星期五晚做完野,約老公撐台腳。行沙田行到累就去搵野食,入到去都9 45,門口的侍應哥哥話最後落單係十點,冇計,間間都咁ge時間,所以照去啦。兩條友眼闊肚窄,叫左個套餐,再散叫壽司。勁多。。。。。但d壽司,刺身都好新鮮!唯獨蟹肉蟹膏d蟹膏勁少,蟹肉係蟹柳肉黎-_-#。好食!食到勁飽,兩條友翻屋企了。
星期五晚做完野,約老公撐台腳。
兩條友眼闊肚窄,叫左個套餐,再散叫壽司
勁多。。。。。
但d壽司刺身都好新鮮!唯獨蟹肉蟹膏d蟹膏勁少,蟹肉係蟹柳肉黎-_-#。
蟹肉蟹膏失望!呑拿魚軍艦好食!
象拔蚌,油甘魚好食!好鮮味
好食!
套餐
食到勁飽,兩條友翻屋企了。
2015-04-17
象拔蚌,油甘魚好食!好鮮味
  • 三文魚壽司
  • 象拔蚌壽司
2015-04-11 362 瀏覽
去沙田行街見肚餓去搵食,附近食店都有人等位,肚餓既我們都想快D醫肚,見此店有位就入去試下啦!一般,好似無乜味咁刺生都算新鮮,都幾好食唔似天婦羅,D炸粉有D厚,麻麻地鰻魚飯細細碗,都好岩我既份量,又可以試其他野,都幾好食食食下野,我地係BAR枱壓壽司既師傅係度搬D碟上枱,係咁係度大力掟碟,好嘈,攪到好想食完快D走
火焰三文魚壽司
一般,好似無乜味咁
三文魚刺生
刺生都算新鮮,都幾好食
天婦羅炸蝦
唔似天婦羅,D炸粉有D厚,麻麻地
鰻魚飯
鰻魚飯細細碗,都好岩我既份量,又可以試其他野,都幾好食

2015-04-07
三文魚刺生
之前從openrice 食評得知此壽司店評價不佳,但一直認為必須親身嘗試才有資格批評或讚美一樣事物。今天點了三文魚壽司、醬油吞拿魚壽司、鰻魚壽司、香蔥吞拿魚腩軍艦以及和牛(一貫)壽司。三文魚、醬油吞拿魚和香蔥吞拿魚軍艦都像是從冰箱直接拿出來就上菜。鰻魚壽司吃起來像在吃麵粉...和牛(一貫)壽司和相片完全不符:這就是為什麼這間餐廳經常有空位。我在此奉勸大家,即使同層的某台灣餐廳要等200多張檯,而此處仍有空位,也請留在該台灣繼續等位。千萬不要到這間壽司店。你會後悔終生。

鰻魚壽司吃起來像在吃麵粉...

和牛(一貫)壽司和相片完全不符:

2014-11-29 318 瀏覽
由於夜晚去食的關係所以等下位都是要的好開心啊 因為有得住bar 但認為bar的選擇狠少而且感覺有點不太新鮮的感覺所以今次全部都係即叫即整的配搭三文魚 的壽司款三文魚勁厚切 大大舊其實我覺得無論三文魚 配什麼配搭我都okay的 哈哈唔知咩咩魚壽司嘩!!中哂伏啊唔該 真係難食到呢 唔想再食啊!!感覺好奇怪啊~~~玻璃蝦壽司普普通通啦 咪就係玻璃蝦+壽司囉帶子壽司真係要食哩個啊!!勁大舊啖啖肉勁肥美啊哈哈唔記得叫咩名的壽司只記得出面個層係脆脆地的食落去都幾新鮮的感覺燒牛肉壽司燒左少少的牛肉配上蔥粒好好味 這個配搭都不錯食左之後 還有少少蔥粒的味道留在口中但我希望留左口中的味道是牛肉啊
由於夜晚去食的關係

其實我覺得無論三文魚 配
什麼配搭我都okay的 哈哈
唔知咩咩魚壽司
嘩!!中哂伏啊唔該

真係難食到呢 唔想再食啊!!
感覺好奇怪啊~~~
玻璃蝦壽司
玻璃蝦壽司
普普通通啦 咪就係玻璃蝦+壽司
帶子壽司

真係要食哩個啊!!
勁大舊啖啖肉勁肥美啊哈哈

但我希望留左口中的味道是牛肉啊
2014-10-31
三文魚壽司
2014-09-10 541 瀏覽
這裡不是我的首選,可惜第二間set lunch無「火」系的set,可惜。午市時段餐廳維持20%滿,座位舒適,可以閒hea。上菜時,服務生一次過棒著4、5份麵豉湯和沙律,給我時並非放在我面前,也不能怪他,只是可以做得更好。湯是hea嘢,水稀稀的;沙律是hea嘢,但好在還算新鮮!我的重頭戲個名好長「火焰吞拿魚扒伴蔥粒吞拿魚腩壽司飯」,火焰吞拿魚不夠新鮮,但和黃芥辣的微嗆味配搭不錯。蔥粒吞拿魚腩教人失望,蔥粒不香,魚腩不肥,如圖所見pack到實的的,剛上桌時還以為是哪間超市出品。不過!這家店的醬油好吃(咩牌子㗎?☆_☆),為它注入返一絲鮮味。總結經驗,論味道,同價錢沙田有更好選擇;論服務,一般般啦;論環境,佢又係幾好坐又唔趕人走嘅~

2014-08-18 526 瀏覽
通常食迴轉壽司都鍾意坐bar枱, 貪佢可以睇啱邊碟拎邊碟, 但今次食迴轉壽司, 竟然order的比响迴轉帶上拎的仲多, 因為佢轉嚟轉去都係果d壽司, 啱啱食時都叫做可以有幾碟心水, 但食完果幾碟心水之後, 已經睇唔啱有咩想食, 唯有order~開頭仲以為佢好似元x果d咁, 你order乜, 伙計就响條迴轉帶度搵比你, 但呢度係睇住佢叫order即整, 絕對新鮮, 所以下次可以考慮坐周圍舒服d果d枱, 唔駛一定坐bar枱lor~佢d壽司都幾新鮮, d魚唔會擺到起哂鏡, 而且壽司細細舊, 塊魚生大過佢, 好似好抵食咁~ 但始終d飯細舊, 所以唔係好飽肚, 我地兩個人食咗十幾碟, 其實都未飽, 但最後叫果碟箱押唔之乜壽司, 舊飯超大舊, 食完佢之後真係可以收檔.........咁多壽司當中, 最抵食係鵝肝壽司, 食過咁多間壽司舖, 以價錢嚟講, 佢舊鵝肝真係物超所值, 仲大舊過舊飯, 真係超大舊lor~~除咗叫壽司之外, 仲有叫咗d炸嘢, 普遍都唔錯, 連個炸三文魚皮都唔腥, 正~雖然坐bar枱, 但bar枱上係冇水掣, 冇得自己斟水, 但侍應姐姐都好常斟水, 唔錯~

2013-12-12
紀念日
2014-07-09 448 瀏覽
同媽媽今天去完沙田一田血拼後,於是去了這兒吃吃壽司!在訂單紙上揀三文魚、牡丹蝦、海膽、帶子壽司、再叫二個隻芝士焗蠔。食物好快就到,壽司整體質素都唔錯,三文魚、牡丹蝦、海膽、帶子都好新鮮,我同媽媽覺得芝士焗蠔食,不但相貌不錯,蠔好大隻新鮮、芝士食落好軟身,好食結賬每人約150元,抵唔抵食就真係見人見智啦,不過媽媽話下次同佢朋友再來

2014-07-08
2014-06-07 712 瀏覽
一個人周圍行,黎到底層見到一間壽司店就試下。第一次到這間店食壽司覚得環境唔錯,價錢可以接受。上網睇好多人都話鵝肝壽司就試下吧日。見到塊鵝肝都好大塊下,口感一流,我第一次吃覺得好特別好好食。推介下〜〜〜之後當然有三文魚、帶子、吞拿魚壽司吧。其實都好大件,有水準兼抵食〜〜再叫埋天婦羅炸蝦,隻蝦大大隻上台,加小小鹽上面又唔錯。整體水準唔錯兼有意外驚喜,good
一個人周圍行,黎到底層見到一間壽司店就試下。

第一次到這間店食壽司覚得環境唔錯,價錢可以接受。

再叫埋天婦羅炸蝦,隻蝦大大隻上台,加小小鹽上面又唔錯。

整體水準唔錯兼有意外驚喜,good

2014-06-02
2014-06-01 712 瀏覽
外國朋友來港旅行,千里昭昭來到沙田區找我,我諗住帶他食上海菜,但結果亂衝亂撞來到這間日本餐廳。待應生服務不錯,見到我們在門口等位,就立即帶我們入座,座位亦好舒適,先來蟹籽沙律,蟹籽好足料,味道不錯。再來一個刺身拼盤,有三文魚,帶子、牡丹蝦,吞拿魚,貌相很好,味道好新鮮。最後再吃一碗牛肉鳥冬,牛肉唔會太“UN”, 唯獨是鳥冬唔夠爽口,但整體算是不錯,每人約一百六十元,價錢合理。
2014-05-30
  • 三文魚
  • 蟹籽沙律
2014-05-21 1144 瀏覽
尋日同男朋友去沙田新城市廣場行街,之前聽朋友講好似開左間school food諗住想試下la!點知去到原來仲未開張...見對面壽司店冇人排隊(因為都成9點幾)又太肚餓就決定試下!我地揀左table坐得舒服d,坐低就拿拿聲叫野食la!叫左我最愛既蟹籽沙律,不過唔係好夠沙律醬so叫waitress姐姐幫我追加左一碟!then叫左三文魚,腐皮,帶子,蟹柳壽司!三文魚壽司都幾足料厚身,唔係薄薄一塊食左好似冇食個d!其他就normal水準 男朋友就點左鰻魚,象拔蚌,珍寶帶子,醬油三文魚壽司!鰻魚壽司真係超好味,好厚又多汁,加埋旁邊d(不知明)粉一齊食好香口!超抵食!象拔蚌壽司好fresh,咬落好爽同好甜,同出面個d冇味package貨兩回事! 珍寶帶子同帶子既對比,係大隻d既!食落其實都唔係好大分別,不過不失la都係賣噱頭既姐!因為同男朋友都係細食之人所以試唔到太多,下次會再黎試其他的!
男朋友就點左鰻魚,象拔蚌,珍寶帶子,醬油三文魚壽司!
珍寶帶子,帶子壽司
2014-05-20
2014-05-10 504 瀏覽
話說今日同女友到沙田行街,見肚餓就入了這間舖頭吃壽司。其實食壽司都不外乎果幾樣,不過這裡有點特別,特別多花臣野,好有創意。但係我們都係點了吞拿魚、三文魚、帶子、蛋自己平時食開既野。唔使等好耐已經上晒係台上!見到各樣壽司都幾大舊,外表唔錯。先試三文魚,水準之作,好有鮮味,而且大件兼厚厚的一件壽司。吞拿魚:新鮮,唔錯帶子:大大件,抵食蛋:如果可以的話,希望係熱既上台,應該更好味整體來講,各樣都係水準之上,但兩個人食唔多,未試到其他,下次會再黎試
話說今日同女友到沙田行街,見肚餓就入了這間舖頭吃壽司

但係我們都係點了吞拿魚、三文魚、帶子、蛋自己平時食開既野。

唔使等好耐已經上晒係台上!見到各樣壽司都幾大舊,外表唔錯。

先試三文魚,水準之作,好有鮮味,而且大件兼厚厚的一件壽司

吞拿魚:新鮮,唔錯

帶子:大大件,抵食

蛋:如果可以的話,希望係熱既上台,應該更好味

2014-05-02
  • 三文魚壽司
2014-04-24 532 瀏覽
放工後帶著疲倦的身軀3個人由中環走到沙田,一心想揾個舒適的環境食晚飯兼吹下水,亂衝亂撞就黎咗呢度食,一坐低就叫個刺身拼盤;刺身一看閃亮帶粉,加上厚切的豐厚感,信心即時倍增,食落去牡丹蝦軟糯甜美、三文魚、三文魚腩爽彈有口感;帶子有鮮味,四款刺身均令人滿意,完全唔似係放係迴轉檯上圈來圈去都無人吼的貨式。再叫炸軟殼蟹,軟殼蟹大大隻,一開二份,食落去好爽身,唔會成口油,值得推介,最後叫個芝士焗蠔,相貌很好,芝士食落好軟身,味道唔會太醎,有蠔味,流出來的蠔汁好有海水的鮮味,我同朋友都會再來。

2014-04-17
  • 炸軟殼蟹
  • 刺身
  • 芝士焗蠔
2014-04-23 457 瀏覽
因為有一朋友就快離港,所以約埋二三知己到沙田晚飯飯局歡送朋友之餘順道慶祝假期既來臨😁因為大家都有同一偏好就係吃日本野。睇下menu, 款式多兼價錢合理!Go,!試下啦!見𥚃面都多人但好彩等一陣就有位😁坐低就食下前菜先!先黎一碟蟹子沙律!賣相唔錯,食落幾好,總算冇入錯黎😅花多眼亂好似好多好野食咁!我最後當然係起勢咁叫我至愛三文魚、蛋、鰻魚壽司、炸物!難得送別朋友,一於豪一次叫埋刺身試下😆😆賣相唔錯,質素非常好,應該唔係岩岩係雪櫃攞出黎果d,食落各樣都好新鮮,水準ok!而炸物都係熱辣辣上台,算係唔錯。惟一我想講既其中一款壽司叫鵝肝壽司!坦白講小弟咁大個仔都係第一次聽,所以即管試一試.....哇,入口既溶,好得意兼好好味,可以再試。總結,百零蚊食到咁多款式既食物算唔錯,惟一係壽司款式太多同唔係好敢試。
2014-04-17
2014-04-23 430 瀏覽

2014-04-15 391 瀏覽
食完幾日宜家先有時間寫食評。朋友約去沙田食飯,所以即刻上黎做資料搜集。因為朋友想食壽司而沙田並無太多選擇,所以即使好評吾多,我地都決定去試下呢間壽司派。星期六既六點鐘,兩個人都未洗等位住,不過到六點半就已經成間坐滿曬,好彩早d泥攞位咋見到menu其實都幾多選擇,仲有人氣推介食物添。我地order左兩個推介卷物,香脆帶子卷同埋吞拿魚腩鰻魚脆卷。兩個都好好味,而且好有口感,食落口脆卜卜咁。仲有叫左小小刺身,火焰鰻魚,汁燒生蠔,稻庭烏冬,都幾好味,幾新鮮我個人認為呢間都算系水準高既壽司店,食物選擇都好多,推介既食物都幾新穎,至少暫時系其他地方未見過,都值得再黎既,不過下次吾知幾時啦,因為始終吾系住沙田,希望下次黎既時候推介食物已經換左新菜單埋單既時候見到張單最下面寫住星期一至五下午茶什錦定食有五款壽司加兩款和料理仲有麵豉湯添,不過無寫價錢,我諗下午茶應該吾會好貴架

2014-04-12