2023-06-09 924 瀏覽
这家店在街市B1层,环境只能说是一般,身后就是food court,比较嘈杂。但是日式吧台装修不马虎,所以整体用餐体验还能接受。小店生意一般,午市一般无需等位或订位就可以吃到,因此在附近返工的我也经常有帮衬。一般会选择是388的午市omakase,包括有前菜,3刺身,5寿司,1手卷和汤。整个套餐分量其实算细的,但是对于女仔来说,不是太饿的话也能吃到8-9成饱了,我反而比较喜欢,毕竟其他omakase吃到扶墙出也是一种负担。今天的前菜是一个小沙律上面有一些鱼籽,挺好吃。刺身是鲷鱼,带子,赤贝,深海池鱼。其中带子和赤贝都是半个,可以试多一款贝类。鲷鱼加了醋冻,虽是白身鱼,但能吃到鲜味,基本不需要酱油和芥末了。赤贝和带子都是吃的出的鲜甜,同样小小酱油已经很够。深海池鱼则是比较肥美,同样不错。寿司部分则是有金目鲷 池鱼 银鳕鱼 毛蟹海胆 炙烧吞拿鱼。金目鲷和池鱼正正常常,是新鲜的,池鱼比较爽甜。银鳕鱼比一般寿司铺会做的熟一些,我反而比较喜欢(一直觉得银鳕鱼刺身偏腻)。海胆发挥有些失色,已经处于要发苦的边缘,口感也开始有些变化,应该是放了时间长了(之前几次吃,基本都是OK的,算特例吧)。吞拿鱼部

寿司部分则是有金目鲷 池鱼 银鳕鱼 毛蟹海胆 炙烧吞拿鱼。金目鲷和池鱼正正常常,是新鲜的,池鱼比较爽甜。银鳕鱼比一般寿司铺会做的熟一些,我反而比较喜欢(一直觉得银鳕鱼刺身偏腻)。海胆发挥有些失色,已经处于要发苦的边缘,口感也开始有些变化,应该是放了时间长了(之前几次吃,基本都是OK的,算特例吧)。吞拿鱼部分也是非常满意,不过这是第一次上烧过的大腹,一般还是刺生的比较多。

最后手卷给的是烧左口鱼裙边加吞拿鱼蓉,今天师傅心情应该不错,一般是只有吞拿鱼蓉的,哈哈。

最后一个面豉汤收尾,整体还是比较满意的。简简单单一个工作日午餐来说我觉得还是不错的,中午生意一般我估计是因为价格加环境让大家觉得不是很划算?食物来说其实是OK的,附近的人不妨一试。

ps个人比较喜欢站靠近酒柜那边的师傅,感觉他更认真一些
2023-04-20 730 瀏覽
今天二人來到這裏午餐,點了一個$438 午餐omakase. 但今天算是一個失望的午餐。12件壽司+1個手卷。除了第一件壽司是帶子,之後九件都是魚,都差不多全是白魚,他其實是有附上不同的調味料,和醬汁,但吃起來也真的沒有什麼大分別,魚香也欠奉。這一點真的令我和朋友都更失望。而這個set沒有Taro. 最好吃的就是最後兩件,海膽壽司和魚子吞拿魚蓉手卷。其他11件,真的一般。廚師有善,也會配合人客的時間快慢上菜。不過omakase 這個 lunch set,壽司的種類真的需要有待改善。 對我來說,食物較普通,未必會在來。2人埋單$964.

廚師有善,也會配合人客的時間快慢上菜。

對我來說,食物較普通,未必會在來。

2人埋單$964.
2022-08-12 1634 瀏覽
今日三四點去到中環街市 見到有壽司就去幫襯下叫咗個魚生定食。做畀我的是兩個靚仔, 附近有個光頭佬坐著但不動手, 佢喺度煲緊劇, 我諗佢係第二間舖嘅師傅,點知最後見佢走入去搞東搞西才之知他也是這家店的師傅。那兩個靚仔做的魚生剌身,仲衰過我自己做的。求其切幾塊魚放喺碟度,加碗白飯畀你叫做刺身定食。仲要收我400幾一肚火。以後請我都唔會再去食,等執笠啦。兩個靚仔諗諗下係咪學徒多啲好心那個光頭師傅自己郁下手啦。好離譜。 即係搵我嚟做而實習。忘記了拍照但是食物質素非常一般 和普通 不可以說是好只能說是勉強接受
那兩個靚仔做的魚生剌身,仲衰過我自己做的。
求其切幾塊魚放喺碟度,加碗白飯畀你叫做刺身定食。
仲要收我400幾一肚火。
以後請我都唔會再去食,等執笠啦。
實習。

忘記了拍照但是食物質素非常一般 和普通 不可以說是好
只能說是勉強接受
2022-08-12
2022-08-09 1375 瀏覽
午市限定廚師發辦!中環街市活化左咁耐,第一次入去逛下,地下有好多食肆林立,俾呢間有得坐吧枱,望住廚師整壽司嘅日式餐廳吸引,除咗廚師發辦以外,佢都有其他丼飯同特色嘅刺身食,如果下次有機會都可以嚟試吓!廚師發辦Omakase$388前菜- 青瓜片配海鮮沙律,有蟹籽加上帶子、蝦蓉,味道清新鮮甜,食完前菜打開胃口,更加期待之後嘅刺身、壽司。刺身3點- 平目: 中間細細粒火炙過,好香、充滿魚油香味,食原味有淡淡嘅魚香,唔腥。醬油係柚子醋,點嚟食又係另一個風味,酸酸甜甜,非常開胃。- 油甘魚: 魚身肥美,配上蒜香醬油,有別於平時食嘅日式刺身,值得一試。- 帆立貝: 厚切帆立貝塗上日式醬油,火炙變成半生熟,再用紫菜包住,味道不及刺身鮮甜,有少少乾瑤柱海鮮鹹香嘅味道,都唔錯。壽司5貫- 真鯛: 比較少油份,淡淡地,唔會覺得腥。- 赤蝦: 起初會有甜味,但係食到最後有少少腥。- 中拖羅: 唔會好似大拖羅咁太油膩,冇乜筋,本身自己個人唔太鍾意食吞拿魚,所以冇乜特別嘅感覺。- 海膽: 入口鮮甜,啱啱喺雪櫃拎出嚟,冰凍嘅感覺非常清新。- 右口魚: 今次係我第一次食右口魚,廚師火炙之後將魚油逼出來,冇以前食左口
午市限定廚師發辦!中環街市活化左咁耐,第一次入去逛下,地下有好多食肆林立,俾呢間有得坐吧枱,望住廚師壽司嘅日式餐廳吸引,除咗廚師發辦以外,佢都有其他丼飯同特色嘅刺身食,如果下次有機會都可以嚟試吓!

廚師發辦Omakase$388

前菜
- 青瓜片配海鮮沙律,有蟹籽加上帶子、蝦蓉,味道清新鮮甜,食完前菜打開胃口,更加期待之後嘅刺身壽司

刺身3點

壽司5貫
- 真鯛: 比較少油份,淡淡地,唔會覺得腥。
- 赤蝦: 起初會有甜味,但係食到最後有少少腥。
- 右口魚: 今次係我第一次食右口魚,廚師火炙之後將魚油逼出來,冇以前食左口魚好似食魚脂咁膩胃,食完個口腔好舒服。

手卷
- 新鮮脆口嘅紫菜包住呑拿魚蓉同酸酸地嘅壽司飯,連豉油都唔使點,會食到吞拿魚蓉甜甜地嘅味道。

味噌湯
- 呢個午餐用味噌湯作結尾,飲一啖熱辣辣嘅湯來暖胃,非常滿足同埋舒服。

總括而言,今次嘅體驗唔錯,服務員時常過嚟加茶,廚師喺每道菜都會講解係乜嘢刺身壽司,整體食物都新鮮,上菜速度一啲都唔急,慢慢食最後覺得好飽,過開嚟中環街市都可以試吓,推介!
前菜
油甘魚
海膽
右口魚
2022-05-18 1557 瀏覽
約好12:00 坐 bar 枱,點了 sashimi set $388(馬糞海膽、拖羅,時令刺身五款) , omakase set $348( 手卷、刺身5 點、壽司5 件)驚喜的前菜是麻醬豆腐配拖羅蓉 ,刺身新鮮… 左口魚邊、鯛魚、帶子、牡丹蝦、等等
2022-04-07 1102 瀏覽
男朋友帶我去食好嘢,真係好開心呀,一去到嘅時候就比呢度嘅丼飯吸引住!於是就叫咗呢一個左本鮪三色丼!成個賣相就已經非常之吸引,上面仲有中拖羅同埋吞拿魚!真係非常之吸引,再加埋呢一度係用咗蔥花吞拿魚腩撈飯!所以成個飯嘅味道真係非常之鮮甜

2022-03-25 940 瀏覽
真心覺得食得好難受😣不知道是否生意唔好所以啲魚生非常冰凍,而又沒有魚的味道。第一次寫食評,可能因為疫情當其時是沒有客人,佢哋做優惠原價係889,三點後特價348,大概係咁,蛋係非常非常好食,蛋上面嘅魚子好新鮮。但其他真係不敢恭維👎🏽👎🏽食到第二舊魚生就有好厚嘅根,一路過程裏面都唔知自己係咪真係食緊魚,可能因為生意唔好啲食物唔新鮮,個湯超級喊,我走去加咗啲滾水先可以飲到多少少。一路食嘅過程一路感覺尷尬😳老實講我覺得爭鮮仲好食佢,我唔係啲咩食家,我知係普通平民百姓。只係唔想其他人再中伏,希望你哋公司可以加以改良。
真心覺得食得好難受😣
Omakase
2022-03-02
Opened at the end of 2021 located inside Central Market, an omakase that’s less than $400 for lunch and it’s so close to my office, so why not! I’ve been there for several lunches and this place is absolutely value for money with fresh ingredients. Compared to other omakase slightly above $400 in Central, Wako out beat most of them. What’s more? You have got to try their Sake On Tap! The freshness and sweetness of sake that you will not forget. The only down side was they didn’t give me enough uni (sea urchin) on my sushi ~ 😆
2022-02-21 316 瀏覽
知道中環街市修復及活化咗一直都好想去早前就趁疫情冇咁嚴重嘅時候去佢哋嘅復古風格打卡位打卡之餘仲有好多本土攤檔好有特色行完街就係醫肚嘅時間一向都鍾意食日本菜位於中環街市、方便附近上班族光顧的「 WAKO SAKE SUSHI • TAP」 @wakosakecentral耀眼開放式嘅吧枱加SAKE區有多款日本直送清酒🍶選擇加上咁吸引嘅食物圖片吸引我去試吓佢哋嘅Lunch Set餐牌上都有好多套餐選擇多款丼飯及食材更由日本直送期間店員附上兩杯茶可以暖暖胃⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎食後感 :✨【 #茶碗蒸 】先來每人一碗熱辣辣的茶碗蒸還有一點蟹肉絲蒸蛋滑溜嘅質感唔夠幾啖就食晒啦【 #火炙岩鹽大本鮪丼 】裏面一共有五大塊經炙燒後的大拖羅咬一啖裏面的大拖羅刺身呈粉色帶一點入口即溶口感仲有中間我最鍾意嘅香蔥拖羅茸點少少Wasabi嚟食已經鮮味十足【 #北海丼 】驟眼睇裏面的刺身相當豐富當中包括有馬糞海膽、三文魚籽及松葉蟹肉滿滿的鋪滿呈現你眼前每一顆都鮮甜無比嘅海膽配上白飯可以中和膩嘅口感而三文魚籽爆開嘅魚油配上啖啖肉嘅松葉蟹肉令每一啖口感都非常豐富【 #麵豉湯 】最後一碗熱辣辣
知道中環街市修復及活化咗
一直都好想去
早前就趁疫情冇咁嚴重嘅時候
去佢哋嘅復古風格打卡位打卡之餘
仲有好多本土攤檔好有特色
行完街就係醫肚嘅時間
一向都鍾意食日本菜
位於中環街市、方便附近上班族光顧的
耀眼開放式嘅吧枱加SAKE區

仲有中間我最鍾意嘅香蔥拖羅茸
點少少Wasabi嚟食已經鮮味十足

【 #北海丼 】
驟眼睇裏面的刺身相當豐富
當中包括有馬糞海膽、三文魚籽及松葉蟹肉
滿滿的鋪滿呈現你眼前

等疫情好返嘅時候一定會再過嚟
呢一間人氣熱鬧用餐熱點
encore再食高質丼飯 😍
2022-02-20 221 瀏覽
上次去完中環街市間WAKO SAKE IZAKAYA,今次就去旁邊的WAKO SAKE SUSHI • TAP3pm後去吃的寶寶有福了,因為有抗疫優惠🌟Omakase 3PM後💲348 (原價💲888)!包:前菜、味噌湯、寿司5貫、刺身3點、手卷 廚師發板由有15年經驗的原師傅主理👨🏻‍🍳 毛蟹茶碗蒸 - 夠熱又滑溜,當中有蟹肉絲同銀杏; 刺身3點:真鯛三文魚籽 | 油甘魚 | 赤蝦 - 擺盤精美,又夠肥美新鮮; 帆立貝 - 配上柚子皮清香又更提鮮;深海池魚 - 肉質鮮嫩,配上麵豉多份咸香味;中拖羅 - 肥美有脂香,無渣口感溶化,再放上拖羅蓉增加脂香餘韻;火炙左口魚邊 - 火炙過後香軟有即溶的脂香;三文魚籽 - 晶瑩剔透、味道鮮甜; 拖羅蓉三文魚籽手卷 - 紫菜香脆夠新鮮,加分!拖羅脂香滿滿,加上三文魚籽的清新鮮甜,滿足; 最後有味增湯清清味蕾。 ⋆࿐࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒這裡還有全港獨有的Sake Bar~ 有大量清酒供應,吃完壽司還可以小酌兩杯🍶**更設有Wako Sake Sushi & Tap Sake Pairing Menu!**
上次去完中環街市間WAKO SAKE IZAKAYA,
今次就去旁邊的WAKO SAKE SUSHI • TAP

3pm後去吃的寶寶有福了,因為有抗疫優惠🌟
Omakase 3PM後💲348 (原價💲888)!
包:前菜、味噌湯、寿司5貫、刺身3點、手卷

廚師發板由有15年經驗的原師傅主理👨🏻‍🍳

毛蟹茶碗蒸 - 夠熱又滑溜,當中有蟹肉絲同銀杏;

刺身3點:

帆立貝 - 配上柚子皮清香又更提鮮;
深海池魚 - 肉質鮮嫩,配上麵豉多份咸香味;
火炙左口魚邊 - 火炙過後香軟有即溶的脂香;
三文魚籽 - 晶瑩剔透、味道鮮甜;

最後有味增湯清清味蕾。

⋆࿐࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒࿒⋆࿐࿒⋆࿐࿒
這裡還有全港獨有的Sake Bar~
有大量清酒供應,吃完壽司還可以小酌兩杯🍶
2022-02-11
中環街市WAKO有堂食或者外賣都咁高質奢華既丼飯!🥡呢到好似每人都會包前菜蒸蛋!超濃味好正!蒸蛋好滑溜都足料㗎,咁多款丼飯想一次過食齊馬糞海膽、三文魚子、松葉蟹肉就要揀北海丼($398) 份量夠豪華驚人,用料新鮮 海膽入口香甜 質感綿滑🧡 三文魚子粒粒漲卜卜 而蟹肉絲唔會好碎 食落超有口感同好清新🦀 而我就試左本鮪三色丼($368) 蔥花吞拿魚腩碎唔洗多講都知撈飯好正🐟 另外有中拖及吞拿魚,極厚切但完全唔會死實實或者有鐵鏽味,夠晒鮮甜肥美😍除左呢兩款仲有好多其他選擇~有提供小食等等另外下次一定要黎試下呢到既sake!超多款式仲有on tap。另外好似仲有得食omakase廚師發辦~
中環街市WAKO有堂食或者外賣都咁高質奢華既丼飯!🥡

呢到好似每人都會包前菜蒸蛋!超濃味好正!

除左呢兩款仲有好多其他選擇~

有提供小食等等

另外好似仲有得食omakase廚師發辦~
2022-02-15 141 瀏覽
中環街市開張咗一段時間,但今次係我第一次喺入面嘅餐廳食!放假同老公去咗中環逛街,先去中環街市內嘅高質日本料理Wako Sake Sushi.Tap醫肚!雖然以中環街市嚟講,價錢唔算平,但刺身質素好高,份量亦足料,食得滿足!據講平日都好受附近上班族歡迎!北海丼($398)一款有齊我三樣至愛-馬糞海膽,三文魚子及松葉蟹肉,每款都份量好多,鋪滿整個飯,師傅好慷慨!馬糞海膽好高質,每塊都完整飽滿,色澤金黃,入口超甜,幼滑豐厚,海膽控表示好滿足!三文魚子晶瑩新鮮,松葉蟹肉肉質軟滑,帶有鹹鮮!本鮪三色丼($368)可以食到大拖羅,中拖羅及吞拿魚蓉,好幸福!大拖羅油脂最豐盈,入口即溶!中拖羅口感柔軟,魚味與油香兼備。吞拿魚蓉質感creamy帶魚脂香,三款各有特色!丼飯均配茶碗蒸,茶碗蒸嫩滑有蛋香!店員服務都好殷勤,不時主動斟茶,結帳後仲送咗利是封俾我,開心!

北海丼($398)

本鮪三色丼($368)

丼飯均配茶碗蒸,茶碗蒸嫩滑有蛋香!

新鮮度滿分的一家日本餐廳💯位於中環街市地下,好像一個開放式的廚房一樣,經過的人都可以看見師傅在弄壽司,體驗好特別-每個餐都會有茶碗蒸和麵豉湯。必須說茶碗蒸料很足很多蟹肉🦀️-本鮪三色丼 $368 (外賣:$268)包括大拖、炙燒大拖及吞拿魚蓉🐟我必須說,炙燒大拖入口即溶,油分充足,非常之美味啊😍大拖羅口感軟嫩細緻,吞拿魚蓉加上蔥和芝麻,撈飯食一流🔥-北海丼 $398 (外賣:$298)驟眼看非常豐富啊🥰包括有馬糞海膽、三文魚子和松葉蟹肉,馬糞海膽十分鮮甜,完全不會有腥臭味,三文魚籽好飽滿,配料份量亦好多呢!
新鮮度滿分的一家日本餐廳💯
位於中環街市地下,
好像一個開放式的廚房一樣,
經過的人都可以看見師傅在弄壽司,體驗好特別

每個餐都會有茶碗蒸和麵豉湯。
必須說茶碗蒸料很足很多蟹肉🦀️

本鮪三色丼 $368 (外賣:$268)
包括大拖、炙燒大拖及吞拿魚蓉🐟
我必須說,炙燒大拖入口即溶,油分充足,非常之美味啊😍
大拖羅口感軟嫩細緻,吞拿魚蓉加上蔥和芝麻,撈飯食一流🔥

北海丼 $398 (外賣:$298)
驟眼看非常豐富啊🥰
包括有馬糞海膽、三文魚子和松葉蟹肉,
2022-02-14 104 瀏覽
前排同同事經過中環街市, 見到地庫有間開放式日本料理, 四百蚊有找就食到OMAKASE, 趁放假就同好姊妹去試試,原來呢度仲有各式丼飯, 最後被丼飯吸引, 就每人叫咗個set share。每個丼飯都跟一碗味噌湯同埋茶壺蒸,茶壺蒸質感超嫩, 入口即化, 加咗個茨汁, 更顯很滑口感兼清甜。丼隻選用了常溫醋米飯, 飯質軟熟唔會太乾。【北海丼】HK$398面層整齊佈上了馬糞海膽、三文魚籽、松藥蟹肉, 蟹肉很鮮, 海膽甘香清甜冇腥味, 將所有平均撈埋一齊食, 三文魚籽令口感很有層次, 多一點鮮味魚香。【火灸岩鹽大本鮪丼】HK$488每片大拖羅都充滿豐富魚油, 而且冇筋, 火灸過嘅大拖羅被出些少魚油, 食落唔會過於膩; 再配有香蔥拖羅蓉, 有助平衡一下口中魚油。

每個丼飯都跟一碗味噌湯同埋茶壺蒸,

丼隻選用了常溫醋米飯, 飯質軟熟唔會太乾。

【北海丼】HK$398
北海丼

【火灸岩鹽大本鮪丼】HK$488
火灸岩鹽大本鮪丼
2022-02-13
北海丼
火灸岩鹽大本鮪丼
📍中環街市足料丼飯‼️• 新鮮海膽拖羅😋 -- WAKO SAKE SUSHI • TAP🍣💕========================餐廳位於中環街市,好方便返工一族!前幾日就同friend嚟咗呢間喺地下嘅日本餐廳😋餐廳用咗開放式設計,幾有空間感㗎~食物方面就有丼飯set同omakase set,食材仲係日本直送🍣🍣除此之外,餐廳仲提供多款日本直送嘅清酒!🍾------------------------------⭐️茶碗蒸口感嫩滑,入面仲有蟹柳絲,正常發揮~·⭐️北海丼 $398 (4.2/5)呢個有馬糞海膽、松葉蟹肉、三文魚子~海膽夠新鮮,味道濃郁👍🏻😋三文魚子份量好多,幾有咬口,粒粒都爆汁好有鹹香!😙蟹肉就正常發揮🙈材料豐富都唔錯~·⭐️火焰岩鹽大本鮪丼 $488 (4.4/5)店員話呢款係新推出口味就一於試下🤩面頭有一大球拖羅蓉同埋五片火焰大本鮪~拖羅蓉味道鮮味,而火焰大本鮪油脂香豐厚,肉質嫩滑,配埋紫蘇葉一齊食唔會太膩,不俗😋👍🏻·⭐️麵豉湯 食完魚生最啱飲返啲熱嘢暖胃,湯入面有昆布、腐皮------------------------------整體嚟講兩碗丼飯都有一定水準
========================

⭐️茶碗蒸

口感嫩滑,入面仲有蟹柳絲,正常發揮~
⭐️北海丼 $398 (4.2/5)

⭐️火焰岩鹽大本鮪丼 $488 (4.4/5)

⭐️麵豉湯

食完魚生最啱飲返啲熱嘢暖胃,湯入面有昆布、腐皮
整體嚟講兩碗丼飯都有一定水準,用料新鮮,飯量都好足👍🏻😍有機會都想試下佢哋嘅omakase 呢~另外呢到店員殷勤有禮,係一次幾好嘅用餐體驗😙
賣相:3.8/5
味道:4.2/5