2024-05-01 9 瀏覽
在台灣待了半個月後,回到香港我非常想念台灣風味的火鍋。我尋找了很多台式火鍋餐廳,但沒有找到正宗的酸菜白肉,直到我找到了這家令人感動的餐廳(使用了真正的酸菜,這讓我非常開心,因為有些店加用咸酸菜😩)。他們的火鍋可以不停加鴨血、滷豆腐同酸菜。鴨血是很多人都喜歡,但對我來說,滷豆腐才是我最喜愛的,它的口感總是讓我回味無窮。現在,我平均每週都會去這家餐廳享受一次台灣火鍋的美味。店鋪不是太多客人,希望佢可以堅持到

現在,我平均每週都會去這家餐廳享受一次台灣火鍋的美味。

店鋪不是太多客人,希望佢可以堅持到
2024-03-26 154 瀏覽
其實之前都有貼過~但個陣忘記左影相😂😂呢次要好好甘補返,雖然牛肉冇甘厚實,但個麻辣湯可以補救到,所以都唔差。其實都食左好多次。只係未有機會去台灣食~希望今年有機會試到
2024-03-16 152 瀏覽
鴨血十分出色😋、湯底濃郁、係我食甘多間最好食架鴨血、好少做到鴨血都有味道、平時食開都是淡而無味、而且可以無限量添加、牛肉就不過不失、旦係繁忙時段去食比較貴🤣!
2024-03-12 74 瀏覽
都係常食餐廳之一,經常同朋友食佢午餐時間,因為有折扣加上佢鴨血任食真係好吸引。除此之外佢個鴨血真心講,係香港甘多間火鍋最好食的一間有機會去台灣都會試下,牛肉都好好食😋
都係常食餐廳之一,經常同朋友食佢午餐時間,因為有折扣
有機會去台灣都會試下,牛肉都好好食😋
  • 鴛鴦鍋
  • 鴨血
  • 一品蟹滑膏
2024-01-26 366 瀏覽
同老公慶生, 下午放假。選擇了鼎王, 因為服務好, 坐得舒服。2時到, 上到去得一枱客, 15分鐘後 , 我和老公包場。 員工們介紹我們吃套餐, 自選2碟肉, 3款丸或肉滑,一份菜,一份主食,才$188。。。抵之余當然是好吃。要特別讚瑤柱滑,好驚喜, 好味。火鍋底以人頭計, 我們叫了鴛鴦煱,吃了2個多小時, 不用500, 招呼好, 茶好喝。。大家要多多支持, 香港只剩這間。

要特別讚瑤柱滑,好驚喜, 好味。

大家要多多支持, 香港只剩這間。

食肆食評:價錢及質素不成正比我對這次的用餐經驗感到相當失望。這家餐廳的價格偏高,而且在食材的品質和提供的服務方面存在一些問題。首先,讓我談談食材的問題,但令我失望的是,汁料中缺乏辣椒和蒜蓉這些基本配料。這使味道相當單調,缺乏層次感。這樣的處理方式讓我對他們的用心程度感到質疑,因為這些配料通常是打邊爐的重要元素之一。此外,食物的質素也讓我感到非常失望。除了湯底的問題之外,我點的其他菜品也沒有給我留下深刻的印象。菜品的味道平庸,缺乏新鮮感,而且份量也相對較少。考慮到這家餐廳價位較高,我對食物質素的期望也相對較高,但他們未能達到這個標準。總括而言,在價格偏高的情況下,提供的食材和食物質素都不盡如人意。湯底以人頭計算,湯底缺乏基本的配料,$58 一份只得四粒牛丸 、食物味道平庸且份量不足 如果你在尋找優質的用餐體驗,我建議你考慮其他選擇,因為這家餐廳未能達到高標準的期望。
食肆食評:價錢及質素不成正比

2024-01-21
2024-01-20 272 瀏覽
最近去佐鼎王麻辣鍋,但係甚為失望。首先,餐廳的環境還算不錯,場地寬敞,但光線偏暗,比人一種陰沉的感覺。特別係午市時段,餐廳0人流,顯得冷清。就食材而言,整體來說一般。我點佐個套餐, 當中既牛肉品嚐後發現牛肉品質極差。雞肉方面,就有陣味,唔新鮮,食完當晚同第二朝仲要肚痛。另外,餐廳既優惠政策亦令人困惑。在午市時段使用優惠需要滿足先設條件,而這些條件並不清晰,十分欠缺誠意。呢種唔透明既優惠政策令人覺得被騙,影響整體感覺。最令我感到失望既是價格。雖然餐廳既價格相對較高,午市人均近300港幣,但與其它餐廳相比,性價比極低。用呢個價格食到既食材質素實在難以令人滿意。"香港"鼎王麻辣鍋既名氣些名過其實。食材品質和價格之間既落差,以及其他因素都不如人意,希望餐廳反醒改進下, 以免繼續做臭台灣鼎王既品牌...
最近去佐鼎王麻辣鍋,但係甚為失望。

2024-01-18
朋友啊,啱啱嘗咗一間臺灣火鍋館,食物成個色彩繽紛,舌尖上嘅探險!梗係要同大家分享喇!👅🔥 牛小排同去骨雞髀肉拼盤,真心話,啖啖肉咁滑嫩,味道鮮美得嚟唔肥膩,簡直係肉食愛好者嘅天堂!跟住嚟番個招牌三色滑,啲蝦滑先係真心較得,鮮味撲鼻,墨魚滑又彈牙得滯,至於蟹肉滑,新鮮感十足,嚇親索女🙈!再講講嗰個濃香豆皮啦,滲晒湯底香氣,湯內輕輕一浸,啖啖爽口,食嚟越嚼越有味。一口魚腐我就更加推介,魚香豆腐嘅完美結合,湯中吸晒麻辣,任你食咸魚翻生咁!至於萵荀呀,清脆爽口,不論落哪個鍋,都喺味蕾上開花結果,酸麻嘅交織實在令人陶醉。鴛鴦鍋我就揀咗中酸小辣,那份酸香辣咁剛好,真係可以話係火鍋界裡面嘅浪漫情侶。而排骨酥同梅花豬肉拼盤聽我講吓,汁味齊齊包圍住你嘅味蕾,咬落去鬆脆肉汁四射,截然不同嘅食感觸動心靈。至於嗰啲老油條呢,一試驚人,豪爽地吸晒湯底,簡直係變身達人!蔬菜盤就善盡淨化角色,爽口清新,為饗宴劃上句號。食完呢頓火鍋,我只有四個字形容:舒心歡喜啊!😋👍

每人70幾蚊一個鍋底七個人食鍋底都已經成六舊水食物一般 冇咩特色亦都唔特別好食羊肉好嚡啲菜好細碟鍋底一般酸菜白肉鍋 不停地添加酸菜 真係好冇特色嘅一個酸菜白肉鍋啲酸菜仲多過啲湯底麻辣鴨血鍋 雖然不停地添加鴨血 但味道一般服務極差普通嘅嘢收呢個價錢就唔係幾抵囉絕對冇下次食飯仲要限時 個半鐘頭打邊爐完全唔夠時間食飯呢個價錢 平均每人五舊水出面大把選擇 太多附加收費火鍋嘅垃圾級數絕對唔建議大家去食囉冇特色嘅火鍋店服務差嘅火鍋店
每人70幾蚊一個鍋底

絕對唔建議大家去食囉
冇特色嘅火鍋
服務差嘅火鍋
2023-09-28
$500 (早餐)
2023-10-06 247 瀏覽
I booked this place for 7 a couple of weeks to have a gathering. They called us a few days beforehand to confirm my booking and have not told us anything about the maximum dinning time etc. All they were busy was pushing us to take the vip rooms for a minimum Spending per person. On the day of the booking, they called and told me that there is a maximum dinning time of 90mins. Maybe it’s me and my friends but I really don’t know how anyone can enjoy hot pot in 90mins. That’s worst that ea

On the day of the booking, they called and told me that there is a maximum dinning time of 90mins. Maybe it’s me and my friends but I really don’t know how anyone can enjoy hot pot in 90mins. That’s worst that eating at those all you can eat buffet place. Anyways good riddance. I cancelled and booked elsewhere. No wonder people are going to Shenzhen now.
2023-10-06
2023-09-09 256 瀏覽
店員服務很有禮貌,到達時有親切笑容。這家店出名麻辣火鍋和酸菜腩肉鍋,店員常常幫我們加鴨血和豆腐,鴨血很嫩滑!環境很舒服,坐位很寬。其他食材也很新鮮所以,會再次光臨!
  • 鴛鴦鍋底
  • 牛拼盤
  • 招牌手工三色滑
一直對這家台式火鍋的鴨血,豆腐放題念念不忘,所以朋友生日,自動請纓申請帶他們過來品嚐!還好沒讓我失禮,一如既往的優質服務,店員都是超可愛的!酸菜白肉鍋同麻辣鴨血鍋主打,鍋湯底口感溫潤、層次豐富,鴨血Q彈嫩滑入味,湯汁飽滿。其他食材新鮮,擺盤精緻!中國風的裝潢,古色古香的建築,人均最低消費$200就可以了,鴨血豆腐飲食,醬料自取的,不用另外收費。OpenRice預定還可以55折-88折。

還好沒讓我失禮,一如既往的優質服務,店員都是超可愛的!

2023-08-24 138 瀏覽
太耐冇去台灣,心掛掛台灣既麻辣火鍋經過TST見到有鼎王,就上去試試店鋪裝潢同台灣一樣,入面環境舒服,座位夠寬。而且食物同台灣都一樣麻辣鴨血豆腐湯底,酸菜白肉湯底而且鴨血/豆腐,酸菜可以任fill食物質素同台灣一樣,高水平高水準。
太耐冇去台灣,心掛掛台灣既麻辣火鍋
經過TST見到有鼎王,就上去試試

店鋪裝潢同台灣一樣,
入面環境舒服,座位夠寬。

而且食物同台灣都一樣
麻辣鴨血豆腐湯底,酸菜白肉湯底
而且鴨血/豆腐,酸菜可以任fill

食物質素同台灣一樣,
高水平高水準。
2023-08-05 175 瀏覽
同朋友一齊慶祝生日,因為訂大枱坐半私家房關係,餐廳見係平日所以額外俾多半小時用餐時間,但因為我地有小朋友,食野都比較慢,又要切蛋糕,即將到交枱時間時店員都有友善提醒,後尾店員Francis見我地太趕頭趕命所以話我地知下一枱半小時後先到,所以可以俾我地坐多20分鐘,又好用心幫我地影好多合照,真係好多謝佢,食物質素亦同價錢成正比,位置亦坐得舒適,但如果大枱能夠有2個爐就更理想,湊住小朋友太怱忙無影到食物相🥹🥹
2023-07-30 237 瀏覽
隱藏得太深,果然導航一般都系呃人嘅 🤣 其實就系海底撈咁棟G層 😆 入去同離開都會用普通話打招呼,就系門口果位既港普太印象深刻嘞🤣 唔准又堅持既樣裡面服務都好熱情,如果第一次嚟嘅話,會同你做個介紹,然後餐品掃 🐎 落單 😉🍲 鴛鴦鍋(鼎王麻辣鍋+酸菜白肉鍋)湯底超贊! 直頭唰完就可以入口,基本上唔使再另外點醬料,儘量保持咗嘢食嘅鮮甜,而且隔離夥記見湯底有所下降就即刻幫你滿上🤣 所以鴨血、豆腐、酸菜根本就食唔曬! 真系無限量啊! (然後同個臺灣朋友講呢間鋪頭唔錯,佢話畀我知,如果唔食完打包走嘅話,鴨血豆腐都會重新添滿!超贊嘅 😍😍)🦐 上選海鮮拼盤入面有珊瑚蚌、桂花蚌、日本扇貝、小卷魷魚同嚴選海蝦,呢個魷魚滾完上嚟就好似朵花咁😍 而且大粒嘅扇貝,口感超好哦! 🐮 牛白肉呢個真系好罕見,系牛胸前肋骨上嘅一塊細小嘅筋膜類肌肉,細嫩之餘,仲好爽口,聽講蘊含豐富嘅骨膠原哦! 😆 一餐落嚟真系超飽,原本驚點少咗,諗唔到,根本就食唔曬 🤣 調料嘅地方隔離仲有個電飯煲,入面有煮好既飯,方便自己搭配食,雖然調味料少,不過我覺得唔使調味料,就鍋底唰完就好好食喇!服務方面都系好貼心,從進門到出去都介紹清晰之

🍲 鴛鴦鍋(鼎王麻辣鍋+酸菜白肉鍋)

🦐 上選海鮮拼盤

🐮 牛白肉

服務方面都系好貼心,從進門到出去都介紹清晰之外,身邊仲有個服務員擔心你唔够食🤣檯面上有個細垃圾桶可以放下垃圾,張枱有USB嘅充電頭,自己有線嘅話,可以叉,紙巾都系櫃桶有配,呢度嘅紙巾真系要贊! 唔系嗰薄薄嘅質量唔好果d👍

因為嚟都冇等位,出去嗰陣先發現門口配有杯同茶水,可以比等位嘅人解解渴🤩