中華小館

2024-04-23 382 瀏覽
朋友聚會好耐無食中菜,今次係朋友揀,真心佢無介紹錯,食完立即解決咗下個月既母親節飯☺️店內裝潢較傳統同時給人中式的優雅感。由於高樓底所以唔會覺得侷促嘈吵。🫖紫砂功夫燉湯 - 用紫砂茶壺延長左燉湯既保溫時間,而且可以少少咁飲,去㗳真湯既味道,燉湯加左花旗參、瘦肉等,清甜醇香。🌟蜜汁叉燒皇(例牌)- 厚切叉燒,但入口鬆軟,肉中帶肥既五花腩,有少少焦香同蜜味,超級推薦。🦐奶油大蝦 另配 手抓餅 - 呢個奶油蝦似曾相識,令我諗起沙巴之旅。今次以大頭蝦肉質結實有咬口,再沾滿奶油汁😋配埋手抓餅,真係令人食唔停口,清晒成隻碟。🐥芝麻鹽焗雞(半隻) - 外皮又脆又薄皮,有芝蔴香,重點隻雞係好有雞味,而且唔會有肥膏。🦀乾逼拆蟹肉粉絲煲 - 比平時的粉絲煲較清淡,真心可以當主食,而且炒得好乾身,上枱時可以睇到完整的蟹肉,之後樓面會幫我地炒勻,有蟹肉蟹籽一齊食。紅棗桂圓燉雪耳 - 滋潤養顏,唔會好甜,重點係free的~

蜜汁叉燒皇

招牌奶油蝦

芝麻鹽焗雞

紅棗桂圓燉雪耳 - 滋潤養顏,唔會好甜,重點係free的~

蜜汁叉燒皇
招牌奶油蝦
芝麻鹽焗雞
2024-04-12 2837 瀏覽
「中華小館」一貫傳統粵菜風格,卻又融合泰式烹調手法添新意,招牌得獎奶油蝦幾乎是每台客人必點的項目,再配手抓餅便更完美。得獎奶油蝦(例) $308手抓餅 $68奶黃色的湯汁份量豐富如湯,對我來說,看似喇沙湯麵!奶油汁幼滑味香,大蝦殻裡殻外掛滿湯汁,蝦肉新鮮彈牙,與湯汁同吃,提升鮮味。我把手抓餅全放進湯內浸一秒,盡吸精華,十分滋味。乾逼拆蟹肉粉絲煲 $248另一必吃項目,乾逼效果理想,乾濕度剛好,粉絲味道濃郁不過鹹,蟹肉份量都唔少。燒汁木魚花茄子 $88頗有新意,茄子炸得香口,木魚花添層次。上湯蒜子浸菜苗 $118傳統的菜式錯不了,蒜子夠大粒,沒有難吃的霸氣,菜苗新鮮。傳統街坊粵菜佈置風格,很配合店名「中華」。最令人矚目是這一隻大燒鵝,可見小美是另一強項,所以「中華小館」的叉燒、燒鵝、片皮鴨亦是力推。奶油龍蝦配手抓餅有優惠,$238/份。
得獎奶油蝦(例) $308
手抓餅 $68
奶黃色的湯汁份量豐富如湯,對我來說,看似喇沙湯麵!
乾逼拆蟹肉粉絲煲 $248
燒汁木魚花茄子 $88
頗有新意,茄子炸得香口,木魚花添層次。
上湯蒜子浸菜苗 $118
傳統的菜式錯不了,蒜子夠大粒,沒有難吃的霸氣,菜苗新鮮。
傳統街坊粵菜佈置風格,很配合店名「中華」。
奶油龍蝦配手抓餅有優惠,$238/份。
2024-03-30
外賣自取
2024-02-15 3950 瀏覽
今次呢間餐廳除咗有大閘蟹任食仲有其他食物 好豐富架每位仲附送滋潤燉湯真係非常抵食呀🔸大閘蟹任食放題 $498講吓呢個放題套餐有d咩嘢食先,首先當然唔少得嘅就係主角🦀大閘蟹啦,大閘蟹非常新鮮,重量係4-5両,每一隻都爆哂膏,睇到流哂口水🤤金黃色嘅蟹膏鮮甜無比,蟹肉實正得嚟好香蟹味,點埋蟹醋食就更加惹味呢個套餐會每位附送滋潤燉湯同埋鮑魚花菇扣鴨掌各一客,真係頂級嘅享受。燉湯🥣非常足料,飲落好清甜好潤,完全無味精,非常高質👍 鮑魚花菇扣鴨掌嘅鮑魚好彈牙,鴨掌好好肉,配埋鮑汁好好味😋除咗大閘蟹外,仲有多款食品可以無限添加,包括蟹粉小籠包、紅燒乳鴿、桂花鮮淮山、泡椒鮮魚皮等等,驚唔夠飽嘅話仲有馳名叉燒飯任食😍蟹粉小籠包皮薄餡靚,食到好香嘅蟹粉味,一啖咬落去仲爆哂肉汁,絕對要encore幾次🤣紅燒乳鴿嘅皮燒得好香脆,色澤亦都好靚,食落肉質嫩滑,乳鴿都啖啖肉,相當有水準👍 泡椒鮮魚皮食落好爽口,由於加咗泡椒所以都幾辣,非常惹味🤤馳名叉燒飯嘅叉燒燒得好靚,肥瘦平均,食埋個飯非常滿足
今次呢間餐廳除咗有大閘蟹任食
仲有其他食物 好豐富架
每位仲附送滋潤燉湯
真係非常抵食呀

🔸大閘蟹任食放題 $498

2023-11-03
2024-07-08 0 瀏覽
好耐冇食正宗中菜啦,今日放假,揀咗喺灣仔既《中華小館》。一去就見到牆上嘅菜單選擇眾多,應有盡有!首先,要讚下度嘅服務真係好好,員工態度好,超級貼心👍。叫嘅菜好快就嚟,真係可以放心食。1️⃣ 先嚟個XO醬炒花姿片,佢嘅XO醬料配得好好,XO醬味又香又突出,炒功一流,花姿片肉質緊實,清甜得黎唔膩口,又食得到XO醬嘅豐富口感,好惹味呢👍。2️⃣然後就皮燒鵝皇啦,個皮烤得剛剛好,肉汁響口裡面散開,味道非常之豐富又滋味,係我咁多次食燒鵝中算上數一數二😋。3️⃣鮮胡椒牛肋骨啲牛肉好滑, 肉質緊實多汁,鮮胡椒嘅香味都突出咗原本牛肉本身嘅美味,真係夠水準。總括而言,《中華小館》相當唔錯,啱晒我呢個愛食之人,都想再嚟試吓其他菜式喇!讚@@!!!!

鍾意中式裝修嘅朋友肯定鍾意呢度,裝修非常古色古香,仲未入去我同男朋友就瘋狂喺鋪頭外面影相打卡~ 我同男朋友冇book枱,但係好彩好快就安排我哋入座。餐牌非常豐富,有好多中華美食選擇,我哋睇到眼都花埋😵‍💫😵‍💫最後我哋都點咗店員推介嘅:⭐️ 鮮胡椒牛肋骨牛肉經過長時間燉煮已經變得好腍,仲有鮮胡椒帶嚟嘅辛辣香味,係呢道菜嘅亮點之一!一啲腥味都冇,再加上青椒紅椒嘅味道,豐富咗成個口感!⭐️ 脆皮燒腩仔經典粵菜之一!外皮烤得金黃誘人,但係肉質好鮮嫩,豬腩肉嘅肉香味經過烤製後更加濃郁!一口一塊真係唔夠我食!⭐️ XO醬炒花姿片花枝同埋帶子都非常新鮮!花枝本身嘅鮮味同XO醬嘅咸香味完美結合,真係好送飯嘅一道菜!
最後我哋都點咗店員推介嘅:
⭐️ 鮮胡椒牛肋骨

⭐️ 脆皮燒腩仔

⭐️ XO醬炒花姿片
2024-07-08 0 瀏覽
雖然好鐘意食日本野,泰國野,西餐等,但每次都會忍不住回歸到最初嘅喜好 - 中菜。今次嚟到呢間灣仔人氣好高嘅中華小館 ➡️ 中菜館首先先嚟返個片皮燒鵝皇 ⬅️ 嗰種燒得剛好,外皮焦脆嘅燒鵝,個皮烤得香脆,但又入口即化,燒鵝好香嘅同時又唔會膩口,鵝的肉質更加鮮甜多汁,燒得剛剛好,而且肥瘦俱全,真係吸引👍🏽。然後食埋個碧綠淮山雲耳炒百合⬅️淮山超幼滑,雲耳爽口,百合清新,每一口都清新怡人 。再黎個脆皮燒腩仔⬅️腩肉燒得又脆又唔油,外皮真係有一個好鬆脆既口感,而肉又透出肉汁,混合陣陣香味,真係食落去好有滿足感。每次嚟呢間中菜館,都係食得好開心飽滿嘅,食物好味,服務又好,下次又再黎lu!

2024-07-02 0 瀏覽
餐廳位於灣仔駱克道,修頓球場對面,灣仔地鐵站岀,走不到1分鐘就到😲。門面金碧輝煌,內裏樓底甚高,而且每張圓枱分隔亦夠開,我和朋友都坐得很舒服👍🏻我和朋友二人定了紫砂功夫燉湯、燒味雙拼、碧綠淮山雲耳炒百合、翡翠炒带子蝦仁😲🌟紫砂功夫燉湯 $78餐廳用上紫砂茶壺及茶杯😲,紫砂茶壺一直都是其中一種高級茶具,沒想到也可以用來上燉湯,別有一番風味👍🏻。打開茶碗蓋,終於了解到湯那麼甘甜濃郁的原因,原來餐廳用上新鮮豬肉、人蔘😳。職員都好好,另可提供豉油,配湯渣食也可🤤。🌟燒味雙拼 $268我們選了脆皮燒肉及蜜汁叉燒。價錢雖然稍貴,但食落總算得知原因。脆皮燒肉燒至金黃色,而且皮脆內嫩😍。蜜汁叉燒選用半肥瘦豬肉,咬落有口感之餘,更滑口😋,表面更有焦糖👍🏻🌟碧綠淮山雲耳炒百合 $118碧綠翠玉瓜配爽口淮山,大廚炒得好有鑊氣🤤,亦可減輕食其他肉的油膩感👍🏻🌟翡翠炒带子蝦仁 $238材料豐富又多,蝦仁用上新鮮蝦🍤,既大隻又爽口!再配上香煎帶子及西芹😲最後更有雪耳紅棗桂圓茶,滋潤又清熱,甜度適中,老人家都啱食😋

🌟紫砂功夫燉湯 $78

🌟燒味雙拼 $268

🌟碧綠淮山雲耳炒百合 $118

🌟翡翠炒带子蝦仁 $238

2024-06-25 138 瀏覽
除咗傳統粵菜 亦有新派中菜 中華小館食物選擇相當多🥢同朋友嚟lunch點咗幾款小菜ꕥ 燉湯呢度嘅燉湯都會用紫砂壺去燉 一見到成個茶壺仔咁都幾得意🫖點咗一款功夫燉湯 一款海底椰川貝燉鱷魚肉 我特別鐘意後者 清甜滋潤🍵飲到尾時可以倒出嚟杯仔度 會更方便飲用ꕥ 養生桂花淮山係一道清甜冷盤 淮山爽口 桂花入口有淡淡清香🌼ꕥ 燒味雙拼叉燒拼燒鵝🦆燒鵝係鵝胸位 所以好多肉 夠油份 入口唔會乾皮 另外厚切叉燒入口鬆化 蜜汁調味得宜🐷唔會有平時食燒味嗰種越食越好乾嘅感覺ꕥ 乾逼拆蟹肉粉絲煲懶人如我想食海鮮嘅話 呢款就啱晒😆蟹肉已預先拆好 仲要有埋蟹籽 好鮮味 粉絲就索晒啲精華✨而且粉絲比我想像乾身 唔會好油店內嘅木系裝潢顯得典雅 而且都幾舒適 都好適合一班朋友或同家人嚟飯聚🧑‍🧑‍🧒‍🧒

ꕥ 燉湯

ꕥ 養生桂花淮山
係一道清甜冷盤 淮山爽口 桂花入口有淡淡清香🌼

ꕥ 燒味雙拼

ꕥ 乾逼拆蟹肉粉絲煲

2024-06-23 95 瀏覽
灣仔發現特色滋味中菜 先來一客前菜桂花淮山凍食嘅淮山, 配上桂花蜜糖, 甜甜的,淮山爽脆,非常清新開胃。 而且又養生又有益。再來一客惹味小吃金沙鍋巴平時多數吃三鮮鍋巴或者蕃茄鍋巴第一次吃金沙。 炸得好脆, 好食過薯片。非常多蛋黃醬,鹹鹹香香,勁正。仲有片皮鴨。 鴨香肉嫩, 片出嚟是皮和肉一起的,鴨皮唔會好多肥膏。 附上兩種醬汁還有京蔥同埋青瓜。麼麼皮係蛋皮,微微蛋香,都幾特別。 非常適合一家大小晚餐聚會。甜品都有好多款選擇。 而且價錢合理。
灣仔發現特色滋味中菜

先來一客前菜
桂花淮山

再來一客惹味小吃
金沙鍋巴

平時多數吃三鮮鍋巴或者蕃茄鍋巴
第一次吃金沙。 炸得好脆, 好食過薯片。
非常多蛋黃醬,鹹鹹香香,勁正。

仲有片皮鴨。
麼麼皮係蛋皮,微微蛋香,都幾特別。

非常適合一家大小晚餐聚會。

甜品都有好多款選擇。 而且價錢合理。

2024-06-23 112 瀏覽
早幾日去咗修頓睇朋友球賽,之後去咗灣仔區揾食,朋友話要帶我去試間好多人去嘅中餐館,餐廳喺駱克道,裝修有種古典風格! 分上下層,我地同嗰陣時已經8成滿,我地叫咗幾樣野食啦!紫砂功夫燉湯: 入面有d瘦肉,湯底好清澈,每一啖入口都好舒服,店員上菜嗰陣時貼心提醒整個紫砂壺都好熱要小心飲用!乾逼拆蟹肉粉絲煲: 上菜嗰陣時我地都被蟹餅震驚了,蟹肉份量好似蟹餅咁,粉絲爽口彈牙!兩個人食啱啱好!燒鵝叉燒拼盤: 我好中意食肥燶叉,朋友中意食燒鵝,燒鵝外皮燒得好香脆,仲有肉汁, 齒頰留香!半肥瘦叉燒好滿足! 配搭埋鮮嫩嘅炒菜心!

2024-06-23 74 瀏覽
主打地道廣東菜嘅中華小館,位於灣仔駱克道,裝修古色古香,而且好寬敞~食中菜有得飲燉湯,我都一定會叫😌今次同朋友一人點咗一款,我嘅係紫砂功夫燉湯,味道清甜,用紫砂壺燉嘅好處就係可以保持溫度,有保留到湯嘅精華~朋友話要潤肺就揀咗海底椰川貝燉鱷魚肉👍🏻點咗碟冷盤養生桂花淮山,啱晒熱辣辣嘅天氣食,當日仲要34度🌞養生又滋潤,桂花甜蜜清香。之前聽講呢度嘅燒味都幾出名,所以就燒味雙拼,叉燒拼燒鵝🦆兩樣都係賣飛佛!脆皮燒鵝咁啱係胸位,啖啖肉,酸梅醬濃稠,越食越開胃~叉燒夠厚肉,蜜汁調味同坊間略有不同,唔會太稠太甜,反而係一種清甜,幾特別🐷最後就係乾逼拆蟹肉粉絲煲,上枱後店員即席加油再拌勻,勁香🤤食落亦好惹味,蟹肉雖然唔算好多,不過加埋蟹籽,整體都好鮮好滿足~

2024-06-12 138 瀏覽
今日放工同三五好友一起去灣仔,名為「中華小館」的中式餐廳食飯!環境好傳統嘅中式酒樓!吸引不少遊客來臨海底椰川貝燉籍魚肉:用新鮮的魚和四川幹貝燉的!濃鬱湯汁,口感滑潤!紫砂功夫燉湯:放在茶壺裡,好新奇乾逼拆蟹肉粉絲煲:新鮮的蟹肉和富有彈性的,不過粉絲有點多!溝淡了整個菜色的味道得獎奶油蝦:大蝦塗上酥脆的黃油,油炸而成!外脆裡嫩!十分美味,搭配手餅,大大的蝦子爽脆泡椒魚皮:口感非常酥脆!蒜蓉炒時菜:口感酥脆,蒜香濃鬱

環境好傳統嘅中式酒樓!吸引不少遊客來臨
海底椰川貝燉籍魚肉:
用新鮮的魚和四川幹貝燉的!濃鬱湯汁,口感滑潤!
紫砂功夫燉湯:
口感非常酥脆!
蒜蓉炒時菜:
口感酥脆,蒜香濃鬱
2024-06-11 137 瀏覽
喺灣仔放工 同朋友喺附近的餐廳食晚餐 餐廳樓底好高 好似仲有第二層添我哋叫咗個燉湯 係用紫砂茶壺裝住 當日叫嘅湯係花旗參燉雞 每次用茶杯裝住一小杯咁飲 更加飲得出花旗參嘅甘香同燉雞嘅精華之後叫咗個蔬菜 碧綠淮山雲耳炒百合 有百合 淮山 翠玉瓜 雲耳同埋三色椒幾款食材炒香 清清地又有唔同口感另外驚唔夠飽所以叫咗一個有澱粉又有肉食嘅菜式 乾逼拆蟹肉粉絲煲 超多蟹肉好滿足 而且粉絲炒得好香 令你食完一啖接一啖最後仲叫咗個糖水 雪耳紅棗桂圓茶 清清甜甜 飲落去都感覺非常養生唔會太Heavy