2024-02-15 52 瀏覽
星期日朋友約我來這間餐廳相聚。兩個人叫咗幾樣嘢一齊食,一齊relax。蒲燒三文腩日式沙律 燒過的三文魚腩唔單只食到滿滿的三文魚油脂的香,蒲燒過再多了燒香的香口,好正。🥰🥰三文魚腩超滑又大件。直豎拇指牛小扒比蕯 我鍾意薄的比薩,夠晒脆口,而且唔會好飽,可以食多D其他嘢。這個Pizza 竟然有D薯溶在批上面,所以唔簞只脆又食到粉粉的薯溶同絲絲的芝士。極讚的係牛小扒。超軟滑,一D都唔韌。重點食牛的油香味出晒嚟。真正👍🏻👍🏻👍🏻真心冇乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵 扁麵完全掛晒黑松露忌廉汁。扁麵煙韌,啖啖都係黑松露味。而啡菇係粒粒的在扁麵中,間中食到另一種菇的香味。好豐富。小小獨特氣泡 dry啡 雖然已經係晚餐,但見到有特別的㗎啡都係要飲。果然特別,㗎啡濃香,加埋已有甜味的梳打水,氣泡在口中的感覺好有趣。餐廳的裝修主題好有趣。係值得再去的餐廳。

蒲燒三文腩日式沙律

直豎拇指牛小扒比蕯

真心冇乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵

小小獨特氣泡 dry啡

餐廳的裝修主題好有趣。係值得再去的餐廳。
蒲燒三文魚腩日式沙律
蒲燒三文魚腩日式沙律
  • 小小獨特氣泡 dry啡
  • 直豎拇指牛小扒比蕯
  • 真心冇乜驚喜大啡菇黑松露意大利扁麵
2024-02-14 31 瀏覽
同事帶我去新鋪mamaday黎個chill lunch ,佢啲西餐一向有保證,搬咗水準仍然維持到。2個人叫咗2個set lunch,波士頓龍蝦此大利飯及美國安格斯牛扒配黑松露薯蓉。波士頓龍蝦用咗芝士焗,再加埋龍蝦汁煮意大利飯,又香又濃,龍蝦亦結實鮮味。牛扒七成熟,大大塊,最驚喜係薯蓉份量同牛扒一樣大,好想黑松露味,好滑好creamy。再加咗份微辣雞翼同大阪鱆魚丸子,都好惹味。餐飲就叫咗杯薑蜜菊花茶同山楂玫瑰花茶,如果香得嚟帶少少甜味。套餐最後可以加錢叫甜品,叫咗個焦糖比利時窩芙原來真係有一塊塊嘅焦糖脆餅,窩芙鬆軟,仲有藍色海鹽雪糕,食完真係好滿足!

2024-02-11 37 瀏覽
是日特登請左假去維園行花市,貪無咁多人,難得放假又唔洗湊仔,當然兩口子去食個lunch 拍下拖啦。上網搵左呢間係維園附近嘅Wish You A Mamaday,見到無論食物定環境都唔錯,就一於黎試下啦。平日午市有set lunch,4 人同行1人免費, 我哋兩個人,覺得a la carte 嘅Menu比較吸引。A la carte 餐牌上食物名稱都非常攪鬼,好適合打卡。海洋生物沙律:沙律份量超多,配料有名符其實嘅海洋生物,好似大蝦、帶子、蟹棒同蟹子。除此之外,仲有大量沙律菜,同車厘茄,令到整體味道鮮甜,食落相當清爽,配上芝麻醬調味,味道非常清新,作為前菜簡直一流。英國熟成28天肉眼:老公勁鍾意食牛,呢個熟成28天肉眼真係吸引到佢。牛扒整得非常好,五成熟剛剛好,食落鮮嫩,亦能鎖住肉汁。配菜方面除左有沙律同蔬菜外,亦有咖喱蔬菜薯餅,新鮮製作,熱辣辣,食落香脆,值得一讚。豆腐豆腐豆腐咖啡:凍牛奶咖啡加入豆腐花,上面加左豆腐雪糕,只係賣相已經非常吸引。入口會飲到豆腐花稅,一口咖啡,一口豆腐雪糕,極有口感。Cappuccino:Cappuccino 有好靚嘅拉花,入口非常Creamy,為我嘅午餐

海洋生物沙律:

英國熟成28天肉眼:

豆腐豆腐豆腐咖啡:

Cappuccino:
Cappuccino 有好靚嘅拉花,入口非常Creamy,為我嘅午餐畫上完美句號。

2024-02-07 40 瀏覽
銅鑼灣近期又開咗一間裝修搞鬼、 餐牌極富創意的新食店 ~ WISH YOU A MAMADAY, 今日同小鮮肉嚟朝聖, 大家覺得門前這頭像旺角卡門張學友的角色嗎?食店裝飾好有創意, 顏色配搭繽紛, 令人心情愉快開懷。餐牌食物名字都好搞鬼, "是但求其乜都炸啲啦 $103"  又長又會令人回心微笑的。凍水蜜桃花茶 ($56)大大杯, 入口好清涼, 好清新的水蜜果香, 還有淡淡果肉乾吃, 蜜桃茶甜度偏輕, 正!唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 ($128, 加$28升级原條鰻魚)原條蒲燒鰻魚份量十足, 賣相吸引, 鰻魚很肥美, 甘香嫩滑, 粒粒圓潤煙韌的珍珠米飯配上香甜美味的鰻魚汁伴食, 有香滑的滑蛋、清香的鰹魚片及鰻魚的魚油香, 美味肥美嫩滑古法烤黑毛豬(西班牙豪華豚) ($268)烤黑毛豬色澤焦香, 肉香撲鼻, 香噴噴上枱呢個烤黑毛豬比起其他餐廳的慢煮黑毛豬扒更嫩口, 肉汁非常juicy, 烤得好香口, 肉扒邊帶些肥肉好正, 那個烤肉汁很出色, 香口程度有啲似食緊港式半肥瘦叉燒的感覺肉汁豐富New York Cheesecake ($68)芝士蛋糕入口軟滑, 夠香濃, 喜歡他們的飲品及甜品
食店裝飾好有創意, 顏色配搭繽紛, 令人心情愉快開懷。
凍水蜜桃花茶 ($56)
肥美嫩滑
古法烤黑毛豬(西班牙豪華豚) ($268)
烤黑毛豬色澤焦香, 肉香撲鼻, 香噴噴上枱
肉汁豐富
New York Cheesecake ($68)
芝士蛋糕入口軟滑, 夠香濃, 喜歡他們的飲品及甜品不太甜膩,  甜度比較啱香港人口味, 讚
題外話/補充資料: 是一間吃罷讓人心情愉快的餐廳
2024-02-03 50 瀏覽
今日去了銅鑼灣一間名字很特別的地方食飯,Wish You A Mamaday,不單食店名稱特別,連每一個小食、菜式個名都一樣是你估唔到,真係打開餐廳。Black Truffle Mushrooms Pizza 「又係黑松露野菌比薩•好悶呀」,其實呢個都係我的心底話,但係我就是喜歡食這一個pizza🤣除咗黑松露野菌,還有芝士薯蓉,所以其實都幾飽肚。唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯,使用日本進口雞蛋,個蛋又真係幾好食喎,夠晒滑,蒲燒鰻魚好大塊,不過略嫌覺得汁少D會更好,份量好多。求其是但乜都炸啲啦,有4款隨機配搭,今次就有雞翼、炸蝦、薯條、魚柳,呢個其實都幾抵食,因為淨係雞翼單叫都要幾十蚊,咁當然可能唔係次次都有雞翼,因為佢寫住隨機,不過單叫雞翼就可以叫唔同嘅味道,又有多啲選擇。甜品是熱的手工紫薯配冷冰冰的雪糕,是永遠的絕配,呢個份量都幾多,好在冇同朋友一人叫一個,再加埋個飲品CAFFE MOCHA 、宇治抹茶澀澀地,真係食到好飽。

玩味 ғᴜsɪᴏɴ 餐廳繼續集郵ᴡɪsʜ ʏᴏᴜ ᴀ ᴍᴀᴍᴀᴅᴀʏ 由 ᴍᴀᴍᴀᴅᴀʏ 團隊打造給大家一個最惡搞的祝福位於銅鑼灣站 ᴄ 出口 𝟷𝟶 秒即到的樓上店佔地全層 超具空間感由裝潢至餐牌 都延續極致搞怪趣味風格週末一開門就探店 人流不算多坐得很舒適餐點選擇多元 有薄餅 意粉 多款小食 以及甜點因應季節有不同的限定餐點像最近就有芝士火鍋而且餐點名銜都是貼地的廣東話點餐記得要叫全名啊𓋪 薯薯薯薯薯條 (明太子) 每次去 ᴍᴀᴍᴀᴅᴀʏ 系列必點名物!因為除了 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 上打卡用的鹹香明太子醬還有額外附一盤明太子醬小山丘吃到最後難以分辨是在吃明太子醬還是薯條如果覺得明太子太重口味 還有原味跟芝士粉𓋪 普通到無得再普通既炸魷魚圈應該要叫 「惹味到不能更惹味魷魚圈」吧炸粉不會太厚 口感酥脆又能吃到煙韌魷魚配上涮嘴蛋黃醬 我一口可以 ᴋ.ᴏ. 一個𓋪 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯   ( 升級原條鰻魚 )有點厭倦意粉 久違的吃了個蛋包飯日式蒲燒醬汁均勻拌在米飯裡 帶微甜升級做原條鰻魚後份量超巨型口感軟嫩 配上滑蛋一起享用口感更豐富𓎾 ʟᴀᴛᴛᴇ𓎾 我黑芝麻你個奶需要咖啡提神的 ᴍᴇ
玩味 ғᴜsɪᴏɴ 餐廳繼續集郵

因應季節有不同的限定餐點
像最近就有芝士火鍋
而且餐點名銜都是貼地的廣東話
點餐記得要叫全名啊
𓋪 薯薯薯薯薯條 (明太子)
每次去 ᴍᴀᴍᴀᴅᴀʏ 系列必點名物!
因為除了 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 上打卡用的鹹香明太子醬
應該要叫 「惹味到不能更惹味魷魚圈」吧
炸粉不會太厚 口感酥脆又能吃到煙韌魷魚
配上涮嘴蛋黃醬 我一口可以 ᴋ.ᴏ. 一個
𓋪 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯
   ( 升級原條鰻魚 )
有點厭倦意粉 久違的吃了個蛋包飯

而且每間都有不同的特色裝潢
會讓人想要集郵去齊所有分店呢
2024-01-24
2024-02-01 50 瀏覽
有次經過呢棟building見到餐廳餐牌好搞笑忍唔住停低睇下然後就索性上去食個lunch睇下咩家科😆😆 第一個感覺係環境幾colourful人都開心啲~😄再睇真啲啲細節都幾funny~ 🥩《 英國熟成28天肉眼 💲268 》做得到要求嘅半成熟。啲肉唔韌有肉汁,仲幾嫩有肉味~有啲驚喜~伴碟仲有甜脆嘅南瓜餅🎃同埋蔬菜🥕 portion都大架~ 🐔《 Wings 蜜糖芥末 💲69 》開邊雞翼~皮脆香口~醬汁好提味~🐟《 三文魚牛油果莎莎 💲88 》入口幾fresh,配埋脆片多份口感又好味~佢啲凍飲都幾吸引,但天氣凍,都係揀返啲熱野飲~🌻️《 夠唔夠薑蜂蜜菊花茶 💲56 》☕️《 Kinder Coffee 💲56 》 -插左幾條朱古力條開心啲☺️晏晝去都幾舒服,可以同朋友慢慢食。
有次經過呢棟building見到餐廳餐牌好搞笑
忍唔住停低睇下
然後就索性上去食個lunch睇下咩家科😆😆

第一個感覺係環境幾colourful
人都開心啲~😄再睇真啲啲細節都幾funny~

🥩《 英國熟成28天肉眼 💲268 》

🐔《 Wings 蜜糖芥末 💲69 》
開邊雞翼~皮脆香口~醬汁好提味~

🐟《 三文魚牛油果莎莎 💲88 》
入口幾fresh,配埋脆片多份口感又好味~

佢啲凍飲都幾吸引,但天氣凍,都係揀返啲熱野飲~
🌻️《 夠唔夠薑蜂蜜菊花茶 💲56 》

晏晝去都幾舒服,可以同朋友慢慢食。
2024-01-20
2024-01-30 37 瀏覽
Celebrating our anniversary, we stumbled upon a highly-rated restaurant online with a charming ambiance. Intrigued, we decided to make it the venue for our special occasion, hoping the food lived up to the reviews.Opting for the 28-day-aged British sirloin, cooked to a perfect medium-rare, the dish arrived with an appealing presentation. The steak, tender and flavorful with a subtle hint of sweetness in the sauce, exceeded our expectations. Accompanying it was a delightful pumpkin cola cake, cri

Opting for the 28-day-aged British sirloin, cooked to a perfect medium-rare, the dish arrived with an appealing presentation. The steak, tender and flavorful with a subtle hint of sweetness in the sauce, exceeded our expectations. Accompanying it was a delightful pumpkin cola cake, crispy on the outside and sweetly succulent inside. The pan-seared seasonal vegetables added a fresh touch, complementing the dish.

For t
he main course, we indulged in the truffle-infused Italian pappardelle, a creamy delight with a rich aroma of truffle and a perfect cheese pull. The crispy calamari rings, ordered as a snack, were hot, spicy, and generously portioned for sharing.

To top off our celebration, we tried the high-quality black sesame milk, its robust flavor surprisingly refreshing and a healthy option to quench our thirst. My partner ordered the taro fresh milk, a delightful experience reminiscent of enjoying taro ice cream. The intricate latte art on both drinks added a final touch to our memorable anniversary celebration.
2024-01-19
2024-01-29 47 瀏覽
最近見唔少人喺間玩味十足嘅餐廳打卡,今日我地都要黎見識下!薯條 - 明太子(大) $69啱啱上枱,一陣香氣撲鼻而來,明太子醬汁濃郁香辣,配上炸得香脆嘅薯條,食到唔到口,個份量亦都唔少。英國熟成28天西冷 $268牛肉經過28日乾式處理,令肉質更嫩滑,同時鎖住牛肉水分做到又嫩又juicyjuicy十足。啲西冷肉質緊緻,每一口都充滿濃郁牛肉味。超級污糟大大條魷魚墨汁扁麵 $158條條麵條都沾滿魷魚墨汁,黑黑濃郁,入口綿滑有咬勁。搭配上大大條嘅魷魚,每一口都是濃郁海鮮味。我黑芝麻你個奶 $48黑芝麻味濃郁,加上香滑牛奶,幼滑美味好滿足。
最近見唔少人喺間玩味十足嘅餐廳打卡,今日我地都要黎見識下!

薯條 - 明太子(大) $69

英國熟成28天西冷 $268

超級污糟大大條魷魚墨汁扁麵 $158

我黑芝麻你個奶 $48
黑芝麻味濃郁,加上香滑牛奶,幼滑美味好滿足。

蒲燒三文魚腩日式沙律 $126蒲燒三文魚腩熟度剛好,魚油既香味配搭新鮮清爽既沙律菜,入口油而不膩美利堅合眾國草字牛扒 $168牛扒只能選擇七成熟或全熟,我就揀左七成熟,但幾有驚喜嘅係即使係七成嘅熟度都唔會覺得好韌或者太有咬口,反而都幾嫩口軟熟。隨碟仲有兩大塊滿滿鮮味嘅炸蝦片,食牛嘅途中蝦片可以轉換下口感,雙重滿足豪梗係要炸 $88即叫即炸既炸蠔,即使上菜後等埋其他菜上齊再打卡都保持住溫度,咬開依然都係熱到出煙,隻隻都咁肥美,不用沾上醬汁都非常好吃夠唔夠薑蜂蜜菊花茶 $56天氣凍凍地,叫返杯菊花茶暖下身。一開始主要呈現出都係蜂蜜菊花茶嘅味道,當加咗一次水之後薑嘅味道就開始出現,一個飲品兩種感受手工紫薯窩夫 $90滿滿綿滑既紫薯蓉,配上雪糕同奶蓋,口感同味道上都大滿足

蒲燒三文魚腩日式沙律 $126

美利堅合眾國草字牛扒 $168

豪梗係要炸 $88

夠唔夠薑蜂蜜菊花茶 $56

手工紫薯窩夫 $90
滿滿綿滑既紫薯蓉,配上雪糕同奶蓋,口感同味道上都大滿足
2024-01-13
2024-01-18 44 瀏覽
🧑‍🏫性價比:🟢🟢🟢🟢⚫🧭美食體驗:高水準新派餐廳,乜都有得食,而且又真係好食。價錢較高。📸打咭體驗:好多食物都係上碟方面好有心思。pizza、吉列牛都好好影。裝內裝修好有特色。呢一間好似係新鋪,由以前比較細間又成日排隊既隔離街舊鋪搬過黎。地方幾大,坐得幾舒服。夜少少就好多人下,顯然係同區比較出名的餐廳了🧑‍🍳服務:好勤力咁幫手換餐具,非常好🍳食物搭配:佢地的食物都係改啲長到記唔住既名,我懶得影佢地個菜單番黎打番菜名喇。成個餐最好食係蟹肉意粉,料足又好味,調味做得好好。吉列牛都好好食,高水平。軟殼蟹pizza都好正。好似叫左咁多野無乜邊樣係唔好食咁。有一個疑惑,係如果叫雞翼既話,微辣的原味只有5隻,但叫兩種特別口味係會有7隻,諗唔明。最後叫左原味,都好好食。我叫的野飲係豆腐雪糕咖啡,嗯......正常吧。成餐叫左3杯野飲,無邊杯話真係好好飲,下次黎食既話可以考慮唔叫野飲,單係食野就算,野飲消費都高,杯杯50~60的。
🧑‍🏫性價比:🟢🟢🟢🟢⚫
📸打咭體驗:好多食物都係上碟方面好有心思。
地方幾大,坐得幾舒服。
夜少少就好多人下,顯然係同區比較出名的餐廳了
🧑‍🍳服務:好勤力咁幫手換餐具,非常好
成個餐最好食係蟹肉意粉,料足又好味,調味做得好好。
  • 蟹肉意粉
2024-01-14 49 瀏覽
又同朋友慶祝生,book mark咗呢一間好耐。兩個女仔食唔得多,嗌咗少少嘢。細個話幾都好靚,入到去好多人。好多打卡位。$145 好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比蕯咩叫减肥呢個真係好正,第一次食呢個配搭,估唔到鹹蛋黃做pizza咁好食。超多蟹肉,仲有成個蟹鉗。$268 英國熟成28天西冷5成熟份量超大份,牛肉份量超多,叫咗5成熟,啱啱好。炸薯都好好食,仲有好多配菜,配咗個類似芝麻醬,幾特別。$96 THE SUNSET叫咗杯Cocktail,成杯都好靚,粉紅色,啱晒打卡,酒精比較低,女仔唔怕飲醉。$68 焙茶芝士蛋糕$70 今日咩心情叫咗兩個甜品,一個慕絲蛋糕,一個芝士蛋糕。焙茶芝士蛋糕好濃郁,焙茶味,芝士蛋糕軟身。另外慕絲蛋糕質地滑溜,冇咁膩,兩件兩個人share啱啱好。
又同朋友慶祝生,book mark咗呢一間好耐。

$145 好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比蕯咩叫减肥

$268 英國熟成28天西冷5成熟

$96 THE SUNSET

$68 焙茶芝士蛋糕
$70 今日咩心情
之前吃過其他分店,每家都把玩味有趣的元素放進裝修和菜品裡,但卻分別有自己的特色🤩,打卡拍照和享用美食兩不耽誤🥳🌕 鹹蛋牛油果蟹肉pizza聽起來很奇怪但這幾種食材放到一起卻意外的好吃!又薄又脆的餅底上鋪滿蟹肉,口感很豐富👍🏻🌖 蒲燒鰻魚蛋包飯一大條肥美鰻魚配上香滑的蛋,每一口都香軟細膩,蠻好吃的👍🏻🌖 炸蠔外層炸得非常酥脆,內層的蠔也很香,要是再肥美一點會再加分~🌕 益力多柚子沙冰酸酸甜甜,非常清新的組合,可以解膩👍🏻📍 Wish You A Mamaday銅鑼灣駱克道491-499號京都商業中心10樓🧧人均消費$240

🌕 鹹蛋牛油果蟹肉pizza

🌖 蒲燒鰻魚蛋包飯
一大條肥美鰻魚配上香滑的蛋,每一口都香軟細膩,蠻好吃的👍🏻

🌖 炸蠔
外層炸得非常酥脆,內層的蠔也很香,要是再肥美一點會再加分~

🌕 益力多柚子沙冰
酸酸甜甜,非常清新的組合,可以解膩👍🏻

📍 Wish You A Mamaday
銅鑼灣駱克道491-499號京都商業中心10樓
🧧人均消費$240

2024-01-13 41 瀏覽
之前到過尖沙咀的MamaDay,今日來了銅鑼灣,就試下在他們的分店Wish You A MamaDay 吃午飯。進入門口,已覺得這裡的裝修非常玩味。我們叫了一個午市套餐,主食叫了燒汁豬軟骨蛋包飯,套餐亦跟一個餐湯或沙律。另外,亦叫了一個限量版海上芝士火鍋,飲品叫了德國水蜜桃茶。~ 燒汁豬軟骨蛋包飯:任論是豬軟骨、滑蛋、飯的份量都非常十足,豬軟骨入味,蛋包飯蛋皮鬆軟,飯粒惹味。~ 沙律:沙律菜新鮮,醬汁酸咪咪,令人胃口大開。~ 海上芝士火鍋:食材矝貴,有波士頓龍蝦尾、特大軟殼蟹,還有魷魚圈、西蘭花和法包粒,當然還少不了芝士火鍋。把食材放進芝士火鍋,令食物更惹味,口味更濃郁。~ 德國水蜜桃茶:入口帶著濃濃的水蜜桃味,飄風滿溢,滋潤養生。整體來說,午市套餐性價比高,選擇亦多,招呼親切,裝修玩味,坐得舒服,下次一定會再來。

~ 沙律:沙律菜新鮮,醬汁酸咪咪,令人胃口大開。

2024-01-09
2024-01-10 24 瀏覽
銅鑼灣鬧市找一個舒舒服服而食物性價比高的餐廳也不容易。今天到這間午餐頗滿意我最喜歡吃意大利飯, 見午餐有龍蝦意大利飯,當然要叫。龍蝦大大隻意大利飯半熟半山醬汁融入飯中,口感頂呱呱🎉兩位朋友都喜歡吃牛扒,一位叫了午餐,另一個叫了美國熟成28 天西冷。兩個牛扒都做得十分好,五成熟剛剛好,做到鮮嫩而鎖住肉汁。牛扒配的薯蓉也做得很認真,又香又滑,連配菜也不遜色另一朋友叫了全條燒鰻魚蛋包飯,鰻魚煎得非常香,雞蛋做到流心的👍🏻👍🏻我們也叫了海鮮生物沙律,份量多沙律菜又清新紫薯窩夫窩夫一上枱已有驚喜,覺得做得很靚。紫薯配窩夫原來很好味😋特色飲品杯杯都很好喝

牛扒配的薯蓉也做得很認真,又香又滑,連配菜也不遜色

我們也叫了海鮮生物沙律,份量多沙律菜又清新

特色飲品杯杯都很好喝