2022-10-25 1221 瀏覽
中環又一新開小店月頭開左嘅呢間餐廳,喺歌賦街街尾,對於平日返工得一個鐘lunch time嘅我,確實不足,唯有請下time off早D過去冇乜人最適合影相,不論店外牆身,還是店內,都有好多好靚嘅貓貓畫作,啱晒鍾意貓嘅我😺百零蚊嘅set lunch,包個沙律,main,甜品,都算唔錯不過沙律有點少,main可以揀burger, chicken salad, 或者兩款spaghetti,分別係shrimp spaghetti with pink sauce (原來係有D龍蝦汁)我就揀左簡簡單單嘅tomato ricotta cheese spaghetti (店員告知因為冇burrata cheese,所以用ricotta代替) 芝士個度食到微酸幾清新,似係加左少許檸檬汁甜品方面,冇panna cotta,只有雪糕或者是日精選:Apollo,原來係椰子+熱情果,面頭再灑上開心果碎,整體味道唔會太甜,如果想試其他只需加廿蚊 (原價都要$48一件)本身打算再另叫D飲品,不過食完都覺得夠飽所以放棄左,下次要試番佢D咖啡,或者鮮奶抹茶
中環又一新開小店

2022-10-19
繁忙的上環往上走 就有這條寧靜的歌賦街開滿很多蠻 ᴄʜɪʟʟ 的餐館 店鋪不太像香港 蠻很有旅行的感覺而這次來到的就是在歌賦街新開不久的 ᴍᴇʟᴛᴍᴇʟᴛ 以全自家製甜點及漢堡作主打ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 也提供四款 sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 選擇包括沙律 主菜跟甜點 蠻有誠意的店鋪樓高三層 地下是蛋糕工房 樓上不設開放地面則是用餐區域 面積不算很大店內外的牆均以貓咪壁書作主題 生動有趣𓋪 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱 𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪𓋪 𝘏𝘰𝘶𝘴𝘦 𝘉𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳大蝦蕃茄醬意粉 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 加上蟹肉更添鹹香ʙᴜʀɢᴇʀ 材料豐富 中間牛肉漢堡厚厚一層亦可加配芝士 / 煙肉等配料配上新鮮薯角 整體不錯吃𓋪 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶𓋪 𝘉𝘢𝘴𝘲𝘶𝘦 𝘉𝘶𝘳𝘯𝘵 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘊𝘢𝘬𝘦sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 中的甜品可選 ᴛɪᴍᴀsɪᴍᴜ 或 ᴘᴀɴɴᴀ ᴄᴏᴛᴛᴀ其他招牌甜品則可以加錢升級像是熱情果蛋糕 / ʙᴜʀɴᴛ ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ 等ᴛɪᴍᴀsɪᴍᴜ 上層十分柔滑 底層酒味較突出招牌的巴斯克芝士蛋糕烤焗得完美口感十分細滑 難怪是招牌甜點𓎺 𝘐𝘤𝘦𝘥 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦另外單點兩杯飲品 也很不錯
繁忙的上環往上走 就有這條寧靜的歌賦街

咖啡也很不錯

在天氣好的時候會打開窗邊位的窗
乘著微風 ᴄʜɪʟʟ 一下也很不錯呢
2022-10-17 233 瀏覽
🧡好小夜晚去𝙲𝚊𝚏𝚎📙呢個鋪位 之前係素食咖啡店我覺得唔太啱我胃口🙈我見到佢哋10月啱啱轉左手我就即刻衝去😆💕𝚂𝚎𝚝 𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛$𝟷𝟾𝟾 今次我係夜晚去食所以同朋友嗌咗兩個晚餐兩個前菜各一 一個係水牛芝士加蕃茄另一個係魷魚加沙律 我就帶咗一杯凍嘅摩卡咖啡☕️ 幾夠甜另外朋友嘅青檸梳打都好開胃好清新 嗌咗個芝士蕃茄蓋喺面嘅吉列豬扒芝士會拉絲好香濃 旁邊有好多薯角食完已經好夠飽😆 牛扒都有酒香 𝚂𝚎𝚝 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟷𝟸𝟾 都算平,下次可以試下食到好飽😋 個熱情果椰子蛋糕好開胃✨我建議大家都係5:30前去光線太暗影相唔夠靚😢📍Melt Fine Dessert & Burger 上環歌賦街47號地舖🪴🍁🪴🍁🪴🍁🪴🍁🪴🍁
🧡

📍Melt Fine Dessert & Burger
上環歌賦街47號地舖

🪴🍁🪴🍁🪴🍁🪴🍁🪴🍁
2022-10-12 254 瀏覽
我同朋友分別嗌左一個三文魚意粉同牛扒另外仲有前菜我地牛扒就嗌左五成熟 肉身好淋有牛味而三文魚意粉都好好食意粉軟硬適中 三文魚肉質好滑一啲都唔會老性價比超高 set dinner $200有找到甜品 真係好有驚艷既感覺實在太好食 佢地啲cake全部都係自己既即日整如果黎食一定要order 佢地既甜品 我同我朋友都食晒成個裝修係簡約風好多貓貓既插畫 好有心機 推薦!!!

我同朋友分別嗌左一個三文魚意粉同牛扒另外仲有前菜

實在太好食 佢地啲cake全部都係自己既即日整
如果黎食一定要order 佢地既甜品
我同我朋友都食晒成個

裝修係簡約風
好多貓貓既插畫 好有心機 推薦!!!
2022-10-12
2022-10-05 1264 瀏覽
由鹹轉甜中環歌賦街grain of salt離場後由甜品漢堡店接力新店保留所有裝修除赤紅牆身和拱形大窗舊店的部分標記仍在但添上店主友人在店外內繪畫的可愛貓咪即時活潑起來尤其那吃著芝士餅的為食貓定位fine dessert確實令人期望高一線單看擺在凍櫃內的甜品已經滿足眼球味道亦十分對辦比起一些強調藍帶餅師駐場的店舖更具實力🔅 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝘽𝙪𝙧𝙧𝙖𝙩𝙩𝙖 𝙎𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞午間set lunch定價合理主菜3揀一點了番茄芝士意粉酸度醒神意粉口感亦不錯🔅 𝙎𝙩𝙧𝙖𝙬𝙗𝙚𝙧𝙧𝙮 𝙁𝙧𝙖𝙞𝙨𝙞𝙚𝙧傳統法式士多啤梨蛋糕以常見開邊士多啤梨圍邊雖然並非小型wild strawberries但非美國帶酸品種令整個蛋糕更美味🔅 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪一小杯跟餐甜品咖啡酒濃一點更佳🔅 𝙂𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙏𝙚𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚用上台灣茉莉綠茶粉跟日本抹茶味道不同味道還好
由鹹轉甜
中環歌賦街grain of salt