相約舊同事拜年逗利是🤣,帶佢來到趣味十足的Wish you A Mamaday聚聚~⁡⁡銅鑼灣分店裝修貫徹其他分店風格,一樣搞鬼有驚喜🥰,而且每個位都係打卡點📸!⁡⁡⁡⁡食物種類多元化,啱哂聚餐一班人黎👍🏻。⁡⁡⁡⁡🍤求其是但乜都炸啲啦⁡⁡我最愛的炸物拼盤😍,啱哂咩都想試嘅我⁡🤣⁡最愛炸雞翼🧀,外脆內嫩,微辣惹味😋⁡⁡⁡🍕直豎拇指牛小扒比薩⁡牛小扒有牛脂香氣🤤,入口軟嫩~⁡餅底薄脆可口,厚厚芝士🧀,拉絲效果十足!! ⁡⁡🦀有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵⁡作為蟹嘅fan,蟹pasta唔可以錯過😍⁡蟹肉蟹膏嘅份量都幾多👍🏻,蟹肉鮮味,混合埋蟹膏嘅甘香,蟹籽卜卜脆,味道及口感都豐富有層次😋~⁡🍼都係香芋鮮奶好味D⁡粉紫色的香芋鮮奶,好夢幻的顏色🥰~⁡經典香芋味,入口幼滑順口👍🏻。⁡⁡🍓自家製草莓果jam梳打好鬼Fresh⁡清新清爽的飲品🍹,草莓果醬甜度剛好,而且仲有粒粒果肉,真材實料😋!!!⁡⁡好欣賞Mamaday有創意嘅裝飾裝置,成日令人會心微笑🥰~⁡⁡

⁡⁡
食物種類多元化,啱哂聚餐一班人黎👍🏻。⁡⁡

⁡⁡🍤求其是但乜都炸啲啦⁡⁡
我最愛的炸物拼盤😍,啱哂咩都想試嘅我⁡🤣⁡
最愛炸雞翼🧀,外脆內嫩,微辣惹味😋⁡⁡

⁡🍕直豎拇指牛小扒比薩⁡
牛小扒有牛脂香氣🤤,入口軟嫩~⁡

餅底薄脆可口,厚厚芝士🧀,拉絲效果十足!! ⁡

⁡🦀有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵⁡
作為蟹嘅fan,蟹pasta唔可以錯過😍⁡

🍼都係香芋鮮奶好味D⁡
粉紫色的香芋鮮奶,好夢幻的顏色🥰~⁡
經典香芋味,入口幼滑順口👍🏻。⁡

🍓自家製草莓果jam梳打好鬼Fresh⁡

• 求其是但乜都炸啲啦
很喜欢这家店,从装修到菜品都带着点与众不同的癫,和我一样🌹點解個個都叫軟殼蟹披薩架🍕没想到很惊艳,被烤到了焦香的完美临界点,再多烤一会儿就得糊,但又刚好格外的酥香焦脆。🍍酸甜的菠萝带来了汁水,滋润了饼底,但软壳蟹稍微有点咸好日子梗係芝士龍蝦龍意大利扁面做得很漂亮🤩,一定要趁热吃,冷了后芝士和面都会坨。🦐大块的龙虾紧食饱满,配上奶油和芝士满口黏乎乎的,但是吃的稍微有点腻芋泥芝士蛋糕又扎实又绵密,紫薯和芋泥的香气增加了清新自然🌱🔝整个店都蛮好玩的,能感觉所有的呈现都是个性和用心的产物,有点喜欢!
很喜欢这家店,从装修到菜品都带着点与众不同的癫,和我一样🌹
芋泥芝士蛋糕又扎实又绵密,紫薯和芋泥的香气增加了清新自然🌱
2024-05-04 50 瀏覽
放工過嚟銅鑼灣,成日都諗唔到食乜嘢。不如食得簡單啲就食Mamaday cafe。叫咗一個明太子蟹棒意粉,原條鰻魚蛋包飯,黑松露薯條,同埋叫咗杯Cocktail。明太子意粉好食,好多醬,本身係半條鰻魚加$28就變原條,都好大條,蛋包飯就正常唔係特別有驚喜,加埋個黑松露薯條細size for兩個人就夠飽啦。平日夜晚冇好多人,坐咗卡位算舒服,裝修環境都幾得意。服務都唔錯。#hkfoodsuggest #hkfoodie

明太子意粉好食,好多醬

#hkfoodsuggest #hkfoodie
2024-04-10
2024-04-11 60 瀏覽
店鋪最大特色以創意和藝術元素為主,給人一種與眾不同的感覺和細膩的細節處理都能夠讓顧客感到與眾不同。菜單名字都非常有特色好新奇。說到食物方面-好日子梗塞起司龍蝦義大利扁麵,蝦肉的鮮味是這道菜的主要特色之一。新鮮的蝦肉帶有些許海鮮的風味,但在這道菜中並沒有完全展現出來。蝦肉的口感稍微偏脆,但並不十分嫩滑。這可能是因為在烹製過程中,蝦肉被炒得稍微過久,導致有些乾燥。但扁麵調味很濃郁,滿滿芝士🧀 但未至於令人驚艷的水準。

菜單名字都非常有特色好新奇。

但扁麵調味很濃郁,滿滿芝士🧀 但未至於令人驚艷的水準。
好日子梗塞起司龍蝦義大利扁麵
2024-04-07
  • 好日子梗係芝士龍蝦意大利扁面
2024-04-09 101 瀏覽
Wish You A MaMaDay 💖✨ 📍 銅鑼灣駱克道491-499號京都商業中心10樓呢間環境非常之有特色的餐廳,我實在太鍾意啦~上到去七彩繽紛的擺設同埋室內設計 令人心情即刻提升左 而且整體食物質素水平比我想像中高好多 性價比👍🏻👍🏻如果識廣東話嘅話 仲會發現佢餐牌嘅食物名 改得好搞笑🤣最值得讚就係佢個龍蝦湯 價錢唔貴,但係真材實料 鮮味十足 非常濃郁,裏面仲有小龍蝦肉佢個蟹籽蟹肉蟹膏意粉🍝 都好唔錯 又係好足料~我下次去都會encore😋吉列牛就唔算好特別 不過不失叫做幾抵食~炸雞翼配honey mustard sauce 就不用懷疑 haha 要試!
Wish You A MaMaDay 💖✨
📍 銅鑼灣駱克道491-499號京都商業中心10樓

呢間環境非常之有特色的餐廳,我實在太鍾意啦~
吉列牛就唔算好特別 不過不失叫做幾抵食~
2024-02-06
2024-04-07 75 瀏覽
朋友從外國回來,大家想搵個好食但又可以傾計嘅地方。又要就一個要返工嘅朋友,所以選擇黎mamaday.三個人食下午茶時段,餐廳不設下午茶set,菜單都係a la carte。我地各自點左一個主食,一杯飲品。主食份量都幾足。朋友一叫左個鰻魚蛋包飯,我地加錢要左全條,一上枱三個一齊嘩左出聲,最後食唔晒要打包一半😅😅佢飲左杯牛油果shake,好滑好似smoothies.朋友二叫左一個蟹鉗松露意粉,賣相加左好多分,味道都好好食,個面有好多蟹籽。佢叫左邊蜜桃茶,入面真係有蜜桃㗎😍😍。而我就點了一個炸雞沙律,d雞炸完都好嫩滑,唔會乾柴柴; d菜就好新鮮爽脆。我自己叫左杯Tiramisu coffee. 第一啖真係好驚喜,因為真係好似食緊Tiramisu咁。如果可以大杯d就好喇。餐廳好多打卡位,唯一缺點就係冷氣不足。但我地三個都認為佢嘅食物質素可以蓋過佢嘅缺點,係可以放入再翻黎幫襯嘅list。

2024-03-30
下午茶
今天難得約左人落去銅鑼灣,想搵一間具特色而又適合打卡的餐廳,於是上網揾,便搜尋到這間網上評分都幾高的餐廳,餐廳位置就位於京都廣場的10樓(銅鑼灣站C出口的斜對面),真的好方便。去既時候是中午1點鐘到,人比較少,坐位多,選了舒服的卡位。看了看午餐的餐牌,價錢定位相對貴,最低消費都要89元,自然對食物質素有期望,不過依家做緊4人同行,1人免費。點了燒汁豬軟骨蛋包飯,上來的時候賣相幾好,而且豬軟骨炆得幾腍,蛋又幾滑,味道都不錯,而餐茶點了蜂蜜紅茶,溝左蜂蜜都幾清甜,不過餐湯(栗米湯)就有點失望,沒有特色和較清淡。總括來講都不妨一試,而且都好多打卡位,但價錢略嫌偏貴,如果有所下調就更好。

燒汁豬軟骨蛋包飯

而餐茶點了蜂蜜紅茶,溝左蜂蜜都幾清甜
,不過餐湯(栗米湯)就有點失望,沒有特色和較清淡。

餐湯-栗米湯

總括來講都不妨一試,而且都好多打卡位,

但價錢略嫌偏貴,如果有所下調就更好。
2024-03-21
燒汁豬軟骨蛋包飯
同朋友聚會去左呢間無論店名,菜名同裝修都別樹一格嘅Wish you a Mamaday, 一踏出𨋢口可能你已經Miss左一個烏蠅哥(學友: 食S啦你) 雕像我地6個人就被安排左喺窗邊嘅6人卡位, 台面由無數骰仔拼合,幾有趣。人多就可以叫多幾樣嘢食。P.S. 以下菜名已經double check確定無打錯海洋生物沙律同坊間一般嘅海鮮沙律唔同,呢個嘅海係油炸,有炸蝦,帶子,蟹柳(唔係炸嘅),藍莓再配以芝麻醬同蟹籽。雖然海鮮同炸嘅方法處理係幾特別,但係配沙律個人都比較喜歡清新嘅做法,炸話嘅蝦同埋帶子都有點乾身。求其是但乜都炸啲啦 (4款隨機配搭)今日嘅隨機配搭係雞翼,炸魚,吉列炸蝦同薯條。薯條係粗條無皮果款,夠熱夠脆,合格,吉列炸蝦似現成急凍貨仔,而炸魚同雞翼味道合格,但係都係比較乾身。如果配啤酒就係幾好,夠香口。直豎拇指牛小扒比薩呢個Pizza分到6小件,而每條都有薄薄嘅牛小扒,雖然薄,但係都幾有牛味,而喺牛肉下面有一層薯蓉,而Pizza嘅質感係薄脆,所以唔會好飽果隻。好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥呢個Pizza呢到嘅賣相好有趣,每一件上面都有一隻半去殼蟹鉗,但係其實無乜肉。牛油果喺味

P.S. 以下菜名已經double check確定無打錯

海洋生物沙律

求其是但乜都炸啲啦 (4款隨機配搭)

直豎拇指牛小扒比薩

好邪惡嘅鹹蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
呢個Pizza呢到嘅賣相好有趣,每一件上面都有一隻半去殼蟹鉗,但係其實無乜肉。牛油果喺味道上同口感上嘅存在感都偏低,而Pizza上面啲咸蛋黃係成件Pizza嘅主體,唔係好食到蟹肉嘅味道,食多兩件會有少少膩。不過如果你係咸蛋黃控可以一試。

英國熟成28天西冷
我地叫左三成熟,最終上檯嘅生熟度係合格嘅,但係28天嘅熟成比唔到果個應有嘅濃郁牛味,整體呢講同無熟成嘅西冷無太大分別。配菜有黑醋沙律菜配炸野菜同埋兩件炸南瓜餅。唔特別推介呢個。

有蟹go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵
呢個意大利扁麵係有驚喜,一上檯已經好香嘅蟹膏味,而蟹肉嘅份量絕對唔少,對於鍾意食甲殼海鮮嘅我呢講,未食已經比佢吸引左,蟹膏醬汁充分沾到每啖扁麵上面,面扁麵麵質有咬口彈牙,加埋蟹肉嘅鮮甜,值得一食。不過扁麵上面果幾條蟹柳可以唔放都得。

可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵
呢個扁麵口感同蟹肉果個一樣都係唔錯嘅水準,不過醬汁略為太多,食到尾段已經係汁浸扁麵。扁麵上面嘅木魚片喺味道上面有加左唔少分,始終個明太子醬味道比較單調,有木魚片嘅香味配合,令個味道有層次好多,不過唔知點解又有幾條炸蟹柳。

是是但但
其實佢係朱古力窩夫配cookies&cream雪糕加碎Oreo,同行唔食朱古力嘅朋友表示無奈 XD,窩夫上檯時仲熱熱哋,夠實在同香脆,唧左朱古力醬喺面嘅窩夫再配雪糕外,佢仲有一兜打左泡沫嘅輕忌廉,不過無乜味道,都係同雪糕夾啲。我覺得碎Oreo就純粹多少少睇頭。

飲品選擇有好多手功啤,好特別嘅雞尾酒,紅白酒,沙冰,咖啡,茶或者奶昔都有,真係飲都可以飲飽。

整體呢間係幾啱打吓卡Chill吓嘅餐廳,可以一試,叫吓啲喺餐牌睇完都唔知係咩嘅菜名,係可能帶到啲新鮮感比你。

• 好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥
2024-03-15 35 瀏覽
朋友話MamaDay銅鑼灣開新店,決定同好友去試下。Wish You A Mamaday位於1 0樓,一出電梯就見到張學友。餐廳座位闊落,卡位舒服。午市套餐四人同行一人免費,非常超值。菜名玩味十足,又長有趣。飲品甜品好多選擇。古法烤黑毛豬(西班牙豪華豚)充滿煙燻香,仲有大大片蝦片,十分香口。伴有沙律,非常健康。黑毛豬厚身,肉質緊緻鮮嫩,肉汁豐富,肉味濃郁。超級污糟大大條魷魚墨汁扁麵濃郁墨汁增加香氣,加入整隻墨魚,畫面澎湃。墨魚炸過,有口感,有咬口,勁鮮味。扁麵搭配墨魚汁,鮮香滋味。豆腐豆腐豆腐咖啡咖啡香濃,配上豆腐,味道非夾,加上豆腐雪糕,仲可按喜好加糖水調教甜度。自家製山楂果肉玫瑰花茶酸酸甜甜,帶淡淡玫瑰花香,非常清新。
朋友話MamaDay銅鑼灣開新店,決定同好友去試下。
餐廳座位闊落,卡位舒服。
午市套餐四人同行一人免費,非常超值。
菜名玩味十足,又長有趣。
飲品甜品好多選擇。
古法烤黑毛豬(西班牙豪華豚)
充滿煙燻香,仲有大大片蝦片,十分香口。
伴有沙律,非常健康。
黑毛豬厚身,肉質緊緻鮮嫩,肉汁豐富,肉味濃郁。
超級污糟大大條魷魚墨汁扁麵
濃郁墨汁增加香氣,加入整隻墨魚,畫面澎湃。
墨魚炸過,有口感,有咬口,勁鮮味。
扁麵搭配墨魚汁,鮮香滋味。
豆腐豆腐豆腐咖啡
自家製山楂果肉玫瑰花茶
酸酸甜甜,帶淡淡玫瑰花香,非常清新。
  • 豆腐豆腐豆腐咖啡
  • 超級污糟大大條魷魚墨汁扁麵
  • 古法烤黑毛豬(西班牙豪華豚)
2024-03-10 34 瀏覽
當晚令人印象深刻嘅除咗墨魚汁意大利麵,仲有一個你問佢洗手間喺邊會反你白眼兼不耐煩手指指蔇眼鏡女侍應。可能只係我唔識做,唔應該喺佢企定定冇嘢做明目張膽玩電話時問佢問題。除此之外,間餐廳創意的確係幾好,由餐牌到裝修,其實睇得出老闆係好有心,夠貼地,用心想做出香港人會鐘意嘅嗰種西餐fusion港式味道。通常哩類都會三不像,但哩度嘅菜式真心唔錯,廚師應記一功,有做出mamaday獨有風格,香港類似哩種餐廳唔多。其餘員工都冇咩服務可言,當晚已經係平日星期二,只有4成滿。好可惜,唔會再幫襯,員工幫老闆趕客哈哈。哩個價錢同樣餐廳有更好的選擇,哩度唔算抵食。

墨汁海鮮意大利麵
墨汁海鮮意大利麵
2024-03-07 37 瀏覽
mamaday愈開愈多分店,銅鑼灣都開左間姊妹店,玩味十足。蒲燒三文腩日式沙律 $126前菜食呢個好邪惡,三文魚腩油香十足,配新鮮沙律菜,相當開胃。好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥 $145呢個配搭相當有新鮮感,估唔到咸蛋既鹹香同creamy既牛油果咁夾,而且皮批薄脆唔會漏,表面重鋪滿啖啖蟹肉同蟹鉗,非常鮮甜。原隻墨魚墨魚汁扁麵 $158估唔到佢係原隻墨魚咁上,大大隻相當有份量,口感彈牙爽口,墨魚鬚重要係炸,脆口食唔停。意粉亦掛滿墨汁既香氣,好惹味。香蕉朱古力奶昔 $56

蒲燒三文腩日式沙律 $126

好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥 $145

原隻墨魚墨魚汁扁麵 $158

香蕉朱古力奶昔 $56
這次幫朋友慶生選了這家玩味cafe🥰被門口的那個張學友給吸引到了🤣這次點了吉列你隻牛😆個人覺得牛可以再生一點😬還有點了有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵😆果然真的是滿滿蟹肉啊😆還有蜜糖芥末雞翼😋食物都有保持一樣水準😋還點了兩枝手工啤酒🍻P.S. 這邊真的是慶生好地方~東西好吃又好打卡~重點是店員超聰明 有提早先RE好要甚麼時候上蛋糕🤣是很好的慶生隊友😎🫶🏻

• 記住
  • 期望愈大
  • 失望愈大…雞翼
  • 吉列你隻牛
2024-02-22 49 瀏覽
過了西方情人節不久,又到元宵節。今天和另一半來銅鑼灣的Wish you a Mamaday吃午餐來慶祝。餐廳在銅鑼灣鬧市地鐵出口對面,升降機直達,佔十樓全層。餐廳裝修別緻,色彩艷麗,到處都有鬼馬搞笑的裝飾,給人一種歡樂的氣氛,連餐牌都不忘惡搞一番。“原條鰻魚飯”,一整條鰻魚的蛋包飯,無論是鰻魚或滑蛋的份量都非常多。照燒鰻魚肉質肥美多汁,甘香可口;包住飯的蛋炒得滑溜,蛋香四溢;粒粒飽滿的珍珠米,配合日式醬汁,伴上木魚花,吃起來特別滋味。“吉列牛扒”,服務員先送來一個小烤爐,再奉上一碟吉列牛扒,並配上大蝦沙律及溫泉蛋米飯,非常豐富。吉列牛扒三成熟,外面包麵包糠,客人可以按自己的喜好,放在明火上面燒,一陣陣烤肉的香味散發出來,十分吸引。牛扒肉質上乘,鮮嫩多汁,自己烤的感覺特別美味。沙律除了大蝦之外,還有蟹籽和新鮮沙律菜。大蝦烤香,肉質爽甜。“芝士雞翼”,炸脆的單骨雞翼,微辣惹味,加上香濃的芝士,集香、脆、辣於一身,是很好的小食。“熱情果芝士蛋糕”,酸酸甜甜的熱情果,香濃的芝士,是非常好的配搭,口感奇佳,亦是不可錯過的甜品。這裏的食物、環境、氣氛都很有特色,價錢又合理,也是高性價比之選。

2024-02-22 59 瀏覽
蘑菇湯~蘑菇粒十分多,味道香濃,很足料~原味著條~套餐加18元便有了,很抵吃,份量也不少,薯條香脆而內裡有薯蓉那種,很好吃~美國安格斯牛扒配黑松露薯蓉~肉質鬆軟,牛肉味濃郁,7成的熟成度粉紅肉拿掐得剛剛好~海上芝士火鍋~有波士頓龍蝦尾、特大軟殼蟹、魷魚圈、薯角、西蘭花及法包粒,材料豐富;龍蝦肉彈牙厚肉;軟殼蟹比想像中大隻,炸得很香脆;而芝士鍋忌簾味濃一點,不會很厚,吃起來反而不會很膩較舒服~蜂蜜紅茶~味道清甜剛剛好,解渴解膩~
蘑菇湯~蘑菇粒十分多,味道香濃,很足料~

蜂蜜紅茶~味道清甜剛剛好,解渴解膩~
作為𝙈𝙖𝙢𝙖𝙙𝙖𝙮忠粉,當然要去曬佢幾間分店😆之前就試過𝙂𝙤𝙤𝙙𝘿𝙖𝙮 𝘽𝙖𝙙𝘿𝙖𝙮 𝙈𝙖𝙢𝙖𝙙𝙖𝙮同埋𝙈𝙖𝙢𝙖𝙙𝙖𝙮,今次就試埋𝙒𝙞𝙨𝙝 𝙔𝙤𝙪 𝘼 𝙈𝙖𝙢𝙖𝙙𝙖𝙮,水準依然保持到👍🏼✿ 記住,期望愈大,失望愈大…雞翼 $69雞翼都食得招積過人🐔可以揀微辣原味/ 蜜糖芥末/ 芝士粉,揀咗蜜糖芥末,醬汁幾濃,炸雞翼系單骨雞翼,沾上醬汁更美味。✿ 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $145之前系戈兩間分店都試過,有幾條蟹柳同蟹鉗,意大利扁麵就系精髓,充滿蟹膏同蟹肉好滋味🦀✿ 唔好抱咁大期望蒲燒鰻魚蛋包飯 $128餐廳招牌菜,蒲燒鰻魚加$29就可以享受嘆原條,蒲燒鰻魚口感十足,好多木魚,蛋包飯雞蛋滑溜🥚飯亦吾系普通白飯,充滿日式醬汁,變得不平凡。 ✿ 好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥 $145菜式個名好長,咸蛋加牛油果蟹肉好邪惡😈牛油果健康美味🥑蟹肉系蟹鉗夠新鮮,Pizza佈滿鹹蛋黃🍕💛✿ 我黑芝麻你個奶 $48黑芝麻牛奶抗拒吾到呀!黑芝麻牛奶又吾會過甜,黑芝麻部分同牛奶混合濃郁🖤✿ 德國水蜜桃花茶 $56連花茶都好好飲,吾系死甜,好清新嘅蜜桃茶味🍑

✿ 記住,期望愈大,失望愈大…雞翼 $69

好邪惡嘅咸蛋牛油果蟹肉比薩咩叫減肥

✿ 我黑芝麻你個奶 $48
我黑芝麻你個奶

✿ 德國水蜜桃花茶 $56
連花茶都好好飲,吾系死甜,好清新嘅蜜桃茶味🍑
德國水蜜桃花茶

2024-02-18