需要改進。如果不想招那麼多員工就可以直接在桌子上貼QR Code下單。再不行你可以提前打印出來QR code放在檯面上,搞不懂為什麼貼了兩個youtube和其他毫無關係的代購廣告的二維碼… 要不是因為這家滷肉飯很好吃,根本也不會浪費時間坐在這家了。還有雖然他上菜很慢,但是收盤子還挺快的。我還沒吃完就被盯上,看我吃差不多了,碗立刻被收走,雖然這也沒錯,但是作為食客體驗感真的很差。更何況客人都還有一大杯奶茶沒喝完,在享受午餐的過程突然被拿走碗很奇怪… 食物是好吃的,由於大部分食客都是附近的職員,希望有所改善。

很奇怪…

食物是好吃的,由於大部分食客都是附近的職員,希望有所改善。

2024-04-27 263 瀏覽
點了招牌牛肉麵,麵條不好吃,牛肉還可以,湯汁比較有味道。麵條78HKD,不值得這個價錢。味道不如大陸的李先生牛肉麵,跟台灣本土的牛肉麵就更難有辦法比了。鹽酥雞還可以比較嫩。Ordered the signature beef noodle soup, the noodles are not tasty, but the beef is okay, and the broth is flavorful. The noodles cost 78HKD, not worth the price. The taste is not as good as Mr. Li's beef noodle soup in mainland China, let alone compare it to Taiwan's local beef noodle soup. The salt and pepper chicken is relatively tender.

2024-04-12 306 瀏覽
呢日又好想食台灣野即刻搵下附近有邊間好食😆搵到呢間係k11 musea入面價錢竟然唔貴🤭就試試佢!.餐廳係B2 food court層穿過food court就會見到~呢晚6點幾都到 都仲有幾多位淨🤣主食方面飯類麵類都有😛價錢由$5x-8x不等以商場定位黎講算係好合理👍🏻仲有小食 燉湯 茶飲🧋🐔鹽酥雞滷肉飯 $58(加辣 $2)加辣其實就係係側邊放小小辣椒油😂個人覺得唔加都ok 配菜方面有蛋 粟米 酸菜 豆腐等等都幾足料👍🏻鹽酥雞🐔份量5舊左右係新鮮炸起 食落口熱辣辣🤣🍠雙色地瓜球 $25份量係10粒左右大小適中🤣都係新鮮炸起 外脆內軟好好味😍做飯後甜品一流🧋珍珠奶茶 $24$24係跟主食嘅優惠價原價係$34都算大杯甜度方面叫左少甜啱啱好👍🏻不過如果珍珠份量可以再多啲就好啦😆整體黎講算係尖沙咀區好抵食嘅台灣野推介比大家🤣會再encore!!!
呢日又好想食台灣野
即刻搵下附近有邊間好食😆
搵到呢間係k11 musea入面
價錢竟然唔貴🤭
就試試佢!
餐廳係B2 food court層
穿過food court就會見到~
呢晚6點幾都到 都仲有幾多位淨🤣

不過如果珍珠份量可以再多啲就好啦😆
珍珠奶茶

整體黎講
算係尖沙咀區好抵食嘅台灣野
推介比大家🤣會再encore!!!

2024-04-08 274 瀏覽
饞三寶- 台灣炸滷豬排飯+ 炭燒烏龍奶茶 $83不過不失的飯,奶茶有茶味,不錯。 簡簡單單陽春麵 – 鹽酥雞  加配 黑松露花膠土雞湯  $98湯底係蘿蔔胡椒湯,有濃濃胡椒味,蘿蔔十分軟爛入味,不過都幾重味精味麵軟硬適中,鹽酥雞都好香口。  黑松露花膠土雞湯佢係自熱湯,一扭就會自動加熱,有外賣套裝清清地,啲雞肉十分柴口 炸物拼盤 $71雙色夾心地瓜球十分出色!夠熱夠煙韌,個心係軟心蕃薯!  蒜片台灣香腸 $34  係尖沙咀黎講算抵食,又味道唔錯既台式食堂。
饞三寶- 台灣炸滷豬排飯+ 炭燒烏龍奶茶 $83
不過不失的飯,奶茶有茶味,不錯。
台灣炸滷豬排飯+ 炭燒烏龍奶茶

麵軟硬適中,鹽酥雞都好香口。

簡簡單單陽春麵 – 鹽酥雞

黑松露花膠土雞湯
佢係自熱湯,一扭就會自動加熱,有外賣套裝
清清地,啲雞肉十分柴口

炸物拼盤 $71
雙色夾心地瓜球十分出色!
夠熱夠煙韌,個心係軟心蕃薯!

炸物拼盤

蒜片台灣香腸 $34

蒜片台灣香腸

係尖沙咀黎講算抵食,又味道唔錯既台式食堂。

2024-03-18
台灣炸滷豬排飯+ 炭燒烏龍奶茶
簡簡單單陽春麵 – 鹽酥雞
炸物拼盤
蒜片台灣香腸
2024-03-29 181 瀏覽
尖沙咀k11 museum行街買嘢,行到攰又肚餓搵啲嘢食,落咗food court唔知食啲乜嘢好,“纔。台式食堂”有好多食物選擇,半筋半肉麵:牛肉牛筋炆得非常之冧,台灣麵煙韌彈牙,追加四川麻辣非常惹味.三寶奶茶:有仙草椰果珍珠,配上濃滑嘅奶茶非常好味.
尖沙咀k11 museum行街買嘢,
行到攰又肚餓搵啲嘢食,
落咗food court唔知食啲乜嘢好,
“纔。台式食堂”有好多食物選擇,
半筋半肉麵:
牛肉牛筋炆得非常之冧,
台灣麵煙韌彈牙,
追加四川麻辣非常惹味.
三寶奶茶:
有仙草椰果珍珠,
配上濃滑嘅奶茶非常好味.
2024-03-27 189 瀏覽
尖沙咀地帶美食居多,旺區食物價錢自然頗高,今次小編發現K11 Musea 有一間價錢頗能接受的台式餐廳,而且位置不在food court裡面,可以唔使搵位。呢間店舖比較入,係最盡頭,即係以前賣avocado burger的那一間。鹽酥雞滷肉飯份量大碗且配料有好多,基本每碗飯都配滷肉,所以非常適合愛吃滷肉但又想吃其他肉類的人,鹽酥雞大概有5-6塊,外層都幾酥脆,食到炸粒,入面雞肉嫰滑袋juicy,調味都適中;滷肉半肥瘦,不會太鹹,撈飯剛好。滷豆腐微硬但滑身,豆味淡淡,如果可以多一件就好;酸菜酸甜度調配得剛好,而且帶點爽脆,送返好適合。白桃烏龍配蒟蒻球可選蒟蒻或椰果。小編選擇了少甜,白桃味比烏龍突出,茶底不算好澀,整杯偏向香甜清新。蒟蒻球爆多,口感非常充實,不過如果有匙羹就好,可以撈住食,用飲管吸比較難,有點大粒。雙色地瓜球10粒迷你地瓜球,有2種口味,有外層地瓜,內裡紫薯;有外層紫薯,內裡地瓜。小編覺得後者比較好食,地瓜味比較突出。外層都算香脆,不過有點厚,還好都煙韌。饞。台式食堂尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖#尖沙咀美食 #尖沙咀 #k11muse

鹽酥雞滷肉飯

白桃烏龍配蒟蒻球

雙色地瓜球

饞。台式食堂
#尖沙咀美食 #尖沙咀 #k11musea #k11 #台式美食 #饞台式食堂 #鹽酥雞 #滷肉 #蒟蒻 #地瓜球 #foodie #foodiehk #hkfoodie
2024-03-25 159 瀏覽
📍 饞。台式食堂 Chan.Taiwan Cuisine🌍尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea B2樓201號舖 Shop 201, B2/F, K11 Musea, Victoria Dockside, 18 Salisbury Road, Tsim Sha Tsui📝整體評分:9/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝K11 food court 行到最入最盡有更好選擇。香港食台灣菜真係好講運氣,好多選擇但好食嘅唔多。▸原味牛肉麵 ◂$78✿ 湯頭好飲到要清哂,肉香濃厚,不重不淡香料味。✿ 勁鍾意佢個麵質,幼麵做到刀削麵拉麵咁有咬口。✿ 第一次食到酸菜不但唔會破壞牛肉湯,仲增添濃厚風味,不酸不甜👍🏿▸台灣炸滷排骨飯 ◂ $61✿ 加辣$2超值,將花椒辣椒打成粉粒去爆香咁,勁惹味,想買返去撈飯撈麵✿ 呢到炸滷排骨合我胃口,唔會甘澀,酥香~ ▸炸物拼盤 ◂$71✿ 炸地瓜球、甜不辣、花椒丸、府城蝦卷✿ 炸地瓜球一定要食有蕃薯糯綿同甜香,口感QQ✿ 仲有府城蝦卷,春卷皮薄脆,粒粒蝦肉,仲要有汁。▸芝士水蜜桃 ◂ $35 ▸仙草烏龍奶茶 ◂$24✿
📍 饞。台式食堂 Chan.Taiwan Cuisine

📝整體評分:9/10

▸原味牛肉麵 ◂$78
✿ 湯頭好飲到要清哂,肉香濃厚,不重不淡香料味。
✿ 勁鍾意佢個麵質,幼麵做到刀削麵拉麵咁有咬口。

▸台灣炸滷排骨飯 ◂ $61

✿ 呢到炸滷排骨合我胃口,唔會甘澀,酥香~

▸炸物拼盤 ◂$71
✿ 炸地瓜球、甜不辣、花椒丸、府城蝦卷

✿ 炸地瓜球一定要食有蕃薯糯綿同甜香,口感QQ
✿ 仲有府城蝦卷,春卷皮薄脆,粒粒蝦肉,仲要有汁。

▸芝士水蜜桃 ◂ $35 ▸仙草烏龍奶茶 ◂$24
✿ 飲品水準都唔錯,特別係沙冰。
2024-03-23 109 瀏覽
今日去尖沙咀k11 Museum行街,行到攰又肚餓搵啲嘢食,發現food court有好多嘢食,“饞。台式食堂” 選擇多,鹽酥雞香腸滷肉飯:香脆鹽酥雞,台式香腸惹味,滷肉香腍,仲有好多配料,半隻鹵水蛋,粟米粒香甜,飯一粒粒有口感。
今日去尖沙咀k11 Museum行街,
行到攰又肚餓搵啲嘢食,
發現food court有好多嘢食,
“饞。台式食堂” 選擇多,
鹽酥雞香腸滷肉飯:
香脆鹽酥雞,
台式香腸惹味,
滷肉香腍,
仲有好多配料,
半隻鹵水蛋,
粟米粒香甜,
飯一粒粒有口感。
2024-03-20 95 瀏覽
呢間餐廳有好多唔同種類既台灣菜,呢度環境光猛,好多木質既檯同椅,我地叫左一碗牛肉麵,牛肉好多好厚身,而且湯底好濃郁,而且牛肉好軟淋,入面仲有蘿蔔厚切,生菜同埋台灣酸菜,麵條係好幼身既彈牙易咬,另外我地仲叫左一碗鹽酥豬扒飯,入面勁大塊豬扒,豬扒醃到好入味同埋炸到外層好香脆可口,而且入面仲有滷蛋同埋滷水豆腐口感好似蜂巢豆腐咁入面好有滷水味,飲品推介香芋珍珠鮮奶,香芋味好濃,珍珠口感QQ而且份量好多,小食拼盤食品種類多炸花枝丸大大粒好有墨魚味。