2017-10-24 2451 瀏覽
After MK shopping day, we choose to eat crab. The holy crab NUMBER ONE~Box 6 Appetizer: 蟹肉玉子燒 蟹子日式凍豆腐 柚子醋海藻沙律 虎蝦配芒果慕斯 酸辣羅勒海蜆 海鹽枝豆。蟹肉玉子燒實蛋帶甜,蟹配蔥幾涼鮮味,但份量細。蟹子日式凍豆腐好重芝麻汁,好食又有少少豆香同小魚子。柚子醋海藻沙律好海水味帶微酸,好開胃同爽口。虎蝦配芒果慕斯,依個比上一個酸但有果味,好似有d辣辣地,蝦都厚實彈爽!酸辣羅勒海蜆好泰國菜,好食無沙!仲有酸辣汁點蜆鮮點。海鹽枝豆就有d瘦 縮水,普通。芝士蟹肉釀蟹蓋配三文魚子和白飯魚乾片,芝士蟹肉釀蟹蓋讚!好多芝士同蟹肉絲。怕太芝士?可以配火箭菜,配下蟹肉中和同更有口感。白飯魚乾片好脆,薄薄地,好重魚香。依加好正,啖啖肉,好好食。MASTER海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁,係法國膏蟹!之後講,帶子好多,細細粒,夠辣味。蝦好吸味,爽口既,夠肉感。蜆肉仲多汁,有d似小蠔仔!青口最好食,夠大同一吉就去殼食得!底下有小椰球 小蘿蔔 栗米,栗米好甜,薯仔同魷魚,好似狼牙棒!哈哈,有菜中和肉食,nice

哈哈,有菜中和肉食,nice呢。法國膏蟹係今次主菜中主食!係時候帶上手套ko蟹肉!
比芝士蟹肉釀蟹蓋更加dd肉,但難開,要細心d開,好彩有夾開。膏好多同因爲配辣汁,所以唔會太油同太飽!

蟹肉芬奴意式烤麵包 Crab Fennel Italian Baked Bread,用雲石碟上好文青,影相!好似吞拿魚咁,但蟹肉淡過鹽水味。多蟹肉配蕃茄。依個清清地又有蟹絲。

Dessert都會有蟹嗎?係雲尼拿彩糖雪糕,粉藍色好靚。
  • 蟹肉芬奴意式烤麵包
2017-10-22 436 瀏覽
頭盤六小缽,有蟹肉玉子燒,蟹子日式凍豆腐,柚子醋海藻沙律,虎蝦配芒果慕斯,酸辣羅勒海蜆,海鹽枝豆,頭盤配菜開胃醒神,最好味係玉子燒,海蜆都唔錯,而蟹肉芬奴意式烤麵包都好正,D蟹肉多到醬咁鋪滿麵包上面仲有芝士蟹肉釀蟹蓋,D蟹肉又係塞滿成個蟹蓋,再加埋又脆又香既白飯魚乾同鮮味既三文魚子,絕配到主菜海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁,半隻麵包膏蟹份量岩岩好,不會太濟,其他海鮮配料有青口有蜆有八爪魚有帶子,仲有D配菜如薯仔栗米等抹茶甜品-剛好中和之前既主茶味道,配合得宜。

而蟹肉芬奴意式烤麵包都好正,D蟹肉多到醬咁鋪滿麵包上面

抹茶甜品-剛好中和之前既主茶味道,配合得宜。
2017-10-20 295 瀏覽
Master Kama早早就已經喺我個to go list上面,朋友約我嚟呢度食飯我當然即刻話好。牆上嘅logo寫住「love at first bite」,冇誇大啊[Holy Crab,$538]我就最鍾意叫set㗎喇,又唔洗揀,又抵食啲。呢一日就同朋友叫咗呢個兩人餐,都幾豐富啊[六小缽]呢六款前菜包括有海鹽枝豆、酸辣羅勒海蜆、虎蝦配芒果慕思、柚子醋海藻沙律、蟹子日式凍豆腐、蟹肉玉子燒。其中我最鍾意個虎蝦,好鮮味好爽;海蜆亦都又好味又大隻,酸酸辣辣咁好開胃[芝士蟹肉釀蟹蓋]個蟹蓋充滿左蟹肉沙律,creamy得嚟又食到蟹肉鮮味,加埋三文魚籽一齊食就口感更加清新。另外好特別嘅係,上面嗰塊脆片係白飯魚乾片嚟㗎,食落非常香口又唔會腥,正[Master海鮮膏蟹拼盤]呢個拼盤除咗有眼見嘅膏蟹、帶子、青口、蜆、海蝦之外,底下仲有大量蔬菜,好健康啊。香草牛油汁帶微辣,帶出海鮮鮮味,亦令甘荀、薯仔等蔬菜更加惹味海鮮全部都大大隻,而且食得出非常新鮮膏蟹更加係名副其實好多膏[蟹肉芬奴意式烤麵包]麵包烤得幾脆身,而蟹肉份量都幾多,少少嘅車厘茄同洋蔥令個蟹肉醬冇咁漏,整體幾清爽[抹茶蕨餅]軟綿綿嘅抹茶蕨餅配黃
[Holy Crab,$538]
[六小缽]
[芝士蟹肉釀蟹蓋]
[Master海鮮膏蟹拼盤]
海鮮全部都大大隻,而且食得出非常新鮮
膏蟹更加係名副其實好多膏
[蟹肉芬奴意式烤麵包]
[抹茶蕨餅]
軟綿綿嘅抹茶蕨餅配黃豆粉,再淋上黑糖漿,唔會太甜,非常好味,但如果再煙韌啲就更好
2017-10-20 892 瀏覽
好不容易等到秋涼了, 真係望穿秋水, 這幾天的天氣令我時刻都心情好好, 胃口同樣大開, 預算冬天發胖的日子又將到來了. 外出吃飯, 仲要計埋肥唔肥既問題又太無癮了, 不過今餐應該絕對可過關, 因為我們來到銅鑼灣的Master Kama食蟹宴. ​位處商廈之中, 乘電梯到4樓, 一出門就看到藍白色的燈箱和璧畫, 配合格仔牆磚, 都幾有潮味和型格. ​店內風格走西日文青路線, 簡約不花巧, 並以大量小飾品點綴, 營造小清新氛圍. 難得是平日, 又是樓上鋪, 但卻人流甚多, 而且食客都以年青上班族為主, 放工後相約三五知己, 閨密來品嚐美食, 自己身在其中, 頓時也感到年青了. ​Master Kama供應的是阿拉斯加蟹和法國膏蟹, 而且更推出了兩款蟹套餐, 以Holy Crab為題, 分別在於一款是海鮮膏蟹拼盤, 而另一款則是雪塲蟹海鮮火鍋. ​ 每款套餐都有頭盤, 蟹蓋小食, 主菜和甜品, 美中不足是沒有包括飲品. ​ ​我們不太喜歡火鍋吃法, 於是決定選擇Holy Crab. One ($538), 這是二人份量的海鮮拼盤和套餐.​頭盤: Box 6 Appetizer 六小砵 以六

頭盤: Box 6 Appetizer 六小砵

以六格木盒盛着6款不少的涼拌前菜. 分別有:
柚子醋海藻沙律
蟹肉玉子燒
酸辣羅勒海蜆
虎蝦配芒果慕絲
蟹籽日式凍豆腐
海鹽枝豆

虎蝦配芒果慕士好清新, 去殼虎蝦伴以蕃茄莎莎, 底層是酸酸甜甜的芒果慕絲, 味道很豐富, 十分fresh和開胃.
​蟹肉玉子燒, 蛋厚而滑, 質感鬆軟, 蛋香濃郁, 但蟹肉味道不太突出.
​蟹籽日式凍豆腐, 配上胡麻醬, 豆腐冰凍香滑,蟹籽增加口感和鹹鮮味道, 十分美味.
​酸辣羅辣海蜆, 有泰式味道, 羅勒葉炸過, 清香薄脆都幾特別. 蜆也不細隻, 肉質有嚼勁, 酸辣開胃.

小食一: 芝士蟹肉釀蟹蓋 (配三文魚籽和白飯魚乾片)
原個蟹蓋填滿蟹肉, 面層鋪上芝士一起焗, 用附上的小餐匙一羹羹吃, 啖啖蟹肉充斥口腔, 芝士味香濃creamy, 蟹肉柔滑不乾, 相當令人回味. 點綴以白飯魚乾拼成的魚乾片, 都幾有趣, 但又令我有一點密集恐懼XD...不過炸過的小魚相當香脆, 鹹鮮鬆化, 跟蟹肉的鮮甜相得益彰. 伴碟是微苦澀的火箭菜, 正好能減膩, 帶出層次感.

小食二: 蟹肉芬奴意式烤麵包
蟹肉的味道基本上跟釀蟹蓋差不多, 只是少了芝士味, 多了香草味道. 相對較乾身, 沒太多忌廉,意式麵包式頗具韌性, 似法包, 並非香脆型, 嚼勁不錯. 味道清淡.
主菜: 海鮮膏蟹拼盤 (配惹味香草牛油汁)
海鮮拼盤尤如一個大集會, 以深碗盛載着, 鋪上洋化的牛油紙, 內裡有着很豐富的海鮮和蔬菜.
​逐樣拿出細數, 分別有半隻法國膏蟹, 2隻大蝦, 扇貝, 大蜆, 魷魚, 青口, 另外還有些甘筍和粟米作配菜.

主角當然是法國膏蟹, 切了幾份, 可見紅褐色的蟹膏佈滿在蟹肉上, 蟹蓋也充滿了蟹膏, 可用匙刮出來吃. 蟹肉很新鮮, 一絲一絲的充滿彈性, 而蟹箝也很大隻, 啖啖肉, 鮮味突出. 至於蟹膏跟平時吃開的本地蟹不同, 屬紅色硬膏, 口感結實, 脂香都頗濃郁. 我就一向喜歡吃肉多於膏, 這些膽固醇留給另一半啦~

其他海鮮也夠新鮮和彈牙, 其中以魷魚的口感最為突出, 彈性十足, 一點也不會韌, 魷魚鮮味也很出色. 配上微辣的香草牛油汁, 都幾惹味. 不過若然汁料是分開會更好一點, 吃時才自己加入, 因為吃到後來感覺全個拼盤也是同一種味道, 有點單調.
甜品: 日式厥餅
雖然跟西化的海鮮餐有點格格不入, 但反正是Fushion菜, 也沒有關係. 軟糯的厥餅配以黃豆粉和黑糖漿, 是最傳統吃法, 厥餅清淡中帶微澀, 配上同樣淡味的黃豆粉, 不過甜又能解之前的濃味, 不錯.
​十月又是食蟹季節, 但大閘蟹近年屢爆問題, 沒有太放膽去吃, 解解蟹癮, 向洋蟹入手都頗有新鮮感. Holy Crab套餐以外, 還有不少單點美食, 見鄰座兩少女點了龍蝦飽, 賣相吸引, 價錢只要二百多元也很合理, 有機會要一試.
2017-10-03
2017-10-17 188 瀏覽
朋友帶路到了一間樓上日本料理店食野,聽說網上好評如潮,其主打龍蝦,蟹等海產食材,最出名龍蝦包,所以例牌點了龍蝦包和朋友share,留肚再食其他好野呀😉點了大阪燒,雞軟骨餃子,正常水準,無驚喜💥另外見廚師推介海鮮拼盤,裏面有蟹,蝦,蜆,魷魚,薯仔,紅蘿蔔,雜菜等,少少胡椒辣味既配合,幾惹味,類似冬陰功,喜歡呢種味道既朋友仔一定會鍾意]主角來了,賣相相當不俗,好重蒜香牛油味,不愧為招牌菜,麵包經過烤焗脆口暖暖的,感覺不像之前在東京名店Luke's Lobster吃過的那樣,蝦肉新鮮,口感不錯,拼薯條一set幾好👍🏻👍🏻]餐廳類似樓上cafe,佈置簡單不迫陋,和朋友係銅鑼灣又多了一個聚腳點啦,如大家去master kama的話,首推龍蝦包啊,必食之選 !

點了大阪燒,雞軟骨餃子,正常水準,無驚喜💥

]

]

• 龍蝦包
之前食過旺角的master kama覺得不錯😚,知道佢地銅記店出左全蟹宴緊係要試一試味啦😍😍~ ---------------------先來一個6小鉢🥄,分別有枝豆、檸檬蜆、海藻、蟹肉玉子、玉子豆腐同芒果蝦🌼~蟹肉玉子很有蛋香加埋新鮮蟹肉很不錯🦀~玉子豆腐鋪上麻醬同蟹子亦挺吸引💫~ 蟹肉烤麵包很脆脆✨,蟹肉醬鋪上滿滿一層,手工很精緻👍,蟹肉醬經過麵包香再吊味出黎,如果蟹肉醬再多啲就好啦🤤! 芝士釀蟹蓋可以就咁食😸,亦可以加上附帶的白飯魚片,三文魚子同火箭菜~魚仔片好得意,脆卜卜口感🐟🐟🐟,烘過後白飯魚味更加香濃~火箭菜加左落蟹肉同芝士度真心正,好清新🧀,而且口感好融 至於重點的master羔蟹海鮮拼盤🦀🦐🦑,羔蟹真係好正,麵包蟹特別多羔,雖然配汁唔係好夠味🤷🏿‍♀️,但啲海鮮勝在新鮮,配菜不在話下非常吸汁尤其中意佢地個薯仔🥔,海鮮味道也ok 甜品的抹茶蕨餅超好味😋😋配上黑糖糖漿抹茶味很突出,不會太甜😗口感煙靭好味喔~~ ----------------------好味指數😋:7/10翻啅指數🙆🏻:6/10人均消費💰:201-400服務態度👨🏼‍🍳:7/10乾淨指數🌝:7/10
---------------------
服務態度👨🏼‍🍳:7/10
乾淨指數🌝:7/10
2017-10-10
2017-10-15 83 瀏覽
返工聽同事講起話銅鑼灣呢間「Master Kama」有蟹大餐食,拿拿臨放工就同一個朋友去試試!兩個人share一個餐就夠!.🍴法國膏蟹海鮮餐🦀($538)呢個海鮮大餐包左五款選用🇫🇷法國膏蟹及🏳️‍🌈阿拉斯加蟹炮製的蟹肉菜式,包括:前菜「六小砵」🍱、「蟹肉芬奴意式烤麵包」🥖、「芝士蟹肉釀蟹蓋」🧀、「膏蟹海鮮拼盤盤」🥘、甜品「黑糖抹茶蕨餅」🍡。.份量足夠兩個人食👯,最好額外點一客👉🏻蒜蓉包尼點「膏蟹海鮮拼盤」🥘入面的惹味香草牛油汁!呢個汁有少少辣🌶,提升左海鮮味道的層次。.😻最愛係「芝士蟹肉釀蟹蓋」👍👍👍,好想一個人自己食哂,香濃燒芝士拌甜甜蟹肉👏🏻,仲有白飯魚干同三文魚子,咸咸甜甜實在太夾!.🍴甜品- 黑糖抹茶蕨餅💕即使呢度唔係抹茶專門店,都有好食好軟熟嘅抹茶缺餅,實在開心,仲有黑糖糖漿比你自己落。👍.飲品叫左呢兩杯:朱古力沙冰無得輸,夠濃香朱古力味,仲有棉花糖做toppings!!!下次會再叫呢杯飲!.抹茶沙冰呢杯偏重奶味,唔夠抹茶味,稍甜。.總結兩個人食一餐有咁多海鮮嘅都算OK!
🍴法國膏蟹海鮮餐🦀($538)
六小砵
海鮮餐-蟹肉多士
法國膏蟹海鮮餐

海鮮餐的甜品,抹茶蕨餅

🍴甜品- 黑糖抹茶蕨餅💕
飲品叫左呢兩杯:
朱古力味沙冰

抹茶沙冰呢杯偏重奶味,唔夠抹茶味,稍甜。
抹茶味沙冰

總結兩個人食一餐有咁多海鮮嘅都算OK!
2017-09-16
法國膏蟹海鮮餐
海鮮餐的甜品,抹茶蕨餅
朱古力味沙冰
  • 法國膏蟹海鮮拼盤
2017-10-12 790 瀏覽
踏入十月又係我至愛蟹蟹嘅肥美季節, 大閘蟹未有得食, 今日率先來 Master Kama食個西式全蟹頂頂癮先, Master Kama 主力推阿拉斯加蟹及法國膏蟹而非中國蟹, Master Kama 位於銅鑼灣地鐵站附近, 地理位置非常方便, 門前的磁磚頗有歐陸情調。裝修走簡約西式舒服路線, 充滿活力的年輕人的感覺。餐廳提供兩款蟹餐; Holy crab one ~ 法國膏蟹海鮮拼 或 Holy crab two 阿拉斯加蟹 SHABU SHADBU。 同朋友商量後, 我哋決定食Holy crab one ~ 法國膏蟹海鮮拼, 套餐包下列食品; 1 box 前菜六小缽1 芝士蟹肉釀蟹蓋2 蟹肉芬奴意式烤麵包1 Master 海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁2甜品其他海鮮都好似幾正, 我地見隔離檯的龍蝦麵包磚都好靚。木合盛載的前菜 ~ 六小缽酸辣羅勒海蜆 ~ 酸酸辣辣羅勒汁, 非常惹味, 海蜆唔係好大隻, 但肉質鮮甜嫩滑, 完全唔韌。虎蝦配芒果慕斯 ~ 爽口的蝦肉配上香香甜甜的芒果慕斯及帶少許酸的番茄粒, 又係醒胃的開胃前菜。柚子醋海藻沙律 ~ 愈來愈多食肆用海藻做沙律, 既爽口又健康美味,

裝修走簡約西式舒服路線, 充滿活力的年輕人的感覺。

1 box 前菜六小缽
1 芝士蟹肉釀蟹蓋
2 蟹肉芬奴意式烤麵包
1 Master 海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁
2甜品

其他海鮮都好似幾正, 我地見隔離檯的龍蝦麵包磚都好靚。

木合盛載的前菜 ~ 六小缽
柚子醋海藻沙律 ~ 愈來愈多食肆用海藻做沙律, 既爽口又健康美味, 配上簡單的沙律汁或醋汁已經很好食。
蟹子日式凍豆腐 ~ 凍豆腐淋上芝麻醬再加少蟹子, 又香又惹味, 仲食到蟹子的卜卜脆口感。
蟹肉玉子燒 ~ 鮮甜蟹肉配嫩滑玉子燒, 一啖入口, 爽甜又滑溜。
海鹽枝豆 ~ 無咩特別

前菜六小缽

芝士蟹肉釀蟹蓋

望落有啲似吞拿魚醬, 入口卻大不同, 一梳梳的蟹肉爽甜, 而羅勒醬清香偏淡, 味道跟蟹肉很配搭, 至於那個意式烤麵包, 口感煙韌, 不是香脆型, 重麥香。

蟹肉釀蟹蓋配三文魚子及火箭菜
芝士蟹肉釀蟹蓋

蟹肉味道跟蟹肉芬奴的差不多, 但蟹肉嘅份量就多好多, 可以一羹羹咁放入口, 配埋蟹子食, 鮮爽甜美, 食蟹有人拆埋肉, 食得堅爽!

Master海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁
Master 海鮮膏蟹拼盤配惹味香草牛油汁

很多紅膏的法國膏蟹, 比起大閘蟹, 法國膏蟹嘅肉就比較多, 相對嚟講蟹膏亦比較實淨, 如果能夠再大隻啲、再多肉啲及一隻而不是半隻就更加好了。

海鮮拼盤除咗法國膏蟹, 還有青口、蝦、硯、魷魚、粟米、薯仔、紅蘿蔔及泰式椰菜仔等, 真係海鮮盛宴, 一次過品嘗多種海鮮, 海鮮質素也不錯, 幾新鮮, 不得不提佢個香草牛油汁, 有點似墨西哥汁, 不過係輕辣及輕淡版本, 清清的香草及微香的牛油混合而成, 清淡微辣醬汁嘅好處係唔會搶咗海鮮嘅鮮味及原味, 吸晒海鮮汁的紅蘿蔔、薯仔及配菜真係好好食, 特別係紅蘿蔔, 又香又甜又腍

綠茶蕨餅

蕨餅勁濃的綠茶, 帶點甘及微苦, 喜歡綠茶的朋友應該會like, 我對綠茶麻麻, 所以配點附上的黑糖水食, 甜甜地, 好食好多呢。
2017-10-12 57 瀏覽
⭐️蟹迷有福了⭐️🎏法國膏蟹海鮮餐 ($538) 🦀1️⃣六小砵🍱~虎蝦配芒果汁~蟹子日式凍豆腐~蟹肉玉子燒~柚子醋海藻沙律~酸辣羅勒海蜆~海鹽枝豆2️⃣蟹肉意式烤麵包🍞麵包蓋上左滿滿嘅蟹肉每食一啖都食到蟹肉好滿足3️⃣芝士蟹肉釀蟹蓋 🦀呢個真係好好味蟹肉,洋蔥加埋芝士釀入蟹蓋裡面一齊焗諗到諗到好惹味🤤🤤🤤蟹肉分量好多,啖啖肉4️⃣膏蟹海鮮拼盤🦀🦑🦐原餐廳每日都會空運新鮮嘅法國膏蟹,保證新鮮拼盤有膏蟹,虎蝦,帶子,青口,蜆,魷魚,超級豐富個汁有少少辣,越食越開胃🦀膏蟹真係有好多膏架,最啱鍾意食膏嘅你🦐虎蝦蝦肉好爽🦑魷魚都夠林但就冇咩味食到最底原來仲有紅蘿蔔,包心菜,栗米同薯仔,分量真係好夠5️⃣甜品黑糖抺茶厥餅🍡黃豆粉加上黑糖嘅厥餅,不會太甜,煙煙刃刃🤤🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏Master Kama (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
⭐️蟹迷有福了⭐️

麵包蓋上左滿滿嘅蟹肉
每食一啖都食到蟹肉好滿足
3️⃣芝士蟹肉釀蟹蓋 🦀

呢個真係好好味
蟹肉,洋蔥加埋芝士釀入蟹蓋裡面一齊焗
諗到諗到好惹味🤤🤤🤤
蟹肉分量好多,啖啖肉

4️⃣膏蟹海鮮拼盤🦀🦑🦐

原餐廳每日都會空運新鮮嘅法國膏蟹,保證新鮮
拼盤有膏蟹,虎蝦,帶子,青口,蜆,魷魚,超級豐富

個汁有少少辣,越食越開胃
🦀膏蟹真係有好多膏架,最啱鍾意食膏嘅你
🦐虎蝦蝦肉好爽
🦑魷魚都夠林但就冇咩味
食到最底原來仲有紅蘿蔔,包心菜,栗米同薯仔,分量真係好夠
5️⃣甜品黑糖抺茶厥餅🍡

黃豆粉加上黑糖嘅厥餅,不會太甜,
煙煙刃刃🤤

🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
Master Kama (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
2017-10-12 63 瀏覽
一直知道Master KAMA的龍蝦很出名,這天朋友說新出了個蟹餐,一聽說食指大動,馬上就找天放工約了友人並帶著孩子來了。銅鑼灣的店子時尚,裝潢至配飾都一絲不苟。周圍都放置了螃蟹頭飾、Cushion,甚至有半個人大小的龍蝦公仔!愛自拍的美眉可以玩個飽!menu簡約整潔而不失設計感,多張圖片令食客更垂涎。最後選擇了Holy Crab。One的餐 $538:包括有六小缽,芝士蟹肉釀蟹蓋,蟹肉芬奴意式烤麵包,Master海鮮膏蟹拼盤及Dessert 。頭盤先來了六小缽,因餐廳以多國薈聚為特色,此菜蟹宴以日式打頭陣。六小缽由左至右,上至下分別為:蟹肉玉子燒:玉子燒上鋪上蟹柳絲,為玉子增添鮮味,嗜蛋的筆者大愛!柚子醋海藻沙律:味道與一般黑醋沙律接近,增添了一份柚子的清新香味蟹子日式凍豆腐:蟹子的鹹香與獨有口感,令凍豆腐多了一層味覺享受虎蝦拼芒果慕絲:虎蝦淋上芒果汁,清新感十足酸辣羅勒海蜆:海蜆微辣,很惹味海鹽枝豆:枝豆不會太鹹,軟硬適中Blueberry Mix $58藍莓沙冰幼滑,味道酸甜適中。Matcha Popcorn $58友人喝的,抹茶味濃而回甘。據說不錯。芝士蟹肉釀蟹蓋面頭點綴了以白
銅鑼灣的店子時尚,裝潢至配飾都一絲不苟。
六小缽由左至右,上至下分別為:
虎蝦拼芒果慕絲:虎蝦淋上芒果汁,清新感十足
酸辣羅勒海蜆:海蜆微辣,很惹味
海鹽枝豆:枝豆不會太鹹,軟硬適中
六小缽

Blueberry Mix

Matcha Popcorn $58
友人喝的,抹茶味濃而回甘。據說不錯。

芝士蟹肉釀蟹蓋
面頭點綴了以白飯魚夾扁製成的脆片,筆者試了一小片,帶點鹹香,當零食也一流!將所有配菜拌勻後,芝士蟹肉原本已經十分鮮味,加上了三文魚子的鹹甘與爆香口感,白飯魚脆片的鹹香與脆脆口感,及火箭菜的清新,層次豐富而合拍,鮮甜滿載,真想叫「伙計,多來一客!」因為都只是加$68多一客;但其實一個蟹蓋份量已相當足,兩個人吃剛好!寶寶也吃得津津有味!

蟹肉芬奴意式烤麵包
軟包上鋪滿蟹肉沙律,又一款鹹香鮮味美食,上面再配以洋蔥與車厘茄及灑上香草,口感與味覺層次都進一步豐富,好可惜,筆者只有幸吃了兩小口,因寶寶吃完原來給他的一半後,馬上「搶」了另一片,似乎小伙子也很識食呀!

Master海鮮膏蟹拼盤

拼盤配上惹味香口牛油汁,汁有點微辣,但不能吃辣的筆者覺得不算辣,但將拼盤提味不少!!!拼盤有半隻膏蟹、兩隻大大隻扇貝、大大隻蝦,及一些青口、魷魚片、蜆等等,因為一個併盤的份量為半隻膏蟹,所以蟹蓋也是一半,但已非常大隻,而且有很多蟹膏!令愛吃蟹膏的筆者感動!蟹腳蟹鉗同樣地肥厚,肉汁豐盛,鮮味無比,因蟹肉沒有沾到醬汁,所以筆者讓寶寶也嘗了幾口,他馬上要求要更多!

餐廳亦很細心地附上手套、鉗子與小桶,方便吃蟹及丟蟹殼,不怕弄髒手亦不怕吃得不爽啦!筆者試過原汁原味的鮮甜多汁的蟹肉後,就試試其他海鮮,在醬汁的提味後,都似乎更鮮更甜。拼盤底部,還有不少粟米、薯仔、小椰菜球等配菜,索滿醬汁的小椰菜是筆者最愛,吃著配菜,也很夠飽。

Dessert (黃豆粉黑糖抹茶啫喱)

甜品是灑上黃豆粉的抹茶啫喱,澆上黑糖後,溶掉的黃豆粉覆蓋了抹茶啫喱,令甜味更均勻,幼滑的抹茶啫喱帶點甜、帶點澀、帶點回甘、似洗淨了用餐的濃味,多國fusion中,以此一道甜點,收了畫龍點睛之效。

Q之親子小貼士:
餐廳有BB凳,而且很寬敞,適合寶寶光臨,食物亦多元化,另有烏東等可以讓年紀較少的孩子享用。有些菜式因調味有特色,故點選前可向店員查詢適合孩子的料理。
Blueberry Mix
  • BlueberryMix
  • Dessert(黃豆粉黑糖抹茶啫喱)
2017-10-10 618 瀏覽
朋友話可以唔駛去日本先有道樂,香港的Master Kama都有蟹宴,我地就即刻book枱。裝修簡約,環境cozy。The Holy Crab Two $588,阿拉斯加蟹和法國膏蟹每日運送。六小缽,蟹肉玉子燒、蟹子日式凍豆腐、虎蝦配芒果慕斯、柚子醋海藻沙律、酸辣羅勒海蜆、海鹽枝豆。Mango dressing好refreshing,蝦肉爽口。玉子燒蛋滑lulu,真蟹肉。蜆肉配酸辣羅勒估唔到個sauce咁好味。芝士蟹肉釀蟹蓋配三文魚子和白飯魚乾片。加$68可以要多客蟹蓋。芝士蟹肉質地好creamy,有好多crab meat,加三文魚子、crispy的白飯魚乾和火箭菜食,十分有層次感。王樣鱈場蟹海鮮紙火鍋King crab 出場,仲有大蝦、大蜆。纸火煱用昆布做湯底,昆布味很重,味道清甜,十分適合食海鮮。蟹味鮮甜,蟹腳好粗,可以食到啖啖肉,膏蟹的膏真係多。店家已經把蟹殼剪開和打碎,啱晒我呢D懶人食。蔬菜箱有南瓜、大葱、粟米芯、日式魚糕、油麥菜、獅子狗、菇、苟蒻和娃娃菜,種類繁多又有特色,而且都很新鮮。喜歡日式紙火煱,感覺細緻,比中式火煱有格調。菜很甜,吸收晒昆布的味道。蟹之雜炊雜炊飯稔左D,

裝修簡約,環境cozy。

玉子燒蛋滑lulu,真蟹肉。

蜆肉配酸辣羅勒估唔到個sauce咁好味。

王樣鱈場蟹海鮮紙火鍋

King crab 出場,仲有大蝦、大蜆。

纸火煱用昆布做湯底,昆布味很重,味道清甜,十分適合食海鮮。

蟹味鮮甜,蟹腳好粗,可以食到啖啖肉,膏蟹的膏真係多。

店家已經把蟹殼剪開和打碎,啱晒我呢D懶人食。

蟹之雜炊

雜炊飯稔左D,可以乾身少少,但係都幾大份,個煱係深的。

Surprisingly,dessert係黃豆粉厥餅配黑糖

厥餅味濃,有咬口。成個set都好日式又有水準,大滿足!!!

• TheHolyCrabTwo
2017-10-06 104 瀏覽
雞軟骨餃子:聽到個名好得意,賣相不錯。一碟6件餃子,餃子外皮煎得好香脆,咬落去,有口感,似是食緊雞軟雞軟骨,但又夾了豬肉!肉幾入味,加上醬汁,甜甜地,不錯。龍蝦包:肉唔算多但味道不錯,面包好香牛油味,蝦鉗肉質彈牙新鮮,配其特制醬汁,好惹味‧配菜是薯條,好食!鐵板燒:本著試新野,上檯見賣相不錯,幾香!鐵板燒底煎得香脆,入面有吾同既海鮮!有魷魚、蝦、豬肉、香蔥、蜆肉,口感豐富,加左沙拉、特制醬汁、紫菜等,好味蘋果梳打Apple Soda(一渣)大大瓶,青青綠綠的蘋果粒系上層浮動,少甜,清爽,透心涼的﹗
雞軟骨餃子:

鐵板燒:
本著試新野,上檯見賣相不錯,幾香!

蘋果梳打Apple Soda(一渣)
大大瓶,青青綠綠的蘋果粒系上層浮動
,少甜,清爽,透心涼的﹗

2017-09-26
  • 龍蝦包
2017-10-06 90 瀏覽
同朋友搵野食,openrice 上搵到依間,冇唸到唔洗等就可以入座,環境舒服唔嘈,可以慢慢享受美食。Order 完都好快就有野食,可惜試唔到龍蝦湯,就叫左青口。一人前其實2個人食都已經飽左,唸唔到2人既話點食😅 6格小食每樣都唔錯,蝦同蛤肉食完會想食泰國野,因為幾野味。蟹多士都鬆趣,唔錯。飲品倒左d 檸檬汁會變色,幾特別,味道又岩岩好。海鮮盤就味道差少少,味道可以增強d ! 價錢就貴左d , 可以出去高級d 既地方食 🙈
價錢就貴左d , 可以出去高級d 既地方食 🙈
2017-10-05
  • Homemade Master Magic Soda
放假最中意同朋友周圍食,今次就搵左呢間我地未食過既餐廳,叫左個海鮮套餐:3 Holy Crab $588以為呢個日式蟹宴得好少野,諗住一定要追加,但食下食下又好飽😳😳~先有前菜-六小缽,各款前菜各有特色,每樣小小地開下胃先🌟~ 有蟹肉玉子燒、蟹子日式豆腐、虎蝦配芒果慕絲、柚子醋海藻沙律、酸辣海蜆、海鹽枝豆 玉子富蛋香~ 海藻沙律酸酸地,海藻開胃得黎有咬口, 虎蝦配上芒果醬,尤其適合悶熱的天氣芝士蟹肉釀蟹蓋 呢個真心正,插住一片白飯魚脆片 蟹蓋內有勁多蟹肉,口感亦都好creamy,配埋脆卜卜既白飯魚乾脆片,唔錯呢❤️❤️鱈場蟹海鮮紙火鍋 呢個紙火鍋好特別,簡單以昆布做湯底,成日都好驚會整穿張紙,好小心咁放野食但一次又唔可以放太多~ 海鮮拼盤好新鮮,D蜆仲郁緊,爽口彈牙,鱈場蟹腳啖啖肉,蟹蓋就有非常多既蟹膏,夠晒鮮味! 每次淨係可以放小量既海鮮~~ 蟹腳啖啖肉 蜆肉爽口無沙食完D海鮮先再放蔬菜,就可以吸晒海鮮鮮甜既精華!蔬菜籃內有日式魚蛋、菜、南瓜、菇等… 蟹肉雜炊 蟹肉雜炊質地介乎係飯與粥之間,口感軟綿,夾雜住D蟹肉,一人可以分到2碗,加D海鮮湯/海鮮落去撈,就可以更加鮮

Holy Crab $588

先有前菜-六小缽,各款前菜各有特色,每樣小小地開下胃先🌟~

玉子富蛋香~

海藻沙律酸酸地,海藻開胃得黎有咬口,

虎蝦配上芒果醬,尤其適合悶熱的天氣

芝士蟹肉釀蟹蓋

呢個真心正,插住一片白飯魚脆片

鱈場蟹海鮮紙火鍋

每次淨係可以放小量既海鮮~~

蟹腳啖啖肉

蜆肉爽口無沙

蟹肉雜炊
蟹肉雜炊質地介乎係飯與粥之間,口感軟綿,夾雜住D蟹肉,一人可以分到2碗,加D海鮮湯/海鮮落去撈,就可以更加鮮甜~

最後仲有個小甜品,係蕨餅呀,沾上黃豆粉就特別好食!

Choco Paradise $58
朱古力沙冰,朱古力味濃,而且不易溶~

放假同朋友去豪食真開心~~

餐牌

2017-10-03 117 瀏覽
有時出街食飯,黎黎去去都係果d,有時總係想揾D有特式,有主提嘅餐廳,今次同個fd搵左間專門食蟹嘅餐廳~入到去見到裝修唔錯,坐位寛敞,燈光柔和,俾人一種清新悠閒嘅感覺~我地㨂左一個set,叫The holy card one,$534另外叫左2杯soda~Menu隔離就已經貼心地放左個垃圾桶仔,手套同鉗~Menu上飲品色彩美麗~wild berry soda(紅)加入鮮草莓,藍莓,濃香的雜香甜之選Apple soda (綠)加入爽脆青蘋果粒,淡香的青蘋果味道令人放鬆~是清新之選!六格小食併盤個人認為創意不錯,碟碟各有特式,小巧零櫳泰式酸辣蜆仔~酸酸甜甜好開胃,酸汁同蜆仔好夾蟹籽麻醬豆腐~麻醬+豆腐,跟本就是分不開的好拍檔甜蛋條~蛋味香,質地唔死實蕃茄粒粒~味道清淡,本人建議先食枝豆~味道清淡,本人建議先食海藻~味道也是較清淡,本人健議先食芝士蟹肉釀蟹蓋蟹肉絲full of 蟹蓋同芝士,越食每啖越滋味!加上魚籽一齊食,口感有新意~如果魚籽粒粒多d仲好呀(貪心了!)上面件脆餅細心一睇~甘多眼仔嘅!原來係銀魚仔炸脆而成!幾得意啵!Zoom埋d! 啖啖都是蟹肉滋味!蟹肉芬奴意式烤包味道不錯,蕃茄
有時出街食飯,黎黎去去都係果d,
有時總係想揾D有特式,有主提嘅餐廳,
今次同個fd搵左間專門食蟹嘅餐廳~

入到去見到裝修唔錯,
坐位寛敞,燈光柔和,
俾人一種清新悠閒嘅感覺~

我地㨂左一個set,叫The holy card one,

另外叫左2杯soda~

wild berry soda(紅)
加入鮮草莓,藍莓,
濃香的雜
香甜之選

Apple soda (綠)
加入爽脆青蘋果粒,
淡香的青蘋果味道令人放鬆~
是清新之選!

六格小食併盤
個人認為創意不錯,碟碟各有特式,小巧零櫳

泰式酸辣蜆仔~酸酸甜甜好開胃,酸汁同蜆仔好夾
蟹籽麻醬豆腐~麻醬+豆腐,跟本就是分不開的好拍檔
甜蛋條~蛋味香,質地唔死實
蕃茄粒粒~味道清淡,本人建議先食
枝豆~味道清淡,本人建議先食
海藻~味道也是較清淡,本人健議先食

芝士蟹肉釀蟹蓋
蟹肉絲full of 蟹蓋同芝士,越食每啖越滋味!
加上魚籽一齊食,口感有新意~
如果魚籽粒粒多d仲好呀(貪心了!)
上面件脆餅細心一睇~甘多眼仔嘅!
原來係銀魚仔炸脆而成!幾得意啵!

Zoom埋d!
啖啖都是蟹肉滋味!

蟹肉芬奴意式烤包
味道不錯,蕃茄仔好juicy,
不過有少少唔知包包面頭半透明白色果d條條係乜東東?!

海鮮膏蟹併盤配香草牛油汁
係一個蝦,蜆,青口,扇貝,蟹,粟米,薯仔嘅大雜燴併盤~未食已經要post相呃like!
蜆仔俾我啜曬d汁,薯仔有陣好香嘅味道,
至於主角⋯蟹呢~(再下面有張相!)

真心爆膏架!個蟹蓋其實仲多膏冇影添~

撒上黄豆粉
沾上香濃甜美的黑糖糖醬,
口感煙un煙un的,
個人是重口味份子,當然最後點曬d黑糖醬!

食曬成餐唔覺膩,環境靚又坐得舒服~
👍