2018-04-06 1379 瀏覽
晚飯前經過位於紅橋附近商場的小店,位置不太顯眼,但相信住在附近的人都知道這間小小章魚燒。首先說一下它的裝潢,外面掛著印住章魚燒的紅燈籠和貼滿了poster,而店內只有兩個員工,還有一班正在門口等待外帶的食客。店舖總共有四款口味,分別是原味、蔥、蟹子和明太子,而我點的是原味。而他們有兩個份量可選,分別是4粒和8粒,既可滿足少吃之人,又可滿足大食的朋友!而我點的是8粒原味,大概等了十分鐘左右,熱騰騰的章魚丸便出爐!章魚丸上鋪滿燒汁和沙拉醬,還有一埋木魚放在旁邊。而章魚丸的質感相對香港其他同類型的章魚丸店比較軟,有點像在大阪心齋橋吃的那種,令我不禁想起大阪的感覺!而味道方面亦都調配得很好,章魚也蠻大一顆,非常合我口味,相信不久將來我會再來吃!😊

原味章魚燒
2018-04-04 658 瀏覽
本身好少機會入屯門,今次有機會去屯門,見到附近有間好出名既章魚燒,當然要去試下,但估唔到買一盒章魚燒要等成45分鐘,見佢咁受歡迎等一次半次都無妨。係周圍行到腳斷先過左一陣,雖然係即叫即燒,但一個小食類既食物要等咁長時間真係有啲扣分,唔等都等左一段時間,點都頂埋去。終於都等到,可以食得,外型都幾吸引,仲有好多木魚絲。一試之後,發覺無想像中咁好食,中間只係得一粒章魚無其他野,雖然章魚燒個心軟綿綿,但外皮唔夠脆,而且沙律醬同燒汁可以再多少少,因為覺得唔係幾夠味。只可以講同日本食到既章魚燒好似,但唔係我食過最好食既章魚燒。

原味章魚燒
2018-03-21 524 瀏覽
今日同朋友去咗屯門行山,我返嚟嘅時候就想試吓屯門好味嘅小食,於是就去咗紅橋附近搵好嘢食~呢間章魚燒主打大阪章魚燒,即係冇脆皮、唔似平時食開築地章魚燒咁,但係喺網上面都非常出名,好似話成日都有人排隊咁難得嚟到一定要過嚟試吓啦!我同朋友叫咗個明太子章魚燒,要等大概10分鐘係等嘅時候,見到佢一粒粒咁整,真係好吸引啊!係等嘅時候,都一直不斷有人嚟買,證明網上嘅傳言係真㗎!等左10分鐘之後,佢就送到黎我手上啦~雖然我影咗好耐相,但係嗰四粒章魚燒都係脹卜卜,唔會好似大阪嗰啲塌晒落去!車落去雖然冇脆皮,但係係好滑嘅粉團,而且章魚俾得好足料㗎!真係好好味!雖然啲人話如果鍾意食脆皮嘅章魚燒,就唔會想食呢種大阪章魚燒,但係我都會極力推薦大家去試一試,因為真係好好味架!

咁難得嚟到一定要過嚟試吓啦!

我同朋友叫咗個明太子章魚燒,要等大概10分鐘
係等嘅時候,見到佢一粒粒咁整,真係好吸引啊!
2018-03-20 408 瀏覽
一向鍾意食章魚燒,章魚燒食過最好食既係日本大板街頭,不過見到呢間好似有玩D花款,仲要幾多人排隊,一於8妹上身,照排隊。MENU主要係4款,有原味、爆多蟹子、明太子同超多蔥。其實都係係章魚燒上面加唔同topping~ 價錢就$28-32/4粒左右,大約等咗15分鐘就有得食今次叫咗蟹子章魚燒,真係超多蟹子仲要熱辣辣,入面軟綿綿,粒八爪魚都算幾大粒。不過由於太多蟹子,成口蟹子反而享受唔到章魚燒既味道呢間店的章魚燒比平時都大粒D,所以4粒份量都可以接受
一向鍾意食章魚燒,
章魚燒食過最好食既係日本大板街頭,
不過見到呢間好似有玩D花款,仲要幾多人排隊,一於8妹上身,
照排隊。

MENU主要係4款,有原味、爆多蟹子、明太子同超多蔥。
大約等咗15分鐘就有得食

今次叫咗蟹子章魚燒,
真係超多蟹子仲要熱辣辣,入面軟綿綿,
粒八爪魚都算幾大粒。不過由於太多蟹子,
成口蟹子反而享受唔到章魚燒既味道

呢間店的章魚燒比平時都大粒D,所以4粒份量都可以接受
2018-01-26 750 瀏覽
景峰嘅呢間章魚燒已經想試左好耐可惜摸左好幾次門釘,呢次食完晚飯經過見到開左即刻唔理食到幾飽都決定要食LOL雖然已經係飯後時間但係都有人喺度排隊買同等,但好彩唔係好多人算快落到單,由於係即整所以店家喺落單比錢嗰時都有講明要等十五至二十分鐘超正明太子大阪章魚燒激多明太子同木魚賣相吸引;熱辣辣嘅章魚燒外脆內軟而且食落唔會覺得好粉;餡料好足食落啖啖章魚粒好正其實有好幾隻味都想試可惜食飽左飯,下次有機會都會想再試埋其他

超正明太子大阪章魚燒

2017-09-10
20 分鐘 (外賣自取)
$14 (宵夜)
  • 超正明太子大阪章魚燒
2018-01-06 547 瀏覽
今次又係第N次過嚟啦!由一開就黎食!由細粒食到大粒由一間食到有兩間由平食到貴今次就黎食個下午茶今次叫左個原味八粒小丸子其實蟹子、葱都係我最愛但今日食下原味佢另外重有明太子、wasabi同我未食過既特別版甜密密芝士!買果陣已經提提大家要等十五分鐘黎得就梗係想食啦!等15分鐘都唔係好耐,比起以前人頭湧湧等成個鐘都試過!不過話時話落住雨凍冰冰都重係幾多人!以前佢哋成日不定休要嚟到先至有冇開而家就有晒月曆,寫明邊日開邊日唔開另外仲可以上佢哋Facebook睇下幾時開啊總之逢星期一就例休其實佢隻隻味都好食㗎所以要睇個人口味我都係每次黎都叫唔同口味如果貪心嘅話就叫2+2不過我就覺得唔係幾抵最低都係八粒,大概$4一粒四粒嗰啲都係$5粒到所以如果想食多啲味我寧願叫兩盒四粒到我喇!佢安排得好好㗎買飛嘅時候張單會印有Number叫number 就有得食佢會問你要唔要膠袋,我即場食就唔使膠啦!小心提示大家要睇口啊!真係好熱架,但係食小丸子梗係要熱辣辣㗎啦!每一粒都有兩粒墨魚度外面有少少脆入面就軟林林,唔會好粉!精粹就係啲醬同埋木魚加埋沙律醬非常好味係我係香港食過最好食嘅小丸子!爭啲拍得住日本食嗰啲!之前睇過
今次又係第N次過嚟啦!

由一開就黎食!
由細粒食到大粒
由一間食到有兩間
由平食到貴

今次就黎食個下午茶

今次叫左個原味八粒小丸子
其實蟹子、葱都係我最愛
但今日食下原味

佢另外重有明太子、wasabi同
我未食過既特別版甜密密芝士!

買果陣已經提提大家要等十五分鐘
黎得就梗係想食啦!
等15分鐘都唔係好耐,比起以前人頭湧湧等成個鐘都試過!
不過話時話落住雨凍冰冰都重係幾多人!

以前佢哋成日不定休
要嚟到先至有冇開
而家就有晒月曆,寫明邊日開邊日唔開
另外仲可以上佢哋Facebook睇下幾時開啊

到我喇!
佢安排得好好㗎
買飛嘅時候張單會印有Number
叫number 就有得食
佢會問你要唔要膠袋,
我即場食就唔使膠啦!

小心提示大家要睇口啊!
真係好熱架,
但係食小丸子梗係要熱辣辣㗎啦!
每一粒都有兩粒墨魚度
外面有少少脆
入面就軟林林,唔會好粉!
精粹就係啲醬同埋木魚
加埋沙律醬非常好味
係我係香港食過最好食嘅小丸子!
爭啲拍得住日本食嗰啲!
之前睇過報道話佢哋真係喺日本學師架

絕對係成日會去既一間小店!
不過就係最衰冇得坐,要喺條街度食囉!
不過真係好好食,所以我都唔介意
2018-01-06
15 分鐘 (外賣自取)
原味小丸子
2017-12-16 645 瀏覽
小編一向對小丸子都幾有興趣🤤心思思又走落嚟買小丸子😚上次試咗超爆多蟹子小丸子,今次就食明太子小丸子😆原來仲有激多蔥,小丸子唔知有冇鍾意食蔥嘅朋友仔呢🤔幸好冇人排隊,等咗十分鐘到就拎得😍#明太子小丸子($28@6粒 $42@10粒)😋好味指數:(7.5/10)每粒小丸子面頭都放咗多嘅明太子😍小編就最中意一大啖咁食晒佢🤤明太子咸咸地夾埋沙律醬同小丸子一齊食咁就好正😚通常食到嘅小丸子入面都係有啲椰菜嘅,不過呢到嘅小丸子係冇咖🤔小丸子外面係微脆,章魚嘅份量都ok,唯一唔好粉係比較多😢.⭐溫馨小提示📌蝴蝶分店除咗小丸子仲有鐵板燒、串燒、炒麵等小食😙📌想食既朋友仔可以早啲去,因為柯打左都要等大概十分鐘,如果有其他人食仲要等耐啲💕
幸好冇人排隊,等咗十分鐘到就拎得😍

#明太子小丸子($28@6粒 $42@10粒)
😋好味指數:(7.5/10)
小丸子外面係微脆,章魚嘅份量都ok,唯一唔好粉係比較多😢
⭐溫馨小提示
📌蝴蝶分店除咗小丸子仲有鐵板燒、串燒、炒麵等小食😙
今日一路掃過全屯門好味小店,用手機地圖搵咧間章魚燒店,去到已經見到有好多客人等外賣,真係堅好食咩? 我個屯門友話咧間「屯之大阪章魚燒」好味到不得了,一試難忘,真係咁勁? 我哋已經九成九飽都嚟試,睇下有幾好味先?!?!我哋叫完一路Keep住有客人叫章魚燒,勁~~其實個個味都想試,不過真係已經九成飽,下次一定早啲嚟食~唔想摸門釘就要睇下佢哋12月營業時間表~~最後叫咗超多明天子章魚燒(4粒$28,8粒$42),我哋個肚已經九成飽,所以叫咗4粒試吓,雖然只叫4粒,但係店員比咗超多木魚,正。食後感:「我覺咧間小店做得比我喺日本各區食果啲章魚燒較好,原因係⋯1. 章魚燒外皮酥脆內軟,章魚肉爽囗,味道唔會太咸。2. 木魚、沙津醬同埋超多明太子真係加咗好多分,真係好好好好味!3. 章魚燒做到外脆內軟,真係日本各地出名拿奬嗰啲店都要行埋邊!極打推介咧間「屯之大阪章魚燒」,滿分之章魚燒店!

我哋叫完一路Keep住有客人叫章魚燒,勁~~

其實個個味都想試,不過真係已經九成飽,下次一定早啲嚟食~

唔想摸門釘就要睇下佢哋12月營業時間表~~

1. 章魚燒外皮酥脆內軟,章魚肉爽囗,味道唔會太咸。

極打推介咧間「屯之大阪章魚燒」,滿分之章魚燒店!
2017-12-12
  • 超多明太子味章魚燒
2017-12-13 356 瀏覽
屯の大阪章魚燒最初開嘅時候真係好好生意,聽講排隊排好耐,雖然我都係新界區人,但都唔係話好想襯墟,所以我到好後期先第一次食。到而家好多地方好似葵廣啊,都已經有得食章魚燒,而且聽聞評價都唔錯,所以熱潮都稍稍退落黎一點。我第一次黎食嘅時候,佢地已經換成左細版,價錢唔係太貴,又食到類似喺日本大阪食到嘅口味,所以我同朋友都幾鐘意。反而我自己唔係太鐘意實的的嘅港式章魚燒。佢地有原味、蔥、明太子、同蟹籽,最深刻印象係蔥,因為我一向唔太鐘意食青蔥,但都覺得好香口好好食,可惜之後黎左兩次都冇哂。近期呢次食,已經係9月份嘅事,佢地又再次變番做大粒版嘅章魚燒,呢啲大、細問題,純粹個人喜好,都明白好難滿足哂所有人嘅口味。有啲人覺得大粒啲,食落滿足啲,我自己就鐘意細粒啲,始終章魚燒熱辣辣,太大粒好難一野放入口。大粒版嘅章魚燒,只係多粉左,裡面依然係一粒章魚,咁只係食多左粉啫。可能因為我地一開門就去,蔥未預備好,揀左明太子同激多蟹籽兩款,感覺大版價錢都有調高左點。明太子口味比較鹹香,章魚燒粉多,章魚唔算好大粒,但新鮮熱辣,都唔會差得去邊。激多蟹籽係名符其實,真係份量激多,其實幾抵食,去超市買細細盒蟹籽都十幾蚊啦。

章魚燒襯熱,可以黏上不少蟹籽,口成係幾豐富。

要我專登去就唔會了,但偶然相約朋友再過黎都可以,始終開左一段時間,佢地出貨都快左,人流少左,都唔需要好似以往咁排咁耐隊。
2017-09-26
2017-12-10 244 瀏覽
最近入冬了,大家都開始穿著大樓和羽絨。寒冷的天氣,當然最適合吃熱辣辣的章魚燒! 今天出了一款新口味,就是芝心章魚燒,當然要馬上買來試食啦!購買的時候,店員說要等45鐘後來拿,因為新口味大家都很捧場。在附近行了45分鐘,回來就拿得了。甜蜜蜜芝心章魚燒 $42一打開盒, 就見到章魚燒上面,都有香濃的芝士,不過比起店主的 facebook post, 芝士好像小了些。一咬開,裡面可以見到有試芝士粒和大大條的章魚,十分足料。味道上, 芝士不算太濃郁, 但有芬香的芝士香味。吃落味道帶甜,若果芝士重一點,必定更好吃。 後來發現,原來章魚燒上有一點糖,所以甜蜜蜜的,但又不會太甜,糖量份量控制得很好。42元有6粒芝士章魚燒,價錢不是便宜,而芝士味不太重,有進步的空間!
最近入冬了,大家都開始穿著大樓和羽絨。
寒冷的天氣,當然最適合吃熱辣辣的章魚燒!

今天出了一款新口味,就是芝心章魚燒,當然要馬上買來試食啦!
在附近行了45分鐘,回來就拿得了。

甜蜜蜜芝心章魚燒 $42

一咬開,裡面可以見到有試芝士粒和大大條的章魚,十分足料。

外賣自取
星期一至日每天都要食食食😂 日日都日唔同藉口比自己去放縱🤦🏻‍♀️ 聽日就要開始辛勞既工作,今日唔係唔去搵下好東西食丫?🤷🏻‍♀️ 今個weekend翻左屯門,起身時已經一點🙊 大佬話帶我去佢地頭食野,先去左食個all day breakfast嘆下咖啡, 再黎呢個屯之大板章魚燒懷緬一下半年前大板之旅食過好正既多葱章魚燒🐙 其實我完全唔記得自己係點行到過黎,豪無方向感🤷🏻‍♀️ 只係知呢到都幾吊腳,公共交通工具黎講應該係撘輕鐵最近。舖仔好細,只做外賣,大佬話上次黎排長龍,我地今日黎竟然無人好好彩🙊 正當以為自己好幸運時,原來只係落單唔使排隊,外面企左幾枱客等緊🤷🏻‍♀️選擇並唔多,只有4款,原味/多葱/蟹子/明太子,多葱竟然賣曬😟 我地唯有轉戰明太子😎 本黎見到店舖裝修無咩特別覺得應該都唔會咩驚喜,比錢時見到屯之大板章魚燒入圍左必吃食店大獎2017,係信心既保証,即時充滿期待😎 由於係落單即制既關係,呢到order完要等15分鐘先有得食的。由九月開始呢到既章魚燒有4cm直徑咁大粒😍 well... 一啖真係塞唔曬落個口🤦🏻‍♀️ 塞得曬入口都好難咬,仲要超級熱,建議大家都係咬開兩啖食🤣 粒章魚

粒章魚燒真係有大佬個咀咁大😧

日風明太子章魚小丸子🍡🐙🇯🇵 真係有係日本食既味道🤤
餡內有粒粒章魚,唔只一粒仔嫁,係兩三粒大大粒🐙🐙 粉漿比例調得好,做到軟心流心效果。每粒章魚燒上面都有一大pad明太子😍木魚擺側邊,可以跟據個人喜好加係章魚燒上。
唯一美中不中係外皮唔夠脆,事關係東京原宿食過一間做到內脆外軟,一試難忘,不過屯門呢間既内餡做到佢既效果已經好難得😍 超級推薦大家去試

明太子章魚小丸子
2017-11-05
明太子章魚小丸子
2017-10-25 379 瀏覽
放工去食小丸子,排咗兩位之後到我諗咗一陣,決定食平時小有啲嘅明太子口未嘩!好重手!用料有誠意!價錢相對合理!而我中意多醬😎好滿足可以當晚餐我住得近會再去!下次我會揀混合
放工去食小丸子,排咗兩位之後到我
諗咗一陣,決定食平時小有啲嘅明太子口未
嘩!好重手!用料有誠意!
價錢相對合理!
而我中意多醬😎
好滿足
可以當晚餐

我住得近會再去!
下次我會揀混合
2017-10-15 377 瀏覽
呢間野之前都食過一次 個時岩岩開 好多人排隊 平均要等9個字先有得食 而且佢開鋪嫁時間好奇怪 假日都未必有得食 呢日再次黎屯門 又要去朝聖 叫左個明太子 8粒$42 佢原味要$32 等10分鐘 買左之後就見到人龍 開始要等15-20分鐘 的人就嚇到走左 等左10分鐘到 終於買到 回到家食 熱辣辣 每粒章魚燒上面都有滿滿嫁沙律醬同明太子 柴魚片細心的放在一邊辛口明太子充滿鹹香 配上唔係太鹹嫁八爪魚丸 剛好 一口一大粒 呢間野其實出色只係佢滿滿的配料 唔睇配料其實佢只係一粒普通嫁章魚丸 亦都無之前岩岩開店咁令人驚嘆 唔再值得排咁耐嫁隊去買 而且價錢都唔平 平均$5/粒 同去日大阪食嫁價錢差唔多 如果好掛住大阪章魚燒可以黎一試既
呢日再次黎屯門 又要去朝聖
叫左個明太子 8粒$42 佢原味要$32
等10分鐘
買左之後就見到人龍 開始要等15-20分鐘 的人就嚇到走左
等左10分鐘到 終於買到 回到家食 熱辣辣
  • 明太子章魚燒
肚餓又未食得晚飯,一於找點小食醫醫肚。屯の大阪章魚燒的長長人龍已去,終於可以正正常常咁食章魚小丸子。 原來近期轉番做大粒版。如果没這樣寫,我也忘了上次吃的是細粒版呢。 上次的食評分享請按此 明太子章魚燒 $42/8粒 章魚丸大粒咗,粒數由10粒調整8粒,但價錢也好像便宜了。 即叫即整,等了大概10分鐘,新鮮出爐的章魚燒到手。雖然變了大粒,明太子醬仍是滿滿的。大大粒讓視覺更滿足,但吃起來比細粒版狼狽。而且粉漿多了,顯得內𥚃的章魚變小,而且外層没那麼脆口。我還是喜歡細粒版。 有人喜歡大粒,有人喜歡細粒,要滿足全部人確實很困難。難得屯門有如此質素的小店,仍是值得支持!得閒口痕,我也會再想你。

上次的食評分享請按此

明太子章魚燒

明太子章魚燒 $42/8粒

章魚丸大粒咗,粒數由10粒調整8粒,但價錢也好像便宜了。

外賣自取
$38 (其他)
明太子章魚燒
2017-10-13 211 瀏覽
今次系第二次食!!!同屋企人系附近食完Dinner 記得附近有一間有名氣既小丸子,出哂名就買左兩款食!!!一款系超正明太子^_^我至愛另一款系超爆多蟹子,真系勁之爆多蟹子吾知系米晚餐時間 所以等左十分鐘左右 好快 比起上次5-6p.m既時段 慳左好多時間 上次大約等左40分鐘或以上,亦都好多人排隊等候 系出面玻璃窗望入去 望到小丸子比上次系大粒左 已經流哂口水!到手喇 即食 咬完第一口後發覺皮厚餡少只有章魚一粒其他也沒有 反而配料多 可能系配料方面搭夠吧!!!!
今次系第二次食!!!
同屋企人系附近食完Dinner
記得附近有一間有名氣既小丸子,出哂名
就買左兩款食!!!
一款系超正明太子^_^我至愛
另一款系超爆多蟹子,真系勁之爆多蟹子

到手喇
即食 咬完第一口後發覺皮厚餡少
2017-10-11
10 分鐘 (外賣自取)