2017-08-18 1660 瀏覽
銅鑼灣野食多係人都知,但有時突然朋友問有咩好食,都係要上openrice望望,揾間未試過嘅出黎試下。 今次揀左有海鮮食嘅Master Kama,餐廳比想像中大,坐位好寬闊,完全唔迫,坐得幾舒服。叫左個蟹套餐Holy Crab One,另一個係Holy Crab Two,但就係打邊爐,前幾日先打完,所以就試下炒海鮮。 先來開胃的六小砵,夠晒開胃,而且細細碟顏色好豐富。然後是蟹肉多士,麵包烤得好脆,配上滿滿的蟹肉,灑上香草,簡單得黎又好食。 再來便是蟹肉釀蟹蓋,呢個真係不錯,蟹肉撈埋芝士一齊食,微微火炙後啲芝士半溶可以拉絲,用塊脆脆蘸黎食,大家都幾鍾意。 到主角海鮮,成大盤上枱,大半隻麵包蟹係入面。蟹蚶蟹爪,見到都開心!佢係用西式的炒法去處理啲海鮮,帶點辣但又不會過辣,幾惹味。朋友鍾意食蟹,差不多拎晒黎食。 最後食埋個香濃的綠茶布甸,少少地,唔太飽,剛剛好。下次有機會就試埋個蟹鍋先。

2017-08-14
  • Holy crab one
2017-08-14 130 瀏覽
Was recommended from a friend's friend, who is a food blogger, to try the seafood at Master Kama. The restaurant is located near where I work and also near a friend's home so we all agreed to have dinner there tonight. We didn't make any reservations, plus it was a weekday night so we thought we'd get away with it 😆There were 3 of us and we arrived around 7pm, the restaurant was about half full at that time. The restaurant is located upstairs, it took us a while to look for 500 Jaffe Road 😂 The

The restaurant is located upstairs, it took us a while to look for 500 Jaffe Road 😂 The restaurant had blue and white walls filled with 'seaside themed' decorations and wooden furniture. There were around 10 tables, I reckon it could fit approximately 30-40 people. It doesn't feel crowded between tables.

We weren't that hungry so we only ordered 2 starters - the Master Kama platter and baked mushrooms, and a jug of master magic soda to share:

Master  Kama  platter
Baked  mushrooms
Master  magic  soda

Overall the service was good, the atmosphere was good, the food could have been served hot but not warm 😅 the drinks weren't too sweet and it was really cool to pour in the lemon juice then stir the jug so that you could mix the two colours together. Fun to watch 😎

Would like to try more seafood next time eg the lobster roll and mussels! I'll stay hungry next time 😆
2017-08-14
  • Master Magic Soda
2017-08-12 1495 瀏覽
旅行回來,當然要約friend出來吹吹水、送手信。朋友知我愛吃海鮮,所以推介此餐廳,我亦樂於嘗試新食肆。餐廳位於商業大廈樓上舖,佈置得不錯,還用了不少龍蝦、蟹等毛公仔作裝飾,有趣之餘又可突出餐廳主題 -- 海鮮。兩個套餐都想試,最後我們選擇了Holy Crab One。先上場的是用了六款小食拼成的六小缽。六款小食各具特色︰將枝豆煮熟後灑上海鹽,鹹鹹的海鹽能突出枝豆的豆香。加入蟹肉後的玉子燒,既有蛋的芳香,又有蟹肉的鮮甜,互相輝映,誰也搶不了誰的鏡。蟹子凍豆腐,在這炎炎夏日,為口腔帶來一陣陣快感。加入羅勒及泰式醬料的海蜆,美味之餘又開胃。芒果慕絲被大大隻的虎蝦掩蓋下失色了。混合了柚子醋的海藻沙律,又爽口又醒神,是夏日的良品。這個蟹肉釀蟹蓋,除了蟹肉外,還加入了三文魚子等配料,混合後放回蟹蓋內焗,甘香之餘又滿足,小小一片白飯魚乾片,既有魚香,又香脆可口,為這蟹蓋生色不少。將新鮮蟹肉及洋蔥當作醬料,滿滿的塗在烤脆了的麪包上,麪包香脆可口,蟹肉新鮮味美,配合得天衣無縫。主角登場了,這個海鮮拼盤用料十足,絕不欺場,有膏蟹、大蝦、帶子、青口、花蛤、魷魚……等海鮮。雖然害怕膽固醇超標,但見到美味的蟹
兩個套餐都想試,最後我們選擇了Holy Crab One。
六小缽

先上場的是用了六款小食拼成的六小缽。六款小食各具特色︰
六小缽

將枝豆煮熟後灑上海鹽,鹹鹹的海鹽能突出枝豆的豆香。
蟹子凍豆腐,在這炎炎夏日,為口腔帶來一陣陣快感。
加入羅勒及泰式醬料的海蜆,美味之餘又開胃。
芒果慕絲被大大隻的虎蝦掩蓋下失色了。
混合了柚子醋的海藻沙律,又爽口又醒神,是夏日的良品。

蟹肉芬奴意式烤麪包
海鮮拼盤
雖然害怕膽固醇超標,但見到美味的蟹膏、肥美的帶子、花蛤等,又怎能拒絕它的呼喚呢?
單是用料十足及材料的新鮮已值回票價,而且各種海鮮在香草及牛油的映照下,都各自各精采卻又互相襯托得相得益彰。

士多啤梨綠茶慕絲
最後用了綠茶慕絲作甜品,濃濃的綠茶味在軟綿綿的慕絲中滲透出來。配合港人健康的要求,慕絲不太甜,且加入新鮮士多啤梨點綴,又靚又好味。

我跟朋友都大快朵頤,吃得津津有味,而且份量十足,足夠我倆捧着肚子,滿足地離開食肆。
2017-08-10
蟹肉芬奴意式烤麪包
海鮮拼盤
士多啤梨綠茶慕絲
2017-08-11 105 瀏覽
聞說銅鑼灣有一間餐廳,提供特色蟹宴,在openrice 頗多好評,按捺不住要和同事試一試。餐廳環境舒適,最喜歡這個蟹公仔,唯俏唯妙。先來個前菜- 六小砵蟹肉玉子燒蟹子日式凍豆腐柚子醋海藻沙律虎蝦配芒果慕絲酸辣羅辣海蜆海鹽枝豆每款都各有特色,最愛是玉子燒,軟腍腍之餘又有蛋香。芝士蟹肉釀蟹蓋蟹肉都滿在蟹蓋上,及蟹肉味突出,每一淡都帶有香濃芝士味。蟹肉芬奴意式烤麵包麵包烤得鬆脆,伴以蟹肉進食,兩者味道很夾。Master 膏蟹海鮮併盤香草牛油醬汁都能滲入每款海鮮中,亦帶出海鮮的鮮味。麵包蟹超多膏,越食越滋味。隨餐還附上甜品抺茶布甸,食得很滿足
餐廳環境舒適,最喜歡這個蟹公仔,唯俏唯妙。
先來個前菜- 六小砵
蟹肉玉子燒
蟹子日式凍豆腐
柚子醋海藻沙律
虎蝦配芒果慕絲
酸辣羅辣海蜆
海鹽枝豆

每款都各有特色,最愛是玉子燒,軟腍腍之餘又有蛋香。
芝士蟹肉釀蟹蓋
蟹肉都滿在蟹蓋上,及蟹肉味突出,每一淡都帶有香濃芝士味。
蟹肉芬奴意式烤麵包
麵包烤得鬆脆,伴以蟹肉進食,兩者味道很夾。
Master 膏蟹海鮮併盤

隨餐還附上甜品抺茶布甸,食得很滿足
2017-08-09
2017-08-07 152 瀏覽
最後一天在港島返工,特別找了家在銅鑼灣的食蟹專門店。以後就少些機會再食到港島區的美食了...先來了一客焗蟹蓋,釀入了滿滿的蟹肉,每一啖都充滿了絲絲蟹肉和芝士。蟹蓋上加了一片由很多白飯魚干烘焗而成的脆片,超香脆,而且含有大量鈣質及DHA, 健康又有益。再來六小缽,有蟹肉玉子燒、蟹子豆腐、虎蝦芒果慕斯、海藻沙律、枝豆及蜆肉。火鍋用了近年盛行的紙火鍋,湯底則是日式醤油,不太咸,不會搶走海鮮的鮮味,喝了兩口,加了海鮮後的湯底特別鮮甜。火鍋的海鮮也有2種不同蟹肉,有皇帝蟹及麵包蟹。皇帝蟹的腳出名特別厚肉,麵包蟹當然重點是食蟹蓋的膏,識食才會食到每種食材的精華所在。好多蜆,大愛❤️❤️仲要好似剛剛從大海捉上來一樣,仍是活生生的。隨意徒手取了隻蜆準備放進鍋中,大蜆受驚時開合了蜆殻一下,夾了我的手。新鮮的蜆,出來的蜆肉也特別甜、特別鮮。驚唔夠飽肚的話,還有蟹肉雑炊,雑炊的口感介乎飯與粥之間,比飯易入口,比粥杰身及飽肚。

2017-08-07 2052 瀏覽
朋友知道我鍾意食蟹,今晚特登約我去食好嘢,話我一定會鍾意。餐廳裝修好簡約,好舒服,我地點咗Holy Crab One ,好吸引,好抵食,一於同朋友試吓。先有六小缽,有海鹽枝豆,酸辣羅勒海蜆,虎蝦配芒果慕斯,柚子醋海藻沙律,蟹子日式凍豆腐,蟹肉玉子燒。好特別用個木盤裝住,望落去樣樣都好食。個酸辣羅勒海蜆幾清新,酸酸地辣辣地好惹味。不過我最鍾意蟹玉肉子燒最正,有蟹肉嘅鮮味,又有蛋香,好食。虎蝦配芒果慕斯,虎蝦好爽,配埋芒果汁,好消暑嘅小食。芝士蟹肉釀蟹蓋 (配三文魚子,白飯魚乾片),熱辣辣,面頭焗到金黃色,裡面係啖啖芝士蟹肉,仲有惹味嘅洋蔥,好脆卜卜嘅白飯魚片,趁熱食,好滋味。蟹肉芬奴意式烤麵包,一碟兩件,多士烤到好脆,上面有勁多蟹肉,配菜仲有火箭菜同蟹子,蟹肉又有鮮味,朋友勁愛。海鮮膏蟹拼盤(配香草牛油汁),有帆立貝,大蜆,青口,海蝦,魷魚,仲有粟米,紅蘿蔔,小椰菜,真係好豐富,先食個蟹,蟹蓋好多蟹膏,啱晒我胃口,而蟹身又啖啖肉,食晒佢都飽晒,大蜆都好好食,好大粒,D肉又嫩,加埋個香草牛油汁,勁滿足。個餐仲有甜品抹茶布甸,茶味好濃,又唔會好甜,好好食。Holy Crab One 個餐好抵

個餐仲有甜品抹茶布甸,茶味好濃,又唔會好甜,好好食。

Holy Crab One 個餐好抵食,另外佢仲有個Holy Crab Two 都好吸引,諗住下個禮拜再同朋友離試埋佢。
2017-08-02
2017-08-06 168 瀏覽
近日被銅鑼灣Sogo 附近的街招吸引,精緻麵包蟹二人set,因為大靚關係我便叫男友book 枱同我食餐好位於交通方便位置,客似雲來🤗裝修別具心思,擺設有獨一無異之感覺。餐廳現在推廣蟹2人set,有日式及西式二種。我們認為西式更吸引($538)前菜:六小缽(蟹手日式凍豆腐、蟹肉玉子燒、虎蝦配芒果慕斯、柚子醋海藻沙律、海鹽枝豆、酸辣羅勒海蜆),非常精緻。最喜歡芒果汁蝦酸酸甜甜好開胃,非常適合夏天食。芝士蟹肉釀蟹蓋配三文魚子及白飯魚乾片,混合火箭菜更有清新美味。蟹肉非常之熱再加上大量非常濃味,啖啖蟹肉。海鮮膏蟹拼盤配葱味香草牛油汁,再配合檸檬汁非常重味道,有麵包蟹、帆立貝、蜆、青口、魷魚、薯仔,好香香料味道shake together very good taste!蟹肉辛芬奴意式烤麵包,這個是冷盤,蟹肉加上洋䓤蕃茄仔美味多la!現在已經好飽!是日甜品是日式蕨餅非常愉快一天完結!

位於交通方便位置,客似雲來🤗

裝修別具心思,擺設有獨一無異之感覺。

最喜歡芒果汁蝦酸酸甜甜好開胃,非常適合夏天食。

是日甜品是日式蕨餅非常愉快一天完結!
  • 龍蝦包
2017-08-05 151 瀏覽
呢間出名食蟹食龍蝦嘅海鮮特色店 最近新推出咗兩set蟹宴 望落非常吸引 一於試下啦😌---------Holy Crab • One ( $538 )呢個份量極多嘅蟹宴 一次過有齊5款慢慢享受😌 份量相當大 一次過見到咁多蟹真係wow咗出嚟 仲要質素高 極滋味😋 等港🐷逐樣講講啦😂-1️⃣六小缽 用木盒裝住六款小食前菜 有蟹肉玉子燒、蟹子日式凍豆腐、柚子醋海藻沙律、虎蝦配芒果慕斯、酸辣羅勒海蜆、海鹽枝豆 幾豐富😙-2️⃣芝士蟹肉釀蟹蓋 配三文魚子蟹蓋勁足料 啖啖鮮甜嘅蟹肉😆 混埋微微芝士同埋三文魚子 多層口感同味道😋-3️⃣蟹肉芬奴意式烤麵包 脆卜卜嘅烤包 鋪咗層望落似吞拿魚嘅蟹肉 加埋少少洋蔥 好香口🤓-4️⃣Master海鮮膏蟹拼盤 重點重頭戲嚟啦!一大盆香噴噴拼盤 見到都嘩咗聲😝 除咗有膏蟹🦀 大量海鮮 扇貝、蝦、魷魚及青口 而且有蔬菜可以減膩😆 而且加咗惹味香草牛油汁😋 樣樣都好鮮味 肉質紮實 仲有少少辣😁 不過食到底嘅配料 浸得耐個汁就鹹咗少少🤔-5️⃣抹茶士多啤梨慕絲份量唔多但mousse 味濃好creamy 為呢餐晚宴畫上美滿嘅句號☺️-價錢雖然唔平 但如果約幾個中意食海鮮嘅朋友 一定好滿足~
---------
Holy Crab • One ( $538 )

1️⃣六小缽

2️⃣芝士蟹肉釀蟹蓋 配三文魚子

3️⃣蟹肉芬奴意式烤麵包

4️⃣Master海鮮膏蟹拼盤

5️⃣抹茶士多啤梨慕絲
價錢雖然唔平 但如果約幾個中意食海鮮嘅朋友 一定好滿足~ 食唔夠仲以可追加蟹蓋($68); 龍蝦半隻($98); 藍青口($58); 蒜蓉包($15)
*晚餐都幾full 建議預先訂坐
*另收加一服務費
*晚上6點後每人最低消費$100
2017-07-31 1290 瀏覽
Master Kama的The Holy Crab套餐, 全部皆以蟹作賣點, 兩位用只是$588, 您說, 是否物有所值? 是晚, 我們就來到這裡, 來一頓蟹之盛宴.The Holy Crab $538 / $588: 8.5分, The Holy Crab有兩款, Holy Crab One及Holy Crab Two, 皆是有六小缽, 芝士蟹肉釀蟹蓋, 以及甜品, 而兩款主菜就有分別. 我們四大一小, 就各叫一款分吃吧. 由六小缽開始, 當中包括蟹肉玉子燒, 虎蝦配芒果慕斯, 蟹子日式凍豆腐, 柚子醋海藻沙律, 酸辣羅勒海蜆, 以及海鹽枝豆等等. 做得挺細緻, 當中的蟹肉玉子燒自是亮點, 鮮甜的膏蟹肉, 跟玉子燒的配合很讚. 而蟹子日式凍豆腐就很清新, 很消暑. 當然, 我還很愛柚子醋海藻沙律, 是很開胃的沙律.接下來的是芝士蟹肉釀蟹蓋, 剛剛焗起的, 自然是熱辣辣, 香噴噴, 用上法國膏蟹, 蟹肉下得夠慷慨, 加上香濃的芝士, 令人著迷. 另外還配上白飯魚乾, 火箭菜, 以及三文魚籽, 豐富了食味.Holy Crab One的主菜, 先有蟹肉芬奴意式烤麵包, 香脆的麵包, 配上啖
Holy Crab One的主菜, 先有蟹肉芬奴意式烤麵包, 香脆的麵包, 配上啖啖蟹肉, 吃的時候, 要大口大口的吃, 才能夠吃出滋味.
Holy Crab One的另外一款主菜是Master海鮮膏蟹拼盤配香草牛油汁, 大大盤的海鮮大陣容強勁, 重店當然是原隻法國膏蟹, 加上大蝦, 青口, 帆立貝, 蜆肉, 以及魷魚等等, 香草牛油汁相當入味, 而底下的粟米及薯仔亦是亮點.
Holy Crab Two的重頭戲當然是王樣.雪場蟹海鮮紙火鍋, 以阿拉斯加鱈場蟹為賣點的紙火鍋, 鱈場蟹很鮮嫩, 吃得出是靚貨, 而且其他海鮮份量一點也不少, 如虎蝦以及大蜆也是很新鮮, 跟Master海鮮膏蟹拼盤, 就是能夠吃出海鮮的原味. 愛吃蟹, 愛吃海鮮的朋友, 應該很滿足.
Holy Crab Two的另外一個主菜繼續是蟹, 說的就是蟹之雜炊, 白米飯配上蟹肉及蟹膏同吃, 飯粒滿有蟹香, 就算飽, 也輕易吃得下.
最後還有甜品抹茶布甸, 份量小巧, 抹茶味道香濃, 加上面頭的士多啤梨, 就成為小晴晴的心頭好了.
Master Kama的The Holy Crab, 當中的選擇包括王樣.雪場蟹海鮮紙火鍋, 芝士蟹肉釀蟹蓋, 蟹之雜炊, Master海鮮膏蟹拼盤配香草牛油汁, 以及蟹肉芬奴意式烤麵包等等, 是為蟹之盛宴.
2017-07-29 1133 瀏覽
之前黎食過龍蝦包覺得好正,今次特登帶姑姐黎試下,黎到發覺推出左蟹宴套餐,菜色豐富,價錢都合理,所以決定轉食蟹,又有籍口下次再黎食龍蝦啦🙈叫左holy crab 🦀 one(西式)前菜六小缽以木盒分隔,非常精緻好有日式懷石料理既感覺。海藻沙律-用左2種唔同既海藻,食落唔同口感,但2款咬落都好爽口,加上醋的微酸,好開胃。香芒虎蝦- 配上芒果酸甜,幾清新既感覺,蝦都好爽彈。酸菜羅勒海蜆,淡淡既羅勒香味配海蜆十分匹配,更帶出蜆既鮮甜。蟹肉玉子燒香甜,厚度合宜。滑嫩嫩豆腐配胡麻醬,簡單而好味。芝士蟹肉釀蟹蓋一望個賣相已經知正🙈,香濃既芝士香味,外層燒得金黃,豐盛既蟹肉與芝士溶為一體,配上脆脆白飯魚乾、三文魚子、火箭菜食,令味道更清新,連唔好芝士既姑姐都大讚。蟹肉芬奴意式烤麵包豐富既餡料瀉,絲絲蟹肉混入了香草,濃郁可口,上面加上爽脆既洋蔥,多汁既車厘茄,同時加入左小量檸檬汁和橄欖油,多士鬆軟,啖啖蟹肉令人回味!海鮮膏蟹拼盤主菜終於上場,方便客人進食,店員送來手套和濕紙巾,非常細心海鮮盤入面載著法國膏蟹、蝦、青口、帶子、蜆、魷魚,另外仲帶粟米、紅蘿蔔、椰菜、薯仔墊底,份量十足。蟹蓋上的蟹膏勁豐盛,結

叫左holy crab 🦀 one(西式)

前菜六小缽
以木盒分隔,非常精緻好有日式懷石料理既感覺。

香芒虎蝦- 配上芒果酸甜,幾清新既感覺,蝦都好爽彈。

蟹肉玉子燒香甜,厚度合宜。

滑嫩嫩豆腐配胡麻醬,簡單而好味。

海鮮膏蟹拼盤
主菜終於上場,方便客人進食,店員送來手套和濕紙巾,非常細心
蟹蓋上的蟹膏勁豐盛,結實甘香,鮮甜無比,肉爽蟹味濃。
青口,扇貝,魷魚鮮美,配上微辣的香草牛油汁,特別惹味。
蜆肉肥美,但有小小沙。
大蝦普通,肉質小小淋,唔肯定煮過火還是不夠新鮮。
蔬菜整體都好新鮮,尤其薯仔好正😋

甜品抹茶布甸微甜味濃,質感軟滑👍🏻
  • Holy  crab
2017-07-28 105 瀏覽
蟹, 其實也可以有很多不同方法去演繹. Master Kama的The Holy Crab, 就帶來一系列不同以蟹入饌的菜式. 蟹迷, 預備好沒有? 就讓今天的博文, 以蟹為先.我們一家五口來到, 起初還不以為, 稍後才看見店子是全場爆滿. 很熱鬧, 很旺場. 海鮮, 始終有其號召力.六小缽是頭盤, 排列整齊, 內裡有蟹肉玉子燒, 虎蝦配芒果慕斯, 蟹子日式凍豆腐, 柚子醋海藻沙律, 酸辣羅勒海蜆, 跟海鹽枝豆. 不用多說, 蟹肉玉子燒跟蟹子日式凍豆腐是最貼題, 也最吸引, 而酸辣羅勒海蜆就很惹味. 小晴晴反而喜歡吃海鹽枝豆.芝士蟹肉釀蟹蓋, 好像是中式的做法, 但這裡還配上白飯魚乾, 火箭菜, 跟三文魚籽, 那就有點不同了. 芝士味道濃烈, 蟹肉份量夠多, 不錯.蟹肉芬奴意式烤麵包, 是在烤麵包之上, 加上蟹肉及洋蔥, 稍嫌洋蔥份量比較多, 是有點喧賓奪主了, 還是撇下洋蔥吃來得對味.海鮮迷一定要留意Master海鮮膏蟹拼盤配香草牛油汁, 海鮮名單包括原隻法國膏蟹, 大蝦, 青口, 帆立貝, 蜆肉, 跟魷魚. 吃此品, 當然要那個香草牛油汁夠入味, 讓海鮮索滿汁去食, 才算是最美妙.
Shabu Shabu常吃, 王樣.雪場蟹海鮮紙火鍋就是讓人特別吃得招積. 一盒是全海鮮, 大大隻阿拉斯加鱈場蟹, 加上虎蝦跟大蜆. 另外一盒就是蔬菜為主. 吃的時候, 先吃海鮮, 讓湯底也有滿滿的鮮味.
要飽肚, 就要吃蟹之雜炊, 是杰身一點, 界乎飯與粥之間的質感, 蟹味亦算挺突出的.
飯後甜品是抹茶布甸, 說真的, 當作小甜點吧, 連小晴晴也兩三下手腳就幹掉了一客.
在Master Kama吃The Holy Crab, 蟹是這一晚的主角.
2017-07-25 1461 瀏覽
之前到過旺角分店,下雨天的下班時間覓食時看到原來銅鑼灣也有一間分店!點了個Holy Crab • One套餐 $538先來個六小缽。蟹肉玉子燒蟹肉配上蛋原來都夾啊!蛋夠滑而且加上蔥花後都廷香!蟹子日式凍豆腐凍豆腐配上麻醬是一向都很夾的!!配上蟹子也很不錯啊。柚子醋海藻沙律海藻質感爽口,有清新的柚子醬配上爽口的海藻是廷相夾呢!虎蝦配芒果慕絲芒果味不是很明顯,反而蕃茄味會較出呢!虎蝦質感爽口,味道不錯,很開胃。酸辣羅勒海蜆這是酸酸辣辣的汁配上蜆的鮮味也很不錯啊!海鹽枝豆枝豆可以減低之前幾碟菜的膩感。芝士蟹肉釀蟹蓋•配三文魚子白飯魚乾片這個我認為是最好吃的一道菜。芝士和蟹肉混合得恰到好吃處!啖啖蟹肉!另外還特意烘烤過蟹蓋面,半焦的芝士很香。蟹肉芬奴意式烤麵包麵包上的蟹肉以海量計,啖啖麵包都充滿蟹肉。配上烤過的麵包配上蟹肉也很配呢!而且麵包上面還配了洋蔥和蕃茄,除了讓味道更惹味之餘,亦清新味蕾。Master海鮮膏蟹拼盤•配惹味香草牛油汁這個海鮮拼盤材料可多呢!除了有大大塊蟹膏,蟹鉗、蟹腳、蜆、扇貝、青口、大蝦之外。還有些蔬菜置底,薯仔、紅蘿蔔、粟米等。完全可以清新味蕾。甜品是抹茶厥餅。這個是十

點了個Holy Crab • One套餐 $538

先來個六小缽。

蟹肉玉子燒
蟹肉配上蛋原來都夾啊!蛋夠滑而且加上蔥花後都廷香!

蟹子日式凍豆腐
凍豆腐配上麻醬是一向都很夾的!!配上蟹子也很不錯啊。

柚子醋海藻沙律
海藻質感爽口,有清新的柚子醬配上爽口的海藻是廷相夾呢!

虎蝦配芒果慕絲
芒果味不是很明顯,反而蕃茄味會較出呢!
虎蝦質感爽口,味道不錯,很開胃。

酸辣羅勒海蜆
這是酸酸辣辣的汁配上蜆的鮮味也很不錯啊!

海鹽枝豆
枝豆可以減低之前幾碟菜的膩感。

芝士蟹肉釀蟹蓋•配三文魚子白飯魚乾片
這個我認為是最好吃的一道菜。
芝士和蟹肉混合得恰到好吃處!啖啖蟹肉!
另外還特意烘烤過蟹蓋面,半焦的芝士很香。

蟹肉芬奴意式烤麵包
麵包上的蟹肉以海量計,啖啖麵包都充滿蟹肉。
配上烤過的麵包配上蟹肉也很配呢!

Master海鮮膏蟹拼盤•配惹味香草牛油汁
這個海鮮拼盤材料可多呢!
除了有大大塊蟹膏,蟹鉗、蟹腳、蜆、扇貝、青口、大蝦之外。
還有些蔬菜置底,薯仔、紅蘿蔔、粟米等。完全可以清新味蕾。

甜品是抹茶厥餅。
這個是十分十分令我有驚喜!
厥餅夠煙韌,質感也很有咬口,配上黃豆粉和醬簡直就是絕配!
令我瞬間愛上! 真的是十分十分推介!
2017-07-17
2017-07-22 159 瀏覽
香港🇭🇰Master Kama🦀📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓.王様•鱈場蟹海鮮紙火鍋🦀🍲 $588 (2人份量)第一次食紙火鍋🍲😆呢個套餐包括一個六小缽做前菜😙蟹肉玉子燒、蟹子日式凍豆腐、海鹽枝豆等等😇味道都還可以唔算特別🤔跟住有個芝士蟹肉釀蟹蓋😍呢個好好味 好多蟹肉撈埋芝士 好滿足🤤仲有三文魚子同白飯魚乾片點綴一下🤗紙火鍋出場啦😆海鮮賣相好新鮮 尤其係隻雪場蟹😜首先食左啲蝦同蜆先🦐蝦就麻麻有啲梅🙈不過個蜆好甜又大隻 仲有六隻添😎至於雪場蟹都唔錯 蟹腳夠粗 啖啖肉🤗蟹蓋仲好多膏🙊食完啲海鮮個湯底變得好甜 之後食埋啲菜同丸 好味😍食完個火鍋都飽飽地😅仲有個蟹之雑炊🦀呢個真係要襯熱食🔥凍左味道就比較淡😛最後仲有個甜品添😂.講份量 兩個人食真係夠 尤其如果兩個女仔可能會食唔哂😂而且都幾有心思 成個套餐每道菜都有蟹🦀喜歡蟹嘅你應該會好興奮😆
香港🇭🇰Master Kama🦀
📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
王様•鱈場蟹海鮮紙火鍋🦀🍲 $588 (2人份量)

2017-07-20 1699 瀏覽
今日中午黎到“Master Kama”,為左食既唔係佢主打既龍蝦.......?!無錯,我今日既目標係要食佢地新推出又每日限量供應既“蟹”套餐,當中有日式同西式兩款!同朋友睇完兩款有咩分別之後,我地都俾個紙火鍋吸引住,所以決要日式既“The Holy Crab • Two”HKd$588+10%呢個係二人set,當中會有“六小缽”、“芝士蟹肉釀蟹蓋”、“王樣•鱈場蟹海鮮紙火鍋”、“蟹之雜炊”同埋甜品,好似好豐富咁呀,order完就已經開始好期待啦先黎既“六小缽”有"海鹽枝豆"、"酸辣羅勒海蜆"、"柚子醋海藻沙律"、"虎蝦配芒果慕斯"、"蟹肉玉子燒"每款都精緻小巧,同朋友分吃為前菜,份量剛好又開胃跟住就係焗到香噴噴既“芝士蟹肉釀蟹蓋”面頭既白飯魚乾片燒到脆卜卜,咸咸香香咁,幾特別而蟹蓋入面既洋蔥粒、芝士蟹肉同三文魚子混合後放入口,啖啖蟹肉之餘鮮味係口腔爆發蟹肉份量都唔少,兩個人分都夠啵-食完釀蟹蓋就係我地最期待既“王樣•鱈場蟹海鮮紙火鍋”火鍋用上和紙盛載住昆布湯而火鍋料除左有主角“蟹”之外,仲有大蝦同青口(當日白蜆無貨,所以轉左做青口 );另一盆就係蔬菜、菇菌、魚糕魚串同蒟蒻條等等,感覺

每款都精緻小巧,同朋友分吃為前菜,份量剛好又開胃

跟住就係焗到香噴噴既“芝士蟹肉釀蟹蓋”

面頭既白飯魚乾片燒到脆卜卜,咸咸香香咁,幾特別

蟹肉份量都唔少,兩個人分都夠啵

食完釀蟹蓋就係我地最期待既“王樣•鱈場蟹海鮮紙火鍋

火鍋用上和紙盛載住昆布湯

);另一盆就係蔬菜、菇菌、魚糕魚串同蒟蒻條等等,感覺即刻健康左

鱈場蟹腳啖啖鮮;而蟹膏更加係濃郁軟滑

之後仲有另一個亮點:“蟹之雜炊”

其實“雜炊”姐係比粥再"傑"身啲既米飯,當中混合左唔少蟹肉,再加上芝麻同紫菜既調味,又係另一享

最後既甜品仲係我好中意食既“ 抹茶蕨餅”,加上黃豆粉同黑蜜糖....就算飽飽都食得落

呢個套餐我地食足兩個半鐘,對於中意食蟹既我地黎講絕對係滋味又滿足!加上店員服務都幾好,坐得舒適,的確係個美麗既“蟹”逅
2017-07-20
2017-07-20 150 瀏覽
早前大熱的旺角master kama在銅鑼灣開了間分店,主餐牌也轉為主打麵包蟹這個前菜加入了芝士跟蟹肉蟹黃, 口味非常濃郁而且重味, 極適合我這些年輕人2人餐分為日西2種, 日式是紙火鍋,裡面只有一塊昆布調味,不過湯底味道已很足了2人拼盤的一堆海鮮,有麵包蟹,蜆,蝦,最新鮮的是蜆,沒有沙,口感也煙韌蝦則是不過不失 ,麵包蟹的size是超大,光是那些蓋內的蟹膏就已經超多!要吃那些巨大的蟹棒的話,就一定要用鉗,因為那些殻太厚,用牙絕對咬不開!還有那些配菜,像是黃牙白跟生菜,跟日式湯混合得很好,蒟蒻條煙煙韌韌,,整個湯還是可以試喝點豐富蟹肉的粥底並不算希, 口感像稀飯但味道濃, 同樣是年輕人必選