2023-07-18 575 瀏覽
🔸鐵板燒汁烤吞拿魚扒配蒜蓉銀魚椰菜花🔸 $238獨特鐵板燒汁調味方式讓它與眾不同。吞拿魚扒烤得非常嫩,汁水鮮美,搭配蒜蓉銀魚椰菜花的清新口感,讓這道菜式成為了我們的經典最愛。🔸香煎北海道常子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽🔸 $218Creamy 既龍蝦汁和三文魚籽鮮美,配上扁意粉的口感,一流🔸烤鐵板燒汁吞拿魚配溫室青瓜車厘茄水牛芝士沙律🔸 $138吞拿魚非常的鮮美,搭配著清新的青瓜和甜美的車厘茄,再加上水牛芝士的濃郁口感,讓這道菜式成為了我們的另一個最愛。🔸忌廉牛油蒜香雜菌🔸$58新鮮的雜菌為主,並加入了豐富的忌廉和牛油,讓它的味道更加豐富。蒜香的味道也增添了菜式的層次感,雖然只係配讓人回味無窮。店員好貼心主動話幫我地影相, 仲提我地下次記得要經 sevenrooms book枱, 就可以有優惠~
🔸鐵板燒汁烤吞拿魚扒配蒜蓉銀魚椰菜花🔸 $238

🔸香煎北海道常子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽🔸 $218

🔸烤鐵板燒汁吞拿魚配溫室青瓜車厘茄水牛芝士沙律🔸 $138

🔸忌廉牛油蒜香雜菌🔸$58

2023-07-05 363 瀏覽
平時自己都好鍾意食扒,朋友想試呢間好耐,今次終於同佢嚟試!本身booking都好full,好彩有book到位唔洗等,一入到去服務好好,即刻安排我地坐低,仲好細心咁推薦是日推介比我地😚我地兩個本身都唔太大食,但因為見隔離枱好似好吸引咁,所以都叫多左!Salmon TT ($148):呢個三文魚他他幾特別,我自己本身唔鍾意三文魚,但對於我呢啲一啲都唔鍾意嘅人嚟講都覺得幾清新,三文魚加埋蛋漿意外地夾,一啲都唔會覺得腥!適合唔食魚生的人都食到!推介!Whole Chicken ($238):呢隻雞成隻咁上,一上枱嗰下驚艷到我!好大隻雞!兩個人都食唔曬,隻雞雞味好濃,好食!Beef Ragu Pasta ($168)普普通通正常嘅Pasta,唔太特別另外叫左Asahi同埋Apple Highball做飲品!最後我地係sevenrooms book枱,有折扣優惠!

Salmon TT ($148):

Whole Chicken ($238):

Beef Ragu Pasta ($168)
普普通通正常嘅Pasta,唔太特別

另外叫左Asahi同埋Apple Highball做飲品!
最後我地係sevenrooms book枱,有折扣優惠!

2023-05-02
2023-07-03 249 瀏覽
經E字頭APP訂枱,可享主餐牌5折優惠。雖然優惠只做到晚上5點半,不過對於中意早食DINNER嘅我嚟講,完全乎合我要求!! 🤤星期一晚上未夠5點半嚟到,成為全場第一枱客人。入座後,職員悉心介紹餐牌,完全無因為半價而變得唔友善,讚!!👍主餐牌中只有NZ Angus Rib Eye $408同馬卡龍$88無折外,其他都有半價。餐廳叫得Grill Room,當然最有信心就係Grill嘅食物啦!! 所以我地點左US Angus Rib Eye (16OZ) $468牛扒燒得好靚,而且夠厚又大塊!!雖然燒過左我地叫嘅5成熟少少,但肉質好柔軟,而且好Juicy,但略嫌牛味偏淡,無平時食開嘅 US牛扒咁濃牛味。牛扒跟左三個醬,除左芥未醬外,淡淡酒香嘅牛扒燒汁同埋個清新香草橄欖油同塊扒都好夾。😋配菜係黑松露薯蓉,好滑、黑松露好淡、好易入口,不過份量唔多。葡式香辣燒春雞配黑松露薯條少律 $238上枱果陣心諗:乜呢隻真係春雞嚟架咩?! SIZE明明係芝麻雞咁大🙈燒雞燒到啱啱熟,雞髀骨仲有少少紅;調味適中,胸位較厚難入味,可以沾附上嘅燒雞醬,呢個醬濃紅椒粉味、辣味幾出、而且酸酸地可以減膩。黑松露薯條份量好多

US Angus Rib Eye (16OZ) $468

US Angus Rib Eye (16OZ)

牛扒燒得好靚,而且夠厚又大塊!!

跟牛扒的醬

黑松露薯蓉

葡式香辣燒春雞配黑松露薯條少律 $238
葡式香辣燒春雞配黑松露薯條少律

黑松露薯條份量好多,而且係淡淡松露味,唔會好煤氣,易入口。

凍檸茶$28
凍檸茶

由於我地未夠5點半就入座,當時職員仲喺度Briefing緊,我地以為餐廳唔會送水,再者我地唔飲酒、已經飲左兩杯咖啡、加上食野好少飲野嘅習慣,最終只點左杯凍檸茶。點知食到中段職員先送水…早知就唔點呢杯麻麻地嘅檸茶啦!😂

唯一要挑剔係職員太勤力,成日想嚟收碟收盤,我未食完已經想收😂食完就即刻收😂其實張枱夠位放,我地又無加單,唔駛咁趕🙈

折後埋單$454,食物份量唔細、而且質素唔差,半價真係好抵!!😋
2023-06-26
用餐優惠
試食活動
跟牛扒的醬
葡式香辣燒春雞配黑松露薯條少律
  • USAngusRibEye(16OZ)
2023-07-02 185 瀏覽
朋友說這間餐廳的西餐做得不錯,之前她去過尖沙咀店,今晚便和我一起到銅鑼灣店試試!餐廳氣氛不錯,可以靜靜地享受一下,和朋友傾偈。到達餐廳時侍應也很有禮貌,感覺很好。餐牌菜式都算多選擇,主菜有豬腩肉、羊架有牛扒,又有燒春雞,前菜又有北海道,帶子沙律、三文魚他他!😍燒澳洲大骨豬扒配香茅芥末籽忌廉汁豬扒燒得香口,調味很適當,沒有過多的調味蓋過豬扒原有的味道,食落香口,加上濃濃忌廉什,一點香茅芥末,我十分喜歡的配搭🥰🎉😇吞拿魚扒配蒜蓉銀魚椰菜花吞拿魚扒色澤靚,吸引眼球,切開內裏做得剛剛好,可見廚師的廚藝一流,肉質紅紅地,食落嫩滑, 魚香四溢配菜也要比like, 連椰菜花也弄得很好吃,配菜都用心做❤️真的健康又美味朱古力❤️太軟是我和朋友的至愛。這道甜品沒有做得太甜,雪糕也好吃。今日這個西餐真的大滿足💕

😍燒澳洲大骨豬扒配香茅芥末籽忌廉汁

😇吞拿魚扒配蒜蓉銀魚椰菜花

今日這個西餐真的大滿足💕
2023-06-27 110 瀏覽
很好食,很清新味道,食物選擇特色,環境很好,氣氛舒服,待應有禮,生日飯有待應唱生日歌送上蛋糕,感覺開心,打卡的好地方,值得留念。下次平日都會再去。加上非繁忙時間有折扣優惠,是不錯的餐廳。
下次平日都會再去。
加上非繁忙時間有折扣優惠,是不錯的餐廳。
2023-06-26 49 瀏覽
叫左晚市二人套餐 $898,整體所有食物都好好食!有機會會再回訪!蘑菇湯🍲呢個蘑菇湯真係好濃郁啊!每一口都好濃厚。湯裡面有新鮮嘅蘑菇,令湯更加豐富多層次。好味!吞拿魚伴烤意大利青瓜吞拿魚伴烤意大利青瓜實在太出色啦!兩者搭配在一起,口感絕佳!真係令人驚艷,每一口都好美味!燒春雞配黑松露薯條及沙律🍟燒春雞配黑松露薯條同沙律真係絕配!燒春雞肉質鮮嫩多汁,入口即化。而黑松露薯條香脆可口,加上黑松露的濃郁香氣,令人回味無窮。真是一道精彩的主菜!香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽 (+58)🍝香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽,簡直就是口感的綜合饗宴!香煎的北海道帶子鮮嫩多汁,搭配濃郁的龍蝦汁,簡直是絕配。扁意粉煮得剛好有嚼勁,令每一口都充滿滿足感。而三文魚籽的爽滑口感為整道菜增添了豐富的口感和美味!甜品水準高!兩杯mocktail都認真好飲,果味香甜,唔飲酒記住叫mocktail 😁📍 The Grill Room (The L. Square) (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓

蘑菇湯🍲

吞拿魚伴烤意大利青瓜

燒春雞配黑松露薯條及沙律🍟

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽 (+58)🍝

閨蜜快生日了🎉當然要好好一聚🫶🏻我們選了食西餐 為了方便大家揀左係銅鑼灣🎀我就揀左一間樓上西餐 The Grill room 📍-地點算闊落🔎都幾岩同朋友 家人飯聚食物以西餐為主 當然都可以小酌一番🍸我地就先揀左新鮮黑松露巴馬火腿配露筍温泉蛋沙律🥗🥚好精緻的巴馬火腿 配溫泉蛋好夾😋不過呢個份量比較細 要share 可能難少少❗️-之後我們點了黑松露薯條🍟份量反而好多夠脆口 係邪惡之選🔥-因為想食蔬菜 我地點了蒜蓉牛油烤蔬菜🥦🥬份量唔錯💚-主食方面 因為我地今晚都唔太餓🥳我地點了慢煮三文魚配香草乳酪汁拌小麥米🍽慢煮三文魚好食 健康又大份🧡絕對係唔膩同清新之選! 岩晒女仔食😋-由於今晚唔想飲酒,所以我地都點了蘋果汁同橙汁🍹女孩孩傾下偈 輕鬆的一晚好舒服呢💓不過要留意 可能我們2個人去‼️所以都要Share枱,相對距離會比較近⚠️
閨蜜快生日了🎉當然要好好一聚🫶🏻
主食方面 因為我地今晚都唔太餓🥳
我地點了慢煮三文魚配香草乳酪汁拌小麥米🍽
慢煮三文魚好食 健康又大份🧡
絕對係唔膩同清新之選! 岩晒女仔食😋
由於今晚唔想飲酒,所以我地都點了蘋果汁同橙汁🍹
女孩孩傾下偈 輕鬆的一晚好舒服呢💓
不過要留意 可能我們2個人去‼️
所以都要Share枱,相對距離會比較近⚠️
慢煮三文魚配香草乳酪汁拌小麥米
黑松露薯條
橙汁
蘋果汁
2023-06-25 62 瀏覽
同朋友去灣仔上堂,途徑銅鑼灣,見到lunch居然咁抵食,真係要試下啦!好耐無來the grill room食野,好耐之前都係過來食過2,3次二人套餐,對於呢邊出品品質都好肯定!同朋友兩個人無食早餐,餓到我地兩個可以食得落一隻大象!我地最後叫左4個餐⋯事關本來決定叫漢堡,黑松露義大利飯同埋鴨胸!點知鴨胸來到個份量⋯同張相一樣,得2舊,朋友係超鐘意食鴨胸,佢話睇個賣相就是不得了,佢建議各自order一份!和牛漢堡叫左5成熟⋯牛味香濃,仲有烤炙既味道⋯如果five guy係我心中第一位,呢間我覺得係第二位!鴨胸真係好出色,呈枚紅色,肉質嫩到不得了!配上焦糖醬,鹹鹹甜甜,層次豐富⋯其實鴨胸就咁食唔配醬汁都已經好出色👍🏻👍🏻👍🏻在場經理過來問下d野食如何時候,我同朋友都讚做得好出色⋯下次一定會再過來幫襯!點知經理講原來呢間the grill room來緊會轉佢地公司集團第二個品牌⋯叫mano,the grill room會做到2/7,3/7就轉mano⋯估唔到😅同埋26-28號lunch唔開,不過我會趁住下星期仲有lunch set時候過來食多轉!

事關本來決定叫漢堡,黑松露義大利飯同埋鴨胸!

2023-06-21
  • 高級和牛漢堡配沙律薯條
2023-06-22 68 瀏覽
The grill room係我食完會再encore 之選,今次再次約朋友聚一聚,一於試下銅鑼灣分店同尖沙咀分店相比店舖面積都差唔多,裝修都係田園風格,有少少唔同嘅係我覺得呢間分店嘅職員更加好客一坐低就俾啲一張新嘅菜式單張吸引咗價錢算係比佢本身嘅牛扒平,所以就揀左佢要注意,呢一款牛係 冇得揀成熟程度,怕生嘅朋友就要諗諗啦。不過唔好比呢張相呃咗,其實除左中間位置 ,都唔算好生,唔會血林林。有麵包糠包住,又夠大件,厚薄可以自己控制,口感非常豐富。牛柳一啲脂肪都冇,但係出奇地滑同手juicy, 感覺健康點薯蓉係有輕微嘅黑松露味,感覺好升呢呢個擺盤咁靚既係 鹽味焦糖汁燒豬脯肉配青蘋果沙律🥗有六件咁多 兩個人食,真係好夠飽。聞落去嗰個烤肉味已經好香好正,外皮超級吹帶少少甜味,我形容作係加厚版既 係焦糖布甸上面嘅焦糖脆脆點一點個焦糖醬,唔會好肥膩,又有風味😝最後係香煎北海道帶子龍蝦汁意粉配三文魚子龍蝦汁唔會過喊, 有鮮味,最吸引係帶子可以煎到僅僅熟,所以成粒帶子係完全唔鞋口,好嫩滑,意粉🍝略硬左少少之外,整體好滿意👏🏻宜家經 sevenroomsbook枱,可享有折扣優惠。推介推介🤪

一坐低就俾啲一張新嘅菜式單張吸引咗

價錢算係比佢本身嘅牛扒平,所以就揀左佢

12oz US Beef Tenderloin

薯蓉係有輕微嘅黑松露味,感覺好升呢

Pork Belly

呢個擺盤咁靚既係 鹽味焦糖汁燒豬脯肉配青蘋果沙律🥗
有六件咁多 兩個人食,真係好夠飽。

點一點個焦糖醬,唔會好肥膩,又有風味😝

最後係
香煎北海道帶子龍蝦汁意粉配三文魚子
Scallop Pasta

,意粉🍝略硬左少少之外,整體好滿意👏🏻

2023-06-18 54 瀏覽
今晚來到銅鑼灣L.Square 5樓的The Grill Room吃晚餐,以前也曾幫襯過尖沙咀的分店,質素不錯。如果用sevenrooms 訂枱,更可獲折扣優惠。餐廳在5樓全層,面積不大,晚餐時間有點擠迫,但仍能保持燭光晚餐的情調。餐牌一目了然,有多款菜式可供選擇。前菜:「三文魚他他配香草乳酪汁」,材料有溫泉蛋、三文魚碎、三文魚籽、乳酪汁和香脆麵包。用三文魚他他搽麵包來吃,入口甘香味鮮,是一道開胃的前菜。主菜:「慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯」,慢煮鮑魚腍軟味鮮,口感很好,但意大利飯能夠濃味少許和放多一點配菜,效果會更好。「香草鮮茄紅酒燴牛面肉扁意粉」,用紅酒煮的牛面肉非常腍軟入味,香草鮮茄有一股獨特的香味,我最喜歡。扁意粉也爽滑彈牙,十分惹味。甜品:「78%朱古力心大軟」,蛋糕外皮包住濃朱古力漿,切開後如熔岩般流出。還配上碎杏仁雪糕球,是一道美味的甜品。晚市時段顧客非常多,服務員仍殷勤有禮,值得一讚。下次再來嚐嚐其他菜式。

前菜:

主菜:

甜品

2023-06-18 64 瀏覽
在銅鑼灣購物後與朋友到The Grill Room晚餐。喜歡這𥚃環境既輕鬆,也有點情調。服務員非常貼心有禮。感覺食材新鮮,出品有水準。香草燒羊架配烤蔬菜$328/半份半份羊架有4件,外層燒至香氣四溢,𥚃面粉紅的嫩肉香軟沒有渣,也沒有羊羶味。伴隨半個軟糯的、熟透的焗蒜頭,烤焗薯和幼露筍也美味。慢煮三文魚配香草汁乳酪伴小麥米 $268大件的慢煮三文魚扒肉質軟滑,與香草乳酪汁及生菜很配合,超細小的小麥米很軟綿,份量剛好。忌廉牛油蒜香雜菌 $58雜菌很新鮮,蒜香忌廉牛油汁很香滑,配烤麵包很滋味。Tropical Punch $68以菠蘿汁、新鮮蜜瓜、熱情果、紅莓和黑茶調製。是不錯的夏日飲料。
服務員非常貼心有禮。
感覺食材新鮮,出品有水準。

香草燒羊架配烤蔬菜$328/半份

慢煮三文魚配香草汁乳酪伴小麥米 $268

忌廉牛油蒜香雜菌 $58

雜菌很新鮮,蒜香忌廉牛油汁很香滑,配烤麵包很滋味。

Tropical Punch $68

• 香草燒羊架配烤蔬菜
  • 慢煮三文魚配香草汁乳酪伴小麥米
  • 忌廉牛油蒜香雜菌
2023-06-17 64 瀏覽
港島區鋸扒好貴?擔心食物質素比不上價錢?來The Grill Room就對了,這是一間位於銅鑼灣的人氣扒房,性價比超高,無論是食物的材料、味道、份量和烹調水準,絕對比得上食物價錢!小編已到訪過3次,3次的用餐體驗都非常好👍🏼🌟晚市時段長期full house,記得在到訪前提前預約。經sevenrooms預約可享有折扣優惠‼️以下是小編最喜愛的兩道菜💁🏻‍♀️香草燒12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜(蘆筍) $368這是每日限量的牛扒!12安士的牛柳足夠2個人share吃。牛柳經過香草燒,非常香口,而且肉質超級鮮嫩,每吃一口都在「滴汁」。5成熟的牛扒的賣相也十分漂亮,外層烤得啡啡的,內裏紅紅的。搭配上質地細膩豐潤黑松露薯蓉和爽口的烤蘆筍,味道非常和諧。非常推薦這個扒🥩💁🏻‍♀️紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉 $268燴羊膝經過長時間的燉煮,使得肉質更加軟嫩,同時肉又不會散開,口感超讚!而醬汁的部分,是由紅酒、蔥、薑、大蒜等調料為主的自家製調味料,搭配上燉煮的肉質,十分合襯。此外,黑松露薯蓉的口感濃郁豐富,跟羊膝的口感配搭得很好。😍整體評分味道:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟🌟🌟服務態度:🌟

以下是小編最喜愛的兩道菜

instagrammable:🌟🌟🌟🌟🌟
——————————————————————
The Grill Room
尖沙咀堪富利士道6-6A號爵寓2樓
分店:銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓
The Grill Room 是我西餐推介之一,尖沙咀及銅鑼灣分店我也光顧過,今次再來因為朋友說經 sevenrooms book枱有折扣。香草牛油燒大蝦青蘋果沙律 $198想健康點要個沙律,有蝦又可以增加蛋白質。沙律菜新鮮脆綠,有青蘋果、蕃茄,而大蝦用牛油輕輕煎過帶香味,蝦肉吃得出是新鮮,好彈牙,滿足!葡式香辣燒春雞配黑松露薯條 $238春雞比我想像中有點大,雞皮香脆,咬開雞肉嫩滑有肉汁流出,味道有點辣惹味。薯條佈滿黑松露好香,而且炸得香口,令我忍不住一條接一接品嚐。香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽 $218第一口品嚐清新的香草味,扁意粉掛汁度高,每條吸收到濃郁的龍蝦汁味,三文魚籽又可以提升鮮味。

香草牛油燒大蝦青蘋果沙律 $198
想健康點要個沙律,有蝦又可以增加蛋白質。
香草牛油燒大蝦青蘋果沙律

香草牛油燒大蝦青蘋果沙律
葡式香辣燒春雞配黑松露薯條
香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽
2023-06-11 83 瀏覽
The Grill Room是一家位於香港銅鑼灣的高級西餐廳,位於The L. Square商場的五樓。餐廳的室內裝潢豪華精緻,氛圍優雅,是一個適合與家人、朋友、客戶共進晚餐或慶祝特殊場合的理想場所。餐廳主打美式牛扒,使用優質食材,經過精心烹調,味道鮮美,口感嫩滑。此外,餐廳也提供其他美味的肉類、海鮮和蔬菜等菜品,滿足不同口味的食客需求。現在網上訂座可享7折set menu優惠,同時還能賺取Rice Dollars。比起單點,性價比更略勝一籌!為用餐提供更多實惠和回饋。如果您正在尋找一個高品質的用餐體驗,The Grill Room絕對值得一試。

2023-06-11 91 瀏覽
因為試過尖沙咀的分店感覺不錯,所以對鉏銅鑼灣分店的質素都有所期待,但結果大失所望。有位朋友酒精敏感,但牛排其中一個汁是用紅酒煮成,所以有問侍應可唔可以轉其他汁,結果嗰位侍應就答西餐一定會有酒調味,又話朋友可以只用鹽和胡椒調味食唔需要汁,其後又話可以比他他醬配(用沙律醬配牛排都係第一次聽)。最後朋友覺得太麻煩轉食其他,嗰個侍應繼續分享佢食牛排嘅「高見」,在食嘅中途走嚟指點我地點食牛排。然後,對於食物的生熟處理都有失水準。兩份要5成熟嘅牛排,最後係7成熟。當個經理嚟問嘅時候都有反映過,佢就話我地對5成熟唔了解,下次叫medium rare(表面帶焦,裏面完全呈粉紅色且乾身的5成熟牛排我地都係第一次食)。另外一份燒雞第一次切開係半生,第一次切就留血水(真medium rare)。叫廚房再焗一次,表面已經8成焦黑,貼骨部分依然帶血色。最後,服務真係令人無語。唔理解點解係食物上枱後,要食時,會有侍應突然走嚟移我地啲餐碟,會突然出現問我地覺得食物如何(不下3次,話啲牛排太熟就話我地唔理解)。不停騷擾客人食飯嘅餐廳都係第一次見。明明全枱都係我地用緊,上菜都要選擇飛象過河,最後倒瀉嘢飲品。Grill
Grill house銅鑼灣係唔會再去,尖沙咀店更好。
2023-06-11
$234.2 (午餐)