二訪上環的【Melt】餐單更新了 用料和配搭都更加吸引店內有不少可愛的貓貓牆壁圖案₍ᐞ•༝•ᐞ₎◞ ̑̑♪♡厭世的表情超搞笑店內位置寬敞 店員都親切有禮 店內的長椅也十分適合打卡꙳ ⋆ 𓈒𓏸 Coffee and cake set $78 (weekdays only 1430-1730)𓇢 Creme Brulee 超推薦他們的法式焦糖布丁!表面用火槍燒過帶焦香非常滑溜 質感絲滑 雲呢拿味也很濃郁又恰到好處^・·̫・̥ฅ♡𓇢 Pear Charlotte 非常精緻的蛋糕糖漬啤梨片砌成了花的形狀 而且依然保持爽脆口感用上絲帶綑住更加可愛蛋糕體濕潤鬆軟 是非常治癒的甜品֒ ⋆꙳ ⋆ ͛.·⋆͛꙳ ⋆ 𓈒𓏸 Crispy burger (hormone free chicken thigh) $78無激素雞上髀juicy而且炸得非常酥脆一邊吃肉汁一邊滴在碟上和風芥茉醬微辛口感中和了飽膩感生菜 洋蔥 蕃茄 酸瓜都非常新鮮和爽脆=͟͟͞͞➳❥꙳ ⋆ 𓈒𓏸 The layers sandwich 慢煮牛肉三文治 $88用上慢煮美國項級牛肩胛肉富肉香 肉質不韌呈粉紅色炒洋蔥都完全焦糖化了 非常甘甜超足料! 一拿起來餡
二訪上環的【Melt】
餐單更新了 用料和配搭都更加吸引
店內有不少可愛的貓貓牆壁圖案₍ᐞ•༝•ᐞ₎◞ ̑̑♪♡
厭世的表情超搞笑
店內位置寬敞 店員都親切有禮
店內的長椅也十分適合打卡

𓇢 Creme Brulee
超推薦他們的法式焦糖布丁!
表面用火槍燒過帶焦香

用上慢煮美國項級牛肩胛肉
富肉香 肉質不韌呈粉紅色
炒洋蔥都完全焦糖化了 非常甘甜
超足料! 一拿起來餡料滿到要瀉
加上帶酒香的法式牛肉汁 蘸著吃不怕乾«٩(*´ ꒳ `*)۶»
The  layers  sandwich
Crispy  burger
The  layers  sandwich
2023-02-26 84 瀏覽
上環好多cafe 呢間cafe開左無耐 裝修新淨 又多貓貓打卡位 幾多得意野食方面叫左burger 意粉 甜品 全部都好新鮮熱辣 好好味 最特別係佢既茄汁係自制 唔會好酸 仲好有蕃茄味甜品佢哋原來全部都係自己整 好靚 唔太甜 好好食!會有下次 食得好舒服又好味 價錢又唔會太貴 overall都推薦

甜品佢哋原來全部都係自己整 好靚 唔太甜 好好食!

N訪Melt,這陣子多了漢堡與三文治的選擇,性價比都好高!乾杯!那天與可愛的貓咪同進午餐,微醺小貓在牆上的模樣很可愛。Slow cooked 的USDA Prime Beef切成薄薄片,加上濃濃的牛肉汁與炒洋蔥,是個會讓人想一口接一口咬的三文治。來這邊吃甜品是基本操作,這次嚐的是regular item 焦糖布甸,看著糖焦化,很邪惡但又不可抗力地想吃。嗯,不吃白不吃,吃完再多數運動好了。‑ ‒ – • Slow cooked USDA Prime Beef slices topped with Demi-glace sauce andsauted onion•Prosecco•Crème Brûlée‑ ‒ –
N訪Melt,這陣子多了漢堡與三文治的選擇,
性價比都好高!

乾杯!那天與可愛的貓咪同進午餐,
微醺小貓在牆上的模樣很可愛。

是個會讓人想一口接一口咬的三文治。
來這邊吃甜品是基本操作,
這次嚐的是regular item 焦糖布甸,
看著糖焦化,很邪惡但又不可抗力地想吃。
嗯,不吃白不吃,
吃完再多數運動好了。

‑ ‒ –

sauted onion
•Prosecco
•Crème Brûlée

‑ ‒ –
今次來到上環Cafe晚餐。Cafe周圍都可以發現到好多貓貓主題的佈置和壁畫。愛貓之人必定要來😌🍔Yellow Cover Burger 芝士漢堡廚師將芝士醬煮到流質熔岩狀,當你把蓋子拿起,芝士就如瀑布般灑到整個漢堡包上~ 濃厚且咸香味重的芝士滲透到剛好包住整個漢堡包面。每啖入口芝士都黏在你的口中,再配上多汁牛肉,真係好正!🥪 The Layers Sandwich 慢煮牛肉三文治牛肉用慢煮嘅方式再加入洋蔥,慢煮嘅方法可以鎖住牛肉嘅鮮味。食之前再倒入滿滿燒肉汁提升味道層次,友人覺得非常好味店員介紹店內大部分甜品都是由二十多歲年輕美女廚師🧝🏻‍♀️自己研發和親手製作的😎大家記得多多支持👍🏻🍓Strawberry Tiramisu特製的士多啤梨醬配上軟滑的Tiramisu,唔太甜而且好軟滑~ 士多啤梨超甜沒帶丁點酸味👍🏻 入口能夠食出幸福的味道🍪Browine Pop表面是朱古力脆皮,入面就是厚厚朱古力蛋糕。食到濃濃朱古力同時唔會過甜~ 🍭最後都想分享一下,這店正做甜品優惠,有興趣就來

🍔Yellow Cover Burger 芝士漢堡

🥪 The Layers Sandwich 慢煮牛肉三文治

🍓Strawberry Tiramisu

🍪Browine Pop

🍭最後都想分享一下,這店正做甜品優惠,有興趣就來
2023-02-19
  • Yellow Cover Burger 芝士漢堡
  • Strawberry Tiramisu
2023-02-21 94 瀏覽
Grain of Salt撤出後,換來是以漢堡和甜品做主打的cafe,用上紅磚牆身,有可愛貓做壁畫,相信貓迷一定很喜歡!炸雞漢堡($78) 用上無激素雞上髀,外皮炸得香脆,肉質一點也不鞋不乾,保留足夠濕度! 兩塊烘過鬆軟帶微脆的麵包夾着芥末醬、生菜洋蔥、蕃茄、酸瓜,層次很豐富,亦解了炸皮的油膩炸薯條- 配上自家製的蕃茄醬,聽店主表示用了美極汁、檸檬等調配,有莎莎的口感,味道清新;薯條是粗身的,炸得再脆身一點就更好伯爵茶芝士蛋糕 ($78) 這價錢是包配咖啡的,中上環呢個價錢性價比唔錯! 面層是自家浸製的梨,芝士味道夠,但伯爵茶香相對較淡,餅底不錯Bailey Coffee - Bailey 加咖啡是無敵的組合,我一向很喜歡Grapefruit Tonic聽說午餐更加抵,漢堡配薯條,還包飲品,值得來一試!這裏的店員很親切友善呢

Grapefruit Tonic

之前見網友來過上環Melt Fine Dessert & Burger呢間貓貓Café打卡,全店外內都有貓貓壁畫,見到咁可愛所以我又來朝聖一下! 這次我在晚餐時段到來,睇MEMU感覺漢堡和甜品都很吸引,所以試試~ 芝士漢堡 $88半溶的瘋狂芝士醬 ,一拉溶器芝士便直流在漢堡上,賣相好有趣啊!漢堡扒用上美國頂級牛肉,肉汁特別Juicy香濃,全個漢堡包都係芝士醬真係好好味,值得一試!手撕豬肉三文治 $88慢煮西班牙手撕豬肉配香辣燒烤醬 ,再加菜絲沙律,饀料超豐富!豬肉好多汁一D都唔乾,燒烤醬好惹味,越食越想咬大啖D~麵包有特別底面烘過,外脆內軟,推介~!另外見到甜品SET$78有飲品和甜品都好抵食,加上見到蛋糕櫃的甜品樣樣都好吸引,所以叫咗2 Set試試~~[甜品]Earl Grey Cheese Cake:伯爵茶味的芝士餅,食落啖啖茶香,芝士鹹香加餅底甜味沖擊味蕾,甜鹹交錯味道特別好味!Cream Burlee:雲呢拿加蛋香布甸口感柔滑,味道不太甜,焦糖燒得脆脆的,這裡的甜品太出色了!Dirty:喝得出咖啡的烘培豆香味,堅果香中帶微酸,細問店員下原來Melt的咖啡豆在香港烘培炒熟的,

芝士漢堡 $88

手撕豬肉三文治 $88

[甜品]

[飲品]
Dirty:喝得出咖啡的烘培豆香味,堅果香中帶微酸,細問店員下原來Melt的咖啡豆在香港烘培炒熟的,所以咖啡零舍新鮮,奶味柔滑,好喝啊!

Cold Brew Organic Earl Grey Tea:清新的冷凍伯爵茶,還細心加了鮮橙點綴,清香自然,打卡靚啊!

好喜歡這間Cafe,坐位寬敞舒適,食物好吃,文青必到!

Melt Fine Dessert & Burger
上環歌賦街47號地舖
(牛記牛腩前少少,行多半條街就到,好易搵)
-上環一向都有好多隱世靚Cafe☕️今次行過呢間已經比門口吸引係一個好吸睛好少見嘅半開放式玻璃令空氣流通之餘,同街道仲多咗一份融合🥰餐廳主打甜品、漢堡、咖啡今次試咗新Menu其中幾樣嘢,想同大家分享😋/▫️慢煮牛肉三文治$88▫️店員推介嘅其中一款皇牌產品慢煮美國牛肩胛肉份量超多又Juicy又夠軟腍👍🏻炒過嘅洋蔥好入味🧅配搭埋秘製法式牛肉醬汁一齊食,味道好有驚喜😋/▫️雙層芝士煙肉牛肉漢堡$98▫️配料最多嘅一款漢堡美國頂級牛肉漢堡扒、雙層芝士、烤洋蔥、洋蔥、蘑菇、香脆煙肉、生菜、蕃茄、酸瓜一啖咬落去可以一次過食晒咁多種配料口感豐富大滿足!啱晒有選擇困難症嘅我🤭/▫️Pear Charlotte$48▫️用梨做主角嘅甜品好少見🍐濕潤嘅梨同蛋糕嘅味道好夾蛋糕用絲帶圍住,拆開果吓好有儀式感🍰/▫️Earl Grey Cheesecake$48▫️中意食芝士蛋糕嘅朋友一定要試!係硬身嘅質地,芝士味好濃厚配搭清新嘅伯爵茶味,兩者味道融合減少油膩感😋/▫️Matcha Latte$50▫️抺茶鮮奶個味道有幾夾我諗冇人唔知🤭奶味香濃中和抺茶嘅苦澀係一款飲得嘅甜品😘/▫️Sesame Latte$50▫️芝麻鮮奶採用嘅芝麻係
上環一向都有好多隱世靚Cafe☕️
今次行過呢間已經比門口吸引
係一個好吸睛好少見嘅半開放式玻璃
令空氣流通之餘,同街道仲多咗一份融合🥰
餐廳主打甜品、漢堡、咖啡
今次試咗新Menu其中幾樣嘢,想同大家分享😋
▫️慢煮牛肉三文治$88▫️
店員推介嘅其中一款皇牌產品
慢煮美國牛肩胛肉份量超多
又Juicy又夠軟腍👍🏻
炒過嘅洋蔥好入味🧅
配搭埋秘製法式牛肉醬汁一齊食,味道好有驚喜😋
▫️雙層芝士煙肉牛肉漢堡$98▫️
配料最多嘅一款漢堡
一啖咬落去可以一次過食晒咁多種配料
口感豐富大滿足!啱晒有選擇困難症嘅我🤭
▫️Pear Charlotte$48▫️
用梨做主角嘅甜品好少見🍐
濕潤嘅梨同蛋糕嘅味道好夾
蛋糕用絲帶圍住,拆開果吓好有儀式感🍰
▫️Earl Grey Cheesecake$48▫️
中意食芝士蛋糕嘅朋友一定要試!
係硬身嘅質地,芝士味好濃厚
配搭清新嘅伯爵茶味,兩者味道融合減少油膩感😋
▫️Matcha Latte$50▫️
抺茶鮮奶個味道有幾夾我諗冇人唔知🤭
奶味香濃中和抺茶嘅苦澀
係一款飲得嘅甜品😘
▫️Sesame Latte$50▫️
芝麻鮮奶採用嘅芝麻係由店員即叫即炒香
芝麻味超香濃突出,同牛奶結合
味道香滑細膩🥰
入面裝修簡約清新,仲有好多貓貓壁畫主題
啱晒一眾貓奴去打卡📸
下次來上環搵好食又打卡嘅cafe小店
Melt Fine Dessert & Burger會係一個好選擇💕
雙層芝士煙肉牛肉漢堡
慢煮牛肉三文治
Earl Grey Cheesecake
Pear Charlotte
Sesame Latte
上環一直比我既感覺好chill亦好多靚靚cafe同小店今次黎到Melt到chill下🤓入面牆上到好多畫都係貓貓真心畫得好靚🫶🏻我地簡左個門口位對住條大街食個burger 再食件cake 再飲杯latte 再望住大街發呆 真係chill到喊🥹🥹🥹✨Yellow cover burger$88(美國頂級牛肉漢堡扒配瘋狂芝士醬)睇到瘋狂芝士醬既字眼身為芝士控既我都瘋狂左呀🤣即叫!黎到賣相係正到癲!真係好多芝士醬 仲要出晒煙而且佢仲係for客人自己倒芝士醬落去面到成個過程真係好治癒呀芝士味濃郁食落口感豐富一流架👌🏻✨慢煮牛肉三文治$88慢煮美國頂級牛肩胛、法式牛肉汁、炒洋蔥個包係超級大個 另外比個碗仔係放牛肉汁既入面係勁多料 超級多洋蔥同埋牛肉啲牛肩胛其實一食就食得出係頂級野因為真係好鮮同啲牛係勁滑而且包皮好脆身再一邊沾上濃濃既牛肉汁成件事夾到癲Tea set (一杯無酒精飲品加一件cake)✨Matcha latte + Pear Charlotte $55Matcha latte 好好飲 上面有種綿綿的感覺抹茶味亦都好出眾Pear Charlootte 以梨為甜品既唔多佢外面係一層蛋糕再包
上環一直比我既感覺好chill
我地簡左個門口位對住條大街
食個burger 再食件cake 再飲杯latte
再望住大街發呆 真係chill到喊🥹🥹🥹

✨Yellow cover burger$88
(美國頂級牛肉漢堡扒配瘋狂芝士醬)
睇到瘋狂芝士醬既字眼
身為芝士控既我都瘋狂左呀🤣即叫!
黎到賣相係正到癲!
真係好多芝士醬 仲要出晒煙
而且佢仲係for客人自己倒芝士醬落去面到
成個過程真係好治癒呀芝士味濃郁
食落口感豐富一流架👌🏻

✨慢煮牛肉三文治$88
慢煮美國頂級牛肩胛、法式牛肉汁、炒洋蔥
個包係超級大個 另外比個碗仔係放牛肉汁既
入面係勁多料 超級多洋蔥同埋牛肉
啲牛肩胛其實一食就食得出係頂級野
因為真係好鮮同啲牛係勁滑
而且包皮好脆身再一邊沾上濃濃既牛肉汁
成件事夾到癲

Tea set (一杯無酒精飲品加一件cake)

Matcha latte 好好飲 上面有種綿綿的感覺
抹茶味亦都好出眾

Pear Charlootte 以梨為甜品既唔多
佢外面係一層蛋糕再包住裏面另一種蛋糕咁
賣相亦相當靚 用梨砌成花再用絲帶🎀綁住
Cake亦都唔會太甜 淡淡的清新

✨seasame latte + weekly special $55
黑芝麻latte黑芝麻味道亦都好重

好chill不特只 味道出色 價錢又唔貴
每個staff都勁好服務
我諗呢度將會成為我去上環既canteen 🫶🏻
2023-02-19 48 瀏覽
呢間新開cafe係歌賦街嘅盡頭 環境好靜 幾舒服 牆上嘅貓貓🐱都好可愛 igable! 我地試左burger🍔同蛋糕🍰 兩樣都唔錯👍🏻⁣⁣. All in Burger 🍔 . $98⁣超豐富嘅巨型burger !! 真係all in burger😂 double cheese prime beef burger 加埋煙肉 🥓蘑菇 烤羊蔥 蕃茄 生菜 同pickles😍 勁多料 爆餡 個牛肉非常juicy 洋蔥好甜 所有料都幾新鮮 👍🏻⁣⁣. Smash sandwich 🥪 . $88⁣呢個望落好普通同個包好似好乾咁 其實食落去個包都幾脆 明顯烘過 個慢煮西班牙豬肉好大份 而且唔韌 個bbq sauce幾甜 仲真係好足料好多汁 咬落去咇哂出黎😂 個汁聽店員講係佢地自家製嘅 洋蔥都好甜 好夾⁣⁣. Coffee ☕️ & cake 🍰 . $78⁣Only weekdays 2:30-5:30🤍 我地分叫左pear chalotte 同 brownie pop 🍫 pear chalotte小清新 d梨排到玫瑰咁好靚 蛋糕就無乜特別 整體偏淡 唔甜 配hand drip ethiopia

. All in Burger 🍔 . $98⁣

. Smash sandwich 🥪 . $88⁣

. Coffee ☕️ & cake 🍰 . $78⁣
Only weekdays 2:30-5:30🤍 我地分叫左pear chalotte 同 brownie pop 🍫 pear chalotte小清新 d梨排到玫瑰咁好靚 蛋糕就無乜特別 整體偏淡 唔甜 配hand drip ethiopia 幾夾 好易入口 咖啡豆偏酸 好香👍🏻 brownie pop好似脆皮雪條咁 幾得意🫶🏻 入面係brownie 唔算甜 個皮都幾脆 配baileys latte超正 好夾 baileys latte呢款cocktail係偏甜 有啲似tiramisu 所以呢個配搭剛好🥰⁣

推介: 🌟🌟🌟🌟+0.5🌟(最高5星)⁣
📍 Melt Fine Dessert & Burger (上環)⁣
上環歌賦街47號地舖
嚟上環歌賦街除咗食九記,仲可以去 今次介紹 💕 #香港100必去cafe 💕 以白橘調 +貓貓壁畫𝗰𝗮𝗳𝗲今次門口打卡位又未能成功🙃 但可以窗邊位打卡!𝗰𝗮𝗳𝗲以白橘為主要色調,上下2層,暫時只對外開放下層。貓貓壁畫滿佈餐廳外內, #貓奴既你又點可以唔嚟呢!(貓奴既Vienn就嚟呢度啦)費話少講,食評即刻到😆🐱Yellow cover burger #芝士漢堡 hkd$88選用美國𝗨𝗦𝗗𝗔 𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲 𝗕𝗲𝗲𝗳 ,用法國牛油搽包麵包面令到包好脆身,好香牛油味。𝗢𝗻 𝘁𝗼𝗽 加咗幾種唔同種煩既芝士,cream cheese, cheddar cheese,….(由於影相嘅時間耐咗𝗱,所以呢達唔到預期流到落碟既效果)芝士味超濃好啱芝士控,簡直係神來之筆!🐱Smash Sandwich 手撕豬肉三文治hkd$88西班牙豬炆4個鐘,再手撕成豬肉絲。自家煮barbecue sauce ,味道甜甜酸酸。麵包麵上都係搽咗法國牛油,食落就好似奶油脆脆豬,唔食牛既朋友仔值得一試🐾叫咗2款𝗱𝗲𝘀𝘀𝘀𝗲𝘁 𝗰𝗼𝗺𝗯𝗼 (𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝟭𝟰:𝟯𝟬𝗽𝗺)🐾🐱𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗶𝗻𝗲 + 𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲

費話少講,食評即刻到😆

Smash Sandwich 手撕豬肉三文治

🐱Smash Sandwich 手撕豬肉三文治hkd$88

Classic Crème brûlée /Basque burnt cheese cake

🐱𝗦𝗽𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 𝘄𝗶𝗻𝗲 + 𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 𝘀𝗲𝘁 𝗵𝗸𝗱$𝟵𝟴
Basque burnt cheese cake (單點hkd$48)
Basque burnt cheese cake
自家製甜品巴斯克芝士蛋糕 ,蛋糕有Test tube係Rose syrup,可以一邊食一邊慢慢加上去。加咗Rose syrup 玫瑰花味好香 ,夠濕滑,又有蛋香芝士香,味道層次豐富so nice 👍🏽
Rose (單點hkd$78/glass)
一邊飲sparking wine 一方食蛋糕,簡直係perfect match

🐱𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 + 𝗱𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 𝘁𝗲𝗮 𝘀𝗲𝘁 𝗵𝗸𝗱$𝟳𝟴
Classic Crème brûlée
Classic Crème brûlée (單點hkd$58)
同樣自家製,上面焦糖脆卡卡,先食到焦糖甘庶甜脆,滑滑既燉蛋,甜度適中,簡直再encore
Matcha latte 轉oat milk +hkd$5
選用台灣綠茶粉,較多花香味,幾特別。中意飲matcha latte可試吓

Overall 自家製甜品想當之唔錯👍🏽𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 𝗰𝗼𝗺𝗯𝗼滿足咗中意飲酒既我 + 中意飲𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲既朋友!1次過滿足晒2種願望!𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 + 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗹𝗼𝘃𝗲𝗿一定要試芝士漢堡!人均消費hkd$197,大家值特嚟一試

🐾Vienn都想下星期二同Sarah嚟呢度chill😆

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🐱Melt Fine Dessert & Burger (上環)
🐾上環歌賦街47號地舖
2023-02-17
Smash Sandwich 手撕豬肉三文治
  • Classic Crème brûlée
  • Matcha latte
  • Basque burnt cheese cake
2023-02-17 61 瀏覽
偶爾會經過這間咖啡店...內裏有甜品及漢堡包,今天入去吃了個漢堡包午餐,店內的設計簡潔,座位不算擠迫。店員很有禮貌的安排我在吧台坐下。看看他們的餐牌簡單的點了一個漢堡包set, 開放式廚房,年青的廚師在後邊煎扒......聞到煎牛肉的味道已非常香!沙律非常新鮮可口,漢堡包的牛肉吃上去和外面的不同,沒有雪味!調味更是可喜,有淡淡的的海鹽鹹味,就此簡單已襯托出牛肉的粗香!沒有其他多餘的醃料怪味!其他配料確實是有美味特別一提片酸瓜,味道夠酸但不搶口蘑菇煎得夠香,芝士味道和份量恰度好處,一時忘記叫細份薯條,最后吃不完!價錢絕對超值,在中環有如此質素又價錢不貴的小店,確實可喜。
2023-02-17
5 分鐘 (堂食)
  • 漢堡包及他們自製蛋糕甜品
2022-12-05 243 瀏覽
同事之前去食之後既推介,話幾抵食,咁就去試下。Lunch set $128,包細份 salad,main 同 daily dessert,份量都幾多。Caesar Salad 份量都ok,味道唔錯。試左佢地既 House Burger,味道偏淡,漢堡沒咩牛肉味,中規中矩。粗薯條反而炸得幾好,自家製茄汁就偏稀身同酸,唔係好掛到上薯條。Set 既甜品係 Lemon Tart,細細件,味道都幾fresh,味道偏淡,撻底就正常。想食其他甜品可以加錢轉,都幾多款式。今次試 Earl Grey Cheesecake,質地係厚實嗰種,茶味唔係好濃,上面既cream亦都好實身。整體比較重身,有啲膩,share 食會好啲。不過環境幾舒服,中上環黎講價錢算唔錯。
同事之前去食之後既推介,話幾抵食,咁就去試下。

Caesar Salad 份量都ok,味道唔錯。
Caesar Salad

House Burger (USDA Prime Beef)

Lemon Tart

想食其他甜品可以加錢轉,都幾多款式。

不過環境幾舒服,中上環黎講價錢算唔錯。
Earl Grey Cheesecake
午餐
Dinner $188Octopus Tentacle 🐙 (8/10)西班牙八爪魚配上wasabi的沙拉 幸好wasabi的份量沒有很多 所以不太辣 八爪魚很嫩滑 加上黑醋汁酸酸的 很開胃Caprese salad 🥗 (7.5/10)配上迷你的mozzarella起司跟鮮甜的小番茄 味道很清新 作為前菜很開胃Salmon pasta 🐟 (8.5/10)烤三文魚扒的份量很大 大概有一個手掌的份量 魚的皮烤得很香脆 肉質嫩滑 完全不會乾 喜歡一份的口感 比較像al dante 掛汁能力不錯意麵的醬汁番茄味道很重 表面還灑了蟹肉Veal Parmesan + $20 🥩 (9/10)店員介紹這是吉列版牛排 因為是小牛的關係 牛肉味不會太重 但肉質很嫩 完全不會因為油炸的關係而把水分抽乾 店員把醬汁分開上 拉絲效果很澎湃呢 很適合打卡 Bisou $48看到店家美美的甜品專櫃真的完全選擇困難症呢 每一款都超級漂亮 店員說地庫是它們的甜品工房 所以每天都有新鮮的甜品出爐 而且還會不定期的更改菜單呢 這次完全給bisou的外觀給吸引到呢 中間的夾層是草莓醬加上桑莓 酸酸甜甜 口感輕盈 另外加
Dinner $188

Octopus Tentacle 🐙 (8/10)

Caprese salad 🥗 (7.5/10)

Salmon pasta 🐟 (8.5/10)

意麵的醬汁番茄味道很重 表面還灑了蟹肉

Veal Parmesan + $20 🥩 (9/10)

Bisou $48
看到店家美美的甜品專櫃真的完全選擇困難症呢 每一款都超級漂亮 店員說地庫是它們的甜品工房 所以每天都有新鮮的甜品出爐 而且還會不定期的更改菜單呢 這次完全給bisou的外觀給吸引到呢 中間的夾層是草莓醬加上桑莓 酸酸甜甜 口感輕盈 另外加了一點點的clive香料 外層的巧克力很喜歡 帶點榛子的味道 很香脆 而且不太甜

Matcha latte (hot) 🍵 (8/10)
拉花中規中矩吧 但拌勻的還不錯 至少喝到底不會有粉末 抹茶的味道偏甜 苦甘味不太突出

Mocha (iced) ☕ (8.5/10)
店家特意選用了法國的巧克力 所以味道更濃郁 咖啡的味道也不太苦澀

OVERALL: 大推薦🤩 (8.5/10)
很喜歡店家採用咖啡調的裝潢 很有時尚感呢 而且店裡加入了很多貓貓的裝飾 但是牆壁已經有幾個貓貓的圖案 主子們不要錯過打卡的機會喔 餐廳雖然不算很多 但空間感還不錯 當天是平日晚上 沒有很多客人 我跟朋友舒服的聊了幾個小時呢 店員們也很友善呢
Veal Parmesan
Salmon  pasta
Bisou
Matcha  latte
Mocha
本來以為星期日來會好多人排隊,可能己過午餐時間,所以直接進去了!店員的服務態度很好,食物也很不錯, 因此整體感覺很好:)➜ Sesame Latte ($55) 是黑芝麻奶的味道!➜ Coffee Tonic ($55) 咖啡很不錯!➜ House Burger ($108) 漢堡包的內烘得香脆, 過稍 唔睇感覺為乾,如果有醬汁更好! 薯條脆,好吃!➜ Shrimp Spaghetti ($128) 很喜歡意粉的蕃茄醬汁,意粉比較有咬口!➜ 伯爵味蛋糕(忘記價錢) 上面有果醬,不會太甜, 蛋糕帶有淡淡的伯爵味,整體 味道不錯!餐廳的內外都充滿各式各樣的貓咪,非常適合打卡!另外好鍾意佢哋冇限時的要求,因此喺人流唔係最旺的時候係唔會趕客,和朋友在這裏坐着吃東西傾咗好耐都唔會感到焦急!(之前試過幫襯一啲CAFE就算冇人都會趕你走, 感覺好差勁)⋯⋯⋯⋯⋯⋯【個人評價】⋯⋯⋯⋯⋯⋯➜ 味道: 8/10  ➜ CP值:8/10  ➜ 打卡指數:9/10  ➜ 環境+服務:9/10   ➜ 推薦指數:9/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
店員的服務態度很好,食物也很不錯, 因此整體感覺很好:)

Sesame Latte & Coffee Tonic

➜ Coffee Tonic ($55) 咖啡很不錯!
House Burger & Shrimp Spaghetti

餐廳的內外都充滿各式各樣的貓咪,非常適合打卡!
⋯⋯⋯⋯⋯⋯【個人評價】⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
Sesame Latte & Coffee Tonic
2022-11-14 189 瀏覽
絕對係𝗁𝗂𝖽𝖽𝖾𝗇 𝗀𝖾𝗆 !! 前身係𝗀𝗋𝖺𝗂𝗇 𝖺𝗍 𝗌𝖺𝗅𝗍 𝖼𝖺𝖿𝖾 搖身一變成𝖼𝖺𝖿𝖾 + 西餐廳保留住前身橙色大門裝修 不過店內就加左好多貓貓壁畫 見到都好開心🫶🏻⁡𝗦𝗲𝘁 𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 ($𝟭𝟴𝟴 𝘂𝗽)▸ 𝗈𝖼𝗍𝗈𝗉𝗎𝗌 𝗍𝖾𝗇𝗍𝖺𝖼𝗅𝖾 ▸ 𝖼𝖺𝗉𝗋𝖾𝗌𝖾 𝗌𝖺𝗅𝖺𝖽▸ 𝗌𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇 𝗉𝖺𝗌𝗍𝖺 ▸ 𝗁𝖺𝗇𝗀𝖾𝗋 𝗌𝗍𝖾𝖺𝗄 (+$𝟦𝟢)⁡個𝖽𝗂𝗇𝗇𝖾𝗋 好抵食!包左前菜、主菜同飲品一黎兩個前菜都非常驚艶!個𝗈𝖼𝗍𝗈𝗉𝗎𝗌 𝗍𝖾𝗇𝗍𝖺𝖼𝗅𝖾 𝗌𝖺𝗅𝖺𝖽用加芥末辣辣地好開胃!而另一個𝖼𝖺𝗉𝗋𝖾𝗌𝖾 𝗌𝖺𝗅𝖺𝖽 仲加左分子料理 將黑醋變成一粒粒波咁 真係好有心思 ✨⁡主菜方面試左三文魚番茄意粉同牛扒 三文魚𝗉𝖺𝗌𝗍𝖺 竟然係咁大份量!不過意粉個𝗍𝖾𝗑𝗍𝗎𝗋𝖾 有啲粉 🥲 ⁡跟住黎到今晚重頭戲!就係甜品啦🧡店員推介左𝗌𝗂𝗀𝗇𝖺𝗍𝗎𝗋𝖾 既𝖬𝖾𝗅𝗍 𝗒𝗈𝗎𝗋 𝗁𝖾𝖺𝗋𝗍 係朱古力蛋糕同法式燴梨個朱古力蛋糕係有𝖽 𝖻𝗋𝗈𝗐𝗇𝗂𝖾 但更鬆軟 仲加左自家製𝗏𝖺𝗇𝗂𝗅𝗅𝖺 𝗌𝖺𝗎𝖼𝖾 雖然外貌唔靚但絕對有內涵地好食 🫶🏻⁡
絕對係𝗁𝗂𝖽𝖽𝖾𝗇 𝗀𝖾𝗆 !!

𝗦𝗲𝘁 𝗱𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 ($𝟭𝟴𝟴 𝘂𝗽)
▸ 𝗈𝖼𝗍𝗈𝗉𝗎𝗌 𝗍𝖾𝗇𝗍𝖺𝖼𝗅𝖾
▸ 𝖼𝖺𝗉𝗋𝖾𝗌𝖾 𝗌𝖺𝗅𝖺𝖽
▸ 𝗌𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇 𝗉𝖺𝗌𝗍𝖺
▸ 𝗁𝖺𝗇𝗀𝖾𝗋 𝗌𝗍𝖾𝖺𝗄 (+$𝟦𝟢)

個𝖽𝗂𝗇𝗇𝖾𝗋 好抵食!包左前菜、主菜同飲品

主菜方面試左三文魚番茄意粉同牛扒

跟住黎到今晚重頭戲!就係甜品啦🧡