招聘中
月薪
$18,500-$19,500
月薪
2019-01-24 70 瀏覽
今日同朋友黎到太和哩一間餐廳食西餐,最後叫咗卡邦尼手造闊條麵配63°C溫泉蛋的dinner set($98),配有例湯(粟米忌廉湯)、甜品(提拉米蘇)同白酒,同巨量級安格斯牛肉芝士漢堡配美式粗薯條($85)額外再配隻煎蛋(+$10)。哩碟卡邦尼手造闊條麵配63°C溫泉蛋,手造闊條麵煮到軟硬適中,配搭溫泉蛋汁同卡邦尼汁,口感柔滑又creamy,單叫意粉要$88,加多$10就可以配有例湯、甜品同白酒,CP值都唔錯。筆者係漢堡粉絲,已經食過好多間餐廳嘅漢堡,要睇一個漢堡好唔好食,最緊要係睇塊牛肉厚唔厚身同juicy,哩一間嘅牛肉足足有八安士重,相當有份量,牛肉唔會乾身,仲保留到肉汁,配合煎到半成熟嘅煎蛋、千島醬、芝士、生菜、蕃茄等配料,更配有煎洋蔥,增添口味,但建議可以加多點煎洋蔥,使到味道更香濃。

卡邦尼手造闊條麵配63°C溫泉蛋
巨量級安格斯牛肉芝士漢堡配美式粗薯條額外再配隻煎蛋(+$10)
卡邦尼手造闊條麵配63°C溫泉蛋
難得終於捱到星期五,收工緊係要去食好野啦!知道wm cafe都開左一排, 但一直未有時間試,今晚就約埋朋友去試試佢去到門口見到個set dinner menu已經好吸引,有扒有飯有意粉揀, 價錢都算合理。我就決定左要試下個龍蝦汁帶子意粉入到去坐低望望個menu, 原來仲有好多其他小食同主菜揀呢!最後朋友都揀左個西冷扒set dinner, 有埋湯甜品同餐飲, 一次過滿足幾個願望落左單一陣, 湯同沙律好快就到, 我地一個要湯一個要湯律, 可以試晒兩樣湯係意大利雜菜湯, 仲配左條餅乾條添沙律就幾有驚喜, 新鮮得黎份量都唔算少, 加左啲醋酸酸甜甜, 仲有兩塊parma ham 添!好味主菜方面, 我嘅帶子意粉好好味呢!有四粒大大粒煎香左嘅帶子, 食落好鮮甜唔會話太熟好韌,意粉都煮得剛剛好,有彈性唔會好淋。,配埋蘆筍, 好味雖然個汁唔係話好「龍蝦」, 不過食落都幾夾同唔會好漏。而朋友嘅西冷扒叫左七成熟, 果然煎得剛剛好, 面帶啲焦香, 切開中間係粉紅色的, 配埋煎薯角同有啲岩鹽放左起碟邊俾你調味, 好唔錯! 塊扒好大塊, 食到最後大家都好飽呢!最後甜品係香草意式奶凍, 侍應仲特意提我地可以加少
難得終於捱到星期五,收工緊係要去食好野啦!

落左單一陣, 湯同沙律好快就到, 我地
一個要湯一個要湯律, 可以試晒兩樣

湯係意大利雜菜湯, 仲配左條餅乾條添

雖然個汁唔係話好「龍蝦」, 不過食落都幾夾同唔會好漏。

最後甜品係香草意式奶凍, 侍應仲特意提我地可以加少少油落去, 食落會更香滑。 未加油食已經好creamy
加左油後果然更滑,同食落好似冇咁甜呢!

另外餐飲我叫左caffe mocha,原來上面會加忌廉,本人略怕忌廉, 飲落有少少膩, 但其實都幾香唔會太甜~
鍾意朋友叫個杯mojito 多啲, 酸酸甜甜開胃啲

成餐飯好滿足好飽呢,幾適合同fd坐低慢慢食慢慢傾計~

2019-01-18
  • 龍蝦汁扒帶子意大利粉
2019-01-12 53 瀏覽
據聞大埔好多野食,今日搭巴士落車經過見到呢間餐廳吾錯,個dinner set menu幾抵食,包餐湯/沙律、主菜、甜品同飲品見咁吸引,就入左去試下我地叫左卡邦尼闊條麵配63度溫泉蛋跟餐湯同熱檸茶($98)同龍蝦汁扒帶子意粉跟沙律同凍檸茶($128)。餐湯同沙律好快就送到,兩樣野賣相都好吸引餐湯係栗米湯配餅乾條,味道唔錯,好creamy同埋好有栗米香。沙律都好fresh好大份至於主菜質素都幾好,卡邦尼汁撈埋溫泉蛋味道超夾,個闊條麵又吾會煮得過淋,食落去口感非常好好鐘意呢個麵呀!至於個龍蝦汁扒帶子意粉都吾錯,有4粒帶子,食落好鮮甜,配埋惹味既龍蝦汁,非常開胃!最開心既係最尾仲有甜品個甜品係cheesecake,食到好足料,又吾會太甜今次真係好滿足既一餐!順帶一提,待應好有禮貌,做野又快手。下次都會再黎幫襯呢間高質西餐廳
見咁吸引,就入左去試下

最開心既係最尾仲有甜品
甜品係cheesecake,食到好足料,又吾會太甜

今次真係好滿足既一餐!

2018-12-03 80 瀏覽
難得約到新手媽媽飯聚,所以選了離她家不遠的餐廳。這家餐廳就在車子經過很容易看得見的位置,即使朋友不在這區居住也輕鬆找到。果然是住最近的最後出現,我和友人先到達,店內環境不錯,就先看看餐牌邊等新手媽媽到來。我們決定開心share, 每人點一每餐大家分享,最後決定是意大利飯,薄餅和牛扒。牛肝菌意大利飯首先上菜的是牛肝菌意大利飯,飯面鋪了薄薄的芝士,跟飯很配,一來到就嗅到牛肝菌的香味,而且分量平日在外點的份量還要大,三個人分來吃, 每人也吃到不少,但還是很快就被吃光了。黑松露烤菇 pizza又是愛菇人士必選,薄薄的餅底更顯餅面的菇和芝士的份量,又是一個大的 pizza, 如果是我單點這個吃定必有剩吧,由於製作需時,所以這道菜上的時候也是熱哄哄的,超喜歡每道菜分開上,不用趕節奏的速度吃。肉眼扒配薯菜我們點了是七成熟,切開中間還是粉紅色的,可惜吃的時候還是要費些牙力,味道是不錯的,薯條也是熱的,下次要換黑毛豬試試。是日蛋糕看見隔離枱叫了件蛋糕,所以我們也跟著叫了一件分著吃,是日蛋糕,香芋白朱古力,起初怕白朱古力會很甜,但試後沒有想像中的甜,香芋就像吃雪糕的味道。整體不錯,三個餐都是大份量,即使男

牛肝菌意大利飯

黑松露烤菇 pizza

肉眼扒配薯菜

是日蛋糕

整體不錯,三個餐都是大份量,即使男孩也能吃得飽飽了,期待下次再次光顧不同的款式。

2018-11-27 116 瀏覽
雖然另一半吾得閒陪我,自己一個都要食好西!去左一間食西餐的餐廳,室內的佈局簡單燈光柔和,非常舒適!點左dinner set, 有忌廉湯加餅。龍蝦汁帶子意粉也不錯,不過不太喜歡龍蝦汁的味道配搭!點左超heavy 既caffe mocha, so creamy and yummy!!!!

點左dinner set, 有忌廉湯加餅。

龍蝦汁帶子意粉也不錯,不過不太喜歡龍蝦汁的味道配搭!

2018-11-20 79 瀏覽
落order後20分鐘,我追問先發現漏單。多人繁忙時間, 漏單唔出奇,但果日係平日下午茶,得果兩枱客,連埋我得果3個客,4個樓面員工企係到傾緊計,我唔問都冇人發現
落order後20分鐘,我追問先發現漏單。
2018-11-14 96 瀏覽
看到有牛扒和生蠔就入去試吓,發現菜式價廉物美。晚餐是南瓜湯,肉眼扒(四成)和甜品,還有英式茶包奶茶。擺盤精美,食物質素也很高,喜出望外呢!見服務和衛生也不錯,於是點兩隻法國生蠔,好新鮮,抵食。埋單時還送兩張優惠券,我會再來的。
2018-11-06
  • 生蠔
  • 肉眼扒
2018-11-13 563 瀏覽
原來我地身在大埔都好有口福,在大埔其實開左好多食店。 各式各樣的食店咩都有,星期一至日食哂都仍然有好多選擇……好似這間西餐店, 點都會食到WM CaFe & Bar了。入到店內, 感覺很寬敞,很有美國風味又帶點country side 感覺。 好似身在美國甘樣……同一色系,中英文餐牌,睇得清楚又易明。 最好不過了個個都睇到,又易點餐蕃茄水牛芝士沙律 $68 : 成個厚肉大紅蕃茄配上大水牛芝士,仲有新鮮沙律蔬菜,沙律甜酸醋,好配合及食得好健康。 我最喜歡大紅蕃茄,好厚肉又好甜,含有維生素,又有抗氧化物,點可以唔點0黎食吖露筍雜菌扁意粉 $68:露筍好嫩、好好咬又爽身,配上蕃茄雜菌,好開胃。 平時食開傳統意粉,今次哩個露筍雜菌扁意粉,好爽身,汁又剛好掛在麵上,沒有全咁都係汁,食得斯文,又唔失禮,真的好食Ice Lime Tea $25Brewed Coffee $25 即磨咖啡係最原味,咖啡味濃郁幼滑🤫😋😋WM Café & Bar : 原來一支支有Achocol 飲品的,其實又唔係好貴。 三五知己,朋友摸下樽地,飲飲食食,聚埋一起都唔錯吖。簡單又舒服的食個午餐,下午茶,晚餐,人生就是想這

好似這間西餐店, 點都會食到WM CaFe & Bar了。

同一色系,中英文餐牌,睇得清楚又易明。 最好不過了
個個都睇到,又易點餐

Ice Lime Tea $25

簡單又舒服的食個午餐,下午茶,晚餐,人生就是想這樣享受的好了。

喜歡得閒摸杯底的,又可去這裡飲番一,兩杯……都唔錯

在大埔中心,行幾步路就見到WM CaFe & Bar了。

見到個Tea Menu都好吸引

一陣間,就坐滿人,下次食下個tea都唔錯

2018-11-09
1 分鐘 (堂食)
午餐
  • 露筍雜菌扁意粉
  • 蕃茄大水牛沙律
2018-11-12 1786 瀏覽
這晚與朋友去到大埔八號花園地舖的西餐廳吃晚餐簡約風,氣氛輕鬆悠閒Set dinner除了Pizza&burger, pasta&risotto, main dish可選西冷牛扒、肉眼扒、羊架、三文魚扒、西班牙黑毛豬、烤乳豬件、八爪魚、All day breakfast等等朋友聚會想喝杯啤酒的話,指定時段有數款啤酒buy2 get1 free呢脆脆的Nachos滿滿的芝士拉絲剛出爐的Pizza餅乾底好香脆蜆肉份量好豐富味道偏辣,蒜味很香,很合我口味滿足的晚餐
2018-09-19
  • 肉醬芝士焗粟米片配酸忌廉
  • 煙三文魚薄餅
  • 欖油香辣蒜片蜆肉扁意粉
2018-11-06 63 瀏覽
食午餐真係抵!午餐價錢,晚餐享受!橙橙的南瓜湯,入口不太糊,有清新南瓜味道朱古力鮮奶咖啡好香好濃,朱古力好rich, 帶香香既咖啡味道,好正燒美國肉眼扒大大塊,肉眼扒厚肉,五成熟入口軟林,配燒汁更突出肉眼扒既牛香脂肪和肉比例平均,咬落外面少少脆,肉質甘香多汁,好夠牛味,味道香濃意式蕃茄水牛芝沙律好清新,沙律菜新鮮,水牛芝士一片片,軟身,好濃既芝士香香芋白朱古力蛋糕入口好滑,白朱古力蛋糕配合紫色既香芋味道,好味
食午餐真係抵!午餐價錢,晚餐享受!

橙橙的南瓜湯,入口不太糊,有清新南瓜味道

我之前返過科學園, 見到呢一間餐廳個名, 有啲懷疑係咪就係科學園嗰間今日咁啱同啲同事出去食, 就揀咗呢間餐廳 之前呢間餐廳係一間薄餅店, 我其實都冇去過.今日可以嚟試返呢間餐廳嘅味道 佢個午餐都有好多選擇, 有意粉, 有薄餅, 牛扒 等等我哋幾個同事就揀咗意粉啦同埋pizza我哋叫咗一個黑松露pizza, 一個parma ham pizza, 跟住一個蕃茄意粉同埋一個黑毛豬配薯菜呢間餐廳真係超級驚喜, 可以keep住科學園嘅水準, 當然科學園裏面有沙律吧呢度係冇嘅個parma ham pizza 嘅火腿好好味, 個皮亦都覺得好趣, 又鹹又甜嘅parma ham pizza我覺得係最好味嘅跟住就會推介個黑毛豬配薯菜其實如果一個女仔食一個黑毛豬配薯菜餐係食唔曬嘅, 個黑毛豬嘅皮燒得好脆好好味, 佢有一般嘅厚度但係亦都唔會硬, 仲有啲肉汁係裏面, 所住啲水分你咬落去覺得好juicy 黑松露 pizza 比較淡, 但係亦都食得出黑松露嘅清香大埔區都食唔到呢一類型嘅pizza囉個蕃茄意粉就一般啦, 冇乜特別, 不過食得出佢好有心機去做.  因為食到佢係蕃茄而唔係番茄醬, 另外佢亦都有一啲好細條嘅

今日咁啱同啲同事出去食, 就揀咗呢間餐廳

之前呢間餐廳係一間薄餅店, 我其實都冇去過.
今日可以嚟試返呢間餐廳嘅味道
佢個午餐都有好多選擇, 有意粉, 有薄餅, 牛扒 等等
我哋幾個同事就揀咗意粉啦同埋pizza

嘅跟住就會推介個黑毛豬配薯菜

黑松露 pizza 比較淡, 但係亦都食得出黑松露嘅清香

大埔區都食唔到呢一類型嘅pizza囉
個蕃茄意粉就一般啦, 冇乜特別, 不過食得出佢好有心機去做.  因為食到佢係蕃茄而唔係番茄醬, 另外佢亦都有一啲好細條嘅蘆筍喺裏面
所以都係好健康嘅一個餐單

我會再嚟㗎等我
2018-10-26
2018-10-22 489 瀏覽
又到Happy Friday !當然又到食好d 的星期五, 平日辛苦做野都要好好慰勞下自己和另一半。今次想試下平日路經的café, 因每次經過都被裡面既氛圍感染到想入去試下。晚上去的人不算多, 很快找到一個有利位置, 然後侍應也很迅速遞上兩杯水。一如我所料, 氣氛好不外乎幾個因素, 舒適燈光和輕柔的音樂, 感覺relaxing。入正題, 食物方面也不錯。選了set dinner的闊條面和意粉, 對女仔來講, 份量都幾多, 如果多人share食就perfect! 是日西湯是忌廉湯配脆餅! 湯上加上少量橄欖油, 味道更濃郁啊! 意粉中的帶子大大粒, 烹調火候控制不錯, 口感不會太韌,👍🏻 而龍蝦汁略咸, 價錢便宜些更好😎($128/set)。卡邦尼闊條麵其實味道不錯, 麵的咬感適中, 幾鍾意卡邦尼汁的濃度! 最後的甜品也不馬虎, 是朱古力 brownie, 令本來飽飽的我都忍吾住食埋老公個份! 檸蜜好飲, 所選用的蜜糖原來是蜂蜜, 份外清甜! Iced Caffe Moncha 雖然整體環境舒適, 但發現唯獨坐近玻璃的桌因外面燈光略光, 可調柔和就perfect!😎(埋單約$260)
又到Happy Friday !

最後的甜品也不馬虎, 是朱古力 brownie,
令本來飽飽的我都忍吾住食埋老公個份!

檸蜜好飲, 所選用的蜜糖原來是蜂蜜
, 份外清甜!

Iced Caffe Moncha

(埋單約$260)
2018-10-18 124 瀏覽
平時都唔打劣評 估到一個星期開齋兩次 繼陳漢記劣評後又黎多篇 本身都諗住呢間野食完就算點知同事講番原來咁樣都有三十幾個好評 咁真係要上番黎講公道說話喇呢間cafe前身係Dino果陣好食嫁 特別係個黑醋pizza估唔到竟然執左 今次諗住試下原址新開嘅究竟真係新鋪定係換湯不換藥叫左個mega安格斯burger大就真係幾大 一上枱睇個樣好似好好味 一大啖咬落去即刻靜左 點解?因為心諗 我究竟食緊咩?點解冇味嘅 跟住再大啖d咬落塊所謂安格斯度,你呀媽個仔 都仲係冇味嘅 真係好fail 咁厚嘅扒竟然冇味 想像唔到佢入貨係咩貨黎 值得一讚係粗薯條炸得幾好食 熱辣辣又幾香薯仔味 不過都唔加得幾多分 食burger薯條好食係基本黎另外個湯都係麻麻地 味道都正常 但個texture完全唔掂 好水 究竟係加左好多水定點就不得而知總括黎講呢個burger餐真係唔掂 其他餐好唔好食我唔知 但係個burger咁嘅質素 我都唔想覆桌了 bye~

叫左個mega安格斯burger

今日嚟到八號花園呢一間西餐廳, 就畀下面嗰張poster吸引咗見到呢個足8安士嘅安格斯牛肉芝士漢堡,非常之吸引,作為牛魔王嘅我真係好想試雖然係俾佢個burger吸引咗,不過都想睇睇佢個晚餐menu有咩好食選擇都幾多元化,有飯有意粉有牛扒樣樣都想試下,所以決定同屋企人一人嗌一樣唔同嘅食物share食雖然只係是日沙律,但一食就知道係落足料做嘅沙律,因為上面竟然有塊parma ham我最期待嘅burger終於嚟喇個berger超厚身, 一啖肯定食唔到個麵包底食得出有輕輕烘香過, 塊肉非常之juicy,配埋啲菜同蕃茄一齊食非常之夾呢個卡邦尼手做闊條麵配溫泉蛋同樣好有驚喜開頭以為只係普通意粉,但食落去覺得麵質好彈牙 ,口感同平時食嘅意粉好唔同另外再嗌咗個燒豬肋骨,豬肋骨燒得好香,啲肉好淋,配埋啲醬汁酸酸哋非常之開胃最後飲埋杯酒,又食咗個非常之香濃嘅朱古力蛋糕 ,完咗一個非常之有情調又有質素嘅晚餐

選擇都幾多元化,有飯有意粉有牛扒

我最期待嘅burger終於嚟喇

個berger超厚身, 一啖肯定食唔到

呢個卡邦尼手做闊條麵配溫泉蛋同樣好有驚喜

• 安格斯牛肉芝士漢堡
  • 卡邦尼手做闊條麵配溫泉蛋
2018-10-13 77 瀏覽
屋企人生日想同佢食餐好啲嘅飯,第一時間就諗到要帶佢去鋸扒之前經過呢間餐廳,見到餐牌嘅嘢食都幾啱好味,所以就嚟呢度試一試啲西餐一入到去覺得整體環境都舒服佈置都好簡潔餐牌由頭盤主菜到甜品,都一應俱全,好多選擇有埋set dinner,可以揀沙律或者湯,又有飲品同甜品,成個餐感覺上都好抵我同屋企人一人嗌咗一個set dinner個菜沙律好新鮮, 用咗我鍾意嘅橄欖油加醋嘅組合去調味,配埋煙火腿,味道好夾羅宋湯好香濃,仲配埋個麵包條,同一般餐廳嘅羅宋湯好唔同呢塊牛扒真係好有驚喜,佢係一塊10安士嘅美國安格斯牛扒,食落肉味好濃, 根本唔需要多餘嘅調味料已經好好食不過佢都擔心客人覺得唔夠味道,仲配咗啲海鹽喺旁邊,再加埋啲薯菜,呢個餐好豐富好滿足叫咗一個咁香濃嘅牛扒,另一個主菜就揀咗一個清啲嘅龍蝦汁帶子意粉帶子食得出係新鮮嘅唔係平時啲雪藏嘢,意粉用咗香料調味,好清新好好味餐飲可以免費轉紅白酒,雖然我平時唔太飲酒,但難得嚟到就試下佢呢度啲酒最後跟咗個甜品,係好香濃嘅朱古力蛋糕朱古力蛋糕係我嘅至愛,所以我覺得呢個蛋糕非常之好食,為呢個晚餐畫上完美句號以質素嚟講,我覺得呢間餐廳真係交足100分, 因為所有食
屋企人生日想同佢食餐好啲嘅飯,第一時間就諗到要帶佢去鋸扒

一入到去覺得整體環境都舒服

佈置都好簡潔
餐牌由頭盤主菜到甜品,都一應俱全,好多選擇

我同屋企人一人嗌咗一個set dinner

羅宋湯好香濃,仲配埋個麵包條,同一般餐廳嘅羅宋湯好唔同

最後跟咗個甜品,係好香濃嘅朱古力蛋糕

以質素嚟講,我覺得呢間餐廳真係交足100分, 因為所有食材都食得出係有揀過,唔係求其畀啲普通嘢食就算數,所以下次想食西餐都會揀呢一間再食
  • 燒美國頂級安格斯西冷牛扒配薯菜