中華小館

2024-04-12 2019 瀏覽
「中華小館」一貫傳統粵菜風格,卻又融合泰式烹調手法添新意,招牌得獎奶油蝦幾乎是每台客人必點的項目,再配手抓餅便更完美。得獎奶油蝦(例) $308手抓餅 $68奶黃色的湯汁份量豐富如湯,對我來說,看似喇沙湯麵!奶油汁幼滑味香,大蝦殻裡殻外掛滿湯汁,蝦肉新鮮彈牙,與湯汁同吃,提升鮮味。我把手抓餅全放進湯內浸一秒,盡吸精華,十分滋味。乾逼拆蟹肉粉絲煲 $248另一必吃項目,乾逼效果理想,乾濕度剛好,粉絲味道濃郁不過鹹,蟹肉份量都唔少。燒汁木魚花茄子 $88頗有新意,茄子炸得香口,木魚花添層次。上湯蒜子浸菜苗 $118傳統的菜式錯不了,蒜子夠大粒,沒有難吃的霸氣,菜苗新鮮。傳統街坊粵菜佈置風格,很配合店名「中華」。最令人矚目是這一隻大燒鵝,可見小美是另一強項,所以「中華小館」的叉燒、燒鵝、片皮鴨亦是力推。奶油龍蝦配手抓餅有優惠,$238/份。
得獎奶油蝦(例) $308
手抓餅 $68
奶黃色的湯汁份量豐富如湯,對我來說,看似喇沙湯麵!
乾逼拆蟹肉粉絲煲 $248
燒汁木魚花茄子 $88
頗有新意,茄子炸得香口,木魚花添層次。
上湯蒜子浸菜苗 $118
傳統的菜式錯不了,蒜子夠大粒,沒有難吃的霸氣,菜苗新鮮。
傳統街坊粵菜佈置風格,很配合店名「中華」。
奶油龍蝦配手抓餅有優惠,$238/份。
2024-03-30
外賣自取
2024-02-15 3463 瀏覽
今次呢間餐廳除咗有大閘蟹任食仲有其他食物 好豐富架每位仲附送滋潤燉湯真係非常抵食呀🔸大閘蟹任食放題 $498講吓呢個放題套餐有d咩嘢食先,首先當然唔少得嘅就係主角🦀大閘蟹啦,大閘蟹非常新鮮,重量係4-5両,每一隻都爆哂膏,睇到流哂口水🤤金黃色嘅蟹膏鮮甜無比,蟹肉實正得嚟好香蟹味,點埋蟹醋食就更加惹味呢個套餐會每位附送滋潤燉湯同埋鮑魚花菇扣鴨掌各一客,真係頂級嘅享受。燉湯🥣非常足料,飲落好清甜好潤,完全無味精,非常高質👍 鮑魚花菇扣鴨掌嘅鮑魚好彈牙,鴨掌好好肉,配埋鮑汁好好味😋除咗大閘蟹外,仲有多款食品可以無限添加,包括蟹粉小籠包、紅燒乳鴿、桂花鮮淮山、泡椒鮮魚皮等等,驚唔夠飽嘅話仲有馳名叉燒飯任食😍蟹粉小籠包皮薄餡靚,食到好香嘅蟹粉味,一啖咬落去仲爆哂肉汁,絕對要encore幾次🤣紅燒乳鴿嘅皮燒得好香脆,色澤亦都好靚,食落肉質嫩滑,乳鴿都啖啖肉,相當有水準👍 泡椒鮮魚皮食落好爽口,由於加咗泡椒所以都幾辣,非常惹味🤤馳名叉燒飯嘅叉燒燒得好靚,肥瘦平均,食埋個飯非常滿足
今次呢間餐廳除咗有大閘蟹任食
仲有其他食物 好豐富架
每位仲附送滋潤燉湯
真係非常抵食呀

🔸大閘蟹任食放題 $498

2023-11-03
3天前 0 瀏覽
香港遊記:灣仔中華小館食評我最近在香港的灣仔地區探索了一家名為中華小館的餐廳。以下是我在中華小館品嚐的幾道菜品:1. 海底椰川貝燉籍魚肉 ($176):這道湯品以新鮮的魚肉和川貝燉煮而成,湯汁濃郁,口感滑嫩。2. 紫砂功夫燉湯(位) ($156):這道湯品以紫砂壺燉煮而成,湯底清澈,滋味鮮美。3. 乾逼拆蟹肉粉絲煲 ($248):這道煲仔菜以鮮嫩的蟹肉和彈牙的粉絲為主要材料,口感豐富。然而,粉絲有點太多,食落去略為單調。4. 得獎奶油蝦 ($328):這道菜以大蝦裹上香脆的奶油炸製而成,外酥內嫩,味道鮮美。配手抓餅又幾好食既,蝦夠哂大隻。5. 爽脆泡椒魚皮 ($78):這道小吃以脆口的的泡椒魚皮,口感十分爽脆。6. 蒜茸炒時蔬 ($108):這道炒時蔬以蒜茸炒製而成,口感清脆,蒜香味濃郁。)。
香港遊記:灣仔中華小館食評

我最近在香港的灣仔地區探索了一家名為中華小館的餐廳。

以下是我在中華小館品嚐的幾道菜品:

灣仔,一個揉合咗新舊文化嘅地區,深藏住一間名叫中華小館嘅寶藏。餐廳嘅服務員、環境同食物都將中菜館嘅魅力發揮到極致。 👩‍🍳🏮⭐💓食物💓.  5/5 ♨️四重味蕾之感受---口水雞、八味一口豆腐、椒鹽魷魚鬚、清蒸大龍躉斑、XO醬炒玉帶呢度嘅每個菜式都獨一無二,帶住視覺同味蕾嘅雙重驚喜。口水雞🐔,夠惹味。肉香同調料嘅辣香互相輝映。😋😋😋八味一口豆腐🍲,味道絕對係非一般嘅豐富,以及其他佐料嘅香氣,真心惹味,又脆卜卜卜卜。🥢👍🏻🚥視覺之享受---椒鹽魷魚鬚與清蒸大龍躉斑💗環境💗. 5/5中華小館嘅環境舒適,以簡潔為主的裝潢配以溫馨的光線和適當的擺設,讓人即刻有咗食得安心嘅感覺。🏮🍽️🎍
💓食物💓.  5/5
呢度嘅每個菜式都獨一無二,帶住視覺同味蕾嘅雙重驚喜。
口水雞🐔,夠惹味。肉香同調料嘅辣香互相輝映。😋😋😋
🚥視覺之享受---椒鹽魷魚鬚與清蒸大龍躉斑

💗環境💗. 5/5
中華小館,一個地道嘅中式餐廳,環境好舒適,🎭裝修新穎,燈光明亮,好開胃😋。環境:✔️✔️✔️✔️✔️我同我班友👻走入嚟,睇見眼前嘅菜都想嚟一試😽。我哋唔想眼闊肚窄,所以好用心揀。口水雞🍗,清蒸龍躉斑🐠,得獎奶油西澳龍蝦🦞 ,原隻三頭鮑魚🐚,銀杏鮮腐竹浸時蔬🥬同野菌炆伊麵🍜,每樣都令我哋口水直流,喺我哋討論🗣️同投票🗳️中,每樣都贏取咗大量嘅支持,好難揀👍🏻。馬上就嚟試試口水雞啦,全場秒殺🥇。清爽嘅口感,配合微咸嘅調味,香滑嘅雞絕對令人回味無窮😋😋。禁好味嘅口水雞,難怪會秒殺。清蒸大龍躉斑靚爆咗魚🐠,紮實嘅肉質,搭配清爽嘅湯汁,每一口都令人覺得好滿足👍🏻,真係鍾意食🐠嘅食神必食🥈。得獎奶油西澳龍蝦🦞,烹飪到恰到好處,龍蝦肉微微彈牙,一咬即化,完全感受到咗奶油嘅豐富味道,味道好開胃😛。我哋走到鮮腐竹,清清地含有銀杏嘅湯汁,腐竹嫩滑,再配上嘅時蔬,完美👌。野菌炆伊麵🍜,香氣撲鼻,幾多嘅野菌和麵條完美地交織在一起。絕對要推薦嚟中華小館試下🍽️,唔論係食物🍱,環境🏮,定係服務👨‍🍳,都絕對達到五星級嘅享受,係灣仔一個好值得嚟嘅去處。食物:✔️✔️✔️✔️✔️

環境:✔️✔️✔️✔️✔️
野菌炆伊麵🍜,香氣撲鼻,幾多嘅野菌和麵條完美地交織在一起。

食物:✔️✔️✔️✔️✔️
6天前 0 瀏覽
好像也有一段時間沒吃中菜! 是日相約閨蜜一起吃廣東粵菜, 吃我們也喜歡的蟹肉粉絲煲! 位置極方便, 灣仔地鐵出口轉左便是! 環境古雅, 還設有包廂! 紫砂功夫燉湯 ~ 以小茶壼盛載, 功夫茶杯喝湯, 別有滋味! 湯頭很清甜, 開吃前先暖暖胃!乾逼拆蟹肉粉絲煲 ~ 超級香! 席前灑一點酒, 令味道更加香濃! 蟹肉分量很多, 一梳梳的很鮮甜! 粉絲很乾身, 沒有很油膩, 鑊氣十足, 極速被我們吃得一條不剩!京醬爆牛肉 ~ 雖然是醬爆, 但我其實不太喜歡過多醬的食物,  這個剛剛好! 醬料剛好包住軟嫩牛肉, 蔥沒有過腍, 還有點脆口, 不會太辣, 配飯一絕!碧綠淮山雲耳炒百合 ~ 雖然看著清淡, 但這才能吃得到蔬菜的鮮甜味! 火喉控制得很好, 保持爽脆!雪耳紅棗桂圓茶 ~ 最後來個滋潤甜湯, 喜歡不太甜, 滋補又養顏!
2024-06-01 4 瀏覽
#灣仔地膽 今次去中華小館吃頓地道廣東菜,餐牌主打自家明爐燒味及自創新派中菜等;傳統中式裝潢,水滾茶靚,店員有禮介紹!🥣紫砂功夫燉湯:先來一口暖笠笠的燉湯,湯頭濃郁順滑;材料豐富,氣氣四溢。 🦀️乾拆蟹肉粉絲煲:熱騰騰的小砂鍋上桌,店員才把花雕油下鍋~再快炒幾下,香氣撲鼻!蟹肉鮮甜飽滿,粉絲滑身入口,量十分足!🥩️京醬爆牛肉:牛肉軟嫩肉汁豐富,醬汁濃郁入味,配搭清新爽脆的京蔥,超級下飯!🥬️碧綠淮山雲耳炒百合:难山脆嫩爽口,配搭雲耳Q彈,口感層次豐富,好清新健康 🥢 🫖️雪耳紅策桂圓茶:甜品雪耳脆滑桂圓清甜美味,好清新解膩 !中華小館 The Orient Cuisine📍灣仔駱克道128號香港麗駿酒店地下(地鐵c出口)

中華小館 The Orient Cuisine
📍灣仔駱克道128號香港麗駿酒店地下(地鐵c出口)
2024-05-27 0 瀏覽
今天約了閨蜜在灣仔藝術中心欣賞話劇,她在駱克道预訂了一家中菜館午膳。在店員殷勤招待下,她選了五道菜。紫砂功夫燉湯~這壺湯很足料,味道鮮香醇郁。爽脆泡椒魚皮~魚皮切條,第一口咬下去外爽內軟滑,入口溶化且不腥,很特別,味道微辣,是前菜的好選擇。半肥瘦蜜汁厚切叉燒王~肉質鬆化,叉燒帶有燶邊突出其油香味,卻油而不膩。乾逼拆蟹肉粉絲煲~熱氣騰騰的一道功夫菜,把蟹籽、蟹肉拆了肉,配上香甜洋葱絲和碎豬肉粒,掛在乾身粉絲一起食,香氣四溢,令人垂涎欲滴,回味無窮。碧綠淮山雲耳炒百合~健脾開胃又清爽。最後加追雪耳紅棗桂圓茶~軟滑綿綿,清香可人,是女士們的恩物,飯後慢步前往藝術中心看話劇,確實賞心樂事!

在店員殷勤招待下,她選了五道菜。

紫砂功夫燉湯~這壺湯很足料,味道鮮香醇郁。

碧綠淮山雲耳炒百合~健脾開胃又清爽。

2024-05-27 0 瀏覽
中華小館 - 灣仔今日同老公去咗灣仔嘅中華小館度食晚餐 紫砂功夫燉湯(位)花旗參燉雞 第一次飲湯係用個茶壺裝住好似飲茶咁 我自己本身好鍾意花旗參嗰種甘甘甜甜嘅味道 所以好啱我口味芝麻鹽焗雞(半隻)皮脆肉嫩 雞皮薄薄香脆 食落唔會覺得油膩 雞肉非常嫩滑 而且淡淡鹽焗雞嘅鹹味 送飯一流乾逼拆蟹肉粉絲煲 我見好幾檯都有嗌呢個菜式 相信係招牌菜之一 粉絲煲上面有一梳梳啖啖肉嘅蟹肉 粉絲炒香左 唔會一pat pat仲好有口感雪耳紅棗桂圓茶(碗)老公平時好少食糖水 但係呢個紅棗桂圓茶嘅清甜唔會過甜 加埋雪耳爽脆嘅口感 紅棗食落養生嘅味道 食落好舒
中華小館 - 灣仔

今日同老公去咗灣仔嘅中華小館度食晚餐

• 紫砂功夫燉湯
  • 乾逼拆蟹肉粉絲煲
2024-05-24 0 瀏覽
行到天黑,同朋友都疲累,想揾間食得又好又飽嘅地方?▶️竹笙海皇翅◀️湯底一試就有一種好濃厚嘅干貝風味,海皇翅口感齊全,令你食得唔只有飽腹,而且十足滿足😄▶️金獎芝麻鹽焗雞◀️雞皮焗得啱啱好,咸香可口。食塊雞肉,皮脆肉嫩,個汁香甜十足,食落舒服極了👍🏽▶️得獎奶油西澳龍蝦◀️龍蝦肉嫩滑,放落口內隨即爆出龍蝦鮮甜醇厚嘅浓湯,散發出的香味,飄香四溢👍🏽😋▶️原隻三頭鮑魚金錢◀️鮑魚她肉厚口感滑舒服,加上金錢超讚,每一口都覺得好有味,名不虛傳!👍🏽▶️XO醬炒玉帶◀️當你拌炒帶XO醬炒玉帶的那一個瞬間,塊玉帶又黏又脆,有口感有味道😄。
行到天黑,同朋友都疲累,想揾間食得又好又飽嘅地方?
▶️竹笙海皇翅◀️

▶️金獎芝麻鹽焗雞◀️

▶️得獎奶油西澳龍蝦◀️

▶️原隻三頭鮑魚金錢◀️

▶️XO醬炒玉帶◀️

2024-05-22 144 瀏覽
週末人在湾仔,正是午膳時間,在這精品酒店地舖見到這廣東粤菜館,引發探店之念👏門内外都用上古色古鄉廣府酒家裝潢,木系佈置樓底高,堂座清楚見到燒臘枱位置👏先來廣東烹飪强項老火湯:紫砂功夫燉湯,海底椰作引,混合雞及豬肉燉煮成清湯,放入紫砂茶壺上枱,貴氣又保温,湯頭入口香醇😋再上冷盤小食: 爽脆泡椒魚皮,爽口魚皮伴以辣口椒香,口感相當正,佐酒良伴😋主食捨飯麵而選了粉絲:乾逼拆蟹肉粉絲煲,新鲜拆蟹肉加蟹子,肉碎撈入粉絲中,以勁熱鐵窩盛著, 熱氣騰騰,乾身入味,好頂肚😋燒味是廣東菜必食,一於來一道:半肥瘦蜜汁厚切叉燒王,肉質上乘,味道適中,厚切大大塊有嚼勁,伴粉絲食有風味😋菜蔬來個素食:碧綠淮山雲耳炒百合,清淡的一碟素菜解解先前濃郁味道😋單尾甜品:雪耳紅棗桂圓茶,甘香滑溜,甜味恰當😋一餐和味粤菜👏

先來廣東烹飪强項老火湯:
紫砂功夫燉湯

再上冷盤小食:
爽脆泡椒魚皮,爽口魚皮伴以辣口椒香,口感相當正,佐酒良伴😋
爽脆泡椒魚皮

主食捨飯麵而選了粉絲:
乾逼拆蟹肉粉絲煲

燒味是廣東菜必食,一於來一道:
半肥瘦密汁厚切叉燒王

菜蔬來個素食:
碧綠淮山雲耳炒百合,清淡的一碟素菜解解先前濃郁味道😋

單尾甜品:
雪耳紅棗桂圓茶,甘香滑溜,甜味恰當😋
雪耳紅棗桂圓茶

一餐和味粤菜👏
2024-05-19
紫砂功夫燉湯
爽脆泡椒魚皮
半肥瘦密汁厚切叉燒王
雪耳紅棗桂圓茶
2024-05-18 142 瀏覽
每次去到灣仔嘅時候,都會諗起附近嘅酒吧、晚上嘅時候都係好熱鬧、同朋友一齊食吓中菜!因為呢排好想食小菜滋補啲嘅湯!據聞仲係佢哋幾出名嘅湯!海底椰川貝燉鱷魚肉真係真材實料嘅有鱷魚肉,川貝材料都齊!再加上味道都夠清香!紫砂功夫燉湯;五指毛桃本身都好好飲,再加上燉過嚟味道好入好夠!拆蟹肉炒粉絲蟹肉粉絲本身都好夾,再加上完全冇殻、過程食得好舒服!又容易咀嚼得獎奶油蝦拼手抓餅一種奶油蝦本身都已經好香再配合手抓餅拼砌醬汁真係好正!爽脆滕椒魚皮:絕對係一個開胃菜,但係食落去唔會好飽!蒜蓉炒蔬菜白菜仔;味道自然唔會好鹹!中華小館灣仔駱克道128號

海底椰川貝燉鱷魚肉
真係真材實料嘅有鱷魚肉,川貝材料都齊!再加上味道都夠清香!

拆蟹肉炒粉絲
蟹肉粉絲本身都好夾,再加上完全冇殻、
過程食得好舒服!又容易咀嚼

得獎奶油蝦拼手抓餅
一種奶油蝦本身都已經好香再配合手抓餅拼砌醬汁真係好正!

中華小館
灣仔駱克道128號
2024-05-09 203 瀏覽
屋企裝修約了哥哥去灣仔選擇室內地板潔具, 到了吃晚飯時間, 看見附近有間好精緻的中國菜館,  中華小館, 決定在此 開餐.門外有大大個魚池,  海鮮生猛活躍. 步入小館,  被招牌大燒鵝吸引, 大家想想今晚食什麼好呢 ?食堂的木器裝修帶古典味道, 配上油畫及華麗燈飾, 美觀大方.廚窗掛的燒味好吸引.    我想 吃 蜜汁叉燒.侍應姐姐招呼好好,  開茶後即送上小食,  麻香鳳爪, 少少麻辣夠醒胄.再來一碟  桂花淮山小食, 淮山系養生之寶伴上桂花,  清香好味.哥哥喜歡飲湯,  叫了紫砂燉湯, 海底椰川貝燉鱷魚肉.   用上養生紫砂壺,  保暖又保氣. 湯料足,  火喉夠,  海底椰川貝止咳去痰, 鱷魚肉有益, 湯燉得清香, 蜜汁叉燒王,   半肥瘦叉燒, 肉質稔滑, 蜜汁味濃. 用上脢頭肉烤製, 醃料及手藝相當好, 顏色靚, 入口吾會肥膩.乾逼拆蟹肉粉絲煲,   蟹肉好豐富,   再蓋上晶瑩蟹籽, 份外搶眼. 店員替我們把粉絲炒起, 混合蟹肉蟹籽, 傳來陣陣蟹香.粉絲吸入蟹油味,  吾會黐住, 爽彈好食. 碧綠淮山雲耳炒百合,  這個菜炒得好清甜爽口,  材料好平均.   健康有益.
門外有大大個魚池,  海鮮生猛活躍.
碧綠淮山雲耳炒百合
廚窗掛的燒味好吸引.    我想 吃 蜜汁叉燒.
桂花淮山小食
紫砂燉湯, 海底椰川貝燉鱷魚肉
蜜汁叉燒王,   半肥瘦叉燒, 肉質稔滑, 蜜汁味濃.
蜜汁叉燒王
小食, 麻香鳳爪,
乾逼拆蟹肉粉絲煲
店員替我們把粉絲炒起, 混合蟹肉蟹籽, 傳來陣陣蟹香.
粉絲吸入蟹油味,  吾會黐住, 爽彈好食.
碧綠淮山雲耳炒百合,  這個菜炒得好清甜爽口,  材料好平均.   健康有益.中華小館,  食材有質素, 我們特別喜歡他們的燉湯.
桂花淮山小食
紫砂燉湯, 海底椰川貝燉鱷魚肉
蜜汁叉燒王
小食, 麻香鳳爪,
  • 紫砂燉湯
  • 海底椰川貝燉鱷魚肉
  • 小食
  • 麻香鳳爪
我實際到訪過不少餐廳。然而,「中華小館」在我心目中佔有一席重要的地位,讓我感到非常地親切和舒適。 ✨餐廳的氛圍十分家庭式,裝潢簡單卻不失溫馨,典型的中式風格,令人飽餐一頓後感覺如在家一般。 🏡💛✨首先,「酸薑糖心皮蛋」的味道鮮美,皮蛋的滑潤口感與薑的香氣完美結合,酸甜適中, 再配以精美的色澤,真是令人垂涎三尺。 😋🥚✨接著是「脆皮燒肉」,金黃色的外皮配上滑嫩的肉質,既香脆又鮮美。再搭配佢哋嘅特製醬汁,味道更是美妙無比。 🍖👍✨「金獎芝麻鹽焗雞」則是我極力推薦的一道菜。雞肉烹煮得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,淋上獨特的芝麻鹽,每一口都引人入勝。 🍗😍✨最後,實在不能忘記的就是「得獎奶油西澳龍蝦」。龍蝦肥美,澎湃的奶油香氣包圍著每一口,味道豐富,口感紮實,絕對是桌上的亮眼之星。 🦞💯總的來說,「中華小館」是一個充滿家的感覺的餐廳,各種料理都能展現廚師具匠心的烹調手法。環境舒適,美食佳餚,絕對值得一試!期待你的到來呢! 🎉👏😊💖

2024-05-06 227 瀏覽
成日煲劇,陪住朋友慶祝生日就揀咗呢間中菜餐廳🥳!一聽就知道得獎藥材豐富,所以我哋就忍不住嚟咗試啦!食咗一轉,果然覺得好驚喜!🥳🙀🐠🐟🧮🥬🥦開始嗌嘅就係八味一口豆腐!八味獨特,食落口感👄每一口都有唔同驚喜!豆腐超級滑喉同埋唔肥,我完全停唔到口!😍 🍲再嚟就係竹笙海皇翅,每一口都食得到新鮮嘅海皇,料好足,令到整道菜好有飽足感!我完全食得放不下筷子😍!✔️接著我哋就食咗金獎芝麻鹽焗雞🐔,芝麻嘅香味同雞嘅燒烤香氣好撞伴,成功激发出色嘅口感!真係可歎為觀止!👍 XO醬炒玉帶,一定要大大讚佢嘅料勁新鮮,滿口都係XO醬嘅味道,玉帶食落口又甜又爽脆!呢款係用心做出嚟嘅美食啊!😍睇到我鍾意嘅食物就好似見到寶一樣!全部食物都係做得好精緻,份量足又新鮮,甚至仲要有彈口嘅口感,呢就係中菜嘅魅力所在嘅!💕💓啱啱講完最愛就要講返最後一味好食嘅,就係甜品一定會有嘅!今次我哋食咗生磨蛋白杏仁茶😍,真係飲足一碗,整個人都變得好舒服呀!😻總結返,我覺得餐廳嘅食物非常值得推薦!最緊要係餐廳嘅氣氛好好,服務員好有耐性同埋友善!如果你係食「飯」其中一名,又鍾意試新野,一定要嚟中華小館一試喎!我嚟緊定必再嚟!😼🥳👍