2023-06-24 744 瀏覽
鼎王九零年代初喺台中忠孝夜市創立首間門店主打麻辣鍋香港首間分店選址尖沙咀金巴利道廿六號地下鄰近美麗華廣場鴛鴦鍋麻辣鍋可以選擇小中大辣或者特調辣度;湯頭採用牛油以及蔬果加上青花椒同埋丁香八角等多種中藥類辛香料熬製麻香刺激而且層次豐富;鴨血厚切彈滑柔韌加埋豆腐吸湯軟嫩惹味酸菜白肉鍋同樣提供小中大酸選擇;酸菜切幼絲口感完美加上湯頭採用豬骨同埋雞骨熬製骨膠原超級豐富夠哂濃厚重點麻辣鍋同埋酸菜白肉鍋分別可以九十分鐘內無限添加鴨血豆腐以及酸菜勁正牛拼盤 (四人份)拼盤集齊手切牛頸脊以及手切封門柳同埋手切牛邊爪加上手切牛黃喉四款牛肉部位選擇困難症患者必點牛舌嚴選高質牛舌薄切口感緊緻爽嫩稍微淥燙已經可以招牌手工三色滑招牌三色滑集齊手工瑤柱滑以及一品蟹滑膏同埋手工蝦滑三款全部台灣直送絕對真材實料濃香豆皮台灣直送濃香豆皮手臂大小色澤金黃而且酥脆鬆化口感類似響鈴值得試吓老油條八條老油條同樣經由台灣直送鬆脆軟綿吸湯啱哂台灣新竹米粉台灣新竹氣候乾燥風力強勁可以快速天然風乾米粉縮短日曬時間出品特別清爽三得利生啤提供紅白酒以及清酒同埋啤酒或者無酒精飲品選擇滿足所有需求
鼎王九零年代初喺台中忠孝夜市創立首間門店主打麻辣鍋
香港首間分店選址尖沙咀金巴利道廿六號地下鄰近美麗華廣場

鴛鴦鍋

牛拼盤 (四人份)

嚴選高質牛舌薄切口感緊緻爽嫩稍微淥燙已經可以

• 招牌手工三色滑
  • 濃香豆皮
  • 老油條
2023-06-23 57 瀏覽
火鍋愛好者留意👀👀90分鐘無限添加鴨血及豆腐😍每次經過尖沙咀都會見到鼎王的大招牌,最出名就係食鼎王麻辣鍋&酸菜白肉鍋,充滿台灣特色🇹🇼✅二人套餐$796🔸鴛鴦鍋鼎王麻辣鍋&酸菜白肉鍋辣度&酸度都可以選擇🌶如果覺得唔夠味仲可以再加辣/酸,呢個位做得好好👍🏻湯底用咗多種天然中式香料,非常好食😋麻辣鍋中入面嘅鴨血口感彈滑,非常厚身,全部台灣直送,最重要係任食🤤🔸上選牛小排牛肉肉質鮮嫩配酸菜白肉鍋最合適不過,突出咗牛肉嘅鮮味🥩🔸精選滷拼盤有三款滷大腸、滷牛肚、滷豬肚,滷得好入味🔸自家製手工瑤柱滑手工瑤柱滑好彈牙,平時通常都係食蝦滑,試吓新嘢都唔錯🤪🔸综合餃有香滑蛋餃同魚皮餃各6隻,蛋餃口感好特別,一定要點🤤🔸日本帝王蟹棒平時唔係太中意食蟹柳覺得隻味好假,但呢款帝王蟹棒好鮮甜又大條,對蟹柳改觀🔸濃香豆皮超巨大嘅豆皮,口感有啲似響鈴🔸鮮甜蔬菜盤蔬菜款式多,仲有菇食🥬秀珍菇、美白菇份量好多,同酸菜湯底好夾😂🔸稻庭鳥冬 套餐跟烏冬,正合我意💛配麻辣鍋相當入味,滿足😋✅桂花蚌$198桂花蚌爽甜彈牙,非常新鮮😍大家都大讚好食😋✅低糖蜂蜜茉莉茶$68味道唔會太甜,帶淡淡茶香,好解膩🫖份量好多可以同朋友Sha

✅二人套餐$796
🔸鴛鴦鍋
鼎王麻辣鍋&酸菜白肉鍋

🔸上選牛小排
牛肉肉質鮮嫩配酸菜白肉鍋最合適不過,突出咗牛肉嘅鮮味🥩
🔸精選滷拼盤
有三款滷大腸、滷牛肚、滷豬肚,滷得好入味
🔸自家製手工瑤柱滑
手工瑤柱滑好彈牙,平時通常都係食蝦滑,試吓新嘢都唔錯🤪

🔸综合餃
有香滑蛋餃同魚皮餃各6隻,蛋餃口感好特別,一定要點🤤
🔸日本帝王蟹棒
🔸濃香豆皮
超巨大嘅豆皮,口感有啲似響鈴
🔸鮮甜蔬菜盤

🔸稻庭鳥冬
套餐跟烏冬,正合我意💛配麻辣鍋相當入味,滿足😋
✅桂花蚌$198
桂花蚌爽甜彈牙,非常新鮮😍大家都大讚好食😋

✅低糖蜂蜜茉莉茶$68
味道唔會太甜,帶淡淡茶香,好解膩🫖份量好多可以同朋友Share

🐻總結
鴨血真係好出色,仲可以無限添呢點值得一讚
💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5

📍鼎王麻辣鍋 (金巴利道) (尖沙咀)
2023-06-21 67 瀏覽
個個朋友都大讚鼎王鴨血依排鴨血癮起,梗係要衝去試裝修係行中式風,每張台空間好大,我地兩個人坐完全唔會逼出面分別有麻辣鍋同酸菜鍋既沾醬仲有珍珠米白飯!鼎王麻辣鍋+酸菜白肉鍋 (鴛鴦鍋)辣度有小、中、大、特調4種選擇酸度亦有小、中、大揀~小辣小酸比較適合我地湯底係用天然中式香料熬煮,所以食落味道天然~仲有90分鐘可以無限添加鴨血豆腐 同埋酸菜!鴨血同豆腐都比較厚身,鴨血口感超滑又彈,原來都係台灣直送🤩 酸菜就切得幼身,吸哂d 酸味招牌手工三色滑瑤柱滑鮮味,真係食到絲絲瑤柱蝦滑彈牙蟹滑比較少見,口感較淋身老油條超吸味!! 擺入麻辣鍋勁正!而且浸一陣就仍然有脆既口感濃香豆皮台灣直送,比較大件厚身,店員話要浸耐d 吸味御選小羔羊羊味好濃,厚薄岩岩好,配麻辣味又係一流!彈牙九肚魚丸九肚魚丸好少見,好彈牙魚味都算濃
個個朋友都大讚鼎王鴨血
依排鴨血癮起,梗係要衝去試

裝修係行中式風,每張台空間好大,我地兩個人坐完全唔會逼

出面分別有麻辣鍋同酸菜鍋既沾醬
仲有珍珠米白飯!

鼎王麻辣鍋+酸菜白肉鍋 (鴛鴦鍋)

辣度有小、中、大、特調4種選擇
酸度亦有小、中、大揀~
小辣小酸比較適合我地

湯底係用天然中式香料熬煮,所以食落味道天然~
仲有90分鐘可以無限添加鴨血豆腐 同埋酸菜!
鴨血同豆腐都比較厚身,鴨血口感超滑又彈,原來都係台灣直送🤩

酸菜就切得幼身,吸哂d 酸味

招牌手工三色滑
瑤柱滑鮮味,真係食到絲絲瑤柱
蝦滑彈牙
蟹滑比較少見,口感較淋身

老油條
超吸味!! 擺入麻辣鍋勁正!
而且浸一陣就仍然有脆既口感

濃香豆皮
台灣直送,比較大件厚身,店員話要浸耐d 吸味

御選小羔羊
羊味好濃,厚薄岩岩好,配麻辣味又係一流!

彈牙九肚魚丸
九肚魚丸好少見,好彈牙
魚味都算濃

2023-06-20
2023-06-20 65 瀏覽
📖 約廿年前香港興起 “麻辣火鍋”, 聽講係由台灣傳入, 當時算係我初試 “台灣麻辣火鍋”, 念念不忘.🥰 早前谷友推介台灣過江龍 “鼎王麻辣鍋”, 疫情關係, 探店計劃推遲再推遲, 神推鬼㧬, 今晚老友 “傻肥” 約飯局, 嚟到尖沙咀 “鼎王”.🥢 餐廳設多張卡位方枱, 坐位闊落, 私隱度高, 服務到位. 今晚點咗…鼎王麻辣鍋併酸菜白肉鍋 (鴛鴦鍋)日本A4和牛日本黑豚腩肉招牌手工三色滑老油條農鄉豆皮鼎王烏梅汁🥣 鼎王麻辣鍋併酸菜白肉鍋, 每位$78. 嚟到 “鼎王麻辣鍋”, 梗係點 “鼎王麻辣鍋”! 小中大特辣任君選擇, 我點了中辣! 湯底用天然材料熬製, 麻辣層次相對複雜, 重點係無限添加豆腐同埋鴨血. 聽講鴨血由台灣直送, 彈牙大舊.🥣 既然可以雙併, “傻肥” 建議試埋 “酸菜白肉鍋”. 小中大酸度, 點了小酸! 大堆酸菜, 其實唔太酸, 口感似椰菜, 又係無限添加.🐂 日本A4和牛, $428. 大大片, 哈哈.🐖 日本黑豚腩肉, $188. 肥瘦均勻, 不俗!🦐 招牌手工三色滑 (瑤柱滑, 蟹膏滑, 蝦滑), $158. 味道出色, 驚喜之一.🥨 老油條, $68. 夠脆

鼎王麻辣鍋併酸菜白肉鍋 (鴛鴦鍋)
日本A4和牛
日本黑豚腩肉
農鄉豆皮
鼎王烏梅汁

鼎王麻辣鍋併酸菜白肉鍋
🐂 日本A4和牛, $428. 大大片, 哈哈.
日本A4和牛
🐖 日本黑豚腩肉, $188. 肥瘦均勻, 不俗!
日本黑豚腩肉
招牌手工三色滑
🥨 老油條, $68. 夠脆, 淥三至五秒, 完成!
老油條
🥨 農鄉豆皮, $68. 又係台灣直送, 外形少見, 其實即係炸腐皮, 重點係吸晒麻辣湯.
農鄉豆皮
🍺 鼎王烏梅汁, $78. 味道平衡, 生津止渴.
鼎王烏梅汁
2023-06-19 39 瀏覽
鼎王麻辣鍋是台灣非常有名的話麻辣火鍋店,現在進軍香港,我實在太有口福了!位置非常方便,尖沙咀地鐵站步行三分鐘便到,鄰近大型商場。環境舒適寬敞,充滿中國時尚感的裝修。服務又殷勤體貼。90分鐘內無限添加鴨血及豆腐(鼎王麻辣鍋)招牌麻辣香鍋同埋麵包豆腐白湯鍋都係相當受客人歡迎酸菜白肉鍋則可以添加酸菜台灣直送老油條老油條吸了麻辣火鍋湯,非常惹味,食到一口接一口!鴛鴦鍋$78/位鼎王麻辣鍋-90分鐘內無限添食鴨血及豆腐酸菜白肉鍋-90分鐘可以無限添加酸菜這個鴛鴦鍋是鎮店之寶,必食!正!聽說鴨血、招牌手工三色滑、龍香豆皮、排骨酥......都是台灣直送。鴨血香滑無比,其他地方一定吃不到這麼高質素的鴨血,食指大動!招牌手工三色滑(蝦滑、蟹滑、搖柱滑)(台灣直送)分別是蟹滑、蝦滑和瑤柱骨,三種款式都非常柔嫩細密、鮮味十足、輕盈幼滑。濃香豆皮(4個)(台灣直送)炸到香脆金黃,豆腐味濃郁,加上麻辣湯之後,非常吸味,特別好吃。牛拼盤(4人份)$488高質素之選,非一般火鍋店可以吃到的質素!排骨酥(台灣直送)$68非常之特別的食法,別以為是即食的,排骨酥只有七成熟,要放在鍋裏烹調十分鐘,才可以享用,非常特別美

位置非常方便,尖沙咀地鐵站步行三分鐘便到,鄰近大型商場。

環境舒適寬敞,充滿中國時尚感的裝修。
服務又殷勤體貼。
90分鐘內無限添加鴨血及豆腐(鼎王麻辣鍋)
招牌麻辣香鍋同埋麵包豆腐白湯鍋都係相當受客人歡迎
酸菜白肉鍋則可以添加酸菜

鴛鴦鍋$78/位
鼎王麻辣鍋-90分鐘內無限添食鴨血及豆腐
酸菜白肉鍋-90分鐘可以無限添加酸菜
這個鴛鴦鍋是鎮店之寶,必食!正!

招牌手工三色滑(蝦滑、蟹滑、搖柱滑)(台灣直送)

濃香豆皮(4個)(台灣直送)

牛拼盤(4人份)$488
高質素之選,非一般火鍋店可以吃到的質素!

排骨酥(台灣直送)$68
非常之特別的食法,別以為是即食的,排骨酥只有七成熟,要放在鍋裏烹調十分鐘,才可以享用,非常特別美味!

稻庭烏冬$48
軟硬適中,口爽口彈牙!

低糖蜂蜜茉莉茶/勺 $68
健康之選,瘦身人士最愛。

2023-06-19 33 瀏覽
最近心情好😋胃口大開,揀咗過嚟呢間距離尖沙咀站都好近嘅鼎王麻辣鍋食飽飽~就係金巴利道好易搵,餐廳裝修好新淨✨座位同枱都好闊落,坐喺度打邊爐完全唔使驚逼🤣調味區特別有兩種醬汁可以揀~麻辣沾醬(酸醋味,同埋酸菜沾醬(腐乳味),一個配麻辣鍋一個配酸菜鍋🤣我哋揀咗要鴛鴦鍋湯底~一邊係麻辣鍋 ,另一邊係酸菜白肉鍋,麻辣鍋有四個辣度可以揀,酸菜鍋都有三個酸度可以選擇🤣啱晒我哋呢啲怕辣 又鍾意多酸嘅人哈哈🤣最讚嘅位係佢啲鴨血、豆腐、酸菜都可以無限添加🥹雖然係無限添加,但質量真係令人眼前一亮,最鍾意食佢啲鴨血,食咗一啖就停唔到口!上選牛小排 $338日本黑豚肩肉 $188牛小排擺盤好靚~超大一盤😋加埋個黑豚肩肉,唔單止打卡一流,肉嘅質素都好高👍🏻紋理均勻又新鮮全純牛筋丸(4粒) $68好重牛肉味😍咬落會爆汁魚皮餃(8隻) $78皮薄餡多😋調味剛剛好金針菇 $58牛柏葉8件 $68全部都好新鮮,品質有保證👍🏻冰爽蜜桃特飲 $48波蘿碧海 $48兩杯都好Fresh☀️我個人比較鍾意波蘿碧海,因為佢甜啲🤪

我哋揀咗要鴛鴦鍋湯底~一邊係麻辣鍋

魚皮餃(8隻) $78
皮薄餡多😋調味剛剛好

金針菇 $58
牛柏葉8件 $68
全部都好新鮮,品質有保證👍🏻

冰爽蜜桃特飲 $48
波蘿碧海 $48
兩杯都好Fresh☀️我個人比較鍾意波蘿碧海,因為佢甜啲🤪
2023-06-19 46 瀏覽
🌳二人套餐$796點左個二人套餐可以唔使諗食咩🤣套餐份量好多兩個人都食唔灑🌳鴛鴦鍋鼎王最出名就係麻辣鍋同酸菜白肉鍋麻辣鍋:小、中、大、特辣4個辣度可以選擇,香氣撲鼻,辣度相對溫和,用上多種天然中式香料,有別重慶的麻辣鍋🌶️酸菜白肉鍋:小、中、大3個酸度可以選擇。酸菜爽甜美味,白肉令湯底無咁單調🐷最重要係鴨血、豆腐、酸菜可以90分鐘無限加,而且鴨血彈牙滑溜,每一片都好厚,真材實料🤤🌳上選牛小排牛肉係薄片款,好快就熟,放酸菜白肉鍋個邊牛香味比較突出🤤🌳精選滷味拼盤有滷大腸、滷牛肚、滷豬肚,好少用滷味打邊爐,我唔就無試到🤣朋友話好入味,其實當煮翻熟食🌳自家製手工瑤柱滑手工瑤柱滑爽口彈牙,幾有特色,如果單點建議必點🌳綜合餃子:香滑蛋餃、魚皮餃各6隻餃子係同式蛋餃同魚皮餃,兩款都係我鍾意嘅餃子🥟蛋餃好食😋外皮好香軟🌳日本帝王蟹棒帝王蟹棒好鮮甜又夠大條,如果單點建議必點🌳濃香豆皮豆皮好大塊,口感好似響鈴咁,淥一陣就食得🌳鮮甜蔬菜盤除咗蔬菜仲有菇,菇的份量都幾多,唔洗單食菜,多元化少少🤏🏻🌳稻庭鳥冬🦥鼎王麻辣鍋 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道26號地下5號舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌼懶好食指數:4.8
🌳二人套餐$796
點左個二人套餐可以唔使諗食咩🤣套餐份量好多兩個人都食唔灑
🌳鴛鴦鍋
鼎王最出名就係麻辣鍋同酸菜白肉鍋

🌳上選牛小排
牛肉係薄片款,好快就熟,放酸菜白肉鍋個邊牛香味比較突出🤤
🌳精選滷味拼盤
🌳自家製手工瑤柱滑
手工瑤柱滑爽口彈牙,幾有特色,如果單點建議必點
🌳綜合餃子:香滑蛋餃、魚皮餃各6隻

🌳日本帝王蟹棒
帝王蟹棒好鮮甜又夠大條,如果單點建議必點

🌳濃香豆皮
豆皮好大塊,口感好似響鈴咁,淥一陣就食得
🌳鮮甜蔬菜盤
除咗蔬菜仲有菇,菇的份量都幾多,唔洗單食菜,多元化少少🤏🏻
🌳稻庭鳥冬

🦥鼎王麻辣鍋 (金巴利道) (尖沙咀)
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🌼懶好食指數:4.8/5
🌼懶住去指數:4.8/5
🌴只想懶住食、懶住玩、歡迎餵食🌴
💤🦥得閒就Follow吓,不過懶得Follow翻你🦥💤
2023-06-17 39 瀏覽
今晚同好耐冇見嘅朋友食晚飯,大家都不約而同想食麻辣火鍋,就響尖沙咀搵間火鍋店..無意間見到呢間麻辣火鍋好似都唔錯,就上咗去食喇~呢間係逐款食物點算嘅,可以視乎返自己嘅情況同budget點野食😌今次我哋兩個人,就點咗個小辣嘅鴛鴦鍋:鼎王麻辣鍋同酸菜白肉鍋😋本身個火鍋嘅湯底都好足料,仲可以任加湯料嘅鴨血豆腐同酸菜白肉👍🏻👍🏻見介紹話鴨血同豆腐都係店鋪名物,當然要食啦🤭 鴨血無出面食嘅腥臭味,豆腐吸盡咗火鍋湯底嘅精華,好有味,好食😋我哋再另加咗丸拼盤、濃香豆皮、手工三色滑、老油條啲肉丸粒粒都好彈牙爽口,仲有鮮味,個人最推介墨魚丸😊手工三色滑:蝦滑、蟹滑、帶子滑三款都係咁出色,鮮甜肉嫩,蟹滑好少食到,個人比較喜歡呢個豆皮好大件啊!火鍋食呢個豆皮都好特別,完全食埋個湯底嘅濃濃味道啊!老油條都唔算細件🫢 店員見到我唔係浸左落湯好耐就夾起嚟,即刻走嚟提議我哋浸5分鐘左右先食,話會好食好多😳 試完店買推介嘅食法,真係好好多,舊油條吸收左唔少湯底精華味道,完全入味👍🏻食食吓,店員見我哋個湯唔多夠,會主動加湯同湯料,唔使驚越食越淡,太好了!
無意間見到呢間麻辣火鍋好似都唔錯,就上咗去食喇~

我哋再另加咗丸拼盤、濃香豆皮、手工三色滑、老油條

啲肉丸粒粒都好彈牙爽口,仲有鮮味,個人最推介墨魚丸😊

手工三色滑:蝦滑、蟹滑、帶子滑
三款都係咁出色,鮮甜肉嫩,蟹滑好少食到,個人比較喜歡呢個

2023-06-16 49 瀏覽
鼎王麻辣鍋尖沙咀金巴利道26號地下5號舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:鼎王麻辣鍋 + 酸菜白肉鍋(鴛鴦鍋)、台灣直送老油條、濃香豆皮、招牌手工三色滑(蝦滑、蟹滑、搖柱滑)等候時間:0分鐘星期四放工,快到週未了,預先享受一下高級火鍋,朋友介紹鼎王麻辣鍋格調高雅,食物質素上佳,於是特來一試,果然味道不錯,特來推介!鼎王麻辣鍋位於尖沙咀金巴利道,可由尖沙咀港鐵站B2出口前往,步行6至7分鐘即到,交通方便!店內地方寬躺,環境舒適,與朋友邊吃火鍋邊談天是一流選擇!鼎王麻辣鍋 + 酸菜白肉鍋(鴛鴦鍋)麻辣鍋可選小、中、大、特4個辣度,酸菜鍋亦可選小、中、大3個酸度,總有一款適合你!各款湯底用多種天然中式香料烹調,味道鮮甜!😋😋😋鼎王麻辣鍋中的鴨血品質一流,口感彈滑,每件都切得勁厚,由台灣直送到港,熱辣辣入口夠風味,而鴨血及豆腐更可在90分鐘內無限添加,必定夠飽!👍👍👍酸菜白肉鍋可無限添加酸菜,酸菜又切成大小適中的幼條狀,口感極佳!😍😍😍店內又有其他必試食品:如台灣直送老油條,鬆脆香口;濃香豆皮,大件夾好食;招牌手工三色滑,蝦滑夠咬口、蟹滑夠
鼎王麻辣鍋

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

等候時間:0分鐘

店內地方寬躺,環境舒適,與朋友邊吃火鍋邊談天是一流選擇!

鼎王麻辣鍋 + 酸菜白肉鍋(鴛鴦鍋)

店內又有其他必試食品:如台灣直送老油條,鬆脆香口;濃香豆皮,大件夾好食;招牌手工三色滑,蝦滑夠咬口、蟹滑夠惹味、搖柱滑夠香滑!👏🏻👏🏻👏🏻
2023-06-16
  • 鼎王麻辣鍋 + 酸菜白肉鍋(鴛鴦鍋)
  • 台灣直送老油條
  • 濃香豆皮
  • 招牌手工三色滑(蝦滑、蟹滑、搖柱滑)
2023-06-14 35 瀏覽
男朋友想食麻辣火鍋好耐, 今日出尖沙咀行街,順便帶佢黎鼎王打邊爐。呢間來自台灣嘅過江龍,餐廳裝修精緻,座位闊落,坐得好舒適。佢哋嘅招牌麻辣鴨血豆腐湯底和酸菜湯底係必食。 仲要鴨血豆腐同酸菜係無限添加嫁😍呢道好多食材都係台灣直送。例如老油條同濃香豆皮都係必點, 濃香豆皮同響鈴有d似, 但佢多左香濃既豆味。而老油條口感酥脆,吸收哂麻辣精華, 非常惹味呀。手打三色滑有蟹膏滑,蝦滑同埋瑤柱滑。全部真材實料, 瑤柱滑一條條瑤柱絲,蝦滑成隻蝦肉,蟹膏滑味道鮮甜,十分足料。我地仲叫左個2款肉類set $528, 擇左A4和牛,同黑豚腩肉,比散叫便宜。A4和牛肉質鮮嫩多汁,口感十分美味。豚肉肉質柔軟,份量都多。最後2人食唔哂仲可以將食剩嘅麻辣鴨血豆腐打包,仲額外幫我地加多d 😍😍真係又食又拎, 服務好好自己係屋企加粉絲煲又當一餐😛

呢道好多食材都係台灣直送。例如老油條同

手打三色滑
有蟹膏滑,蝦滑同埋瑤柱滑。

自己係屋企加粉絲煲又當一餐😛
2023-06-14 77 瀏覽
鼎王係台灣過江龍黎香港,麻辣鴨血鍋相當出色,小弟鍾意打邊爐,再加係麻辣鴨血,所以入去食晚餐😋🌟麻辣鴨血湯底 (每位$68)麻辣有小、中、大、特調4個辣度可以選擇,多種天然中式香料,食落口唔會口渴,味道濃郁😋鴨血係鼎王必食,鴨血厚身,由台灣直送,口感彈滑,90分鐘內可以無限♾️添加,性價比好高😋🌟 老油條 x 招牌手工三色滑 ($68 & $158)老油條外層香脆,由台灣直送,配上麻辣湯味道好夾😋三色滑足料,有瑤柱滑,蟹🦀️滑,蝦🦐滑,三種手工滑都相當出色,調味岩岩好,食落每一啖都會有瑤柱,蟹肉,蝦肉,而且爽口彈牙,必試😋🌟 牛舌 x 鵝腸 ($108 x $78)牛舌即叫即切,擺盤都好有心思,每一塊厚薄均勻,仲要係牛舌芯,食落爽口😋鵝腸新鮮,清潔得好乾淨,食落爽口,份量多😋🌟 枸杞菊花露 ($98)菊花露清甜,但唔好甜,飲落好清新,可以中和麻辣既油膩感,菊花味亦都濃郁,必點😋

🌟麻辣鴨血湯底 (每位$68)

麻辣鴨血鍋

🌟 老油條 x 招牌手工三色滑 ($68 & $158)

老油條外層香脆,由台灣直送,配上麻辣湯味道好夾😋
招牌手工三色滑

🌟 牛舌 x 鵝腸 ($108 x $78)

鵝腸新鮮,清潔得好乾淨,食落爽口,份量多😋
鵝腸

🌟 枸杞菊花露 ($98)

菊花露

2023-06-12
麻辣鴨血鍋
鵝腸
菊花露
  • 麻辣鍋
  • 三色滑
2023-06-12 51 瀏覽
去鼎王大家都諗起麻辣湯底同鴨血,朋友話哩間有無限添加鴨血及豆腐🤩即該book枱黎食番夠本😋見午市套餐組合都幾抵$188(2位)至於湯底係另加錢🫕原來酸菜白肉鍋都可以無限添加酸菜,不過食鴨血都係要叫麻辣湯底先夾🌶🌶🌶所以我地點了鴛鴦湯底$78位店員建議先叫小酸小辣,食過唔夠可以再改酸度/🌶辣度自助有白飯同幾款醬料,推薦拎酸菜沾醬,醬汁似腐乳味,白肉最好點酸菜沾醬🤤肉類就加$58轉配日本黑豚肉🐷再加$88升級轉上選牛小排牛味濃郁👍唔錯另外點了台灣直送老油條;同埋加$38升級轉佢地既招牌手工蟹滑、蝦滑、瑤柱滑🤭我就比較喜歡蝦滑🦐瑤柱滑,非常足料勁多瑤柱絲,蝦滑仲係勁多粒粒蝦肉,必食蝦滑好好食😋老油條浸一浸倆款湯汁,味道各有好味😋蔬菜揀油麥菜🥬粉麵揀咗烏冬另外追加飲品+$49一定係飲我最愛冬瓜茶總括午市套餐組合都幾多野食,仲可以無限添加鴨血及豆腐,餐廳環境寬敞又坐得舒服,會再來光顧的🥰

店員建議先叫小酸小辣,食過唔夠可以再改酸度/🌶辣度

肉類就加$58轉配日本黑豚肉🐷再加$88升級轉上選牛小排
牛味濃郁👍唔錯

蝦滑

老油條浸一浸倆款湯汁,味道各有好味😋

蔬菜揀油麥菜🥬粉麵揀咗烏冬
另外追加飲品+$49一定係飲我最愛冬瓜茶

2023-06-08
蝦滑
  • 手工蝦滑
2023-06-11 27 瀏覽
身邊總會有一個無辣不歡嘅人!呢間麻辣火鍋的賣點係無限Encore 湯底入面的配菜同白飯任食!一定食到飽飽啦~湯底只有兩款分別係麻辣鍋同埋酸菜白肉鍋 我哋選擇鴛鴦鍋 $78/位 可以選擇辣度同酸度~我哋揀咗小辣小酸 酸菜係可以任加 麻辣湯底入面嘅豆腐同埋鴨血都係可以任加!最欣賞係加原湯底 唔會溝稀咗~御選小羔羊 $168日本黑豚肩肉 $188招牌手工三色滑 $158不需醬料費加一服務費鼎王麻辣鍋 (金巴利道) (尖沙咀)尖沙咀金巴利道26號地下5號舖
身邊總會有一個無辣不歡嘅人!

御選小羔羊 $168
日本黑豚肩肉 $188
招牌手工三色滑 $158

不需醬料費
加一服務費

鼎王麻辣鍋 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道26號地下5號舖
本身一直對於火鍋嘅感覺係間間都差唔多材料湯底、嚟嚟去去都係豬牛羊海鮮嗰啲,有咩咁特別🤷🏻‍♀️ 但今次無論係服務態度同食物質素都有被感動到!由於一個人食唔係食到好多,淨係嗌咗湯底鴛鴦鍋、牛小排拼雞肉、牛柏葉、手切牛黃喉同皇帝菜。但絕對夠食有突因為酸菜、鴨血同豆腐係無限添加 服務殷勤嘅程度係有兩轉 鴨血同豆腐我差唔多食到最後兩塊嘅時候唔使舉手都會留意到過嚟幫我添加成個用餐體驗都好好,令客人有被重視嘅感覺鴨血唔使講啦你睇其他食評都知呢個招牌冇得輸,而我會首推手切牛黃喉因為真係好爽脆鮮甜,比之前去其他火鍋店食過嘅更有口感下次喺尖沙咀再俾老友放飛機我絕對會再過嚟encore試埋其他料haha

成個用餐體驗都好好,令客人有被重視嘅感覺

• 鴛鴦鍋
  • 鴛鴦鍋底
  • 牛小排
  • 手切牛黃喉
這間來自台灣的火鍋店在新開張之前曾經來到,自從吃過它的麻辣鴨血之後,便念念不忘,今晚便再來到這裏。牛小排拼去骨雞髀肉$208,牛小排脂肪和肉質分布均勻,雞肉鮮嫩可口,吃這個拼盤,可以吃到雞肉又可以吃到牛肉,一舉兩得。招牌手工三色滑(台灣直送)$158,有蝦滑、瑤柱滑、蟹肉滑。除了蝦滑和墨魚滑在香港經常吃到,蟹肉滑是香港比較罕有的,不過個人覺得還是蝦滑和墨魚滑比較爽口彈牙。如果未試過蟹肉滑的,不妨一試這個新口味。濃香豆皮(4個)(台灣直送) $68,這個來自台灣的豆皮,分量比想像之中大,放在湯來數秒,既可吃到豆皮的味道,又帶點湯底的味道。如果放在湯內時間長一點,變得軟淋可口,又是另一番滋味。一口魚腐(10件)$68,豆腐味道濃郁,又可以吃到魚肉的鮮甜味道,放在麻辣湯來,時間越長越可以吸收麻辣的滋味。萵荀$68,清甜可口,如果放在酸菜鍋內,可能帶點酸味,如果放在麻辣鍋來,麻辣的味道會反映萵筍的甜味,隨個人喜愛決定。鴛鴦鍋/每位$78,麻辣鴨血鍋拼酸菜白肉鍋,這裏的鴨血酸菜是任加的,吃完第一輪,店員看到酸菜和鴨血都減少,就會自動自覺添加鴨血和酸菜。麻辣和酸度都可以自選,有四種程度的選擇,不過

鴛鴦鍋/每位$78,麻辣鴨血鍋拼酸菜白肉鍋,這裏的鴨血酸菜是任加的,吃完第一輪,店員看到酸菜和鴨血都減少,就會自動自覺添加鴨血和酸菜。麻辣和酸度都可以自選,有四種程度的選擇,不過個人覺得小辣小酸已經非常適合很多人的味道。麻辣鴨血鍋,鴨血吸收了麻辣的味道,煙煙韌韌,是麻辣鴨血的天花板。

這裏的茶帶點蜜桃的香氣,據聞是來自台灣的。