2023-05-18 69 瀏覽
The Grill Room味道評分:☄️(highest_surprise)/☀️/🌤(pass)/⛅️/💨(lowest)☄️香草燒12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜$368一上枱就比佢粉紅粉紅既肉質吸引住👅好似好好食咁喎👀👀入口都真係ok喎,雖然唔係入口即溶,佢係有咬口得黎唔會好韌😽加上外面果層香草既調味,再升華左個味道👏🏻👏🏻黑松露薯蓉好滑,散發出淡淡的黑松露味~另外有配一個芥末醬😂佢配壽司果隻芥末味😂😂食落唔太match喎~不過係西餐廳見到佢都幾驚喜😆☀️慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯 $228比較細份,但鮑魚幾有誠意,非常入味~飯底個日式醬油味好出,甜甜鹹鹹咁🥰另外個飯撈左d咬落爽脆既野,有多層口感☺️🌤黑松露薯條 $68好脆炸得好好,係好好食既薯條😽但冇黑松露味的👀🌤朱古力布朗尼配法式馬卡龍 $88布朗尼入面有海量既瓜子&果仁🥹我自己唔太中意🥲同埋佢都唔夠重朱古力味👀配左雲呢拿雪糕會好食少少啦~馬卡龍有2粒,其中一粒係檸檬味,中間會有夾心(i.e.檸檬果醬),酸酸甜甜😆😆另外一粒係好甜既😂完。❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow me~話
The Grill Room

香草燒12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜

☄️香草燒12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜$368
黑松露薯蓉好滑,散發出淡淡的黑松露味~

☀️慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯 $228
比較細份,但鮑魚幾有誠意,非常入味~

🌤黑松露薯條 $68
好脆炸得好好,係好好食既薯條😽但冇黑松露味的👀
朱古力布朗尼配法式馬卡龍

🌤朱古力布朗尼配法式馬卡龍 $88
配左雲呢拿雪糕會好食少少啦~

❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥既然你睇到尼度,不妨比個like & comment & follow me~話比我知你有睇,比啲動力我

❤️‍🔥最後既最後,口味尼家野因人而異啦~

香草燒12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜
  • 香草燒美國12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜
今日男朋友又想鋸扒佢用Sevenrooms 喺the grill room book位有折得黎又一定有位又幾方便喎仲有好多餐廳都有offer🤭一去到餐廳發現都好多人好好彩book左位所以可以坐窗邊梳化位男朋友叫左medium 嘅12Oz US sirloin 西冷有好靚嘅格紋😍切開見到鮮嫩欲滴嘅粉紅色嫩肉入口肉汁爆發肉味香濃男朋友大滿足!伴碟有黑松露薯蓉香而不膩是日蘑菇湯蘑菇湯唔會太膩入口有蘑菇蓉慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯呢個risotto好驚喜個日式醬油汁好好味意大利飯入口有嚼口得黎唔會太硬最特別係意大利飯入面仲有啲蒜粒!蒜粒偏爽身,所以食落去好有咬口好特別好好味🤤慢煮鮑魚有三件軟淋入味同日式醬油感覺好夾👍估唔到扒房唔係牛扒令我最有印象反而risotto跑出了下次我都會為呢個醬油飯再黎the grill room
今日男朋友又想鋸扒

入口有蘑菇蓉

呢個risotto好驚喜
個日式醬油汁好好味
意大利飯入口有嚼口得黎唔會太硬
最特別係意大利飯入面仲有啲蒜粒!
蒜粒偏爽身,所以食落去好有咬口
好特別好好味🤤

反而risotto跑出了
下次我都會為呢個醬油飯再黎the grill room
2023-05-08
2023-05-13 62 瀏覽
The Grill Room 係我幾常去既餐廳除左近我之餘 餐廳經常有優惠今次一如既往同另一伴撐枱腳愛吃肉肉點了紅酒自家製燒烤汁燴羊膝西黑松露薯蓉醬汁好特出同羊膝意想不到地夾而且肉質好淋 口感好豐富香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉伴三文魚籽帶子啖啖肉 每條意粉都掛住龍蝦汁 好食伴菜 揀咗黑松露薯條同忌廉汁蘑菇黑松露薯條熱辣辣 可以重少少黑松露忌廉蘑菇唔會太濃稠 啱啱好雖然店舖唔係好大 但依道環境好舒服好適合一班朋友黎聚會 推介👍🏻
The Grill Room 係我幾常去既餐廳

忌廉蘑菇唔會太濃稠 啱啱好

雖然店舖唔係好大 但依道環境好舒服
好適合一班朋友黎聚會 推介👍🏻

2023-05-13 51 瀏覽
The Grill Room❀⠄∘銅鑼灣今日同朋友一齊嚟銅鑼灣,晚上想搵間有情調嘅餐廳,所以就嚟咗𝘁𝗵𝗲 𝗴𝗿𝗶𝗹𝗹 𝗿𝗼𝗼𝗺! 一打開餐牌食物選擇眾多,可以單點,亦有套餐,價錢都算合理。如果你用sevenroom訂枱仲會有折扣優惠添!所以都好抵食❤️職員服務態度好好👍🏻🍝香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽龍蝦汁非常入味,配上大粒嘅帶子!味道清香鮮甜。🍛慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯鮑魚有三隻大大隻,超好味!欣賞他的意大利飯加上日式醬油,再加上蓮藕喺入邊又爽口,飯🍚入味不會滯口。🧆忌廉牛油蒜香雜菌配上法式麵包,好特別~作為前菜來說不錯。🍹BREAKFAST @ TIFFAN'Svanilla syurp, blue syrup, lemon juice, sprite🍹VIRGIN BERRY MOJITO strawberry puree, raspberry puree, fresh strawberries, mint, lemon juice, soda
The Grill Room❀⠄∘銅鑼灣

🍝香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽
龍蝦汁非常入味,配上大粒嘅帶子!味道清香鮮甜。

🍛慢煮鮑魚配日式醬油意大利飯

🧆忌廉牛油蒜香雜菌
配上法式麵包,好特別~作為前菜來說不錯。

🍹BREAKFAST @ TIFFAN'S

2023-05-12 55 瀏覽
🍫78%朱古力心太軟 $88需時20分鐘,記得提早叫定☺️出面層蛋糕唔會過乾,裡面焗到岩岩好,輕輕一切入面既朱古力漿就湧出黎🤤伴碟仲有朱古力脆脆同杏仁片增加口感🤩🍝香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽 $218帶子有三粒,每粒都好厚肉,而且外層煎到微焦,非常香口😋龍蝦汁唔會好稀,好輕易就可以掛滿每條意粉🙈🐑紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉 $268羊膝超重羊騷味,羊肉愛好者一定會鍾意,尤其係皮既位置❤️羊肉已經燜到好腍,超正👍🏻可惜佢粒蒜頭唔好味,完全無味😰😰薯蓉就正常,都幾綿滑🍋🍑 檸檬茶 & 蜜桃茶蜜桃茶太甜,除非係螞蟻人,如果咪唔推薦個人覺得野食都幾抵食,全部都比足份量👍🏻而且味道、賣相都令人滿意🤗如果慶生或者gathering唔想食太貴都可以黎試試🙋🏻‍♀️

🍫78%朱古力心太軟 $88

🍝香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽 $218

🐑紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉 $268

🍋🍑 檸檬茶 & 蜜桃茶
蜜桃茶太甜,除非係螞蟻人,如果咪唔推薦

2023-05-10 41 瀏覽
朋友係銅鑼灣返工,介紹黎呢間餐廳食飯。環境真係好舒服樣樣野都好吸引,叫左幾樣野試下。北海道帶子刺身沙律老實講叫果時以為係普通沙律,點知原來同想像中既沙律唔同😆第一次試carpaccio,味道好特別!平時帶子刺身係食啖啖肉既口感,今次可能因為將啲帶子肉整碎左,所以鮮味好出~加埋咸咸地既魚子同酸酸地既沙律菜,味道出奇地夾!黑松露薯條薯條新鮮炸起,黑松露粉好香~一如既往地夾!份量好足,最後都係食唔晒😩如果下次有埋黑松露醬去點就perfect la!忌廉牛油蒜香雜菌雜菌炒出黎熱辣辣超香牛油忌廉味😍最驚喜係隔離兩塊多士,不但止卜卜脆,仲有少少燶邊香味,夾埋忌廉蘑菇嘅香味,味道層次好豐富😌香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉帶子煎得岩岩好!每條意粉都掛到龍蝦汁,好好味!鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律一黎到就超吸引,塊豬皮查左焦糖黎燒,超香脆,食落甜甜地。好似好大舊脂肪,但一d都唔會油膩,夾埋蘋果沙律岩岩好!最後,好推薦大家黎呢到,同埋店員都好nice好helpful。
朋友係銅鑼灣返工,介紹黎呢間餐廳食飯。

環境真係好舒服

樣樣野都好吸引,叫左幾樣野試下。
北海道帶子刺身沙律

忌廉牛油蒜香雜菌

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉

帶子煎得岩岩好!每條意粉都掛到龍蝦汁,好好味!

鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律

2023-05-03
2023-05-09 33 瀏覽
上次來呢度原來已經係2018 年。今日請朋友食生日飯,叫咗個4道菜2人餐有65折,drinks 又買一送一,好抵食。頭盤黑松露磨菇湯夠熱,蟹肉tartar 亦好好食。主菜叫咗磨菇risotto, 好多磨菇又夠creamy, good! 另外叫了16安士牛扒,勁大塊又juicy, 好! 甜品Tiramisu 都好好味! 總扣今日朋友食得開心,佢仲大讚員工細心! 值得再幫襯!
  • 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
  • Tiramisu
2023-05-08 49 瀏覽
放工想與媽媽食餐好,選了佢比較少吃的西餐。喜歡The Grill Room 氣氛輕鬆自在,不會太焗促,侍應亦熱情友善!晚市有套餐提供,不過我倆胃口不大,就單點了幾項就夠了。三文魚他他配香草乳酪汁刺身三文魚切成小方塊,混合香草乳酪汁與溫泉蛋。入口滑潤輕盈,清淡細膩,配上外脆內軟的多士,是一道很清新的前菜。燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉12oz的份量,女士最好同人share,家母吃了一半就投降,要外賣回家格紋烙得好看,5成熟度剛好,最喜歡他家的黑松露薯蓉,入口綿滑,黑松露味溫和。鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律豬腩肉外皮裹了焦糖,形成脆糖皮,入口很脆,外表有點像燒腩仔,份量頗多,整體不錯。
放工想與媽媽食餐好,選了佢比較少吃的西餐。
晚市有套餐提供,不過我倆胃口不大,就單點了幾項就夠了。
三文魚他他配香草乳酪汁
刺身三文魚切成小方塊,混合香草乳酪汁與溫泉蛋。
入口滑潤輕盈,清淡細膩,配上外脆內軟的多士,
是一道很清新的前菜。
燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉
鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律
豬腩肉外皮裹了焦糖,形成脆糖皮,入口很脆,
外表有點像燒腩仔,份量頗多,整體不錯。
2023-05-06 47 瀏覽
【香港美食】 Kazaf Movie EP20 (下) | 🇭🇰香港吃喝玩樂系列 | THE Grill ROOM |牛扒之夜 Hello大家好,我係186Kazaf,今次就去左一間西餐廳鋸扒,我哋分別試咗三種唔同嘅牛扒,都係食五成熟,肉🥩汁鮮嫩,烤蔬菜超好食,唔講咁多啦,大家快啲睇片就知道。建議大家經由OpenRice網站訂枱,因為套餐有七折,單點有八折(部份食物不計入折扣),優惠不可同時使用。大家睇片之前記得,分享,讚好及訂閱我呀,再按埋個鐘仔選擇全部,有新片出就會第一時間有通知㗎🫰🏻感謝分享,歡迎喺下邊留言☺️The Grill Room (The L. Square) OpenRice👇🏻網址: https://s.openrice.com/QrbS01ya300~uiMQRBA地址: 銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square 5樓電話: 28976838

OpenRice👇🏻
  • 78%朱古力心太軟
  • 燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉
  • 燒紐西蘭安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
2023-05-05 66 瀏覽
6人食dinner, 選set dinner, 樣樣都好食,但waiters 過於熱心收拾,兩三分鐘就會過嚟打擾你食飯,要早於要求時間離開翻枱,令到客人好受騷擾,浪費了廚師心機。同埋枱同枱之間好迫,所以太多客人,不適宜同朋友食飯傾偈,因為太嘈聽唔到對方講什麼。希望以後可以改善
2023-05-04 53 瀏覽
搵我嘅客人,主力都係睇風水同占卜問事問姻緣,今次嘅客人令妹妹比較特別,一開波係問手機號碼點揀好? 原來佢公司想話出部手機俾令令妹妹方便聯絡,有三組號碼選擇,但又唔知點揀選,於是約我食飯請教於我.我出差銅鑼灣,The Grill Room 係幫襯過質素唔錯又係聚會好地方,而且都有段時間無上去幫襯,懷念佢地嘅超正豬腩肉,於是訂枱幫襯.令令妹妹問我識唔識用 sevenrooms,好似話有優惠,但我唔識用,sorry...., 都係由佢訂枱. 今次幫襯,最愛豬腩肉沽清! 結果轉為點無骨豬扒,另外令令妹妹點咗份燒安格斯西冷配黑菘露薯蓉,亦都點咗兩客忌廉粟米湯.忌廉粟米湯用新鮮粟米打成,點解一飲就知道原因係飲罐頭湯多年喇,新鮮粟米多一分清甜味,同罐頭湯嘅味有好大分別,好奇怪隱隱約約有南瓜味㖭!無骨豬扒外相白雪雪似魚肉,口感好特別完全唔似豬肉口感似少少彈牙嘅魚蓉,肉質鮮嫩入味,係一塊難忘嘅豬扒.安格斯西冷牛肉味濃,試咗少少,可能點5成熟,令肉味更濃,大大塊西冷份量不少,只係把刀唔多夠利,要出力D切,薯蓉配上黑菘露惹味.擇吉日吉時同揀電話號碼一樣,經常就得哩樣又就唔到果樣,今次俾完意見之後,要另外再幫

擇吉日吉時同揀電話號碼一樣,經常就得哩樣又就唔到果樣,今次俾完意見之後,要另外再幫令令妹妹揀個電話號碼,因為連佢私人號碼都一般般,有時間經過D電訊公司會走入去睇吓D號碼令唔令!

2023-04-27 3164 瀏覽
#銅鑼灣地膽 今次帶我去食人氣扒房 – The Grill Room, 地點位於銅鑼灣L.Square,為左佢嘅Chef's Selection 燒牛柳而黎;餐牌主打西餐各式扒類、意粉、前菜沙律等;餐廳裝潢簡潔,坐位濶落;有半開放式廚房可以望倒廚師煮添!侍應熱情有禮介紹菜式,讚👍 🥩香草燒美國12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜 $368侍應介紹呢度菜係餐廳重量級推介,以慢煮的方式燒至五成熟,所以唔可以揀生熟度;外層鋪滿了麵包糠同香草脆脆嘅牛柳賣相精緻又吸睛!上枱時12oz色澤亮麗嘅牛柳一開成二,煮得啱啱好🔥外層小小焦香,切開有肉汁,肉質軟嫩肉味香濃!牛柳邊位會比較熟,不失煙韌咬勁, 配上麵包糠同香草脆脆更添口感!伴碟有香氣撲鼻嘅黑松露薯蓉同口感清爽嘅蔬菜, 12oz 牛柳真係好重量級份量!🍝香煎北海道帶子龍蝦汁篇意粉配三文魚籽 $218 頂層有3粒飽滿嘅北海道帶子,龍蝦汁極香濃,帶點拉絲cheese 嘅口感,好香好creamy!帶子爽口彈牙好新鮮,配搭卜卜口感嘅三文魚籽令口感更豐富,意大利粉煮得軟硬適中!份量足!🍹飲品我地都點了Ice mango tea $38,夠哂冰凍又可解解膩!今次

🥩香草燒美國12安士牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜 $368

🍝香煎北海道帶子龍蝦汁篇意粉配三文魚籽 $218

今次太飽,下次有機會試下甜品心太軟!

The Grill Room
地址📍 :銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓
  • 香草燒美國12安士牛柳
  • 香煎北海道帶子龍蝦汁篇意粉配三文魚籽
2023-04-26 88 瀏覽
精明老公知道經 sevenrooms book枱有折扣優惠, 我地即刻book嚟試下先。餐廳燈光昏暗頗有氣氛,地方雖然不大但坐得都舒服。燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 $388Order左七成熟,食落肉質粉嫩柔軟,牛味濃郁。餐廳貼心附上3款醬汁,包括燒汁、薄荷醬汁及芥末, 我最鍾意都係燒汁配牛扒。黑松露薯蓉質地細滑,令我食唔停口。葡式香辣燒春雞配松露薯條 $238細心將春雞一開二上, 入口微辣,肉質軟嫩juicy又惹味。松露薯條份量十足,食極唔完。
餐廳燈光昏暗頗有氣氛,地方雖然不大但坐得都舒服。
燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉 $388

黑松露薯蓉質地細滑,令我食唔停口。
葡式香辣燒春雞配松露薯條 $238

細心將春雞一開二上, 入口微辣,肉質軟嫩juicy又惹味。

松露薯條份量十足,食極唔完。
2023-04-24 93 瀏覽
呢日我哋嚟到銅鑼灣既The Grill Room,呢間西餐廳非常高人氣,滿滿嘅入座率證明佢品質一定有保證,而我哋係經sevenrooms book枱仲有折扣🥰 CP值更加高!首先前菜我哋叫咗一份忌廉牛油蒜香雜菌,賣相好吸引,忌廉牛油好Creamy,同雜菌嘅味道好夾,令人好開胃🤗加上餐廳會提供兩塊麵包,配搭雜菌一齊食,成個感覺昇華咗😋香草鮮茄紅酒燴牛面肉扁意粉,一上枱見到咁濃郁嘅醬汁,就已經知道一定好正😚牛面肉煮得好腍,完全冇筋,而醬汁嘅味道亦恰到好處,茄味突出,非常滋味😛香草燒牛柳配黑松露薯蓉及烤蔬菜,呢份牛柳預設左就係五成熟,牛柳嘅顏色鮮嫩粉紅,肉汁飽滿,好吸引🥰而牛柳肉質同樣好軟腍,肉味爆發晒出嚟,加上伴隨嘅香草味,非常美味🙌🏻黑松露薯蓉亦非常細滑,入口即溶🙌🏻我哋另外叫咗一杯spooky shake,好豐富😛棉花糖大大粒,杯上邊亦整咗一個笑哈哈🤣非常窩心🤣奶香味十足,入面亦有Oreo曲奇,增加口感😍食完高質嘅牛柳,再飲一杯,畫上完美嘅句號😍
2023-04-16
2023-04-24 67 瀏覽
今日係銅鑼灣與同事食晚飯,一間好近地鐵站的西餐餐廳。餐廳環境舒服,燈光暗燈,營造浪漫氣氛,空間雖然不大,隨着之間足夠距離,所以有足夠空間感。相約一班朋友去敘舊,相信係幾好的選擇。我們發現如果經 sevenrooms book枱,更有折扣優惠,所以我和朋友都是預先訂位的,方便放工就可以入座。餐牌種類款式多元化,滿足唔同人口味,我們選了醬油鮑魚意大利飯,醬油鮑魚非常入味,肉質鮮甜新鮮,爽口彈牙。個人非常推薦,下次再來一定會再食。同時亦係廚師推介的。整體如果份量能再調整多些,會更理想。還有鐵板燒汁吞拿魚,吞拿魚厚切多肉,廚師控制火候合適,不會烤得太乾身,反而肉質鮮甜入味,令人十分開胃。份量足夠,應夠二人享用。最後是巴馬火腿,去露筍溫泉蛋,份量亦是可調整的話會更理想。火腿薄切,但算是入味,外相吸引,作為前菜應該幾適合。黑松露是一片片的,令到沙律非常入味。材料很有誠意,合回價錢。

2023-04-20