餐廳: PHI Coffee & Pancake (太古城道)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
6天前 0 瀏覽
近排 Phi coffee & pancake 做緊獨角獸主題🦄🦄🦄我地作為獨角獸愛好者點可以唔嚟打吓卡呢🤩我地叫咗漢堡扒全日早餐有漢堡扒,法式吐司,煙三文魚,牛油果,煙肉,煎蛋等漢堡扒非常厚切👍🏻食落口好juicy啖啖肉汁吐司好軟熟,配合埋蜜糖味道更好粉紅吞拿魚貓耳朵粉吞拿魚充滿鹹香貓耳朵粉配合粉紅色火龍果醬汁整體都唔錯👍🏻甜蜜獨角獸香芋梳乎厘梳乎厘pancake水準同之前食過嘅一樣,都係非常鬆軟,充滿空氣感中間粉紫色嘅係香芋cream側邊伴有棉花糖&麻糬梳乎厘pancake上嘅香芋奶蓋同pancake味道好match繽紛獨角獸咖啡第一啖我係覺得唔好飲嘅,因為我未落咖啡😂但唔飲咗第一啖先係無位落咖啡嘅落咗咖啡後即刻好飲好多😋😋😋甜甜地嘅香芋奶味可以帶出咖啡香濃味#openrice#phicoffeepancake#hkfoodie

我地叫咗

漢堡扒全日早餐
有漢堡扒,法式吐司,煙三文魚,牛油果,煙肉,煎蛋等
漢堡扒非常厚切👍🏻食落口好juicy啖啖肉汁
吐司好軟熟,配合埋蜜糖味道更好

吞拿魚充滿鹹香
貓耳朵粉配合粉紅色火龍果醬汁
整體都唔錯👍🏻

中間粉紫色嘅係香芋cream
側邊伴有棉花糖&麻糬

繽紛獨角獸咖啡
之前去過中環分店,覺得中規中舉吧,不是特別好吃,但食物賣相不錯。太古分店實在強差人意…souffle pancakes 雖然輕身,可惜質感很水, 感覺應該是食譜出了點問題,或是烹調控制不好,不難吃但也不好吃,配搭及口味上毫無層次。all day breakfast 非常普通,雖然有牛油果,但在其他地方絕對可以吃到更好的。oreo milkshake 超級難喝… 我沒有喝過這麼差的飲料,既沒有奶味也沒有oreo味,感覺比較像是浸過oreo的水,比清水還要難喝… matcha latte 淡而無味,除了顏色以外,與抹茶可算是沒有任何關係。------印象中服務是可以的,只可惜打救不到味道的缺失,而且太古分店也沒有中環店裝修得吸引,實在沒有任何原因再到訪… 要是想打卡,還是建議別點飲料,或直接去其他分店吧。

------
2024-03-23 138 瀏覽
今晚放工搵食,一心想去食pancake, 於是到附近的PHI Coffee & Pancake食晚餐和甜品Pancake。 入到餐廳,立即兩眼發光,原來餐廳做緊獨角獸主題,整間餐廳都有獨角獸的佈置,連餐牌都轉了獨角獸餐牌。我立即點了獨角獸的食品和飲品來打卡。☕️ 繽紛獨角獸咖啡銀盤上有一杯濃厚鮮奶,上面打了厚厚的奶泡,在奶泡上放上不同形狀和不同顏色的棉花糖,隔離有一個裝有濃縮的黑咖啡的玻璃瓶。首先要把濃縮黑咖啡倒入色彩繽紛的棉花糖奶泡上。棉花糖輕柔地漂浮在咖啡之上,為咖啡增添了一抹甜美的氣息。🍴炙燒半蓉芝士吐司吐司烘烤得恰到好處,外酥內軟,香氣四溢。上面覆蓋著半溶化的芝士,它帶有一絲絲的粘性,入口即化,與吐司完美融合。而多士夾著一片Parma Ham, 豐富了口感和咸香味道,使得整個吐司更加美味可口。🧁 甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘疏乎厘上面鋪滿着粉紫色的忌廉,忌廉上更放上色彩繽紛的大小不同形狀的棉花糖,其中更有獨角獸棉花糖,而疏乎厘旁邊有三粒芋泥。芋泥的綿密與香甜在口中散開,而疏乎厘則帶來了輕盈與細膩的口感,與芋泥完美融合,讓人陶醉,再加上色彩繽紛的棉花糖,甜甜蜜蜜,真的是讓人回味無窮。

☕️ 繽紛獨角獸咖啡

2024-03-22
炙燒半蓉芝士吐司
甜蜜芋泥獨角獸梳乎厘
2024-03-17 164 瀏覽
諗咗好耐除夕大餐食咩好,突然想食Pancake所以我地選擇咗去PHI Coffee & Pancake🥞我地叫咗Dinner Set for 2前菜巴馬火腿芝士雞胸肉蜜糖沙律整個配搭食落覺得好fresh好開胃主菜明太子醬三文魚籽貓耳朵粉明太子醬汁充滿鹹香,帶子亦煎得好香,配合埋三文魚籽整體好好食👍🏻慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯牛面肉好淋好入味👍🏻梳乎厘士多啤梨梳乎厘梳乎厘好鬆軟,士多啤梨淋上士多啤梨醬,連埋梳乎厘同d cream一齊食,層次感好豐富😍另外加錢叫咗小熊的朱古力泡泡浴朱古力唔太甜幾好飲鮮奶咖啡奶泡幼滑,飲落好smooth#hkfoodie#openrice#phicoffeeandpancake

我地叫咗Dinner Set for 2

梳乎厘

另外加錢叫咗
朱古力唔太甜幾好飲

鮮奶咖啡
奶泡幼滑,飲落好smooth

2023-12-31
鮮奶咖啡
前排lunch去左食見佢有個lunch set $98包一個main同一杯野飲於是嗌左呢個意大利飯同一杯Dirty飯好食嘅 但係女仔食完大概只有7成飽我覺得略嫌細份左啲Dirty…有點差咖啡同奶完全好似毫無關係咁我唔係好識點形容但飲過啲好好味嘅Dirty就會feel到個分別同埋覺得佢個牛奶唔夠凍所以做唔出果種半啖熱(咖啡)半啖凍(奶)嘅感覺Service正正常常 無特別差無特別好唯一有個位覺得可以改善係野飲上得有啲慢我食哂成個飯之後仲再等左陣杯咖啡先到
前排lunch去左食

唯一有個位覺得可以改善係野飲上得有啲慢
我食哂成個飯之後仲再等左陣
杯咖啡先到

2024-03-02 261 瀏覽
餐廳走木系裝潢,以木色傢俬為主,並採用左落地大玻璃,但望出去既景色就麻麻🫣只係對住一大堆民居同馬路。菜單選擇唔多,主食同甜品既比例一半一半,如果可以提供輕食會更加之好。🍝傳統卡邦尼意粉Phi出產既意粉偏濃味,味道creamy同好黏口,醬汁濃稠到可以包住每一條意粉,再加上長條型鹹煙肉碎用作點綴用既胡椒,蛋味同芝士味都好突出,令成個意粉好惹味,但食到尾聲好膩口!🥞黃金比例·原味梳乎厘Cp值極高既pancake,八十八蚊就有三大塊🫶🏻即叫即煎,兩面煎得微微金黃色,再配上鮮奶油同糖漿,口感軟綿鬆軟,每一啖充滿空氣感之餘,又富有濃郁既蛋香味🥚,入口又夠濕潤,擺盤亦好吸引,岩晒要影相打卡既人!📍PHI Coffee & Pancake太古太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖

🍝傳統卡邦尼意粉

🥞黃金比例·原味梳乎厘

📍PHI Coffee & Pancake
太古太古城道14號星輝台耀星閣地下G1010號舖
Dinner set for 2ppl 包前菜兩個Main同souffle $368前菜揀左Parma Ham🥓同鷄胸肉蜜糖沙律🥗🍝明太子醬三文魚籽貓耳朵粉 有兩粒帶子,三文魚籽大粒鹹香,明太子醬creamy,貓耳朵粉有咬口,味道正常,明太子貓耳朵系不敗組合😝🥕慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯牛面肉好嫩滑估唔到咁稔😝,意大利飯加左紅蘿蔔粒🥕,不過唔系好食到蘿蔔味,意大利飯濕潤用左紅蘿蔔做source,汁略嫌多左少少口感似粥😂,個人鍾意闊條麵多啲🦞紅噹噹龍蝦意大利飯 龍蝦肉多🦞,意大利飯綿密creamy,多忌廉汁好似燴飯咁,帶奶油香 👍🍝慢煮牛面肉闊條麵 $98牛面肉一樣咁稔,闊條麵有咬口佔滿蕃茄肉醬開胃🍅,不過略嫌蕃茄醬唔夠濃🫢🦀辣蕃茄蟹肉扁意粉$98推介‼️估唔到意粉加左黑椒,少少辣有後勁但系好惹味🌶️,同蕃茄醬🥫好夾,蕃茄醬濃郁,扁意粉好香,蟹肉份量都唔少👍☕經典英式伯爵茶梳乎厘 梳乎厘有驚喜‼️蛋香味重,超鬆軟fluffy入口即融😍,有3塊梳乎厘🥞,伯爵茶醬茶味香,不過唔系好多醬,有焦糖脆餅🍫﹑雲呢拿雪糕🍦﹑黃豆粉蕨餅﹑瑪德蓮蛋糕🍰伴碟,雪糕太細球俾cream遮著差啲睇唔到😂🍪Lotus
前菜揀左Parma Ham🥓同鷄胸肉蜜糖沙律🥗

🍝明太子醬三文魚籽貓耳朵粉

🥕慢煮牛面肉迷你紅蘿蔔意大利飯

🦞紅噹噹龍蝦意大利飯

🍝慢煮牛面肉闊條麵 $98

🦀辣蕃茄蟹肉扁意粉$98

☕經典英式伯爵茶梳乎厘

🍪Lotus 海鹽焦糖魔法梳乎厘
2塊梳乎厘加左Lotus餅乾碎口感豐富😝, 不過焦糖味唔系好出,味道會淡啲,至於梳乎厘就一樣咁好食🥞,梳乎厘即叫即整,要預留時間叫
✨環境舒適,落地大玻璃,採光度高,座位多,卡位寬闊坐得舒服,適合聚餐,木系裝修🪵🌾,除左甜品仲有主食,主食味道都唔錯,擺盤精緻,不過主食的份量較少,梳乎厘比主食大份
🍽PHI Coffee & Pancake慢煮牛面肉闊條麵味道讚👍闊條麵有咬口又掛汁醬🤤牛面肉無諗過煮到咁淋但口感仍係度👏👏推薦大家一試👍青醬大蝦意大利飯直話直說🫣上枱時有小小嚇親小編😂咁綠既🤣🤣🤣意想不到又幾好味~不過有小小溜~同埋草青味唔算好濃~但接受唔到既觀眾真係停一停·諗一諗😎唔介意既緊係值得叫黎一試🤡同埋大蝦可以再大隻d就好🤣PHI全日早餐特別又唔算~每樣食物正常發揮到係食客面前~不過勝在份量夠~特別在於個兩塊鬆餅🥞勁勁勁好味👅至小小編覺得)唔誇張介紹·依個鬆餅真係整得好香·要試就試埋佢👍Lotus海鹽焦糖梳乎厘意思不到地超好食😍小編唔算好鐘情甜品或者甜食~但依間梳乎厘勁好味🤤蛋香味勁濃~入口鬆軟非常之夾~極力推薦大家要黎trytry👏盛惠 $6xx💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講🫦已經想再去食😂😂大家不妨黎會一會~仲有幾間分店俾大家揀👀希望你地鐘意😃
🍽PHI Coffee & Pancake

🍻🍻🍻🍻🍻

☻非專業食評·純個人口味☻

🗣️仲有咩想講🫦

2023-09-26 1040 瀏覽
今次和學生在這間店舖吃疏乎厘,學生點了冧巴溫的伯爵茶疏乎厘,而我就點了朱古力疏乎厘再配一個焦糖香蕉,而我和學生也喝了dirty咖啡。Dirty咖啡,這個名字我不明白為什麼會這樣稱呼,所以我們要服務員,他說因為dirty咖啡的咖啡是熱的,牛奶是冰冷的,難怪會形成兩層,咖啡就會浮在面,牛奶就會沉在底,口感形成很大的對比,入口的質感也很複雜, Dirty就是認為這種複雜的感覺。個人也比較喜歡沒有那麼苦的咖啡,這咖啡也不太褲,挺適合我的,加上由地鐵站走過來說一段路程,也挺熱的,所以坐下來最好就是飲一杯冰冷的東西。我覺得疏乎厘整得好好食,有一種外脆內軟的感覺。甜的程度是很高的,我也不是太偏好甜品,所以我覺得可以不用那麼甜,而且他配一些非常甜的朱古力說,和朱古力餅乾,還有一排太甜的朱古力,我覺得全部加起來太漏了。如果我下次叫,我不會和朋友或者學生一起叫甜品,如果兩個人食的話,可以一個人叫鹹的吃,一個人點甜的會剛剛好,不會太漏了。而中間有一個雲呢拿雪糕,和朱古力的Cream,我也覺得朱古力疏乎厘這個真的太甜了,下次不會再吃這個。下次會吃另一個疏乎厘,可能是無花果提子這個。加配了一個焦糖香蕉,這個非常

Dirty咖啡,這個名字我不明白為什麼會這樣稱呼,

我覺得疏乎厘整得好好食,有一種外脆內軟的感覺

甜的程度是很高的,我也不是太偏好甜品
還有一排太甜的朱古力,我覺得全部加起來太漏了。

如果我下次叫,

而中間有一個雲呢拿雪糕,

下次會吃另一個疏乎厘,可能是無花果提子這個。

加配了一個焦糖香蕉,這個非常好吃,香蕉也配合得剛剛好。

我的學生吃了一個伯爵茶pancake,
我吃了他一些啫喱,也感覺不錯,他那個pancake會比較好食

最後在他的店舖買了幾個紀念品,由於他的形狀很可愛,所以留來紀念
2023-09-13 811 瀏覽
Love Phi that every time we go there, there's always gonna be surprises. The fluffy pancakes are great as always, while they constantly change the menu to bring in new pastas variations that I really like. The smoked salmon with avocado sauce was a bit light on the sauce, which l'd like to add more flavour to it. The slow-cooked beef cheek fettuccine was superb, a real deal for the price it's charged.
2023-09-09
  • 慢煮牛面肉意粉
  • 明太子醬魚籽貓耳朵粉
2023-08-24 977 瀏覽
嚟到太古城!!! 順帶又去搵好嘢食啦😂,我最愛食tiramisu,看到推介TIRAMISU COFFEE,所以這次就去試 「PHI COFFEE & PANCAKE」!入座後環境非常舒服🤓,環境都以橙啡色為主,上菜速度都很快‼️今次想試梳乎厘,所以,叫咗一樣主食就夠了😂😆。1️⃣ 辣蕃茄蟹肉扁意粉 $98喜歡微辣的話都不錯呀,而且蟹肉比想像中多,好味😂,2個人分享也足夠了‼️2️⃣ 提拉米蘇咖啡 TIRAMISU COFFEE $52呢杯TIRAMISU COFFEE底下是咖啡,上面有一層厚厚的tiramisu!!!! 鍾意忌廉嘅人就會覺得好滿足😎,最好都是一啖忌廉加一啖咖啡,剩喺忌廉嘅話會覺得好飽肚😂😂😂3️⃣ PHI x CODIVA朱古力梳乎厘 $128GODIVA嘅朱古力🍫從不令人失望而回😂‼️梳乎厘整得很好,味道唔會太甜,又唔會勁快倒塔,仲有朱古力碎,梳乎厘加上雲尼拿雪糕朱古力碎,非常有口感🫶🏻總括嚟講,呢間都唔錯的,梳乎厘無令人失望啊!

1️⃣ 辣蕃茄蟹肉扁意粉 $98

辣蕃茄蟹肉扁意粉

TIRAMISU COFFEE

3️⃣ PHI x CODIVA朱古力梳乎厘 $128

PHI x CODIVA朱古力梳乎厘

總括嚟講,呢間都唔錯的,梳乎厘無令人失望啊!
2023-08-20
辣蕃茄蟹肉扁意粉
TIRAMISU COFFEE
PHI x CODIVA朱古力梳乎厘
  • 提拉米蘇咖啡
  • PHI x GODIVA朱古力梳乎厘
2023-08-14 597 瀏覽
平時行太古都喺商場食晚飯,今次試吓外面嘅餐廳,哩間睇過好多次,但一直未去食,有得食梳乎厘就啱喇😏 唔係咁肚餓又想食甜品,兩個人叫一份鹹點一份甜品就啱啱好👏🏻👑絢爛盛夏芒果椰子梳乎厘 $125芒果好香甜,忌廉有淡淡嘅椰子香味,表面仲有好多椰絲,梳乎厘質感鬆軟,而且滿滿蛋香😋 一份有三件梳乎厘,份量都算幾多,性價比都ok👍🏻✨明太子醬三文魚籽長通粉 $138三文魚籽咬落鹹香,明太子醬creamy又香濃,配搭我好鐘意嘅粗管長通粉,有咬口得嚟又掛汁,味道好豐富🤤✨粉紅仲夏白桃梳打 $48清新又清甜嘅桃味,配埋梳打水超解渴,啱哂夏天飲,充滿夏日嘅氣息🍑✨士多啤梨梳打 $48士多啤梨味唔係死甜,而且唔係好假嗰種味道,甜度啱啱好🍓🔍整體感覺:餐廳裝修都係簡約木系風格,環境幾舒適。職員服務態度好友善👏🏻 食物質素都幾好,鹹點做得唔錯,梳乎厘更加係必點😍

絢爛盛夏芒果椰子梳乎厘
👑絢爛盛夏芒果椰子梳乎厘 $125

明太子醬三文魚籽長通粉
✨明太子醬三文魚籽長通粉 $138

粉紅仲夏白桃梳打
✨粉紅仲夏白桃梳打 $48

士多啤梨梳打
✨士多啤梨梳打 $48
士多啤梨味唔係死甜,而且唔係好假嗰種味道,甜度啱啱好🍓

絢爛盛夏芒果椰子梳乎厘
明太子醬三文魚籽長通粉
粉紅仲夏白桃梳打
士多啤梨梳打
2023-08-12 365 瀏覽
之前在中环分店吃过,感觉味道还不错。这次早上在太古办事路过想进去吃早餐,等很久都没有人过来安排座位,问能不能点个咖啡和Pancake带走,就说现在很忙会很慢。不明白为什么在这么多人就餐的时间只安排两个服务员。因为不想干等就换到别家用餐了。
2023-08-10 338 瀏覽
今次淨係嚟食soufflés pancake🥰個鬆軟程度,無一次會令我失望🌟只係依家好似唔係士多啤梨🍓季節,好酸😂😂但係啲cream同雪糕保救返!加上佢個pancake都係咁好食,所以我就無意見啦☺️畢竟佢嘅質素都keep到,唔通用糖水浸完先俾人食咩😂而佢嘅主食就相對細份,飲品都唔係咁值,所以推薦大家嚟食佢嘅甜品☺️不過整體價錢都係偏貴嘅,始終soufflé pancake係gimmick產品,其實成本就好低😂
今次淨係嚟食soufflés pancake🥰
個鬆軟程度,
無一次會令我失望🌟

只係依家好似唔係士多啤梨🍓季節,
好酸😂😂

但係啲cream同雪糕保救返!
加上佢個pancake都係咁好食,
所以我就無意見啦☺️

畢竟佢嘅質素都keep到,
唔通用糖水浸完先俾人食咩😂

而佢嘅主食就相對細份,
飲品都唔係咁值,
所以推薦大家嚟食佢嘅甜品☺️

不過整體價錢都係偏貴嘅,
始終soufflé pancake係gimmick產品,
其實成本就好低😂
2023-06-25
下午茶
  • Lotus海鹽焦糖梳乎厘
  • 宇治抹茶紅豆梳乎厘
  • 雜莓三重奏梳乎厘
2023-08-03 525 瀏覽
🍳PHI 全日早餐- 全日早餐最特別係西多士加蜜糖 🍯- 跟餐叫咗陽光水檸檬茶🍋,我叫咗走冰。唔飲得酸野既人唔好叫呢個,入面嘅熱情果令杯嘢飲好酸。不過我用西多士剩低嘅蜜糖倒入去檸檬茶到,個人幾鍾意呢杯嘢飲,幾清新🍸🍅油漬蕃茄燒牛肉意大利飯- 蕃茄味酸酸濃濃😋-大大塊薄牛肉片鋪起上面🍮士多啤梨疏乎厘- 跟餐加$52有疏乎厘(2件)- 厚厚軟綿綿的疏乎厘配士多啤梨🍓以及士多啤梨醬都好夾,特別適合夏天。總消費加一:$284

🍳PHI 全日早餐
- 全日早餐最特別係西多士加蜜糖 🍯

🍅油漬蕃茄燒牛肉意大利飯
- 蕃茄味酸酸濃濃😋
-大大塊薄牛肉片鋪起上面

🍮士多啤梨疏乎厘
- 跟餐加$52有疏乎厘(2件)

總消費加一:$284

2023-08-01