2020-05-30 278 瀏覽
// Signature Crispy Roasted Pig 🍴🌟 //.If you've watched the show from Chapman To, you must've known how tempting their signature dish was!🤤The food quality and the pricing here were such competitive! Definitely worth dining here regularly!😋.▪Roast Suckling Pig "In Our Way"▪I'm not trying to be exaggerated here, but I'm sure no one could deny how exquisite this crispy roasted suckling pig is!💯It has an extremely crispy and savory skin while the meat on the inside was so juicy and tender; greasy a
▪Roast Suckling Pig "In Our Way"▪[HK$228]
It has an extremely crispy and savory skin while the meat on the inside was so juicy and tender; greasy and tasty all at once!😋
It's like playing a violin with every motion of cutting in the crispiness, literally a music to my ears; and taste buds!🤤
It also comes with a honey mustard seeds dipping and a vinegar sauce, both dippings were delectable as they elevated the flavors.
▪Roasted Lobster & Crab Meat Tagliatelle▪[HK$188]
You could tell how satisfying this is by the way they presented this!🤤
The roasted lobster and crab were both fresh and meaty, and with the creamy and al dente tagliatelle; the whole combination was basically flawless!💕
It's certainly a fascinating and irresistible dish that you shouldn't miss here.
▪Scallop & Crab Bisque▪[HK$78]
We were super impressed by how many ingredients and effort they've put in this bisque. It was cooked with crab meat and lobster shell; and that's how they create such a rich, smooth and creamy bisque.😋🥄
What's more enchanting in this, is the huge meaty scallops they've added in there! Perfectly seasoned for a delightful taste.👅
// 10% Service Charge 💞 //
香烤乳豬 Roast Suckling Pig "In Our Way"
龍蝦蟹肉闊條麵 Roasted Lobster & Crab Meat Tagliatelle
  • 帶子蟹肉濃湯
  • 香烤乳豬
  • 龍蝦蟹肉天使麵
➖➖➖#尖沙嘴黃店 高質乳豬➖➖➖。走進尖沙咀,餐廳林立,選擇是非常多,厚福街的一棟大廈中,也有不少餐廳,今天和朋友到訪一間樓上西餐廳。從媒體的節目訪問當中得悉這間餐廳一月的時候轉手給幾位年青人,誰不知新年之後爆發了嚴重的疫情,生意當然大受影響。當我們看到媒體報道後,便一心過來試一試食物的品質呢。。逢星期五十分期待收看杜汶澤的喱show,節目裏介紹了不少告急的黃店,進一步擴闊黃色經濟圈。不知不覺已經食咗七間#yellowopenrice介紹嘅餐廳,這間餐廳面積不算十分大,桌子都排得滿滿的,當升降機門打開之後,便看到了一幅色彩繽紛的連儂牆,坦白說,心情也變得雀躍。。打開餐牌,非常簡潔,有點簡陋,其後和店員閑談,得悉由於轉手的關係,餐牌有所更改了,日後將會重新印製,所以這一張黑白色的餐牌是一個臨時的過渡階段。。侍應(可能是老闆娘)非常殷勤的和我們介紹,最後我們點算了幾個招牌菜式。▪️帶子蟹肉濃湯$78賣相吸引,未開始吃,已經聞到濃郁的帶子和蟹味,而且湯非常足料,一碗湯有兩隻大大的帶子,還有鮮拆蟹肉,真材實料。一入口,味道不算喊,但能感受到新鮮嘅海鮮味,帶子爽口彈牙,令人一試難忘,實在值得推介
➖➖➖#尖沙嘴黃店 高質乳豬➖➖➖

▪️帶子蟹肉濃湯$78
賣相吸引,未開始吃,已經聞到濃郁的帶子和蟹味,而且湯非常足料,一碗湯有兩隻大大的帶子,還有鮮拆蟹肉,真材實料。一入口,味道不算喊,但能感受到新鮮嘅海鮮味,帶子爽口彈牙,令人一試難忘,實在值得推介。

▪️龍蝦蟹肉寬條麵 $188
開邊波士頓龍蝦半隻,加上自家製嘅蟹湯龍汁,好濃郁啊。每一條寬條麵都掛汁呢。
彈牙寬條麵配鮮拆蟹肉,這個配搭吃出鮮味

▪️香烤乳豬 $228
被杜汶澤推介之後,每台必點。
乳豬即叫即烤,每一份有半隻的豬髀。
乳豬皮香脆得來帶點煙un呢。
個人比較鍾意芥末麥芽糖醬汁,餐廳亦都有提供酸醋一解乳豬的肥膩感覺

▪️蟹肉牛油果沙律$78
對於喜歡吃牛油果的我,未吃已經加分,在家自行製作沙律時,很少加入蟹肉,但這個沙律加入蟹肉後,和牛油果配合得天衣無縫,感覺清新,再配合薄薄的紫洋蔥,入口有少少辛辣的感覺,但能帶出兩者的鮮味,這味道的確是無可挑剔。

▪️火焰雪山
侍應會在客人面前點火啊
熊熊火光之中,聞到好濃郁rum酒味
雪山的裏面還有雪糕同埋蛋糕,層次豐富
個人覺得幾好食,朋友覺得酒味太濃。

這頓飯吃得十分愉快,由於我們坐在餐廳的一旁,感覺較為自在,餐廳中央的位置確實是有點擠迫了,不過食物的質素也10分不錯,在尖沙咀來說,競爭太激烈了,相信能夠留住一眾顧客的,一定是食物質素!
2020-05-12 1597 瀏覽
🍲 帶子蟹肉濃湯 HK$48龍蝦湯味道都幾重,飲起黎有少少蟹肉嘅味道,而且真係有蟹肉,再配埋帶子即刻覺得高級咗。呢個價錢呢值得一試。.🐷 香烤乳豬 HK$228乳豬皮真係好脆身,切落去脆嘅聲音好治癒。 🥰 乳豬有肥位就一定㗎啦,不過佢肥得黎係你會繼續想食個種。.加上佢加配兩款醬食起嚟都幾Match。一款醬係醋,另一款係芥末籽加麥芽糖,但唔係特別甜個種。☺️ 隔離配咗少少沙律菜,而醬汁係沙律醋有啲果醬味,當你食得溜嘅時候,再食下沙律都幾fresh。.🐟 香煎海鱸魚配黑松露忌廉汁 HK$208食完相對油膩嘅乳豬,點返清啲嘅選擇。海鱸魚清清地,但無乜黑松露汁嘅味道。🥰 有配黑松露薯蓉,黑松露味道幾香,如果薯蓉份量再多啲就好喇。 .🔥 火焰雪山 HK$68點火個下真係覺得好驚喜。雪糕味道係雲呢拿雪糕,相對冇咁特別。不過要做到火焰效果,雪糕落咗酒,所以好有酒嘅味道,而且都好重。😉 如果有唔鍾意酒味咁重,可能就要考慮食其他甜品啦!--📌 晚餐時段📌 另收加一服務費

🍲 帶子蟹肉濃湯 HK$48

📌 晚餐時段
📌 另收加一服務費
香烤乳豬
火焰雪山
「在相識頭一秒,知道自己找到了。」唔知大家有無試過呢種感覺?無論你係行街買野定新識朋友,好多時就係講果一下既眼緣。可能你明知件衫或個袋好適合你或者根本就唔實用,但果刻你感覺就係佢啦!你就會明知你都係塞係櫃到你都會照買佢返去。又例如你只係咁岩路過,同個陌生人嗲左兩句,點知一見如故,吹到唔捨得走,結果變左最好朋友,呢種咁奇特既化學作用,的確好神奇。就等同我係Youtube無意中睇到杜生介紹呢間餐廳「Y Show Tasty」完美應用係呢套道理當中,就注定我一定要去走一趟,加上杜生熱烈地彈琴熱烈地唱既加持下,我諗無任何藉口唔到此一遊啦掛?👇📌M A I N - ▪ Roast Suckling Pig "In Our Way" -▫ 今次分別試左佢地幾款既招牌菜, 主要用左西班牙乳豬既豬脾位置「香烤乳豬」。呢個豬脾位肉質非常鮮嫩腍滑,由食客親手切件,比你享受下果種好清脆既感覺,呢下係治癒既。而分別配上兩款唔同口味既醬汁,由餐廳自家製既乳豬醬,其實係由芥末籽、麥芽糖打成既醬汁,將口感更加惹味,令油香停留係口腔,非常滿足;而醋汁就減低肥膩感,有種潮州打冷既風味,唔怪得食到杜生不斷嗌Encore啦
無論你係行街買野定新識朋友,好多時就係講果一下既眼緣。

📌M A I N -

而分別配上兩款唔同口味既醬汁,由餐廳自家製既乳豬醬,其實係由芥末籽麥芽糖打成既醬汁,
唔怪得食到杜生不斷嗌Encore啦!

📌S O U P -
Scallop & Crab Bisque -
▫ 賣相就認真似足龍蝦湯咁,其實佢係「蟹肉帶子濃湯」,只不過餐廳足足用左十斤
左右既蟹去再加埋龍蝦殼蟹肉黎熬製而成。所以湯色睇落相當紅潤,而且層次豐富,

湯裡面仲有兩大隻原粒帶子,飲落湯底蟹味濃郁,而帶子食落鮮甜有咬口。就連杜生自誇煮龍蝦湯
有一手都忍唔住係咁大讚呢個湯,以呢個價錢有咁既質素,學杜生話齊真係蝕死你呀!

📌P A S T A -
Lobster & Crab Fettuccine -

▫ 可能見到又係龍蝦,你會諗龍蝦係咪得罪左間餐廳呢?但對我呢D龍蝦控黎講,
就絕對係我最愛呀!呢個「龍蝦蟹肉寬條麵」。充份運用返帶子濃湯既湯底黎做返個sauce,

所以每一啖入口都充滿蟹香味,加上半隻龍蝦肉,食落啖啖爽口鮮甜,而麵條食落煙韌有咬口,
每條沾上醬汁相當惹味!

Spicy Garlic Prawn Spaghetti -

▫ 另一皇牌主打「香蒜大蝦意粉」亦係我心頭好,用左大量香蒜橄欖油一齊炒,成個意粉都充滿住
濃濃既香味;而主角當然唔少大蝦啦,食落口感爽滑彈牙,加上意炒得非常乾身,質感煙韌。

杜生,你果然無介紹錯!
2020-05-07
15 分鐘 (堂食)
  • 香烤乳豬
  • 蟹肉帶子濃湯
  • 龍蝦蟹肉寬條麵
  • 香蒜大蝦意粉
2020-05-02 2143 瀏覽
超抵食既semi buffet .同女友個個月什都來1,2次。環境好,食品質數好。次次來都keep到水準。鱸魚同意大利飯可為我至愛。歐洲餐廳水準。仲要係黃店,一定支持
黃母的話:睇完杜生條片, 一心想食好嘢, 加上阿仔(本人)堅持今日一定要支持黃店. 由琴晚到今日十一點九,佢地兩個電話都冇人聽, 心想去到再睇下咩環境. 一行五人1時45分到, 老細竟然話我哋知已經關閉, 你冇聽錯,堅係“ 關闭”!!.問為何兩條電話線都冇人聽,老細小學生質素回答, “已在面書公佈所有訂枱要經openrice, 而且兩條電話線壞咗,係壞咗!!!oh Jesus” ,重要因為爆滿,今日不再接受等位. “今日即時關閉” !!!當然唔會有任何安排,例如:幫你聽日後日留位云云, 真係嬲到震, 推住個輪椅老媽無奈一家五口轉陣 i-square。 失望事小,但係咁樣做生意, 眼見佢五分鐘, 連同我們一家大細,佢冇咗三台客. 連補救措施都欠奉,錢嚟㗎,咁樣嘅 user unfriendly marketing,真係替佢驚. 唔好以為這兩天爆滿,開心太早, 我真心擔心他們的生意. 杜生, 送佛送到西.教下佢做生意啦. 年青人做生意, 太快想得太美, 真心担心熱潮過後佢會血本無歸.始終不忍見黄店倒閉——————————仔仔表示有啲Sad,因為太晏了婆婆又坐輪椅,最後無得揀去左Isquar
黃母的話:

——————————
仔仔表示有啲Sad,因為太晏了婆婆又坐輪椅,最後無得揀去左Isquare既彩福😭。
2020-05-01 1891 瀏覽
一睇完介紹就即刻book枱,1830已經坐滿一半人,途中一直有人上黎但又離開左,應該full booking吧!因為限聚令,限4人一枱,要同人地搭枱不是問題,但要間塊板係中間,個感覺好焗,但店員好貼心預備籃畀客人放袋,又經常加水,服務好好。先黎個帶子龍蝦湯,2粒大過5蚊銀嘅帶子,少量龍蝦肉碎,只係$78我覺得好抵。我本人好怕龍蝦湯苦,但呢個濃厚嘅龍蝦味一d苦澀味都冇,好好味。叫左個香蒜欖油大蝦意粉,個蝦比想像中大隻,亦好爽口彈牙,欖油份量適中唔會太油膩。唔想食太膩或太多龍蝦嘅朋友,可以試下呢味。最後一定要有乳豬啦!真係十分香脆,又冇乜骨位,好啱唔係好識lun骨嘅人。仲d膠質留喺咀唇,感覺好多骨膠元,哈哈!加埋2隻汁,一個好似係蘋果一個係白醋,令到成件事冇咁油膩,好清新,又唔單調。仲有,伴碟嘅沙律我都清埋,不單單係拎返個平衡,而且個沙律醋好特別,好似係有d藍莓味,好特別好好味!野食上真係無得挑剔!餐廳對我而言有少許大風,不過侍應不斷自動fill熱水,warm晒!食完之後個晚我見網上有人話食唔到乳豬,所以大家可以的話一定要book早d呀!

2020-05-01 1324 瀏覽
早前因看了網上的介紹,所以特登book了一張枱,可以和丈夫在假期的第一天去享受一頓美好午餐。在長假期的第一天,我和丈夫以期待的心情一起去這裡,店裏的接待員非常友好,為我們探體溫和帶我們去到訂枱的位置。這是一張四人枱但中間有一道屏風隔開,但感覺有點逼夾。我們本來想order龍蝦湯和龍蝦意粉,但侍應生說這是晚上的餐牌,我們有點兒失望,最後我們也點了兩份午餐套餐。一個是蘑菇意大利飯,令一份是pan fried Barramundi. 主餐前可以有沙律自助餐,啲生菜同蕃茄都好新鮮,肉類可以配火腿和大蝦,有幾個沙律醬可以選擇,但若有意大利甜醋沙律醬,就最好啦,因這是較為健康的沙律醬。我覺得以這個價錢可以有沙律自助餐,真係超值。大蝦looks very fresh but a bit tasteless. I don’t know why. 食完沙律後就上午餐,第一份是意大利蘑菇飯,牛奶味重了些蛋蘑菇煮得剛剛好。Taste ok. 跟住上煎魚,魚肉很新鮮,但魚皮就令我好失望,做不到鬆脆魚皮的效果。魚偏淡,要加鹽。其實我都食得好清淡,若我都覺得淡的話,那麼可能真係無加鹽。我旁邊的食客也要求要一樽鹽。

食完沙律後就上午餐,第一份是意大利蘑菇飯,牛奶味重了些蛋蘑菇煮得剛剛好。Taste ok. 跟住上煎魚,魚肉很新鮮,但魚皮就令我好失望,做不到鬆脆魚皮的效果。魚偏淡,要加鹽。其實我都食得好清淡,若我都覺得淡的話,那麼可能真係無加鹽。我旁邊的食客也要求要一樽鹽。可能廚師真係煮食當中冇落鹽,或真係落得不夠。鹽在煮食當中扮演一個很重要的角色,真係不可缺乏的。

最後埋單用咗$200 ,再加上來回交通用了$60 ,我老公話同樓下茶餐廳的水準冇乜分別,浪費了$60的交通費。我都有啲失望,但因老闆的原因,我會再回來,去嘗試他們的龍蝦湯和龍蝦意粉。加油呀老板!
2020-04-30
2020-04-25 6850 瀏覽
之前認識到一位新加坡朋友,她快要離開香港了,我們就相約在方便她的厚福街食午餐為她送行。我去到才知道午餐是食semi lunch buffet的。選了主食後就可以出去拿自助吧的食物了。其實自助吧的食物只有幾款,選擇不多。先拿了一碗南瓜湯,質感沒有很厚但不會稀,味道沒有很濃但能飲到食南瓜湯,質感都算滑溫度暖胃,前後我飲了兩、三碗呢。生菜看得到是預先處理的,樣子就不太新鮮並不吸引。蝦的問題跟生菜一樣不是太新鮮,肉質已經淋了沒有應有的爽脆質感,不太建議食。火腿質感很乾,好像都擺了很久毫不濕潤。另外我還取了一些紅腰豆、粟米等的配料,預計得到是罐頭嘅出來所以普普通通沒特別。和牛漢堡配粗薯條($98)的外貌沒有特別漂亮,份量好像幾足夠。裡面的芝士緩緩地流出來。見到薯條那麼吸引,當然先食一條。薯條剛剛炸好很熱,有少許鹽再表面,做得外脆內軟,粗薯條又有質感,沾著帶酸的茄汁幾好食。切開漢堡方便食,想不到竟然有肉汁流出來一般漢堡我比較怕食到乾身的肉,所以我通常都很少點漢堡。不過,這裡的漢堡肉不但有肉味,一邊咬肉汁都會流出來,吃起來特別香。肉的質地結實,而麵包質地較鬆軟,整個食完全突顯到漢堡的質感和味道。雖然

和牛漢堡配粗薯條

切開漢堡方便食,想不到竟然有肉汁流出來
一般漢堡我比較怕食到乾身的肉,所以我通常都很少點漢堡。不過,這裡的漢堡肉不但有肉味,一邊咬肉汁都會流出來,吃起來特別香。肉的質地結實,而麵包質地較鬆軟,整個食完全突顯到漢堡的質感和味道。雖然菜式的名字說是「和牛」,我相信這個價位不會真的給有和牛的漢堡吧?但是我很少能夠食到那麼juicy的牛肉漢堡,實在不錯。

走之前才見到𨋢口的這裝飾。不知道幾時才會再來香港,朋友立即叫我幫她拍幾張相留念。

這裡的環境都算舒適,朋友敘舊的話都是一個選擇。結帳時店員跟我們說這段時間有額外折扣,所以不用$100就食到。這餐廳大概不同時候會有不同優惠,可以先聯絡餐廳查詢。

自助吧的食物除湯之外都比較食物,但漢堡值得一試。如果下次想跟朋友食飯敘舊,這裡也是考慮的餐廳之一
2020-04-01 5457 瀏覽
在ig上見到有38蚊4款雞翼放題 加一後都只是42蚊就去試吓了 呢間餐廳唔會迫你再多叫食物或者飲品 只食放題是可以的🌻第一種是瑞士汁雞翼 唔會太咸 煮得幾軟身同入味 不過肉質就會有點鞋鞋地 唔算太驚喜第二種是和風雞翼 是四種雞翼中最咸的 汁既味道是類近照燒汁咁上面加左紫菜 有少少口感咁 算叫特別少少第三種是蜜糖雞翼 聞落去蜜糖味好重 食落去又唔會太甜 但係個皮就唔夠脆 類似是燒烤蜜糖雞翼但個皮凍左先食咁 第四種是泰式雞翼 是四種中我最喜歡的 類似麥當勞食雞翼俾既泰式辣醬既特濃版 食落酸辣又帶少少甜 讓人想一直食 一開始會有4款雞翼都齊晒 每款俾4隻你但之後你再追加 可以指定口味同數量

2020-03-29
  • 泰式雞翼
2020-03-09 3910 瀏覽
舊年嚟過一次,覺得ok而且而家第二位有40% off 所以再嚟,我地5個人,點咗2個南瓜意大利飯,一個盲曹,一個burger 同一個豬柳,餐前有salad bar ,上次好似無,我個人嚟講唔鍾意食生嘅菜,不過佢仲有蝦,粟米……可以選擇都幾好,而且質素都唔差。主菜雖然好快到,不過係熱辣辣嘅,非常好,南瓜意大利飯配蝦,不過主菜嘅蝦好似唔夠salad bar 好味,豬柳係厚切,囗感好好,另外一個魚嘅皮都煎得好香,則邊仲有我鍾意嘅翠玉瓜做配菜,burger 上碟好靚,不過旁邊嘅薯條就麻麻,食完main course 其實已好飽,不過salad bar仲有甜品又好想試下,攞咗個士多啤梨奶凍,係用細牛奶樽裝嘅,幾靚,食落唔甜,又食晒,飽到不得了。我地5個人有2位有6折,每人唔使80蚊都幾ok唔錯。
我地5個人有2位有6折,每人唔使80蚊都幾ok唔錯。

2020-03-06
午餐
2020-03-07 3018 瀏覽
呢間上樓嘅西餐廳地方比較隱蔽,但係靜靜地食晚餐都係一個唔錯嘅選擇。佢哋有好多唔同嘅意粉選擇,白酒煮蜆意粉同埋帶子risotto 都好出色!Steak 煮得啱啱好好淋好香牛肉味。黑松露薯條都好香😚😚

Steak 煮得啱啱好好淋好香牛肉味。

黑松露薯條都好香😚😚

2020-03-07 2282 瀏覽
好驚喜既西餐!服務好!🥰個鴨肝非常好食,同個sauce好夾!Pasta做得好好,龍蝦天使麵值得推介!Dessert is good as well! The tiramisu is different from outside, fun and interesting! 😎cocktail is surprisingly good and instagrammable! 😋Will definitely come back soon! 😇
好驚喜既西餐!服務好!🥰
個鴨肝非常好食,同個sauce好夾!
Pasta做得好好,龍蝦天使麵值得推介!
2020-03-05
5 分鐘 (堂食)
餐廳環境係好高汁,好高級餐廳。識合情侶,或者想靜靜地傾下計。服務態度一流,老闆好有幽默感,好善解人意。我哋食到最後一枱,佢哋都唔會催我哋,唔會借啲易收碟。重點係,食物都真心好味!最推薦係甜品:1)Macaroon 馬卡龍 感覺好似夾咗雪糕喺入面好fresh2)芝士蛋糕好香,又唔會滯有semi buffet 又有A la carte單點,有意粉、扒、沙律、甜品,可以開酒添。尖沙咀嚟講,價錢一啲都唔算貴,可以食到好飽。

重點係,食物都真心好味!

最推薦係甜品

2)芝士蛋糕好香,又唔會滯

尖沙咀嚟講,價錢一啲都唔算貴,可以食到好飽。
  • 芝士蛋糕
  • 卡邦尼意大利麵
2020-02-10 1360 瀏覽
Lunch嚟到呢間餐廳,原來主菜配自助沙律吧!餐湯,甜品,沙律都喺自助形式㗎~燈光充足,環境又幾靚同舒服,晏就同同事嚟食吓好西都唔錯🤓紅酒燴羊膝 $98羊羶味少少,可接受到嘅味道!醬汁超多😂差唔多蓋過哂啲羊羶味,肉質超軟腍,勁易就切開😍配菜喺薯蓉,車厘茄同翠肉瓜😌香煎大雞扒 $88 香煎美國豬鞍 $98呢塊煎扒都好大塊,仲大過塊面🤣雞扒同豬扒又好厚身,切開見到肉汁好Juicy☺️鐘意每一碟嘅配菜都有車厘茄,薯仔同椰菜花😛香煎立魚柳 $98以為會好脆卜卜,雖然魚柳有啲乾身,味道少少咸,內裡肉質幾鮮甜👍🏻自助沙律吧幾好!有沙律菜,粟米,車厘茄,菠蘿,桃,鷹嘴豆紅腰豆,蝦,慕絲啫喱🥰一定夠飽啦~
自助沙律吧

紅酒燴羊膝 $98
紅酒燴羊膝

香煎大雞扒 $88 香煎美國豬鞍 $98
香煎大雞扒

鐘意每一碟嘅配菜都有車厘茄,薯仔同椰菜花😛
香煎美國豬鞍

香煎立魚柳 $98