6天前 0 瀏覽
午餐慢煮牛扒三文治的牛肉可以當香口膠趙,吃不下吃剩沒有投訴但反過來比白裙女經理黑面,我不是首次到的新客也受到如此待遇,做食客做到咁卑微為乜,要善待自己。伴菜的薯條是新鮮炸好味的,之前試過加配飲品包括咖啡水準係非常一般。
2024-05-09
2024-04-12 134 瀏覽
整體感覺好呃錢feel,食得我都幾嬲,打開OpenRice 睇下竟然冇負評!?心諗有冇搞錯!咁我點都要講下真實既情況了!行去歌賦街搵嘢食望到,見到burger都幾吸引,$98/burger, 應該都好食既,入去試下,叫咗Burger&coffee, 結果完全吾掂!Burger係凍LL, 咖啡叫左椰子咖啡, $80一杯! 應該好飲了掛!?完全呃錢😡! 好冇誠意既咖啡,真心對吾起$80 一杯! 埋單人均200~ 吾知食咗d咩入肚~

2024-02-23 333 瀏覽
中環抵食Lunch🍴沙律,主菜,飲品,甜品 - $98主要係抵食為主,環境唔錯,有時間可以去呢度嘆吓。Banoffee Pie 好食👍🏻📍 Melt Fine Dessert & Burger (Sheung Wan)G/F, 47 Gough Street, Sheung Wan#lunch #hkfood #hongkong
中環抵食Lunch🍴
沙律,主菜,飲品,甜品 - $98

主要係抵食為主,環境唔錯,有時間可以去呢度嘆吓。
Banoffee Pie 好食👍🏻

#lunch #hkfood #hongkong
2023-11-22 611 瀏覽
試左佢嘅慢煮牛包,仲有牛肉汁送好入味,加埋洋蔥啱啱好🫔另外都試過burger 好夠肉汁 醬汁都好出色🍔蛋糕又精緻又好食🍰蘋果批甜而不膩🍎Flat white有啲nutty 好飲好飲👍🏼👍🏼☕️完全價得百靚蚊嘅價錢☺️👍🏼👍🏼侍應勁友善 又好有心介紹野食第二層細細地幾舒服
試左佢嘅慢煮牛包,仲有牛肉汁送
好入味,加埋洋蔥啱啱好🫔
另外都試過burger 好夠肉汁 醬汁都好出色🍔
蛋糕又精緻又好食🍰
蘋果批甜而不膩🍎
Flat white有啲nutty 好飲好飲👍🏼👍🏼☕️
完全價得百靚蚊嘅價錢☺️👍🏼👍🏼
侍應勁友善 又好有心介紹野食
第二層細細地幾舒服
今天同事带我去这家新开的西式汉堡甜点店,太令人惊喜啦!Lunch set 很划算,包主食,沙拉和甜品,100以下就可以搞定,可选汉堡、三文治或者意粉。牛肉汉堡,美国顶级牛肉配洋葱、生菜、番茄、酸瓜、芝士和薯条,一口下去汁水饱满,好满足!是日意粉,柠檬汁配上蟹肉裏着芝士,➕香料和酱汁,超特别!!跟外面简单粗暴直接拌酱的意粉完全不一样。值得一提的还有甜品,店家说可以从当日甜品中任意自选一款。我们选了咖啡巧克力木康杯和伯爵茶桃子慕斯蛋糕。木康杯的咖啡中和了甜味,伯爵茶蛋糕清淡爽口,推荐!!!同事说每次来的甜品都不同,应该都是店家自己做的,实属有心 。

同事说每次来的甜品都不同,应该都是店家自己做的,实属有心
2023-10-25
🏡 Melt Fine Dessert & Burger 📍 上環歌賦街47號地舖(港鐵上環站A2出口) 人均100-200上環貓貓主題特色漢堡餐廳 位置在半山 以貓作為主題裝飾 非常適合打卡主要出品係漢堡同甜品 用料高質 性比價高餐廳有自己製甜品 每日都唔同款 跟餐選擇來左兩次 試左大部分出品 Lunch set都係 $ 98 包一份餐前沙拉 主菜任選一款 跟自家製甜品一款或汽水一罐⭐ House Burger 牛肉漢堡 美國頂級牛肉漢堡扒搭配洋蔥 生菜 番茄 芝士同薯條非常滿足⭐ Crazy Cheese Burger 芝士漢堡超級邪惡的芝士 份量絕對不馬虎香噴噴的芝士新鮮淋上面簡直係味蕾的享受⭐ Pasta of the Day 是日意粉今次試噶係檸檬汁蟹肉意粉檸檬味非常清新 同蟹肉搭配完全沒腥味口感清新 適合口味偏淡的朋友今次仲配合萬聖節主題推出甜品每日新鮮自家製 非常有心思
🏡 Melt Fine Dessert & Burger

📍 上環歌賦街47號地舖(港鐵上環站A2出口)
人均100-200

每日新鮮自家製 非常有心思

2023-10-25
  • House Burger
2023-10-15 364 瀏覽
某天烈日下大汗淋漓跑到山上的輕食午餐 簡單選擇主要圍繞漢堡包類 跟餐送上的沙拉菜很清爽慢煮牛肉三文治 額外配送的慢煮牛肉的醬汁不大油膩且偏淡 沾點那肉包又不太方便(好奇醬汁之用處๑•ૅૄ•๑)牛肉的味道合格 肉質略帶韌勁 部分肉筋部分難咬開微微烤過的麵包香氣滿滿 如可選較堅挺的包款更佳食到後段的肉包就有點偏咸和濕掉 有點狼狽幸好最後吃到一個不錯的芝士蛋糕為工作天打打氣ฅ ฅ𓏭𖤥 Melt Fine Dessert & Burger上環歌賦街47號地舖༶ The layers sandwich ₉₈ + Matcha burnt cheesecake + Tonic water with grape fruit ₁₉༶ Cold brew Tea ₄₅𓏭
某天烈日下大汗淋漓跑到山上的輕食午餐

+ Matcha burnt cheesecake
༶ Cold brew Tea ₄₅
𓏭
2023-09-05 342 瀏覽
鋪內有貓嘅壁畫,好適合打卡,餐廳主打漢堡及意粉,而且用料高級,性價比高!餐廳有自家製嘅甜品每日新鮮推出。Burger選用美國頂級牛肉漢堡扒配以芝士蘑菇等配菜每一口牛肉也十分Juicy之餘保持麵包香脆任選一件蛋糕加一杯酒都只係98係直得一去既餐廳
Burger
選用美國頂級牛肉漢堡扒

配以芝士蘑菇等配菜
每一口牛肉也十分Juicy之餘保持麵包香脆

任選一件蛋糕加一杯酒都只係98
係直得一去既餐廳
2023-09-01
2023-07-29 223 瀏覽
一間細心、舒適、食物用心、好味、勝價比高、令你一定會再去既地方。貓貓主題夠特別,更加吸引年青人,甜品自家製,連最簡單茄汁都自家製,服務員有禮,現今香港有如此用心既餐廳好少有,要好好珍惜,希望餐廳比心机加油。
2023-07-29
  • yellow cover burger
貓貓主題佈置牆畫好得意要打卡就坐出面 裏面燈光好黃😵‍💫而且開放式廚房會充滿油煙味.漢堡質素好好 set好抵又大份 味道又好juicy環境舒適 平日lunch都有位唔洗排隊👍🏻
貓貓主題佈置牆畫好得意
要打卡就坐出面 裏面燈光好黃😵‍💫
而且開放式廚房會充滿油煙味
漢堡質素好好 set好抵
又大份 味道又好juicy
環境舒適 平日lunch都有位唔洗排隊👍🏻

2023-07-07 203 瀏覽
今日路過歌賦街,好多人,尤其長龍x記牛腩,每次都好多遊客,但我哋一點興趣也沒有。估唔到行前幾步,有個寧靜小店。雖然店不是很大,但服務,食材到位,簡單得黎,有咖啡,有自家製甜品,好滿足。午餐不錯,價錢亦可接受。阿根廷慢煮牛扒好香,肉質不錯。無激素雞肉意大利粉清清地也不錯。甜品個人喜歡Earl Grey cheese cake, creamy椰子菠蘿cake 幾特別,清新!不防可以試吓。下次會試埋cherry mouse cake 感覺舒服,會再去。
午餐不錯,價錢亦可接受。
阿根廷慢煮牛扒好香,肉質不錯。

無激素雞肉意大利粉清清地也不錯。

感覺舒服,會再去。
2023-07-07
2023-05-15 149 瀏覽
上環有好多地方都可以周圍行下影相打卡,行到咁上下就搵間cafe入去食少少野補充下。第一次黎呢間Melt Fine,牆身係貓貓主題(太肚餓唔記得影)。叫左兩樣野,慢煮牛肉三文治(the layer sandwich)同埋香脆炸雞柳(crispy fried chicken tenders),再加杯Iced black。 天氣咁熱就梗係要叫杯凍野飲下,iced black黎講都係咁上下,不過不失。慢煮牛肉三文治就係牛肉同麵包,另外有多兜牛汁畀你食嘅時候可以再點少少汁。香脆炸雞柳真係整得幾香脆,肉質唔會太乾身。

Iced black coffee
慢煮牛肉三文治 (the layer sandwich)
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5) 味道: 🍉🍉🍉 (3/5) 價錢: 🍉🍉🍉 (3/5) 打卡: 🍉🍉🍉 (3/5) 位置: 🍉🍉 (2/5)回訪: 🍉🍉 (2/5)Set Lunch $128 Shrimp Spaghetti 🍉🍉🍉蕃茄醬同意粉都係正正常常,無乜特別,蝦唔係太入味,感覺上就係食緊烚蝦,面頭嘅蟹肉好多,同意粉好夾Iced Latte  🍉🍉🍉風味唔太突出,係一杯非常普通嘅LatteTiramisu 🍉🍉🍉🍉 $19 (半價加配)雖然望落好細杯,不過因為cream cheese都幾多,所以飽腹感幾夠,但唔會覺得好膩,因為cream cheese比例上偏多,所以唔太食到中間嘅ladyfinger嘅味道,同埋無乜酒味Matcha Latte $50 🍉🍉🍉🍉🍉呢杯Matcha Latte絕對係MVP!抹茶味非常濃郁,入喝1順滑,抹茶同奶嘅比例好好,微微飲到抹茶嘅苦澀味+奶嘅甜味,可能係飲過最好飲嘅Matcha Latte!Earl Grey Cheesecake 🍉🍉🍉食落似pie多過cheesecake,earl grey唔係好香濃,芝士偏厚身,餅底唔算好酥脆,中間嘅檸檬夾心幾
推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)
味道: 🍉🍉🍉 (3/5)
價錢: 🍉🍉🍉 (3/5)
打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)
位置: 🍉🍉 (2/5)
回訪: 🍉🍉 (2/5)

Set Lunch $128
Shrimp Spaghetti
Shrimp Spaghetti 🍉🍉🍉
Iced Latte
Iced Latte  🍉🍉🍉
風味唔太突出,係一杯非常普通嘅Latte

Tiramisu 🍉🍉🍉🍉 $19 (半價加配)

Matcha Latte $50 🍉🍉🍉🍉🍉
Tiramisu
Earl Grey Cheesecake 🍉🍉🍉
食落似pie多過cheesecake,earl grey唔係好香濃,芝士偏厚身,餅底唔算好酥脆,中間嘅檸檬夾心幾特別
後記
💟 上網見到呢間cafe有好多貓貓嘅decoration,想去試吓同打卡,窗邊嘅位置係幾舒服嘅,店員態度都好友善,不過打卡嘅貓貓位唔算好多,如果有人坐咗個位嘅話就影唔到,同埋嘢食只係中規中矩,所以未必會再專登去

📍 Melt Fine Dessert & Burger
地址:上環歌賦街47號地舖

2023-04-25 142 瀏覽
#petfriendly .門口位置係寵物友善~ 今次係lunchtime到訪 試左burger lunch set🍔 set入面會包沙律、薯條及可口可樂/零系可樂/雪碧———Yellow Cover Burger 芝士漢堡 $88芝士汁放係漢堡包面好打卡 一拉起就好似瀑布咁流落黎~芝士份量好多好滿足 但漢堡扒肉質較乾 食落牛味唔多 以漢堡黎講 有啲失望..-Crispy Burger 炸雞漢堡 $78炸雞都係乾身 表面乾 入面肉質都無哂水份咁套餐入面既薯條就炸得幾好 脆香又夠熱!-Crispy Fried Chicken Tenders 香脆炸雞柳 (4pcs) +$20可惜同炸雞漢堡一樣 都係好乾身..
#petfriendly

———
Yellow Cover Burger 芝士漢堡 $88
芝士汁放係漢堡包面好打卡 一拉起就好似瀑布咁流落黎~
Crispy Burger 炸雞漢堡 $78
炸雞都係乾身 表面乾 入面肉質都無哂水份咁
套餐入面既薯條就炸得幾好 脆香又夠熱!
可惜同炸雞漢堡一樣 都係好乾身..
2023-04-18 120 瀏覽
有質素,有小清新feel及有heart既cafe! 食物質數佳,老闆對出品好有要求,連茄汁及醬汁都係自己整! house burger 🍔個牛肉好juicy, 包好soft, 醬汁好味,食完唔口渴...like!! 😋沙律菜好fresh🥬, 好似即摘咁新鮮,店長推介嗰杯coffee tonic, 咁就試下啦,wow...果然有驚喜! 個cake好好好味。店員好親切,環境舒適令人放鬆,好多打卡位,牆上貓貓畫係手繪,尤其愛貓人仕不容錯過。 今早工作忙碌,來這裡食個lunch, chill下,洗滌下心靈,返去再併搏過! 完全性價比高,會有下次既餐廳,極力推薦👍👍👍
2023-04-18
  • House Burger