2023-04-19 137 瀏覽
⌂ 銅鑼灣The Grill Room 銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓星期一至日 12:00 - 15:00,18:00 - 23:00· 法式生牛肉他他伴鵪鶉蛋Seared Beef Tartare $128· 黑松露薯條 Truffle Chips $68· 燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉12oz US Angus Sirloin $388· 78%朱古力心太軟 Chocolate Fondant $88𖧷 設有加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜ 甜品先係今晚MVP?!゜・*超級推薦慶生或慶祝紀念日.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ銅鑼灣主打法國x澳洲菜嘅西式扒房餐廳裝修綠色為主調,而且微暗燈光加埋每枱都有細細地嘅電子蠟燭,更顯情調~ 如果Book位窗邊位就更加有feel! 座位雖然唔算好闊落,但好欣賞佢地勁貼心咁係每張枱嘅枱底都設有儲物箱值得一讚嘅係!店員服務態度超級好,同佢地講嘢都勁開心(。ノω≺。)ノ))而且好主動咁幫我地斟暖水! 咁啱個日夜晚8點半去比較多人,店員係咁同我地講好忙招呼唔到好唔好意思搞到我地覺得店員超好客都勁唔好
⌂ 銅鑼灣
The Grill Room

· 黑松露薯條 Truffle Chips $68

𖧷 設有加一

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
*・゜ 甜品先係今晚MVP?!゜・*
超級推薦慶生或慶祝紀念日.ᐟ‪‪.ᐟ.ᐟ‪‪.ᐟ
銅鑼灣主打法國x澳洲菜嘅西式扒房
如果Book位窗邊位就更加有feel!
而且好主動咁幫我地斟暖水! 咁啱個日夜晚8點半去比較多人,店員係咁同我地講好忙招呼唔到好唔好意思搞到我地覺得店員超好客都勁唔好意思xddd
下次再幫襯仲想試下佢哋個Cocktail!!

𖧷 如果經 sevenrooms book枱, 可享有折扣優惠
︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑法式生牛肉他他伴鵪鶉蛋 Seared Beef Tartare $128
quali eggs, caper, pickles, focaccia
成道菜比我感覺就係好清新同清爽
作為餐前開胃小食,超級滿意⌒♡。.
生牛肉嘅份量都無比少!調味好濃郁~
而且鵪鶉蛋配上生牛肉個質感好特別,肉嘅黏性頗高,好實在嘅口感,加上呢道菜唔係食佢個肉味而係食佢個調味點平衡

๑ 黑松露薯條 Truffle Chips $68
新鮮熱辣辣炸好!
本來仲以為有黑松露醬,原來只是加黑松露係薯條入面,淡淡嘅黑松露味~

๑ 燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 12oz US Sirloin
black truffle potato puree, chimichurri, red wine beef jus, mustard sauce
雖然the grill room係一間扒房,但係佢牛扒嘅選擇唔算多,只有三種可供選擇。 但貴精不貴多!已經好足夠架啦~
我地嗌咗五成熟~牛扒兩面都燒到好明顯嘅格仔紋,而且聞落有焦香嘅味道
只要順住肉紋縱切,就會好容易切到啦! (朋友第一下切係逆紋咁切仲話係咪揸錯咗刀背切點解會切唔開真係笑死我(๑ ̅᷄꒫ ̅᷅)(。´-д-)
切開中間除咗係粉嫩嘅肉質,肉汁亦都不斷流晒出嚟!
餐點附上3種醬汁:阿根廷青醬、紅酒燒汁、黃芥末
就算唔用個牛扒都已經好好味,點埋個醬再加強返味道嘅層次~
以為牛扒好食,點知薯蓉仲好食啲!口感超級幼滑綿密,blend 得好好完全食唔到有粒粒,而且仲有黑松露係入面提味(☆ᵔ⤚ᵔ☆)ウマ-

๑ 78% Dark Chocolate Fondant $88
懷疑係我食過最好食嘅心太軟 (平時都無咩點食xdd)
一上碟已經聞到好香嘅朱古力蛋糕味!!
一切開,熱辣辣嘅朱古力流心慢慢咁流出嚟~
一定要配埋朱古力雪糕食!入口係香濃朱古力味,78% 黑朱古力唔會太甜而且味道濃郁!冷熱交融既口感超級滿足呀!
食完之後完全唔夠喉!好想再Encore!但個時已經過咗Last Order!下次一定一定會再食多次ฅ•ﻌ•´ฅ
𖧷 20 mins preparation
2023-04-17
  • 78%朱古力心太軟
2023-04-16 84 瀏覽
美式扒房餐廳一向有獨特風格滿足味蕾既享受,皆因店內烹調手法不像傳統扒房般拘僅、除了午市及晚市款式配合應有盡有選擇性頗多,入口味道層次豐富細膩外且份量足,對一眾愛吃「食肉獸」而言對鋸扒有要求絕對能滿足得過!即叫即燒熱辣雞身顏色飽滿紮實,大大隻啖啖肉汁與撕開雞肉脂肪肥瘦度均勻相對食得方便,非常嫩口、乾爽既外層燒得金黄香脆,燒春雞肉嫩幼滑味道十足「白酒牛油香草煮青口配黑松露薯條」材料十分經典煮法簡單處理,以原汁原味把白酒的香氣進一步將青口鮮甜提升,經Sevenrooms book枱既可享有折扣約朋友來一頓享受太幸福了吧

「白酒牛油香草煮青口配黑松露薯條」
2023-04-12
  • 香草白酒煮青口
外子說長假期要來點儀式感,帶我食西餐慶祝一番,選了這間位於5樓的食肆。𨋢門打開便是餐廳內部。餐廳面積麻雀雖小,但空間感仍然十足,沒有侷促感,而且看到開放式廚房,見到廚師Grill食物火光熊熊,鍋氣十足。是晚點了二人餐:前菜1: 粟米湯香濃美味,配以脆麵包口感十足。前菜2: 香蒜蟹肉伴青瓜沙律,精緻清新。主菜1:在烤雞、牛扒、豬扒和吞拿魚選擇中,我們選了鐵板燒汁烤吞拿魚扒配魚蓉椰菜花,原因是一來比較少見吞拿魚扒,二來魚肉感覺健康清新些。不負期望,魚扒夠厚,肉質有口感,竟然有點牛扒的樣子唯一是燒汁味唔太出,但烤味很出色。如果真是鐵板出好似更加勁。主菜2: 在4款意粉或飯中,我們選了蟹肉車厘茄忌廉汁意粉,蟹肉味濃,上面加塊脆脆,味道和口感也非常豐富惹味。甜品1: 提拉米素用杯盛載,很creamy 甜度適中又夠凍,美味甜品2:朱古力撻我覺得朱古力夠香濃,撻皮較硬和厚但仍算脆,可能熱食流心加雪榚或雪笆會更好味。飲品另外買一送一,一杯點了士多啤梨+莓+薄荷, 幾好飲,夠清新。另一杯是檸檬有關藍紫色的,甜甜的打卡一流。食物質素高又款式多元化,滿足的一餐。 得意是聽到侍應問附近各檯食客好唔好味,就是無
是晚點了二人餐:
前菜1: 粟米湯香濃美味,配以脆麵包口感十足。
前菜2: 香蒜蟹肉伴青瓜沙律,精緻清新。
食物質素高又款式多元化,滿足的一餐。
得意是聽到侍應問附近各檯食客好唔好味,就是無問我們這檯
無得親口讚,可惜
2023-04-09
2023-04-09 183 瀏覽
近排常常食「牛」,突然想起這間店的「牛」,見 sevenrooms book枱有折扣優惠,於是再次光臨 ^_^一出 Lift 就是食店,座位寬敞、舒適。今次可以坐近窗邊,望到窗外的景色 今次多了這個 Chef's Selection,「香草燒美國12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜」,店員亦推介這菜,我們一心都想食「牛」,所以就點了這個!另外,我們再點了「新鮮黑松露巴馬火腿配露筍溫泉蛋沙律」及「葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律」。新鮮黑松露巴馬火腿配露筍溫泉蛋沙律,很精緻,我影到巴馬火腿好似心型咁,好靚 巴馬火腿包住黑松露及溫泉蛋,外面有露筍,沾了蛋汁,份外美味!只略嫌份量太少!香草燒美國12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜 嘩!沒想到這麼味美 牛柳肉質嫩滑,不沾醬汁都很好味!再配黑松露薯蓉及烤蔬菜,一食難忘 食完牛柳關係,葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律就遜色左少少。但燒春雞都燒得很惹味,少少辣!黑松露薯條香脆可口!最後,忍不住要點杯 "Virgin Berry Mojito",不太甜,清新、可消化一下
近排常常食「牛」,突然想起這間店的「牛」,

一出 Lift 就是食店,座位寬敞、舒適。
今次可以坐近窗邊,望到窗外的景色
店員亦推介這菜,我們一心都想食「牛」,所以就點了這個!
新鮮黑松露巴馬火腿配露筍溫泉蛋沙律
新鮮黑松露巴馬火腿配露筍溫泉蛋沙律,
很精緻,我影到巴馬火腿好似心型咁,好靚

巴馬火腿包住黑松露及溫泉蛋,外面有露筍,
沾了蛋汁,份外美味!
只略嫌份量太少!

嘩!沒想到這麼味美

牛柳肉質嫩滑,不沾醬汁都很好味!
再配黑松露薯蓉及烤蔬菜,一食難忘
葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律
食完牛柳關係,葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律就遜色左少少。
但燒春雞都燒得很惹味,少少辣!
黑松露薯條香脆可口!
不太甜,清新、可消化一下
新鮮黑松露巴馬火腿配露筍溫泉蛋沙律
葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律
人有時很奇怪, 當你見識越來越多的時候,就會越來越不敢作新嘗試,變得因循。就好像吃牛扒, 很多懂得吃的人,都會有他自己的一套吃法, 明白在他來說那是「最好的」, 但其實世界這麼大, 我覺得偶然試一下新派吃法也不錯。。。 因為經典也是會隨著時間軸的漂移, 烹調技術的進步 而「循序進化」的, Why not give yourself a new TRY?今日,就聽同事介紹,來了這家位於銅鑼灣的小樓上餐廳吃它的 Chef's Selection 燒牛柳 , 以差不多的預算,捨棄叫最大路的grill安格斯牛扒而選吃香草慢燒牛柳, 希望不要令同行的朋友失望吧 !!12oz US Roast Beef Tenderloin ($368)香草燒美國12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜 主菜牛柳的賣相蠻不錯啊! 牛柳的外層鋪滿了麵包糠和香草的混合脆脆,感覺精緻! 廚師特別介紹說,這牛柳是以慢煮的方式燒至五成熟, 所以不能任由食客選擇 生熟度。。。 有點像變相的「廚師發板」!牛柳在上菜時已經在中間被一分為二, 看到裏面粉嫩的肉質和顏色, 已經有點令人垂涎欲滴! 等我先吃一口 。。。哈哈!牛柳很鮮嫩, 吃起

香草燒美國12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜

牛柳在上菜時已經在中間被一分為二, 看到裏面粉嫩的肉質和顏色, 已經有點令人垂涎欲滴! 等我先吃一口 。。。哈哈!牛柳很鮮嫩, 吃起來質感不錯, 比一般的安格斯牛扒稍為軟腍一些, 但肉味同樣香濃, 而且多了一點點香草的調味,是另一種牛扒的吃法!

黑松露薯蓉和烤蔬菜, side dishes 也做得很美味, 但就不夠這件牛柳吸睛和好味! 今次主角牛柳「 大獲全勝」,yeh!!

。。。🦉

去另外還叫了一份 忌廉牛油蒜香蘑菇做 side dish, 吃起來口味也不錯,尤其是牛油很濃香惹味, 很適合伴著牛柳吃,是天生一對的perfect match!

除此以外我們還叫了一個傳統的香草牛油燒大蝦配青蘋果沙律 ($198), 裏面有大蝦 、 青蘋果片 、mixed leaves 及 chimichurri , 很豐富及傳統的美式美味!

Both are tonight's good choices, 敢於嘗試,原來真的是有回報的!!

Bravo !

#kuro福福郎 #newtry #吃牛扒 #thegrillroom #bonappetite #美麗的風景線 #LPlace #usbeef #grillroom #grill

。。。。。。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」,參閱我的其他文章。
2023-04-02
紀念日
  • 香草燒美國12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜
係網上成日都見有人推介呢間喺位於銅鑼灣嘅樓上西餐扒房,今日都想嚟試一試。一上到去,已經覺得間餐廳裝修好有格調,舒服👍我同朋友叫左一個前菜🦐🥗同兩個主菜🍝🍗⭐️香草牛油燒大蝦配青蘋果沙律-大蝦好新鮮配合青蘋果沙律味道清新⭐️香煎北海道帶子龍蝦汁片扁意粉配三文魚籽-龍蝦汁好夠味,配合扁意粉一齊食啱啱好⭐️香草燒羊架配烤蔬菜-羊架肉燒得都好嫩滑,吾錯我地仲叫左兩杯野飲🍹Tropical Punch(Mocktails)🍹Peach Dirty Lemonde (Cocktails)飲品味道好好,有驚喜👍而且各款食物賣相都好靚,睇到都已經好有食慾😛順便一讚,呢間餐廳的服務非常好,員工非常有善又有禮貌!Like👍👍👍⭐️店員仲提我地如果下次經 sevenrooms book枱, 可享有折扣優惠⭐️
一上到去,已經覺得間餐廳裝修好有格調,舒服👍

我同朋友叫左一個前菜🦐🥗同兩個主菜🍝🍗

⭐️香草牛油燒大蝦配青蘋果沙律
-大蝦好新鮮配合青蘋果沙律味道清新

⭐️香煎北海道帶子龍蝦汁片扁意粉配三文魚籽
-龍蝦汁好夠味,配合扁意粉一齊食啱啱好

⭐️香草燒羊架配烤蔬菜
-羊架肉燒得都好嫩滑,吾錯

我地仲叫左兩杯野飲

🍹Tropical Punch(Mocktails)
飲品味道好好,有驚喜👍
而且各款食物賣相都好靚,睇到都已經好有食慾😛

2023-03-26
2023-04-04 82 瀏覽
前菜個carb加青瓜不過不失但食落有少少雪藏味Main dish 牛扒都叫還可以但個甜品真係難以置信壞咗咁食第一啖係酸 unbelievable 叫咗杯cocktail 有半杯都係冰 飲落勁水啲冰搞到杯嘢勁冇味🫠Overall 唔好試🙏🏻
前菜個carb加青瓜不過不失但食落有少少雪藏味
Main dish 牛扒都叫還可以但個甜品真係難以置信
壞咗咁食第一啖係酸 unbelievable
Overall 唔好試🙏🏻
2023-04-04
2023-03-28 105 瀏覽
甫進內 7點多已近乎滿座被安排坐高枱 原先以為會有點辛苦 但意想不到很舒適!𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴淡淡的松露香味 重點是即叫即炸 (^ー^)ノ𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘙𝘢𝘨𝘶 𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦紅酒燴牛肉非常入味 肉質軟腍但不會散開再配上香草鮮茄汁 十分開胃 這碟意粉有驚喜!𝘉𝘰𝘯𝘦 𝘐𝘯 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘓𝘰𝘪𝘯肉質嫩滑 爽口多汁不油膩 有種入口即溶的感覺貼心地切好一塊塊 再配上蘆筍及薯角 方便與朋友share⍢⧐𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴 $48𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘙𝘢𝘨𝘶 𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 $158𝘉𝘰𝘯𝘦 𝘐𝘯 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘓𝘰𝘪𝘯 $268𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5⧐The Grill Room 📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓
甫進內 7點多已近乎滿座
被安排坐高枱 原先以為會有點辛苦 但意想不到很舒適!

𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴
淡淡的松露香味 重點是即叫即炸 (^ー^)ノ

𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘙𝘢𝘨𝘶 𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦
紅酒燴牛肉非常入味 肉質軟腍但不會散開
再配上香草鮮茄汁 十分開胃 這碟意粉有驚喜!

𝘉𝘰𝘯𝘦 𝘐𝘯 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘓𝘰𝘪𝘯

𝘉𝘰𝘯𝘦 𝘐𝘯 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘓𝘰𝘪𝘯 $268

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡/5

The Grill Room
2023-03-28 91 瀏覽
去親銅鑼灣行街,都一定會係果度食埋飯,因為一黎自己本身少出到去銅鑼灣,二黎因為銅鑼灣真係好多出名、好食既餐廳😋😋今次因為早幾日已經知道要黎銅鑼灣,就一早search定有邊間心儀既餐廳想食,咁今次就搵到呢一間「The Grill Room」,睇落啲野食都好吸引🤩同埋我今次醒,一早book定枱!!唔洗去度要等,而且又驚無位。咁今次我哋就叫咗兩個Main同野飲,分別叫左慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米、燒澳洲帶骨豬扒配香茅芥末籽忌廉汁同埋Rainbow Smoothie🥳🥳🥳慢煮三文魚配香草乳酪汁小麥米⭐️⭐️⭐️⭐️成個菜式望落去都好豐富,分別有蟹籽鋪喺最頂,跟住仲有啲沙律菜,而最後就係個主角,慢煮三文魚。佢嘅蟹籽同埋沙律菜食落都好新鮮,而最出色最碗兒嘅就係佢嘅三文魚,佢成舊三文魚嘅份量十分之足,大大嚿,咬落去個口都係滿滿的肉😍而且慢煮真係比平時就咁喺屋企煎或者係啲普通餐廳食嘅差好多,慢煮出嚟嘅三文魚肉十分之嫩滑,食落口嘅質感十分之好🥳而且值得一讚嘅就係佢哋勁慢煮三文魚唔會有腥味👍🏻燒澳洲豬扒配香茅芥末籽忌廉汁⭐️⭐️⭐️⭐️佢嘅燒澳洲豬扒都好出色,而且仲要係成塊上,份量都唔細。而且我比較鍾意佢地一個細心嘅

慢煮三文魚配香草乳酪汁小麥米⭐️⭐️⭐️⭐️

燒澳洲豬扒配香茅芥末籽忌廉汁⭐️⭐️⭐️⭐️

佢嘅燒澳洲豬扒都好出色,而且仲要係成塊上,份量都唔細。而且我比較鍾意佢地一個細心嘅位係會幫你將塊豬扒切埋,一吉落去就可以食喇,十分之方便👍🏻👍🏻雖然呢啲嘢好似好簡單,但真係唔係間間餐廳都會有做到呢啲位,呢個位值得加分🥳🥳而佢個燒豬扒都燒得好好,唔會燒到塊豬扒乾晒乾爭爭好柴咁樣,反而佢燒到仲可以保留到個肉汁喺裏面,而且個肉質都仲係好嫩口,好少可以食到咁嫩口嘅燒豬扒😍😍😍

Rainbow Smoothie ⭐️⭐️⭐️⭐️

佢杯Rainbow smoothie係用士多啤梨同埋奶昔為主,佢仲會有啲忌廉cream係杯野飲上邊,口感會豐富咗。而佢嘅味道都比較似士多啤梨奶昔,不過佢嘅味道都唔錯,都有好香嘅奶昔味同埋士多啤梨味👍🏻而且佢仲有一粒又大又甜嘅士多啤梨附送🤣

最後提一提大家,如果經 sevenrooms book枱, 可以享有折扣優惠!!

2023-03-25 117 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣想搵一間坐得舒服又有格調的餐廳,選擇樓上店鋪就是我的心水。呢間餐廳近地鐵站,一出閘步行3分鐘,非常方便。餐牌款式多,我和朋友想多試幾款,叫了幾樣再一齊share!黑松露薯條,薯條屬於粗身厚切,吃起上來有口感,熱辣辣炸起上枱,好味!香草鮮茄紅酒燴牛面扁意粉,牛面肉質嫩滑,扁意粉索晒鮮茄味道,整體不錯!慢煮三文魚配香草乳酪汁伴小麥米,用慢煮的方法烹調三文魚,令魚肉較剪的更嫩滑,味道有驚喜!心太軟,入口係香濃的朱古力,切開時滿滿的朱古力醬溢出,配上香草雪糕,冷熱交融,口感滿分!人均消費約三百元!

餐牌款式多,我和朋友想多試幾款,叫了幾樣再一齊share!

人均消費約三百元!

2023-03-24 85 瀏覽
行下街,肚餓搵食,難得可以出黎撐台腳,搵到位於銅鑼灣駱克道嘅The Grill Room環境舒適,透出一絲絲浪漫嘅氣氛⋯⋯推介嘅12安士牛柳,真係無推介錯,值得一試,牛柳非常咁柔軟,軟綿綿😊加左黑松露嘅薯蓉味道好夾,好yummy!白酒牛油香草煮青口配黑松露薯條,薯條配上黑松露,香氣四溢,外脆內軟,熱辣辣。Tropical punch好清新,就一啖,滿口充斥了水果香味,百香果尤其突出,香氣四溢,皆因加左哈密瓜,呢個神奇嘅效果就出現了,值得品嚐!提醒一下,想要享有折扣優惠,記得經sevenrooms book枱!

環境舒適,透出一絲絲浪漫嘅氣氛⋯⋯

2023-03-24 135 瀏覽
一直聽朋友說這家的扒房非常不錯,今天終於有機會過來一試。餐廳有晚市二人套餐,看起來挺不錯,不過我們還是選擇了單點。-前菜點了北海道刺身帶子沙拉:擺盤精緻,帶子口感嫩滑鮮甜美味,黑松露醬和三文魚籽非常提鮮。-香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽:意粉軟硬適中,濃郁的龍蝦汁搭配三文魚籽味道鮮美,非常好吃!帶子厚身嫩滑很大一顆。-燒紐西蘭安格斬肉眼扒配黑松露薯蓉:牛肉要的七成熟,肉質軟嫩多汁,味道非常香口,肉汁的味道非常濃郁,算是我吃過的牛扒中數一數二的了,值得推薦!另外我們還追加了一份黑松露薯條味道也非常不錯!-甜品:78%朱古力心太軟,外面的蛋糕焗得非常香脆,切開熱呼呼的朱古力流心像熔岩一樣流出來,搭配冰淇淋一起吃,中和起來味道剛剛好。

-前菜點了北海道刺身帶子沙拉:

燒紐西蘭安格斬肉眼扒配黑松露薯蓉+黑松露薯條
  • 燒紐西蘭安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
  • 黑松露薯條
2023-03-23 67 瀏覽
慢慢坐電車由灣仔搭去銅鑼灣搵食,在銅鑼灣廣場附近最多食店,很久沒有吃過西餐,今晚就浪漫一下子,好好享受時光。Tropical Punch用了pineapple juice, fresh melon puree, passion fruit puree, fresh raspberry, black tea製作而成的mocktails ,飲落有濃濃熱情果果香味,菠蘿味不算太過突出,但味道酸酸甜甜,非常醒胃。蒜蓉牛油烤蔬菜一上枱已經聞到陣陣蒜蓉香氣,用牛油炒香洋蔥蒜蓉加入椰菜花、西蘭花等蔬菜,椰菜花爽口鮮甜,西蘭花翠綠可口,不消一會已經全部吃掉。燒澳洲帶骨豬扒配香茅芥末籽忌廉汁澳洲帶骨豬扒肉質比較瘦,但用上慢煮方法令到肉質鮮嫩多汁,肉味香濃,沾上香茅芥末籽忌廉汁,香滑濃厚感覺令到豬扒增添軟滑口感,薯角反而烤焗得有點耐,所以外皮有少少苦,但蘆筍值得一讚,入口非常鮮嫰,完全沒有渣。紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉輕輕切開已經感覺非常軟腍,羊膝完全沒有羊騷味,食落反而還有點似牛肉香味,肉味香濃鮮嫩,配上自家製紅酒燒烤醬汁,香濃又帶一點點甜味,加上軟滑可口的黑松露薯蓉,真的非常滋味,是日最愛💕

Tropical Punch

蒜蓉牛油烤蔬菜

燒澳洲帶骨豬扒配香茅芥末籽忌廉汁

紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉

• 紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉
2023-03-19 116 瀏覽
之前有朋友食過尖沙咀分店,話唔錯咁撞啱家主生日,就試下銅鑼灣依間分店。我係Open Rice到訂位,當日下午就有職員 Whatapp我確認時間,因為訂位時有講慶祝生日,職員係Whatapp 到問甜品需要寫上姓名嗎?還提供了3項甜品選擇,我當然答他需要,而且提供名字給他。預約時間早了20分鐘到,已經5成滿了,安排坐在高枱,感覺唔錯,張櫈又坐得好舒服,係枱與枱之間太埋,環境有d似快餐店,但食物就有高級西餐廳既味道職員又耐心解釋推介菜、套餐同單叫既項目,就算飲品都有推薦,間中都會嚟問下食物是否滿意?非常貼心

黑松露薯條
忌廉牛油蒜蓉雜菇
Rainbow
香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉(配三文魚子)
美國肉眼扒 16安士
2023-03-19
生日
黑松露薯條
忌廉牛油蒜蓉雜菇
香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉(配三文魚子)
美國肉眼扒 16安士
  • 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽
2023-03-15 115 瀏覽
環境5分:正常樓上西餐廳格局,一邊係個廚房,大堂好開放,高櫈雲石枱好型,燈光柔和,好自在,可以畀滿分。衛生5分:一目了然,地方包括廁所都非常之乾淨,衛生一樣畀滿分。服務5分:服務一流,態度殷勤,斟水斟得快,細心解釋個menu同分析點煮法最好食,都係滿分。味道5分:1)     香草燒美國12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜需時製作,個薯蓉好滑。牛扒一開二,厚切都咁軟淋,肉味香濃。 2)     半份香草燒羊架配烤蔬菜都有四件羊,切得都幾厚身,非常juicy,一D蘇味都冇,配埋個薄荷啫喱好夾,配菜蒜頭好香好野味。抵食5分:網上訂枱有折頭打,兩百幾蚊有靚扒食,非常超值,一定畀滿分。
環境5分:
衛生5分:
一目了然,地方包括廁所都非常之乾淨,衛生一樣畀滿分。
服務5分:
味道5分:
抵食5分:
網上訂枱有折頭打,兩百幾蚊有靚扒食,非常超值,一定畀滿分。
2023-03-14