餐廳: PHI Coffee & Pancake (太古城道)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
6天前 0 瀏覽
呢日送完小朋友返學有一個鐘me time☺️咁就去咗學校附近嘅phi coffee & pancake度嘆返個早餐😋PHI晨曦全日早餐(炒菇,煙三文魚,豬肉腸,炒蛋,牛油果,黑醋沙律,吐司) $98呢份早餐真係好豐富真係好鐘意呢度嘅牛油吐司,本身已經夠軟熟,落埋蜜糖🍯食更加正😍😍😍豬肉腸帶少少辣都食正炒菇一般食落無乜味其他正正常常鮮奶咖啡呢度嘅咖啡一向有水準今次亦一樣,拉花都靚#hkfoodie #太古美食

呢份早餐真係好豐富
豬肉腸帶少少辣都食正
炒菇一般食落無乜味
其他正正常常

鮮奶咖啡
呢度嘅咖啡一向有水準今次亦一樣,拉花都靚

#hkfoodie #太古美食
2024-05-19 0 瀏覽
大家見到呢個水吧染左頭髮,身形偏瘦既女仔千祈吾好入去食!今朝叫左幾份早餐早餐係吾錯但係早餐食晒,咖啡都未到就有啲過分!聽到其他枱好多都吹緊嘢飲見到個水吧仲喺度慢慢沖,又唔比人幫仲要黑哂面發脾氣,無料就吾好企水吧咁樣既做野態度,真係不知所謂😡😡😡同個好高戴眼鏡既男仔吹咗幾次單,佢都有過去幫手跟單,但係個女仔剩係係到發脾氣😓😓由10點15分左右落單,到11點3,等足60分鐘都未有飲品,最後都係趕時間轉外賣杯帶走,仲要唔好飲🤢🤢🤢建議大家見到呢個女仔都吾好入去
大家見到呢個水吧染左頭髮,身形偏瘦既女仔
千祈吾好入去食!
今朝叫左幾份早餐

早餐係吾錯

但係早餐食晒,咖啡都未到就有啲過分!
聽到其他枱好多都吹緊嘢飲
咁樣既做野態度,真係不知所謂😡😡😡
建議大家見到呢個女仔都吾好入去
2024-05-19
$60 (早餐)
  • 全日早餐
2024-05-18 0 瀏覽
平常我也不會打食評,這一次不得不打還要離開店舖後開食評今天係母親節打後嘅星期六,我同屋企人經過一間好靚嘅舖頭,裏面有獨角獸,想去打卡食梳乎厘,但我去到門口,無人接待我地,翩翩門口就企咗一個女同事,我望一望去舖頭裏面,其他人喺度執緊枱,忙緊照顧其他客人,只有一位女同事企喺度聽到一位男同事講,門口有客,但位女同事竟然講咗句粗口,關我x事問題我哋就企喺度 我同我屋企人聽到都唔知畀咩反應同行仲要有小朋友好彩即時有另外一位女同事帶我地入座但今時今日咁嘅服務態度唔得唔知我以為佢係老闆不過叫咗個藍莓梳乎厘係幾好食只是等待真的需時囉,要30幾分鐘個位女同事服務態度有待改善
平常我也不會打食評,這一次不得不打
還要離開店舖後開食評
個位女同事服務態度有待改善

2024-05-18
  • Lotus海鹽焦糖梳乎厘
2024-05-17 0 瀏覽
睇到有pet friendly餐廳即刻狗衝過去,滿心歡喜諗住同狗狗打下卡去到店員黑口黑面話狗唔入得,話轉左條款我地山長水遠去到一句話「轉左條款」就轉身走左睇返post都係上個月嘅事唔入得應該要del返個post,唔好誤導人令人浪費時間
睇到有pet friendly餐廳即刻狗衝過去,
滿心歡喜諗住同狗狗打下卡
去到店員黑口黑面話狗唔入得,
話轉左條款
我地山長水遠去到
一句話「轉左條款」
就轉身走左
睇返post都係上個月嘅事
唔入得應該要del返個post,
唔好誤導人
令人浪費時間
2024-05-06 118 瀏覽
Phi :一間我常去嘅Cafe~我最推薦嘅係佢哋嘅超值早餐,50幾蚊左右,就有一個非常抵食美味嘅豬柳蛋漢堡配特色飲品。豬柳蛋漢堡有唔鹹嘅豬柳,有芝士、一片薄煎蛋,加上頭尾兩塊pancake墊住,加啲楓糖漿,清清甜甜非常可口。套餐包括特別的飲品,例如焦糖牛奶、玫瑰牛奶、各種特色咖啡等等。係我同一家人平時早餐嘅不二之選。至於pancake,我通常下午茶嘅時候會嚟嗌朱古力pancake! 特別欣賞朱古力梳乎厘班戟富空氣口口地,食落鬆軟幼滑,更加有香醇嘅朱古力醬、極度濃郁嘅朱古力磚塊。一家大細都讚不絕口。另外有一款士多啤梨班戟,士多啤梨味道都好清新,值得欣賞。我都試過佢哋嘅午餐。推薦燴牛柳紅蘿蔔意大利飯。醬汁香醇,透着淡淡嘅紅蘿蔔香,牛柳切得好細滑,調味有黑椒嘅香氣,自然清新,都有意大利飯嘅忌廉口感。個人十分喜歡。

2024-04-19 191 瀏覽
🍛🍲🥘🌯🥗星期日見好好天想帶屋企嘅狗狗出去行下。 經朋友介紹, 原來太古城有一間寵物友好餐廳,所以就即刻打咗電話去預約book位。 下午到達餐廳後, 職員畀咗貓狗可以飲嘅奶畀狗狗飲,bb飲到舐舐脷! 呢間餐廳我有食過佢位於中環嘅分店, 性價比比較高,主打嘅梳乎厘班戟好好食! 太古分店比較方便,可以泊車喺太古城中心,食夠200蚊有三個鐘免費泊車。▪️ Midsummer Pastrol Sharing All Day Breakfast $288 (for 2 ppl)今次我哋淨係叫咗一個週末限定2人 brunch set, 入面有兩人份量嘅 all day breakfast, 新鮮生果, 兩杯乳酪& 兩杯嘢飲。我覺得佢嘅pancake幾好食,腸仔唔會好鹹,太陽蛋煎得剛剛好有蛋香,牛油果新鮮,乳酪唔會好甜, 而其他嘢係正常發揮。呢個set包咗兩杯嘢飲 可以選擇Classic Coffee,Chocolate,抹茶latte或者果汁。▪️ Cappuccino不愧為泡沫咖啡,泡沫多到就嚟爆出嚟😂 咖啡幾香,澀澀地,有回甘味。▪️ 抹茶latte一個抹茶latte拉花竟然係狗狗,真係超級得意!
🍛🍲🥘🌯🥗

▪️ Cappuccino

▪️ 抹茶latte
一個抹茶latte拉花竟然係狗狗,真係超級得意! 靚到唔捨得飲,食到最後先至飲😆 味道都幾好,綠茶味幾濃。食完all day breakfast再飲埋真係大滿足!

🎀Melo's Rating: 🍑🍑🍑🍑 (5個🍑為滿分)

PHI Coffee & Pancake (太古)
📍太古太古城道14號耀星閣地下G1010號舖

想睇更多餐廳食評:
#melo_doremi

2024-04-13 184 瀏覽
近排 Phi coffee & pancake 做緊獨角獸主題🦄🦄🦄我地作為獨角獸愛好者點可以唔嚟打吓卡呢🤩我地叫咗漢堡扒全日早餐有漢堡扒,法式吐司,煙三文魚,牛油果,煙肉,煎蛋等漢堡扒非常厚切👍🏻食落口好juicy啖啖肉汁吐司好軟熟,配合埋蜜糖味道更好粉紅吞拿魚貓耳朵粉吞拿魚充滿鹹香貓耳朵粉配合粉紅色火龍果醬汁整體都唔錯👍🏻甜蜜獨角獸香芋梳乎厘梳乎厘pancake水準同之前食過嘅一樣,都係非常鬆軟,充滿空氣感中間粉紫色嘅係香芋cream側邊伴有棉花糖&麻糬梳乎厘pancake上嘅香芋奶蓋同pancake味道好match繽紛獨角獸咖啡第一啖我係覺得唔好飲嘅,因為我未落咖啡😂但唔飲咗第一啖先係無位落咖啡嘅落咗咖啡後即刻好飲好多😋😋😋甜甜地嘅香芋奶味可以帶出咖啡香濃味#openrice#phicoffeepancake#hkfoodie

我地叫咗

漢堡扒全日早餐
有漢堡扒,法式吐司,煙三文魚,牛油果,煙肉,煎蛋等
漢堡扒非常厚切👍🏻食落口好juicy啖啖肉汁
吐司好軟熟,配合埋蜜糖味道更好

吞拿魚充滿鹹香
貓耳朵粉配合粉紅色火龍果醬汁
整體都唔錯👍🏻

中間粉紫色嘅係香芋cream
側邊伴有棉花糖&麻糬

繽紛獨角獸咖啡
之前去過中環分店,覺得中規中舉吧,不是特別好吃,但食物賣相不錯。太古分店實在強差人意…souffle pancakes 雖然輕身,可惜質感很水, 感覺應該是食譜出了點問題,或是烹調控制不好,不難吃但也不好吃,配搭及口味上毫無層次。all day breakfast 非常普通,雖然有牛油果,但在其他地方絕對可以吃到更好的。oreo milkshake 超級難喝… 我沒有喝過這麼差的飲料,既沒有奶味也沒有oreo味,感覺比較像是浸過oreo的水,比清水還要難喝… matcha latte 淡而無味,除了顏色以外,與抹茶可算是沒有任何關係。------印象中服務是可以的,只可惜打救不到味道的缺失,而且太古分店也沒有中環店裝修得吸引,實在沒有任何原因再到訪… 要是想打卡,還是建議別點飲料,或直接去其他分店吧。

------
2024-03-23 269 瀏覽
今晚放工搵食,一心想去食pancake, 於是到附近的PHI Coffee & Pancake食晚餐和甜品Pancake。 入到餐廳,立即兩眼發光,原來餐廳做緊獨角獸主題,整間餐廳都有獨角獸的佈置,連餐牌都轉了獨角獸餐牌。我立即點了獨角獸的食品和飲品來打卡。☕️ 繽紛獨角獸咖啡銀盤上有一杯濃厚鮮奶,上面打了厚厚的奶泡,在奶泡上放上不同形狀和不同顏色的棉花糖,隔離有一個裝有濃縮的黑咖啡的玻璃瓶。首先要把濃縮黑咖啡倒入色彩繽紛的棉花糖奶泡上。棉花糖輕柔地漂浮在咖啡之上,為咖啡增添了一抹甜美的氣息。🍴炙燒半蓉芝士吐司吐司烘烤得恰到好處,外酥內軟,香氣四溢。上面覆蓋著半溶化的芝士,它帶有一絲絲的粘性,入口即化,與吐司完美融合。而多士夾著一片Parma Ham, 豐富了口感和咸香味道,使得整個吐司更加美味可口。🧁 甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘疏乎厘上面鋪滿着粉紫色的忌廉,忌廉上更放上色彩繽紛的大小不同形狀的棉花糖,其中更有獨角獸棉花糖,而疏乎厘旁邊有三粒芋泥。芋泥的綿密與香甜在口中散開,而疏乎厘則帶來了輕盈與細膩的口感,與芋泥完美融合,讓人陶醉,再加上色彩繽紛的棉花糖,甜甜蜜蜜,真的是讓人回味無窮。

☕️ 繽紛獨角獸咖啡

2024-03-22
炙燒半蓉芝士吐司
甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
2024-03-17 183 瀏覽
諗咗好耐除夕大餐食咩好,突然想食Pancake所以我地選擇咗去PHI Coffee & Pancake🥞我地叫咗Dinner Set for 2前菜巴馬火腿芝士雞胸肉蜜糖沙律整個配搭食落覺得好fresh好開胃主菜明太子醬三文魚籽貓耳朵粉明太子醬汁充滿鹹香,帶子亦煎得好香,配合埋三文魚籽整體好好食👍🏻慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯牛面肉好淋好入味👍🏻梳乎厘士多啤梨梳乎厘梳乎厘好鬆軟,士多啤梨淋上士多啤梨醬,連埋梳乎厘同d cream一齊食,層次感好豐富😍另外加錢叫咗小熊的朱古力泡泡浴朱古力唔太甜幾好飲鮮奶咖啡奶泡幼滑,飲落好smooth#hkfoodie#openrice#phicoffeeandpancake

我地叫咗Dinner Set for 2

梳乎厘

另外加錢叫咗
朱古力唔太甜幾好飲

鮮奶咖啡
奶泡幼滑,飲落好smooth

2023-12-31
鮮奶咖啡
前排lunch去左食見佢有個lunch set $98包一個main同一杯野飲於是嗌左呢個意大利飯同一杯Dirty飯好食嘅 但係女仔食完大概只有7成飽我覺得略嫌細份左啲Dirty…有點差咖啡同奶完全好似毫無關係咁我唔係好識點形容但飲過啲好好味嘅Dirty就會feel到個分別同埋覺得佢個牛奶唔夠凍所以做唔出果種半啖熱(咖啡)半啖凍(奶)嘅感覺Service正正常常 無特別差無特別好唯一有個位覺得可以改善係野飲上得有啲慢我食哂成個飯之後仲再等左陣杯咖啡先到
前排lunch去左食

唯一有個位覺得可以改善係野飲上得有啲慢
我食哂成個飯之後仲再等左陣
杯咖啡先到

2024-03-02 294 瀏覽
餐廳走木系裝潢,以木色傢俬為主,並採用左落地大玻璃,但望出去既景色就麻麻🫣只係對住一大堆民居同馬路。菜單選擇唔多,主食同甜品既比例一半一半,如果可以提供輕食會更加之好。🍝傳統卡邦尼意粉Phi出產既意粉偏濃味,味道creamy同好黏口,醬汁濃稠到可以包住每一條意粉,再加上長條型鹹煙肉碎用作點綴用既胡椒,蛋味同芝士味都好突出,令成個意粉好惹味,但食到尾聲好膩口!🥞黃金比例·原味梳乎厘Cp值極高既pancake,八十八蚊就有三大塊🫶🏻即叫即煎,兩面煎得微微金黃色,再配上鮮奶油同糖漿,口感軟綿鬆軟,每一啖充滿空氣感之餘,又富有濃郁既蛋香味🥚,入口又夠濕潤,擺盤亦好吸引,岩晒要影相打卡既人!📍PHI Coffee & Pancake太古太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖

🍝傳統卡邦尼意粉

🥞黃金比例·原味梳乎厘

📍PHI Coffee & Pancake
太古太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖
Dinner set for 2ppl 包前菜兩個Main同souffle $368前菜揀左Parma Ham🥓同鷄胸肉蜜糖沙律🥗🍝明太子醬三文魚籽貓耳朵粉 有兩粒帶子,三文魚籽大粒鹹香,明太子醬creamy,貓耳朵粉有咬口,味道正常,明太子貓耳朵系不敗組合😝🥕慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯牛面肉好嫩滑估唔到咁稔😝,意大利飯加左紅蘿蔔粒🥕,不過唔系好食到蘿蔔味,意大利飯濕潤用左紅蘿蔔做source,汁略嫌多左少少口感似粥😂,個人鍾意闊條麵多啲🦞紅噹噹龍蝦意大利飯 龍蝦肉多🦞,意大利飯綿密creamy,多忌廉汁好似燴飯咁,帶奶油香 👍🍝慢煮牛面肉闊條麵 $98牛面肉一樣咁稔,闊條麵有咬口佔滿蕃茄肉醬開胃🍅,不過略嫌蕃茄醬唔夠濃🫢🦀辣蕃茄蟹肉扁意粉$98推介‼️估唔到意粉加左黑椒,少少辣有後勁但系好惹味🌶️,同蕃茄醬🥫好夾,蕃茄醬濃郁,扁意粉好香,蟹肉份量都唔少👍☕經典英式伯爵茶梳乎厘 梳乎厘有驚喜‼️蛋香味重,超鬆軟fluffy入口即融😍,有3塊梳乎厘🥞,伯爵茶醬茶味香,不過唔系好多醬,有焦糖脆餅🍫﹑雲呢拿雪糕🍦﹑黃豆粉蕨餅﹑瑪德蓮蛋糕🍰伴碟,雪糕太細球俾cream遮著差啲睇唔到😂🍪Lotus
前菜揀左Parma Ham🥓同鷄胸肉蜜糖沙律🥗

🍝明太子醬三文魚籽貓耳朵粉

🥕慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯

🦞紅噹噹龍蝦意大利飯

🍝慢煮牛面肉闊條麵 $98

🦀辣蕃茄蟹肉扁意粉$98

☕經典英式伯爵茶梳乎厘

🍪Lotus 海鹽焦糖魔法梳乎厘
2塊梳乎厘加左Lotus餅乾碎口感豐富😝, 不過焦糖味唔系好出,味道會淡啲,至於梳乎厘就一樣咁好食🥞,梳乎厘即叫即整,要預留時間叫
✨環境舒適,落地大玻璃,採光度高,座位多,卡位寬闊坐得舒服,適合聚餐,木系裝修🪵🌾,除左甜品仲有主食,主食味道都唔錯,擺盤精緻,不過主食的份量較少,梳乎厘比主食大份
🍽PHI Coffee & Pancake慢煮牛面肉闊條麵味道讚👍闊條麵有咬口又掛汁醬🤤牛面肉無諗過煮到咁淋但口感仍係度👏👏推薦大家一試👍青醬大蝦意大利飯直話直說🫣上枱時有小小嚇親小編😂咁綠既🤣🤣🤣意想不到又幾好味~不過有小小溜~同埋草青味唔算好濃~但接受唔到既觀眾真係停一停·諗一諗😎唔介意既緊係值得叫黎一試🤡同埋大蝦可以再大隻d就好🤣PHI全日早餐特別又唔算~每樣食物正常發揮到係食客面前~不過勝在份量夠~特別在於個兩塊鬆餅🥞勁勁勁好味👅至小小編覺得)唔誇張介紹·依個鬆餅真係整得好香·要試就試埋佢👍Lotus海鹽焦糖梳乎厘意思不到地超好食😍小編唔算好鐘情甜品或者甜食~但依間梳乎厘勁好味🤤蛋香味勁濃~入口鬆軟非常之夾~極力推薦大家要黎trytry👏盛惠 $6xx💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講🫦已經想再去食😂😂大家不妨黎會一會~仲有幾間分店俾大家揀👀希望你地鐘意😃
🍽PHI Coffee & Pancake

🍻🍻🍻🍻🍻

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講🫦

2023-09-26 1051 瀏覽
今次和學生在這間店舖吃疏乎厘,學生點了冧巴溫的伯爵茶疏乎厘,而我就點了朱古力疏乎厘再配一個焦糖香蕉,而我和學生也喝了dirty咖啡。Dirty咖啡,這個名字我不明白為什麼會這樣稱呼,所以我們要服務員,他說因為dirty咖啡的咖啡是熱的,牛奶是冰冷的,難怪會形成兩層,咖啡就會浮在面,牛奶就會沉在底,口感形成很大的對比,入口的質感也很複雜, Dirty就是認為這種複雜的感覺。個人也比較喜歡沒有那麼苦的咖啡,這咖啡也不太褲,挺適合我的,加上由地鐵站走過來說一段路程,也挺熱的,所以坐下來最好就是飲一杯冰冷的東西。我覺得疏乎厘整得好好食,有一種外脆內軟的感覺。甜的程度是很高的,我也不是太偏好甜品,所以我覺得可以不用那麼甜,而且他配一些非常甜的朱古力說,和朱古力餅乾,還有一排太甜的朱古力,我覺得全部加起來太漏了。如果我下次叫,我不會和朋友或者學生一起叫甜品,如果兩個人食的話,可以一個人叫鹹的吃,一個人點甜的會剛剛好,不會太漏了。而中間有一個雲呢拿雪糕,和朱古力的Cream,我也覺得朱古力疏乎厘這個真的太甜了,下次不會再吃這個。下次會吃另一個疏乎厘,可能是無花果提子這個。加配了一個焦糖香蕉,這個非常

Dirty咖啡,這個名字我不明白為什麼會這樣稱呼,

我覺得疏乎厘整得好好食,有一種外脆內軟的感覺

甜的程度是很高的,我也不是太偏好甜品
還有一排太甜的朱古力,我覺得全部加起來太漏了。

如果我下次叫,

而中間有一個雲呢拿雪糕,

下次會吃另一個疏乎厘,可能是無花果提子這個。

加配了一個焦糖香蕉,這個非常好吃,香蕉也配合得剛剛好。

我的學生吃了一個伯爵茶pancake,
我吃了他一些啫喱,也感覺不錯,他那個pancake會比較好食

最後在他的店舖買了幾個紀念品,由於他的形狀很可愛,所以留來紀念